Geleceğin dilleri java vs D

Başlatan Neof07, 15 Şubat 2017 - 22:56:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Neof07

Arkadaşlar, başlıkta belirttiğim gibi bu iki dil veya başka diller olmak üzere; gelecekte popüler olabilecek ve gelişebilecek diller arıyorum kendime. Tabi ki her daim karşıma java çıkıyor ancak ben, bazı "Rivayetler" ile java eskiyebilir o yüzden başka diller bulmak lazım diyenleride görüyorum.

Bu başlık altında herkes kendi bildiğini paylaşırsa gelecekte ki dillerle ilgili güzel bir paylaşım olmuş olur. Ayrıca bu konu hakkında şöyle bir sorum var; D dili gerçekten gelişebilir mi ? Şu anki durumunda java ile yapılabilen * her şey yapılabilir mi ? Yani java herkesin tavsiye ettiği ama bir o kadarda çamur attığı bir dil :D Yani gelecekte java değilde D gibi diller popüler olucaksa şimdiden onları öğrenmek biz yeni nesil için bir avantaj olmaz mı ? Düşüncelerinizi bekliyorum.

** Amacım şu, gelişen teknoloji ve çağa ayak uydurabilmek adına yeni nesil diller ile çalışmak ve modern dilleri en baştan başlayıp düzgünce temel atmak(Diller derken tabi ki bir tanesini yoksa hepsi bir derya). Ben zaten C ile biraz temel yapmıştım, yani az çok bilgim var form uygulamaları ve veri tabanı bağlantı,işlemleri yaptım(C# ile) amacım bunları bırakmak değil tabii ama D dili hoşuma gitti. Güzel pazarlamışlar bence dili :D

alquirel

İnşallah ölçüyü kaçırmadan bilimsellikten uzaklaşmadan güzel bir paylaşım başlığı olur.

LinuxHacisi

Linux And Windows System Specialist , Linux Hacısı, #DevOps #Linux #Windows #SysAdmin #GNU #Researcher

Amenofis

Dil fetişi olmak amatörce bir davranış. Dillerin sadece birer araç olduğunu unutmamak lazım. Yeni bir dil öğreneceğinize yeni bir veri yapısı, yeni bir algoritma, thread, paralel işlem, cpu, cache falan öğrenin. Çok daha fazla faydasını görürsünüz.

ekremsenturk

#4
Android'de Scatchware, Pocketcode, Apper gibi programlama araçları var. Onları biraz incelerseniz, gelecek nereye doğru kayıyor? bir fikriniz olur.

Neof07

#5
@LinuxHacisi, birçok kişi böyle diyor ama pek java kadar okunabilirlikleri yok bence.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Şubat 2017 - 11:52:28

@Amenofis, Bende bunu düşünüyorum aslında. Ama hani şu dillerinde versiyonları oluyor en çok kafama takılan şeylerden bir tanesi bu. Eski bir dil olsa ancak bizim algoritmamız çok iyi olsa bunu o dille işleyebilir miyiz ? Hele ki 40-50 senelik bir dilse ve açıkları varsa. Ama biraz baktığımda bir dili başka bir dil ile yaratabiliyorsak bence bunu çok da düşünmenin manası yok :D Yeni diller geliştirerek birçok açığı kapatıyor olabilirler, bizde bildiğimiz dille bunu yapabiliriz önemli olan hayal gücümüz.

ekremsenturk

Bir dilin geleceği kullanıcının tercihine bağlı. Kullanıcıların çoğu hangi nedenle bir dili tercih ederlerse, o nedenle de kullanırlar. Şirketler ve uzmanlar sadece seçenek sunar. Kullanıcı tercihlerini doğru öngörebilenler kazanır. Gelecek te, bugünün çocukları olduklarını bildiğimize göre, mobil uygulamalar yakın geleceğin favorileri arasına girer.

sayz

Alıntı yapılan: Amenofis - 16 Şubat 2017 - 10:18:53
Dil fetişi olmak amatörce bir davranış. Dillerin sadece birer araç olduğunu unutmamak lazım. Yeni bir dil öğreneceğinize yeni bir veri yapısı, yeni bir algoritma, thread, paralel işlem, cpu, cache falan öğrenin. Çok daha fazla faydasını görürsünüz.

arkadaş çok doğru söylemiş.  ayrıca hangi dil kime göre popüler? dile göre gelecek şekillendirmek çok mantıksız bir hareket bence.

