[Çözüldü] Çok Hafif Dağıtım Önerisi

Başlatan Source, 25 Ocak 2017 - 23:21:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Source

Merhaba Arkadaşlar lenovo g50 diz üstü bilgisayarım var.Özellikleri şu şekilde.

lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series SoC Transaction Register (rev 0e)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display (rev 0e)
00:13.0 SATA controller: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series SATA AHCI Controller (rev 0e)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx, Celeron N2000 Series USB xHCI (rev 0e)
00:1a.0 Encryption controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Trusted Execution Engine (rev 0e)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio Controller (rev 0e)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 1 (rev 0e)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 3 (rev 0e)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 4 (rev 0e)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Power Control Unit (rev 0e)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Atom Processor E3800 Series SMBus Controller (rev 0e)
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 10)

Bu donanıma uygun çok hafif bir dağıtım önerebilir misiniz? Malesef xubuntu, linux mint mate gibi dağıtımlar üzerinde denediğimde kasmalar ve takılmalar yaşıyorum.Bilgisayar kilitleniyor yeniden başlatmak zorunda kalıyorum.qt creator,tarayıcı ve localhost dışında bir işim yok.

Toor

Kaç MB ram var? Ayrıca işlemci kaç Ghz?
Debian kullanabilirsin. LXDE, XFCE ya da MATE gayet performanslı olacaktır. 1,7GB ramli 2.0Ghz çift çekirdek işlemcili dizüstü bilgisayarımda sorun yaşamıyorum. LAMP ve Qt ile de sorun yaşamadım.

turkerataturk

Netbook bu atom işlemcilerde en iyi Lubuntu daha hızlısı olmaz çünkü donanım zayıf.
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

Source

Pardon konuyu hazırlarken ekledim sandım.

Screenfetch

RAM: 3835MiB
CPU: Intel Pentium CPU N3540 @ 2.6656GHz

turkerataturk

Toor

Ubuntu tabanında bende sıkıntı yaşıyorum. Bu büyük ihtimalle servislerle alakalı. Debian daha kararlı olduğu için işini görecektir.

ata1

Kurulumlar da swap alanı oluşturuyor musunuz? Şayet oluşturuyorsanız sonrasında swap'ın erken devreye girmemesi için işlem yapmalısınız.
normal kurulumlar da genelde
cat /proc/sys/vm/swappiness

çıktısı 60 olmaktadır bunu 10 yada 5 yapmalısınız bunu da hatırlatayım.

eronis

2GB RAM ile N3050 netbook'umda Xubuntu 16.04 kullanıyorum, tavsiye ederim. Chromebook kullananlar da genelde Xfce kullanıyor. 4 çekirdek işlemcin var ne güzel.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Ocak 2017 - 01:33:20

Alıntı yapılan: ata1 - 26 Ocak 2017 - 00:23:04
Kurulumlar da swap alanı oluşturuyor musunuz? Şayet oluşturuyorsanız sonrasında swap'ın erken devreye girmemesi için işlem yapmalısınız.
normal kurulumlar da genelde

çıktısı 60 olmaktadır bunu 10 yada 5 yapmalısınız bunu da hatırlatayım.
Ben onu 1 yapıyorum :D Ram bitmeden swap'a geçmesin, yavaş oluyor :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

OnLive

[mention=616186]@Source[/mention]

Lubuntu 14.04 LTS 32-bit tavsiye ediyorum.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

ata1

[mention=616224]@eronis[/mention] Ram'a güvenilirse 0 da yapılır.

Source

çıktısı 60 olarak gözüküyor.Aklımda bulunsun onuda yeni kuracağım dağıtım üzerinde düzenliyeyim.Şimdi diğer arkadaşların önerilerinede cevap yazayım.Debian kurdum fakat oda sistemi kastırıyor gibi hissettiriyor.Nedense windows 10 daha hızlı çalışıyor çok garip :) Bu arada 64 bit kurmuşum onada dikkat edeyim sürekli kullandığım masaüstünden 1 ay ayrı kalacağım şimdi bu kadar düşük özellikli bir cihazda zorluk yaşıyorum.ubuntu mint dışında bu işlemleri yapabilecek bir dağıtım yok mu? distrowatch üzerinden bakıyorum ama tüm dağıtımlar hakkında bilgim yok o yüzden sormak istedim.

turkerataturk

Bu işlemcilerde atom mimarisi var performaz  az biliyorum kullandım,, önbellekleri zayıf. windows da daha hızlı çalışmıyor sadece windowsda grafikler daha akıcı oluyor ekran kartı sürücüleri daha iyi çünkü.

Şunu açıklığa kavuşturalım, işlemcileri çekirdek sayısına göre hesaplamayın yanlış olur, bunun önbelleği var, veri yolu var L2 var var da var :))

Basit bir örnek vereyim; 1 GB 512 bit ekran kartı,, 4 GB 128 bit den daha hızlıdır.

Yani buna uygun en iyi sistem Lubuntu veya Xubuntu yada windows la devam edeceksin.

Source

Arkadaşlar herkeze önerileri için teşekkür ederim en son @ata1 ile konuştuk bana arch linux önerdi şuan arch linux lxde üzerinden yazıyorum açılış hızı olsun tarayıcıdaki sekme değiştirme hızı olsun gerçekten mint mate den daha hızlı çalışıyor şimdilik bunu kullanacağım tabi sistem üzerindeki performansı hakkında daha çok tecrübe kazanmam lazım kullandıkça anlayacağız.

eronis

Alıntı yapılan: ata1 - 26 Ocak 2017 - 01:56:54
[mention=616224]@eronis[/mention] Ram'a güvenilirse 0 da yapılır.
0 da yapılmaz, Swap hayat kurtarıyor gerçekten.

Ram x 2 swap veriyorum genelde ben, kısaca 4GB RAM + 8GB Swap. Bazen gerçekten hayat kurtarıyor.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds