Hangi dağıtım?

Başlatan Inferno, 29 Ocak 2017 - 17:00:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Inferno

Merhabalar. Pentium T3200 ve GMA 4500M li laptobumda şu anda debian 8.7.1 Mate kurulu. Stabil çalışıyor ancak daha 3 günlük linux kullancısı olduğum için başka bir dağıtıma geçmemin iyi olacağını düşündüm. Şu an hali hazırda Ubuntu Mate 16.04 indiriliyor.
Sormak istediğim şey:
Bu taban denilen şey(Arch, debian, ubuntu) ne değiştiriyor ve zorluğu hangi açıdan farklı?
Ve benim için en iyisi sizce hangi taban ve dağıtımdır?(hız, kolaylık, işlevsellik)

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

lubuntu

[mention=616701]@Inferno[/mention] Tabanlar yöntem farklılıklarıdır. Paketleme yöntemi güncelleme yöntemi v.s. birbirinden farklı ya da benzerdir. Ubuntu Mate güzel bir dağıtımdır, keşfedersen çok hoşuna gidecek özellikleri vardır.

Qrathan

Alıntı yapılan: Inferno - 29 Ocak 2017 - 17:00:32
Merhabalar. Pentium T3200 ve GMA 4500M li laptobumda şu anda debian 8.7.1 Mate kurulu. *kararlı çalışıyor ancak daha 3 günlük linux kullancısı olduğum için başka bir dağıtıma geçmemin iyi olacağını düşündüm. Şu an hali hazırda Ubuntu Mate 16.04 indiriliyor.
Sormak istediğim şey:
Bu taban denilen şey(Arch, debian, ubuntu) ne değiştiriyor ve zorluğu hangi açıdan farklı?
Ve benim için en iyisi sizce hangi taban ve dağıtımdır?(hız, kolaylık, işlevsellik)

Sizin için en iyisini bilemem ama en kolayı -en azından şimdilik- Debian veya Ubuntu tabanlılar. (Ubuntu zaten Debian tabanlı) En kolayı dedim çünkü en çok kullanılan işletim sistemleri Ubuntu ve Mint. Yani destekleri gayet fazla.

illedelinux

Yıllardır kullanmadığım dağıtım, kullanmadığım masaüstü kalmadı ama bu Debian Mate var ya aynı bir eroin gibi, onu bir kullandın mı bir daha da bırakasın gelmez, döner-dolaşır yine Debian Mate'ye başvurursun, başkalarını bilmem ama ben öyle oldum :)
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Inferno

Alıntı yapılan: lubuntu - 29 Ocak 2017 - 17:03:52
[mention=616701]@Inferno[/mention] Tabanlar yöntem farklılıklarıdır. Paketleme yöntemi güncelleme yöntemi v.s. birbirinden farklı ya da benzerdir. Ubuntu Mate güzel bir dağıtımdır, keşfedersen çok hoşuna gidecek özellikleri vardır.
Alıntı yapılan: illedelinux - 29 Ocak 2017 - 19:39:59
Yıllardır kullanmadığım dağıtım, kullanmadığım masaüstü kalmadı ama bu Debian Mate var ya aynı bir eroin gibi, onu bir kullandın mı bir daha da bırakasın gelmez, döner-dolaşır yine Debian Mate'ye başvurursun, başkalarını bilmem ama ben öyle oldum :)
Arch linux kurulumda zor, fakat gayet hızlı bir sistem deniyor. Sizce öğrenebilir miyim?

lubuntu

[mention=616721]@Inferno[/mention] İstediğin şey stabillik mi yoksa güncellik mi? Sorunları çözebilirim diyorsan kendi başıma Arch tabiki, stabil olmasını istiyorsan Ubuntu ve türevlerinden kopmamak lazım bence tabi.

BayboraKaan

[mention=616721]@Inferno[/mention] Ne kadar vaktin ve sabırın olduğuna bakar. Vaktim çok sabır konusunda da iyiyim dersem deneyebilirsin.

ata1

Arch yeni başlayan için oldukça karışık yada zor gelebilir. Arayüzle işlem çok azdır. Arch yuvarlanan sürümdür günceldir.

http://manjaro.gen.tr/yuvarlanan-surum-rolling-release/

Inferno

[mention=616725]@ata1[/mention][mention=616723]@lubuntu[/mention][mention=616724]@BayboraKaan[/mention]

İso dosyasını flash belleğe dd komutu ile yazdırdım. Ancak boot ettiğimde her zamanki yanıp sönen imleçte takılı kalıyor ve flash' tan bir bilgi okumuyor(üzerindeki led' ten gördüm). Komutta mı bir sorun var acaba?
umount /dev/sdc
sudo dd if=/home/srdtrk/Downloads/ubuntu_mate.iso of=/dev/sdc bs=1M
ve başarıyla yazdırdı.

