Kendi Linux Dağıtımımızı Yapmak

Başlatan MrCezmi, 23 Ocak 2017 - 14:24:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MrCezmi

Hepinize teşekkür ederim :)
@lubuntu ben özel mesaj atamıyorum sen özel olarak bana mail adresini yazarsan ordan konuşalım

erdemakin09

Güzel kardeşim görüyorum ki hislerin kuvvetli. Büyük ihtimal benim gibi yaşın genç ve çok isteklisin. Bir kez daha böyle bir konu açılmıştı o zaman da söylemiştim. Bazı şeyleri yapmak değil istemek önemlidir diye. Bu istekli halin umarım kaybolmaz. :)

Güzel dileklerim bittiğine göre artık önerilerime geçeyim. Öncelikle senin yapmak istediğin şey hayatında hiç su görmemişken bir anda atlayıp denize yüzmeye çalışmak gibi. Yüzemezsin demiyorum ama çokta su yutarsın. Sana vereceğim tavsiyeler basit işler için değil bu yolda ciddi yürümek istiyorsan uyman gereken tavsiyeler olacaktır.

1. Öncelikle işletim sistemlerini ne kadar iyi biliyorsun. Çalışma mantıklarına ne kadar hakimsin. İşletim sistemleri nasıl çalışır. Bunları öğrenmen de fayda vardır. Bunların ne olduğunu tam olarak bil demiyorum. Fakat neler olduklarını ve ne olduklarını bilmen önemlidir. Bizim hocamız kaynak olarak bu pdf kullanmaktaydı. İnceleyebilirsin.

https://github.com/yuanhui-yang/Operating-System-Concepts/blob/master/Operating%20System%20Concepts%20-%209th%20Edition.pdf

2. Bir grup projesinde ne kadar iyisin. Komik gelebilir ama bunlar önemli konular proje yönetimi, github kullanımı, ekiple çalışma. Dediğim gibi benim tavsiyelerim bu yolda yürümek istiyorsan diye. Ve emin ol bir gün bunlara ihtiyacın olacak. Peki bu bilgileri nasıl öğrenebilirsin. Projelere destek olarak tabi ki. Tavsiyem pisi-linux geliştirmesine yardımcı olmandır. Başka bir distroya yada açık kaynak yazılımada destek olabilirsin.

3. İyice geliştin ve artık kendi distronu yazmak istiyorsun. Bundan sonrası sabır işidir. Çıkan sorunlar, destek toplamak, boşa uğraşıyormuşsun hissine karşı koymak gibi bir sürü kötü durumdan bahsedebiliriz.

Her Can Bir Gün Ölümü Tadacaktır!

if

@bugra9, yazdıkların geçerli. Eğer GPLv2 ile lisanlanmış bir yazılımı değiştirilir (derived work) ya da yazılım başka bir yazılımla birleştirilirse (combined work) ve ortaya çıkan yazılımı dağıtırsa bu yazılım GPLv2 ile lisanslanmalıdır. Bu söylediklerim çok yüzeysel ifadeler. Bir yazılım lisansını anlamak kolay iş değil. Fakat yeni bir dağıtım çıkarmak ya da var olan bir dağıtım üzerinden yeni bir dağıtım hazırlamak Linux çekirdeğini ilgilendirmiyor. Çünkü ne çekirdek için misal bir sürücü yazılıyor ne de çekirde başka bir yazılımla birleştiriliyor. Burada önemli olan sıfırdan bir dağıtım çıkartıldığında dağıtıma eklenen yazılımların lisanslarına ve telif hakkı (trademark) gibi yasal zorunluluk gerektiren haklara riayet etmek gerekir. Var olan bir dağıtım üzerine yeni bir dağıtım yapılacaksa, bu söylediklerimin yanı sıra dağıtımın kendi fikrî mülkiyet haklarına da riayet edilmelidir. A dağıtımı üzerine yeni bir dağıtımın hazırlandığını varsayalım ve adı B olsun. B dağıtımını sadece kendin kullanacaksan bu yasal zorunluluklara uymak zorunda değilsin. Fakat B dağıtımını dağıtacaksan, yani bu dağıtımı başkaların kullanımına sunacaksan, tüm yasal zorunlulukları yerine getirmelisin. Çünkü A dağıtımının hazırladığı, geliştirdiği, test ettiği paketleri öylece alıp B dağıtımı diye sunamazsın. Çünkü birisi B dağıtımını kurduğunda ve bu dağıtımda sorun yaşadığında bu sorunun A dağıtımından kaynaklandığını düşünebilir. Ne de olsa yazılımlar A dağıtımından geldi. Yani insanlar B dağıtımını A dağıtımıyla karıştırmamalı; B dağıtımı A dağıtımı diye de sunamazsın.

