Sabit disk bölümlerini yapılandırmak

Başlatan zafer06, 08 Mart 2017 - 08:12:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zafer06

Merhaba,

500 GB sabit diskimi 250 GB Sistem, 100 GB Resim. 100 GB Video ve 50 GB Müzik bölümleri olacak şekilde bölümlemek istiyorum. Bunun için nasıl bilr yapılandrıma yapmalıyım?

Windowsta bildiğiniz gibi her biri ayrı bir bölüm olarak görünüyor. Ancak linuxda her şey kök (/) altında olduğu için bu bölümleri kökten ayrımı yapılandırmak gerekiyor. Yoksa örneğin /Resim gibi direk kök altında yeni bir dal olarak mı oluşturmak gerek? Aslında sormak istedğim yeni bölümler linux dosya hiyerarşisinde nereye yerleştirilmeli?

mendirec

Merhaba [mention=619684]@zafer06[/mention], kendi sistemimden örnek vereyim.
lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sr0     11:0    1  1024M  0 rom 
sda      8:0    0 111,8G  0 disk
├─sda2   8:2    0  11,2G  0 part /
├─sda3   8:3    0 100,5G  0 part /home
└─sda1   8:1    0    94M  0 part /boot/efi


Model: ATA Corsair Force 3 (scsi)
Disk /dev/sda: 120GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number  Start   End     Size    Type     File system  Flags
1      1049kB  99,6MB  98,6MB  primary  fat32        boot, esp
2      99,6MB  12,1GB  12,0GB  primary  ext4
3      12,1GB  120GB   108GB   primary  ext4


Gördüğün ilk bölüm 100 MB civarı ve EFI olarak bağlı.
2. bölüm ise 11 GB boyutunda ve kök dizin olarak bağlı.
3. bölüm ise diskin geri kalanı ve "/home" ev dizini olarak bağlı.
Müzik, film gibi yedekler ve programların ayar dosyaları ev diziinin altında bulunuyor. Sistemi yeniden kurduğum zaman "/home" olarak ayarladığım dizine bağlı olan diski biçimlendirmeden yine "home" olarak belirtiyorum. Bu sayede kullanıcı ayarlarımı ve yedeklerimi yeniden ayarlamak ile uğraşmıyorum.
"home" dizininden ayrı bir bölüm oluşturmak istiyorsan diskten istediğin kadar bir alan ayır ve /media/yedek veya başka isimde bağ oluştur. Sistemin her açılışında otomatik olarak bağlansın.

zafer06

Anlıyorum, sen her şeyi /home klasörü altında toplamışsın ancak ben böyle bütünleşik bir yapı yerine bir birinden ayrılmış bir yapı istiyorum.

Gerçi Linux dosya sisteminde bu pek mümkün değil neticede her şey kök altında kalmak zorunda ama en azından şöyle yapsam nasıl olur. Örneğin /muzik, /video gibi direk kök altında ayrı klasörler şeklinde bölümleri yapılandırsam. Bunun avantaj ve dezavantajları konusunda bilgisi olan var mı?

gecegezen

İlk olarak windowsta aslında hepsini kendi hesabin altında Belgeler altında tutacaksınız şeklinde tasarlanmış bir sistem ama eskilerde her 6 7 ayda bir sistem çöktüğü için ve yeniden yüklerken çesitli sorunlar çıktığı için insanlar daha az uğramak icin hddlerini 2'ye böldüler ve sizin gibi diğer bölümleri kullandılar ama sistem de kaldı. Linux ise unixten gelen alışkanlıkla bu şekilde yapmak biraz daha zordu ve sistem windows gibi kısa sürede yeniden kurmak gerekmediği için insanlar pek bunu önemsemediler.
Senin istediğine gelirsek önce şuna dikkat etmelisin linux üzerinde hemen hemen herşey bir yere bağlıdır. hdd veya usb den bir depolama bölümü bağladığın zaman sürücü için /dev altına bir dosya olusturur ve içinde dosyalama sistemi içinde genelde /media altına bir klasore bağlar. Sen tabi bunu istediğin gibi değiştire bilirsin.  Bu olayları daha iyi anlamak için şunu okumanı tavsiye ederim;
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Linux_dosya_sistemi_hiyerar%C5%9Fisi