ata1

Inferno

Alıntı yapılan: ata1 - 29 Ocak 2017 - 21:50:42
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Md5_kontrol%C3%BC
Sha256 kontrolü yaptım yazdırmadan önce.

eronis

Alıntı yapılan: Inferno - 29 Ocak 2017 - 19:52:35
Arch linux kurulumda zor, fakat gayet hızlı bir sistem deniyor. Sizce öğrenebilir miyim?
Şu var ki ben Arch kullanabiliyorum, komut satırından kurulum yapabiliyorum, bir Arch sistemm kullanamayacağım için değil, Manjaro dahi kullanabilirim ama Ubuntu sistemde daha rahat olduğum için Ubuntu tabanını kullanıyorum. Etrafta bir sürü dağıtım, bir sürü seçenek var. AMA ister Redhat dağıtımı olan Fedora yada Novell ürünü olan openSUSE (Aynı Ubuntu gibi büyük şirketler tarafından desteklendikleri için bunları saydım) yada bunları taban olarak kullanan dağıtımları seç, istersen Arch, Debian gibi topluluk projelerini taban olarak kullanan dağıtımları seç, benim gözlemim Ubuntu en geniş kitleye uygun dağıtımdır. En iyi dağıtım demem, ama en geniş kitleye hitap edenleri Ubuntu tabanlılar.

Xubuntu önerebilirim sana. Mate Xfce'ye göre biraz daha ağırdır ama niye kullanılmasın ? Hangisini beğenirsen onu seç.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Inferno

Manjaro 16.10.3 Xfce yükledim. Terminal bana debian' kinden daha kullanıcı dostu geldi. Ve sistem şu anda gayet hızlı. Önerileriniz için teşekkürler :)

lubuntu

Alıntı yapılan: Inferno - 30 Ocak 2017 - 19:06:03
Manjaro 16.10.3 Xfce yükledim. Terminal bana debian' kinden daha kullanıcı dostu geldi. Ve sistem şu anda gayet hızlı. Önerileriniz için teşekkürler :)
Hızlıdır günceldir fakat stabil değildir, yakında gelirsin yine buralara ;D ;D

Inferno

Alıntı yapılan: lubuntu - 30 Ocak 2017 - 19:07:19
Hızlıdır günceldir fakat *kararlı değildir, yakında gelirsin yine buralara ;D ;D
Hadi ya  :-\ Ne gibi sorunlar gördünüz daha önce merak ettim? Kullanmamı engelleyecek derecede kötü sorunlar mı?

lubuntu

[mention=616825]@Inferno[/mention] Sürekli güncel olması sürekli kararlı halde ilerlemesine engel. Yeni gelen bir güncellemenin sistemde beklenmedik bir hata vermesi olası. Niye Ubuntu LTS sürümleri çıkartıyor? Sebebi kararlı bir dağıtım ortaya çıkartmak 4-5 sene boyunca insanlara sorunsuz hizmet vermek. Tabi bak bunlar benim düşüncem kendim için. Ben zorlanırım sorunları kendi başıma çözmekte manjaroda.

illedelinux

Hızlıdır günceldir fakat *kararlı değildir, yakında gelirsin yine buralara ;D ;D

:) ;)

ata1

Biz neden yıllarca kullandık da hiç bir yere gitmedik? kullanarak öğrenecektir linuxu hangimiz doğduğumuzda biliyorduk ki ?
ayrıca kararsızlık da denk gelmedim uzun süredir arch ve manjaro kullanırım.

eronis

Alıntı yapılan: ata1 - 30 Ocak 2017 - 20:07:54
Biz neden yıllarca kullandık da hiç bir yere gitmedik? kullanarak öğrenecektir linuxu hangimiz doğduğumuzda biliyorduk ki ?
ayrıca kararsızlık da denk gelmedim uzun süredir arch ve manjaro kullanırım.

Ubuntu'ya kötü demek istemiyorum ama şu var ki Canonical başına buyruk bir şirket. Masaüstünden büyük öncelikleri var gibi görünüyor. Bir Ubuntu versiyonunda artık Canonical'ın 5 yıllık desteği bitse dahi hala ortada çözülmemiş gıcık bug'lar oluyor. Bunun sebebi mir'den mi vakit ayıramazlar, unity 8'den mi ayıramazlar ben bilmem ama Fedora, Arch/Manjaro gibi dağıtımlarda Ubuntu'dan çok daha az sorun gördüm. Hele ki Fedora'nın politikası bir sürümün "EOL (End of life) süresi gelmeden bütün bug'larını kapatmalıyız" dır. Fedora'yı ve Red Hat'i bu konuda takdir ediyorum. Fedora son çıkan paketleri kullandığı için bir şeyleri bozabiliyor ama bu bozduğu şeyleri tamir etmede red hat ve fedora geliştiricileri çok daha hızlılar. Red Hat geliştiricileri kullanıcılarla yakından ilgileniyorlar ve Fedora bir topluluk dağıtımı olduğundan Red Hat sadece sponsor, topluluğun istediği oluyor. Ubuntu ile kıyaslayınca Manjaro ve Fedora'yı çok daha kararlı bulduğumu büyük bir özgüven ile söyleyebilirim. Manjaro takımı muazzam bir iş çıkarıyor ve yaptıklarını takdir ediyorum.