Neof07

Anladım fakat bir dilin imkanlarıda önemsiz değildir herhalde ?

@ekremsenturk, uygulama tarzı yazılımlar hele ki mobil uygulamalar gelecek vaad ediyor. Peki web alanında ne gibi alternatifler var ?

ekremsenturk


freeman

C/C++.
Bilgisayarların elektronik yapısı değişmedikçe, Java ölür, C# ölür, Python ölür ama bu ikisi ölmez.

Ha tabi yapılacak projeye kulanım alanına göre dil seçilir.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

Neof07

Web + mobil sanırım vazgeçilmez ikili. C/C++ tecrübe isteyen bi dil yinede ama ihtiyaçlara görede dil kullanılır. Bu dillerle ayrıca ilgilenirsin tabii zaman kalırsa. Ama ben C nin sanırım bellek erişimi sayesinde esnek bir dil olduğunu görüyorum. Dil ayrımcılığı yapmamak gerek evet ama bir dilin sağlayacağı imkanlar göz ardı edilmemesi gerekir. Tabi burda şöyle bir olay var herhangi bir yüksek seviyeli dile C kodunu entegre edersin yine yoluna devam edersin. Ama yüksek seviyeli dilin de entegre ettiğin kaynak dosyanın diliyle bir sorunu olmaması gerekir birde bu var.

ekremsenturk

#12
Dil dediğimiz hiç bir şey yapmaz. Bir hayal ürünüdür. Her şeyi kullanıcı yapar. Hayalini gerçeğe dönüştürebilen kullanıcı başarılı olur. Takıntılara takılıp kalanlarda, dil'den, derleyiciden, yazardan, bozardan hayr beklerler.

Tüm dilleri derleyici işleme sokar. Çoğu derleyiciyi ise başka bir dilin derleyicisi derlemiş olur. Genelde alt yapısı geniş olan dillerin derleyicileri, başka dillerin derleyicilerini derlemek için kullanılır. Bu şekilde bir kısım var olan stadart işlevlerin tekrar yazılmalarına gerek kalmadan kullanılabilmeleri sağlanır. Veya derleyiciye yabancı dil desteği kazandırılır.  Meselâ Android'de her şey Java ile çalıştırılır. Sözde Androit için C derleyiciler de dahil. Singularity C# ile geliştirilmiş bir DOS benzeri işletim sistemi.

Dil sadace gerçek hayatta da olduğu gibi, sizin anlayabileceğiniz bir çeviri. Başka bir şey değil. Tüm diğer beleşenler de varsayılan derleyicinin çevirebileceği dosyalar olurlar. Bazı diller çok kullanılırlar, çünkü altyapılarını oluştura kütüphaneler çok geniş kapsamlı.

Kullanıcılar tabii yinede farklı nedenlerle başka diller tercih edebilirler.  Yaygın olmayan diller yetersiz diller değiller, daha az kullanıcı tarafından tercih edilen diller. Bilgisayarınızda gcc kurulu olması sizi sisteme hakim biri yapmaz.

freeman

@ekremsenturk;
Kafanızdaki projeiy yapabilmek için de bir dili ve ilgili kütüphanelerini çok çok ama çok iyi bilmek gerek.
Dilden dile atlayarak hiçbir dil öğrenilmez ve tek bir proje bile yapılamaz.

Bu sebeple, hangi alanda çalışılmak istendiğine karar verilmeli önce. Oyun programlama, web programlama falan filan bir alan seçmek gerek.

Eğer amacınız bilgisayar oyun sektörüne girmekse C/C++, ASM dışında dil öğrenmek gereksizdir. Yok şirketlerin kurumsal web sayfalarını yapacam falan diyorsanız bu sefer C/C++, ASM gereksizdir.

