[Çözüldü] Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği - Gelecek İstişaresi

Başlatan Kaleihan, 14 Şubat 2017 - 19:09:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kaleihan

Merhabalar,
Ben 16 yaşında bir gencim. Birkaç yıldır yazılım ve linuxl'a ilgilenmeye başladım.
Zaman ilerliyor sayısal sözel seçimleri yaklaşıyor. Sayısal seçeceğim ama bunun sonucu nereye bağlanacak onu da düşünüyorum tabi.
Çoğunuz büyüğümsünüz hem de bazılarınız bu işin gerçekten içinde. Ben daha çok program ve arayüz üzerine meraklıyım. Bilgisayar olur Mobil olur ona daha kadar veremedim. Babam belki de daha somut bir şeyler istediğinden belki de yazılım müh. bölümü bulanan devlet üniversitelerini beğenmediğinden( Evet gerçekten ben de anlamadım bu durumu. ) bilgisayar mühendisliği seçmemi istiyor.

Mevzu burda başlıyor ben istediklerimi bilgisayar mühendisliği ile yapabilir miyim? Donanım konusuna pek meraklı değilim ama yazılımsal olarak düşünürsek?
O bölümde de c, python, gtk, qt vesaire eğitimi veriliyor mu?

OnLive

Türkiye'de hangi üniversiteye gidersen git sana verecekleri bilgiler temel düzeyde olacaktır. Mutlaka dışarıdan kendini geliştirmen gerekiyor. Yazılım mühendisliği mezunu bir arkadaşın format atmayı bilmediğine şahit oldum. Batıda böyle şeyler olmuyor ama burada malesef böyle. Bence programlamadan önce kendini bir İngilizce'ye ver. İngilizce'yi öğrendikten sonra sınırsız kaynağın kilidi açılacak çünkü. Android'e ağırlık vermek istiyorsan Java ve C++, macOS/iOS için Objective-C ile Swift, Windows/Windows Phone içinse C# öğrenmek gerekiyor.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

Kaleihan

İngilizce'nin öneminin farkındayım. Lisede onun da üzerine eğileceğim. Konu hakkında başka görüşleri alabilirim.

berkayaslan

Bilgisayar muhendisligi ve yazilim muhendisligi Turkiye'de hemen hemn ayni amaca hizmet eden egitim programlaridir. Ve cok buyuk ihtimalle temel derslerde (secmeli degil) grafik anlaminda bir sey ogretilmez. Egitiminin belli bir doneminde senin secmen ve uzmanlasman gereken alanlardan birinin cok kucuk bir kismidir bu dediklerin. Sana ogretillen bir iki programlama dilinin uzerine (Genelde C ve Java olur. Ama her okula gore degisir) Programlama mantiklarini ve yontemlerini ogrenirsin. Usta cirak iliskisi gibi.Bunu gayet tabi cokca okuyup arastirarak bir yere kadar ogrenirsin. Bunun yaninda senin lisans egitimin suresince bu ogrendigin dillerde en iyi algoritmayi ya da istenileni hangi yoldan yapacagini zaman mi on planda olacak yoksa bellek mi tip sorulara kendin cevap verebilecek ve uygulayacaksin. Hatta alacagin derslere gore Isletim sisteminin temel servislerini ya da yaptiklari isleri goreceksin ki bu tur seyleri bir egitim kitabinda ya da forumlarda kolayca bulamazsin daha dogrusu bunlari ihtiyacin olmadan aramazsin. Ya da ag yonetimini,  ag protokollerini internet uzerinde verilerin nasil aktarildigini ya da nasil aktarilmasi gerektigini goreceksin. Yine sectigin derslere gore yazilimin guvenlik aciklarini gormeyi kapatmayi bunun icin neden acik kaynak kodun onemli oldugunu goreceksin.

Veri yapilari dersinde bilgisayarin belleginde tuttugun verileri gercekten elinle bellege koyup elinle oradan alacaksin ama kullandigin yonteme gore geri gidemeyeceksin ya da bu uzun surecek. Daha stack overflow yiyeceksin. Daha onlarca sonsuz dongu olusturup bilgisayari kilitleyeceksin.. Bunlarin yaninda uzmanlasmak istedigin alani sececeksin. O alandaki yeni teknolojileri ogreneceksin. Uygulayacaksin. Bunlara yonelik ders sececeksin. Buraya kadar bilgisayar muhendisligi ile yazilim muhendisliginin pek bir farki yok. . Senin kendini gelistirecegin alanda ikisinde de rahatlikla gelistirebilirsin.