PPA'lara gelince, şaka gibi bir sistem. Youtube-dl paketini yüklemek için önce webupd8 ppa'sını yüklemeliyim çünkü Ubuntu depolarındaki versiyon çalışmıyor. PPA'ları kim yönetiyor belli değil ve ppa'lar arasıda çakışma olabiliyor. Manjaro ile Ubuntu'nun depolarını böyle kıyaslayayım, manjaro'da depo'daki versiyon açtı. PPA ile uğraşmadım. Kesinlikle daha kullanıcı dostu. Aynı şekilde ben bir gitaristim ve Tuxguitar 1.2 (Ubuntu versiyonu) versiyonunda gpx formatını desteklemiyor, github'dan tuxguitar-fork denen paketi indirip sistemin içine elle koymalıyım ve 1.4 (Manjaro) versiyonunda direk destek olduğu için kendimi yormadan işime geçiyorum. Bu sadece daha az uğraş değil, daha iyi stabilite sağlıyor benim kullanımımda.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 31 Ocak 2017 - 17:29:46

Buradaki çoğu kullanıcı dediklerimi reddedecek ama en güncelde kalmak her zaman en sorunsuz deneyimi sağlıyor. İster eski, ister yeni donanımınız olsun. Eğer yeni donanımınız var ise zaten son yazılımları kullanmak bir zorunluluk. Donanım uyumluluğu açısından zorundasınız. Misal AMD RX ekran kartları ve 6. ve 7. nesil işlemciler.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Amenofis

Arch tabanlı sistemlerde kararlılık istiyorsanız her güncelleme çıktığında güncelleme yapmayacaksınız. Arch ve manjaroda yükseltilen paketlerin bağımlılıkları yeteri kadar test edilmeden depolara konulabiliyor. Tabi bu rolling-release nin yan etkisi olabilir ama biraz daha dikkat edilse fena olmazdı.

Manjaro kullanıyorsanız "manjaro-system" paketinin güncellenmesine kadar bekleyin. Bu ubuntudaki "dist-upgrade" e benzer bir sistem.

eronis

Alıntı yapılan: Amenofis - 31 Ocak 2017 - 18:25:10
Arch tabanlı sistemlerde kararlılık istiyorsanız her güncelleme çıktığında güncelleme yapmayacaksınız. Arch ve manjaroda yükseltilen paketlerin bağımlılıkları yeteri kadar test edilmeden depolara konulabiliyor. Tabi bu rolling-release nin yan etkisi olabilir ama biraz daha dikkat edilse fena olmazdı.

Manjaro kullanıyorsanız "manjaro-system" paketinin güncellenmesine kadar bekleyin. Bu ubuntudaki "dist-upgrade" e benzer bir sistem.
Güncellemeler oyuncak değildir ve geldiklerine yapılmalıdırlar ! Herşeyden önce güncellemelerin yapılması bir şeyleri düzeltmek içindir. Güncellenmeyen bir linux sistem tehditlere açıktır.

Bir paketin bozulması durumunda kolaylıkla downgrade edilebilir ve istenirse bunun için özel bir araç dahi var. Ama güvenlik şakaya gelmez.

[eronis@Manjaro ~]$ sudo pacman -S downgrade
[sudo] password for eronis:
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...

Packages (1) downgrade-5.4.0-1

Total Download Size:   0,01 MiB
Total Installed Size:  0,12 MiB

:: Proceed with installation? [Y/n]
:: Retrieving packages...
downgrade-5.4.0-1-any     10,3 KiB   431K/s 00:00 [######################] 100%
(1/1) checking keys in keyring                     [######################] 100%
(1/1) checking package integrity                   [######################] 100%
(1/1) loading package files                        [######################] 100%
(1/1) checking for file conflicts                  [######################] 100%
(1/1) checking available disk space                [######################] 100%
:: Processing package changes...
(1/1) installing downgrade                         [######################] 100%
Optional dependencies for downgrade
    sudo: for installation via sudo [installed]
[eronis@Manjaro ~]$

Arch'ın 3 tane deposu vardır. Unstable, Testing ve Stable. Varsayılanda sadece stable (Kararlı) depolar etkindir ve bu depolardaki paketler Arch Linux geliştiricilerinin kullanmanın güvenli olduğu kanaatine vardıkları paketlerdir. Kısacası Stable deposunda kaldığın sürece ve Wiki yolundan şaşmadığın sürece pek sorun yaşamazsın ve altından kalkamazsan da Arch Linux Forum'undan yardım alabilirsin. Eğer uslu durmaz ve testing'e kayarsan o zaman kolay gelsin tabi.