Bazı akademisyenler var ki yıllardır yapay zeka ile uğraşıyorlar. Bildikleri diller LISP/Python.

O yüzden bir alan belirlemek gerek önce. Her dili öğreneceğim, her projeyi yapabileceğim falan bunlar gerçekçi şeyler değil.

Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ekremsenturk

#14
@freeman ben daldan dala atlayın diye bir şey yazmadım. Hangi dili tercih edeceğinzin bir öneminin olmadığını anlatmaya çalıştım. Dil bir tercih meselesi ve herkesin mutlaka en çok kullanılan yada önerileni tercih etmesi gerekmez.

Web html'dir. Etrafındaki diğer her şey garnitür sayılır. İstediğin dili yardımcı dil olarak kullananbilirsin. C++ veya C'de olabilir. Oyun geliştirmek için de yine html ve herhangi bir yardımcı dil kullanabilirsin.

Başkalarının tercihi mutlak bir kural değil. Sadece tercih. Benim tercihim Basic, çünkü en iyi Basıc bilirim. Bir proje yetiştirmek zorunluluğum olduğunu düşündüğümde tercihim Yabasic olur, çünkü benim beklentilerim için en uygun olanı.

Bütün programlama dilleri aynı işlemleri çağırırlar. Bazen kod'ların isimleri değişir, bazen de işleme düzenleri değişir.

Neof07

@ekremsenturk, Aynı şeyleri tekrar tekrar döndürüp söylemişim ama kusura bakmayın. Sonuçta bir şeyler öğrenmeye çalışanlar(bende tabii) bu konuyu okuduklarında kafalarında ki soru işaretleri kalksın diye. Ben cevabımı aldım teşekkürler. Bir dilin çok kullanılmayışı onun yetersizliğinden kaynaklanmıyorsa o halde dilin önemi yok tabii. Eğer bir proje geliştirilicekse o konu hakkında her şeye vakıf olabilmemizde gerekiyor. Bu durumda @freeman, dediği gibi kullanacağımız dilede hakim olmamız gerekiyor. Ancak her dilede aynı seviyede hakim olamayız bu durumda projede tek kişi çalışamıcağımız çıkar ortaya ? Herkes kendi alanında uzman ve kendi alanında çalışıcak.

Peki, bunlar eskiden olmuş olabilir ancak ismini duyurmuş; kendini kanıtlamış insanlar nasıl tek başında ya da sadece 2 kişilik gruplarla bunları başarabiliyorlar ? Belki de piyasada rakipleri olmadığından olabilir herhalde ?

Amenofis

Projeler hakkında konuşalım. Kullandığınız dil geliştirdiğiniz proje ile sorun çıkarıyorsa o zaman tartışmaya değecek bir konu olur. Eğer Türkiye ve piyasa şartları hakkında konuşuyorsak c# - java der geçerim çünkü %99 veritabanı ağırlıklı işler.

Sizin düşündüğünüz projelerde böyle kaydet-yükle, dört işlem yap tarzı işlerse hiç kasmaya gerek yok. Piyasa neyse ona odaklanın.

Neof07

@Amenofis, haklısınız peki yapılan programların kırılmamasını sağlamak için; biliyorum böyle birşey imkansız, en aza indirgemek kırılma şansını bunu bir Java ya da c# ile değilde C ile kendimiz yapabilir miyiz ? Yani çok derin konular mı bunlar ? Çünkü, ben bir gün böyle birşey yaptım diyelim ve bu projeyi sattım bunu hedef alan birinin programı kırmasını engellemek ya da kırsa bile onu çabucak deşifre edebilir miyim ? Şöyle bir bakıyorum Windows crackleniyor ancak hiç bunu
Yapanların yakalandığını duymadım en azından ben :D ama yinede adamlar dükkanı yürütüyor :D

ekremsenturk

#18
Patent diye bir şey var. Patenti sana ait olan bir ürünün haklarını yasal olarak arayabilirsin. Başka bir yolu yok bu işin.

freeman

Alıntı yapılan: ekremsenturk@freeman ben daldan dala atlayın diye bir şey yazmadım. Hangi dili tercih edeceğinzin bir öneminin olmadığını anlatmaya çalıştım. Dil bir tercih meselesi ve herkesin mutlaka en çok kullanılan yada önerileni tercih etmesi gerekmez.