Senin simdi yapman gereken bir programlama dili ogrenmen ve tabi ki ustte yazdigi gibi ingilizceni gelistirmen. Gittikce isin icine daha cok girdiginden gercekten isteyip istemedigini anlarsin. Anlayinca da o anki duruma gore tekrar arastirip secimini yaparsin.
İf you wanna be the best, You must SMURF something. :)

Kaleihan

Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler. İsteyip istememe kısmını geçtiğimi düşünüyorum. Dediklerinizden looplar ve belleği verimli kullanma hakkında çok kabaca bazı şeyler biliyorum. Python üstüne biraz çalışmıştım ama okul başlayınca ders haricinde fazla ilgilenmeyince unutuyorsun tabi. Yani okulu kazanıp dersi görünce "Böyle şey mi olur yahu." demeyeceğimi düşünüyorum :)

Bilgisayar mühendisliği ile bir yazılımcı olabilirsin diyorsunuz. Bu beni sevindirdi. Peki yazılım müh. bir kişiden eksiğim olur mu?

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: Kaleihan - 16 Şubat 2017 - 17:25:11
Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler. İsteyip istememe kısmını geçtiğimi düşünüyorum. Dediklerinizden looplar ve belleği verimli kullanma hakkında çok kabaca bazı şeyler biliyorum. Python üstüne biraz çalışmıştım ama okul başlayınca ders haricinde fazla ilgilenmeyince unutuyorsun tabi. Yani okulu kazanıp dersi görünce "Böyle şey mi olur yahu." demeyeceğimi düşünüyorum :)

Bilgisayar mühendisliği ile bir yazılımcı olabilirsin diyorsunuz. Bu beni sevindirdi. Peki yazılım müh. bir kişiden eksiğim olur mu?
Merhaba,

Yazılım Mühendisi en basitinden örnek vermek gerekirse projenin mimarlığını yapar. Hangi teknolojiyi kullanacağını bilir. Kimlere ihtiyacını olacağını bilir ve fazla ileri görüşlüdür.

Bilgisayar Mühendisi ise donanım ile yazılım arasında durmaktadır.

Örneğin Yazılım Mühendisi ekibi ile hazırladığı PHP Scriptini bir şekilde çalıştıracak.

Sistem yöneticisi (Bilgisayar Mühendisleri olur genelde ) PHP Scriptinin optimum seviyede çalışmasını sağlamak için donanımını, işletim sistemini ayarlar.

Anlatmak istediğim ise şudur. Bilgisayar mühendisi her sektörden bilgi alırken (Database admin, Robotik, CRM&ERP, Cybersecurity, Algoritma mantık ve programlama (genelde C, C++ veya Java sı meşhurdur), Bigdata, IoT ...), yazılım mühendisi ise tek bir alanda çalışır.

Tabiki istisnalar var. Yazılım Mühendisi olup Bilgisayar Mühendisinden daha fazla donanım tecrübesi olanıda var.

Kısaca kendi kendini yetiştir.

Python, PHP & SQL Developer

GitHub: @BerkhanBerkdemir
Eğer Linux hakkında güncel haber ve rehberler görmek istiyorsanız profilimde ki linke tıklayın.

freeman

Türkiye 'de Bilgisayar mühendisi & yazılım mühendisi arasında hiç bir fark yok. Adının bilgisayar mühendisi olmasına bakmayın bildiğiniz yazılım mühendisliği. Donanım dersleri çok çok kısıtlı. Bilgisayar mühendisliğinden aldığınız donanım dersleri ile sadece 'izleyici' olursunuz. Herhangi bir donanım tasarlayamazsınız. Hatta üst düzey karmaşık donanımları bile anlayamayabilirler.

Yurtdışında 'computer engineering' olarak geçen bölümler bizdeki 'elektronik mühendisliği' müfredatının yazılım dersleri eklenmiş haline benziyor.
Bilgisayar mühendisi de olsanız yazılım mühendisi de olsanız 'yazılım' üzerine çalışacaksınız donanım üzerine çalışamayacaksınız.

Mesela İTÜ Bil.müh e bakalım (http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/BLG/201210.html)
Donanım üzerine 
1. Elektroniğe Giriş / Laboratuvar
2. Elektrik Devre Temelleri
3. Bilgisayar Organizasyonu
4. Logic Devre Temelleri
5. Digital Elektronik Devreleri (Bu ders Elektronik mühendisliği bünyesinde veriliyor.)

Kesinlikle yetersiz. Ki elektroniğin temeli diyebileceğimiz 'analog elektroniğe' dair pek ders yok gibi.

Şuradan da elektronik mühendisliği müfredatına bakıp ne kadar donanıma dair derslerin eksik olduğunu görebilirsiniz. Özellikle seçmeli derslere de bakabilirsiniz.
http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/ELE/201010.html


Son olarak şunu da ekliyim, Türkiye 'de bilgisayar mühendisliği mezunları yurtdışında 'software engineering, computer science' alanlarında kolayca yüksek lisans yapabilirken, elektronik/mekatronik gibi donanım ağırlıklı bölümlerde kabul edilemeyebiliyorlar.

Bunu bilerek tercih yapın. Sadece yazılım istiyorsanız bu bölümler iyiyken, donanım tarafında da kayma gibi bir düşünceniz varsa sadece bilgisayar mühendisliği programı yetersiz.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

Kaleihan

Yanıtlar için teşekkürler. Bazı şeyler kafamda daha iyi oturdu.