Manjaro'nun da 3 tane deposu var. Unstable, Testing ve Stable. Manjaro'nun Arch'tan ayrı depoları vardır ve Manjaro geliştiricileri paketlere gerek duyarlarsa patch yapıp da depolara koyalar. Unstable, Arch'ın Stable depolarından 3 gün geridedir. Testing, Arch'ın Stable depolarından 1 hafta geridedir. Stable ise Arch'ın Stable depolarından 2 hafta geridedir. Bu politika paketlerin test edilmesi ve yeni paketlerin bug'larının ayıklanması için 2 haftalık süre demek ki ben 2 hafta boyunca çözülemeyen bir bug hayal edemiyorum özellikle kritik bir uygulama ise. Eğer 2 haftada çözülmediyse bir bug zaten çok önemli bir yazılım değil yada firması tarafından terkedilmiş bir yazılım demektir ki bu konuda yapabileceğin bir şey yok. Alternatiflere bak.

illedelinux

Arkadaşlar Arch tabanlı dağıtımlardan istediğimi alamadım, ya sorunlarını gideremedim ya da kendime göre özelleştiremedim, tabi Arch'dan fazla anlamamamın da rolü var.
Ancak Arch tabanlı ve henüz Distrowatch listesine dahi eklenmemiş olan OBRevengeOS adlı dağıtımda istediğim her şeyi yapabildim, üstelik hiç bir sorun çıkarmadı. Bunu şunun için yazdım, bu farkın nasıl oldugunu Archerlerden öğrenebilir miyim?

eronis

Alıntı yapılan: illedelinux - 31 Ocak 2017 - 18:56:08
Arkadaşlar Arch tabanlı dağıtımlardan istediğimi alamadım, ya sorunlarını gideremedim ya da kendime göre özelleştiremedim, tabi Arch'dan fazla anlamamamın da rolü var.
Ancak Arch tabanlı ve henüz Distrowatch listesine dahi eklenmemiş olan OBRevengeOS adlı dağıtımda istediğim her şeyi yapabildim, üstelik hiç bir sorun çıkarmadı. Bunu şunun için yazdım, bu farkın nasıl oldugunu Archerlerden öğrenebilir miyim?
Aslında OBRevenge Arch'tır ama sadece biri tarafından önceden kurulmuş, ayarlanmış, kişiselleştirilmiş Arch'tır. Manjaro'yu Arch'a tercih etmemin sebebi zaten bu. Doğru ayarlanmış bir Arch sistemde sorun yaşama olasılığın çok az. Sana önden konfigürasyonu yapılmış bir sistem geldiği için daha memnun kaldın. Eğer o konfigürasyonu yapacak bilgi/ yetenek/zaman/sabır'ın olsaydı sen de oldukça iyi kullanabilirdin ama Arch biraz onu kullanana göre davranır. Evcilleşebilir ama Ubuntu'nun aksine evcil bir hayvanı pet shop'tan almıyorsun, vahşi bir kurdu doğasından evine alıyorsun. Sahip olarak onu eğitemeyeceksen yada buna zamanın yoksa evcil bir hayvan istersin değil mi ? Manjaro'yu önden evcilleştirilmiş bir kurt olarak görebilirsin. OBRevenge de aynı durumda.

laz61

3Aydır manjaro kullanıyorum. Hiç sorun yaşamadım söylendiği gibi, Fazlası ile hızlı ve stabil bir sistem olarak kullanıyorum. Kararlı demeyen arkadaşlarımız sanırım hiç denemedikleri için önyargılı bakıyorlar sisteme.
Her sözü gerek yok laf ile beyana, bir bakış bin laf eder bakışdan anlayana..
AMD Ryzen 1600 12CUPs - Asus Dual RX 580 - AB350M Gaming 3 - 1TB WD Blue - 2TB Toshiba P300 - Samsung 850 EVO 120GB - Corsair 8GB 2400MHZ LPX RAM - Thermaltake Core V21 - Hi-Power 500W 80+ PSU

Inferno

[mention=616914]@laz61[/mention]
[mention=616911]@eronis[/mention]
Stable paketleri kullanmamdan ötürü bir sorun çıkmayacağını düşünmüştüm ben de.

Bir de @eronis profilinizdeki anime karakterinin ismi nedir? :))