Gelelim bölümleme yapmak daha iyimi son karar bence kullanıcı için olan kiriterlere göre değişir. mesela ssd'lerde bölümleme tavsiye edilmiyor diye biliyorum. Es zamanlı eskime ile ilgili şebebler yüzünde galiba. Klasik hdd'lerde ise disk sonu başından çok çok daha yavaştır sistem kendi dosyalarını hdd son kısımlarına yazıp sistemi yavaslatmasın diye hddnın başına sistem icin bir bölüm diğer tarafada o kadar hız istemeye arada bir kullanılan yedekler veya filmler gibi şeylere için bölüm veya bölümler oluşturulur. Mesela windows disk sonuna kurarsanız adamı deli edecek şekilde yavaş çalışır hata yapar bazı sürümler kurulmuyor bile galiba.
Çok fazla bölüm oluşturursan yöntenmeside bir süre sonra sorun oluyor 50 gb müzik için vermiştin 100gb film için bölüm oluşturdun 130 gb lık film geldi ne yapacaksın özetle ;)
Kisisel görüsüm Windows yoksa sistemde veya kurmayacaksan uğraşma bunlarla bak tablet veya android kullanıcılarına bölümlermek hiç uğraşmıyorlar.
Yok windowsta kurarcaksan genelde şu şekilde yapılır ntfs bir bölüm oluştur ortak kullancağın dosyaları oraya koy zaten dosya yöneticisinde veya unity barında usb ikon gibi göreceksin diğer sistemleri
Bunlar benim kisisel görüşlerim ki ben çok fazla sistem kurup sildiğim, bir kaç şey denediğimden ve birazda dağınık olduğun için dosyalama sistemik çok dağınık bölük borçuk kaç bölüm olduğunu bile bilmiyorum :)
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

zafer06

Alıntı yapılan: gecegezen - 08 Mart 2017 - 23:51:49
Bunlar benim kisisel görüşlerim ki ben çok fazla sistem kurup sildiğim, bir kaç şey denediğimden ve birazda dağınık olduğun için dosyalama sistemik çok dağınık bölük borçuk kaç bölüm olduğunu bile bilmiyorum :)

Görüşlerini paylaştığın için teşekkür ederim. Elbette herkesin kendine göre bir tarzı var. Ben Windows veya Linux'dan ziyade dijital belgelerimi düzenli tutmayı seviyorum.

Windows tarafında uzun süreli kullanım sonucu kendi deneyimlerimle bu konuya çözüm olarak ayrı bölümler oluşturmuştum. Böylece filmleri aradığımda bakmam gereken yeri hızlıca bulabiliyordum. Diskim doldugunda ise yeni bir yedekleme diski alıp devam ediyorum.

Linux'u yaklaşık bir buçuk yıldır kullanıyorum. Bir takım yaklaşımları kavramak hemen olmuyor. Önceleri /home dizini bana anlamsız geliyordu ancak sistemin tümü ile düşününce gayet kullanışlı bir özellik yinede arşiv niteliğinde olan belgelerin ayrı bir yerde bulunması bence /home klasörününde daha temiz ve sade kalmasını sağlayacaktır. Birazda bu fikirle ayrı bölümler oluşturma işlerini araştırıyorum. Hali hazırda sistemimde projeler için ayrı bir bölümüm var. Ancak belirttiğim gibi çok tecbrübem olmadığı için böyle bölümlemenin dezavantajları olur mu bunu bilemiyorum?

gecegezen

bildiğim tek dezavantajları hdd ise hdd bas kısmı son kısmından daha hızlı çalışır sen bölümleme yaptığında hdd'nın son kısımlarında kullandırmaya zorluyorsun isletim sistemini,
ssd ise esit eskimeme durumu var deniyor ki ssd konusunda çok emin değilim.
hddyı bölüm istediğiniz yere bağlayabilirsiniz bölümleri istediğiniz yere bağlamanız için araştırmanız gereken konu fstab :)
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

bugra9

Diskler uygulamasını kullanarak istediğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Önce istediğiniz şekilde bölüm oluşturun. Daha sonra bölümü seçip bağlama seçeneklerinden sistem açılışında otomatik bağlanmasını seçin.

Bölümü nereye bağlayacağınız size kalmış ama direk kök dizin altına bağlamanız hoş olmaz. Linux dosya sisteminde bir düzen vardır ve dosyalar özellikleri doğrultusunda belirli dizinler altında bulunur. Sanırım ev dizininde bir yere, mnt dizini içerisine ya da media dizini içerisinde bir yere bağlarsanız daha doğru olur. Örneğin sizin yapmak istediğinize bakarsak müzikler için oluşturduğunuz bölümü ev dizinindeki Müzik dizinine, resim bölümünü Resimler ve video bölümünü Videolar dizinine bağlayabilirsiniz. Böylece bu dizinler içerisine attığınız dosyalar yeni oluşturduğunuz bölümün içerisine kaydedilecektir.

Bölüm oluşturmanın avantajından @gecegezen ve @mendirec bahsetmiş. Genelde hız ve yeniden kurulum sonrası dosyaların korunması amacıyla oluşturuluyor. Bunların dışında önemli belgelerinizi atmak için şifreli bir bölümde oluşturulabilir ya da olur da ilerde disk bozulursa veri kurtarma kolay olsun diye düşük boyutlu bir bölüm oluşturup önemli dosyalar oraya atılabilir. Sonuçta 500gb alan içerisinden dosya kurtarmaya çalışmak ile 5gb alan arasından dosya kurtarmaya çalışmak aynı zorlukta değil.

Dezavantaj olarak ise boş alanları düzgün değerlendiremezsiniz. Bir bölümde bir sürü boş alan kalmışken diğer bölüm dolmuş olabilir bu da zorluk çıkaracaktır.