Web html'dir. Etrafındaki diğer her şey garnitür sayılır. İstediğin dili yardımcı dil olarak kullananbilirsin. C++ veya C'de olabilir. Oyun geliştirmek için de yine html ve herhangi bir yardımcı dil kullanabilirsin.

Başkalarının tercihi mutlak bir kural değil. Sadece tercih. Benim tercihim Basic, çünkü en iyi Basıc bilirim. Bir proje yetiştirmek zorunluluğum olduğunu düşündüğümde tercihim Yabasic olur, çünkü benim beklentilerim için en uygun olanı.

Bütün programlama dilleri aynı işlemleri çağırırlar. Bazen kod'ların isimleri değişir, bazen de işleme düzenleri değişir.
Aslında aynı şeyleri söylüyoruz. Mesela siz yıllardır Basic kullanmanın verdiği bilgi/tecrübeyle aklınızdaki bir fikri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ama Java ile yapın desek zorlanırsınız.

Ya işin özeti dilden ziyade kavramlar önemli. Tasarım desenleri, çevik geliştirme, nesne tabanlı programlama, fonksiyonel programlama falan gibi çok daha genel kavramlar önemli.
Dile fazla takılmamak lazım.

Zaten 'yazılım mühendisliği' de bunun için var. Ne yapıyoruz, nasıl yapıyoruz, hangi teknolojileri kullanıyoruz, proje planlamasını nasıl yapıyoruz, iş bölümlemesini nasıl yapıyoruz ve bunları en ucuz maliyetle en hızlı biçimde nasıl yapıyoruz?
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

Sh4oTT

Alıntı yapılan: Neof07@Amenofis, haklısınız peki yapılan programların kırılmamasını sağlamak için; biliyorum böyle * bir şey imkansız, en aza indirgemek kırılma şansını bunu bir Java ya da c# ile değilde C ile kendimiz yapabilir miyiz ? Yani çok derin konular mı bunlar ? Çünkü, ben bir gün böyle * bir şey yaptım diyelim ve bu projeyi sattım bunu hedef alan birinin programı kırmasını engellemek ya da kırsa bile onu çabucak deşifre edebilir miyim ? Şöyle bir bakıyorum Windows crackleniyor ancak hiç bunu
Yapanların yakalandığını duymadım en azından ben ama yinede adamlar dükkanı yürütüyor

İsteseler kullandırtmazlar ama bunlar hep pazarlama teknikleri :)

Neof07


Sh4oTT

Cogu ınsan bircok  yazılımı cracklı olarak kullanıyor mesela wındows, offıce, photoshop vs. bullanı kullanarak bu gıbı yazılımlara bagımlı hale gelıyorlar ve bırakması onlar ıcın zor oluyor ılerleyen zamanlar da bır ısyerınde calısmaya basladıkları zaman ise şirket bu çalışanlarına bu yazılımları sunmak zorunda kalıyor hal böyle olunca mecburen ticari şirketler lisans parası ödemek zorunda kalıyorlar :) Ayrıyeten mıcrosoft unıversıte ogrencılerıne urunlerını ucretsız sunuyor bu sayede gelecegın yazılımcıları, bılısım elemanları, tasarımcıları wındowsun urunlerıne bagımlı hale gelıyor ve yıne sonuc aynı şirket lisans parası ödüyor :) Ve sektörün büyük bir kısmına hakim oluyor vs.

Neof07

@Sh4oTT, dediğiniz gibi bunları herkese böyle aynı şartlarda sunsalar kendi içlerinde bile bir yarışma rakipleşme  yaşanır. Buda süreci zevkli bir hale getirir. Ama bir süre sonra bunlar klasikleşmez mi ? Piyasa yeni beklentiler içerisinde olur ? Tabii adamlar oralara el atar :D