@OnLive, kullandığımız dağıtımlarda Linus Torvalds kadar borçlu olduğumuz onlarca insan var. İkincisi Linux Torvalds de eleştirilir, öteki de beriki de. Linus'un iyi bir yazılımcı olması onun her konuda iyi olduğunu garantilemez. Kişi ve kurumları "putlaştırmak" yanlış olur.

Sh4oTT


OnLive

Alıntı yapılan: MrCezmi - 25 Ocak 2017 - 18:36:43
Ben basit bir dağıtım istiyordum :( Sadece giriş logosu ve background özelleştirilmiş bazı yüklü gelen programlar :/


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ocak 2017 - 18:47:24

Alıntı yapılan: lubuntu - 25 Ocak 2017 - 14:44:09
Alıntı yapılan: MrCezmi - 25 Ocak 2017 - 14:31:26
Alıntı yapılan: illedelinux - 25 Ocak 2017 - 14:20:45
Sayın arkadaşım, bu iş forumlarda sormayla pek bir şey elde edemezsin, işin temel mantığını ve temel işlevini önce bulup öğrenmek gerek.

Bak 2013 yılında cumaali arkadaşımız bir iso yapımını anlatmış, oradan yola çıkarak kendine göre bir şeyler geliştirebilirsin.
http://manjaro.gen.tr/forum/index.php?topic=418.0
İnceledim ve biraz değişik bir sistem gibi geldi :/ Deniyeceğim ama heralde istediğim seviyede bir kaynak yok :(

Ozaman https://www.yoctoproject.org/ bu linki incele. İstediklerini ekleyip sana bir .iso sunuyor. Bunun dışında SuseStudio var. Ayrıca https://www.linuxvoice.com/build-your-own-linux-distro/ şurada bir makale var. Bu da Ubuntu'dan https://wiki.ubuntu.com/DerivativeDistroHowto.

Hocam sizinle özel nasıl konuşabiliriz

Logoları değiştirilmiş bir Ubuntu demek, kendi GNU/Linux dağıtımınızı yaptığınız anlamına gelmiyor açıkçası. Örnek vermem gerekirse Pardus 2011 benim de zamanında kullandığım ve en başarılı bulduğum GNU/Linux dağıtımlarından birisiydi. Sonra TÜBİTAK çalkalandı ve yeni ekip bildiğimiz ve herkesin de sevdiği Pardus'u gömdü. Onun yerine, (gelecekte FATİH Projesi skandalına da adı karışacak olan) Debian GNU/Linux dağıtımının logoları kırpılmış halini Pardus diye önümüze koydular. Yersen tabi... Bugün bu dağıtım Pardus Kurumsal 5 olarak biliniyor ve pekte sevilmiyor açıkçası. Bugün, Pisi GNU/Linux, Pardus 2011'in devamıdır ve kökleri özgün Pardus projesine dayanır. Bana göre milli dağıtım da budur.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

illedelinux

Milis yerli Linux dağıtımı, çekirdek dışında her şeyi kendi geliştiriyor.
Geçen yıl kurup-kullanmıştım çok da hoşuma gitti, o zaman deposu çok kısıtlıydı herhalde şimdiye kadar ilerleme olmuştur.
Denemezi tavsiye ederim, bu dağıtım bana ümit veriyor, zira o zaman geliştirici sadece bir kişiydi şimdi bir hayli katılım olmuş.
https://milis.gungre.ch/ 
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

lubuntu

[mention=617935]@illedelinux[/mention]Kernel olarak Linux kullandığınız sürece, hiç bir zaman "yerli" bir işletim sistemimiz olmuş olmayacak. Verdiğin dağıtım Türk menşei olabilir fakat bu onun bütününü yerli ya da milli yapmaz. xfce ve mate masaüstü ortamını kullanırken nasıl yerli olacak zaten? Çok popüler bir terim oldu bu "yerli" kelimesi. Hiç bir teknoloji üretmeyen bir ülke bırak yerliyi doğru düzgün bir dağıtım bile çıkartamadı. O kadar para babası var ülkede ama ilgilenen yok bu meseleyle, o sebeple kimse boşuna kendini yormasın. Bu ülkeden çıkacağı yok çıksa bile kendi elimizle mahvederiz, bize fazla gelir bunlar!!!

alquirel

Konuyu daha önce defalarca tartışılmış olan ve sonu olmayan tartışmalara dönüştürmeyelim lütfen.

Başlık sahibinden de konu kendisi için bir cevaba ulaştıysa başlığı etiketlemesini rica edelim.

Berkhan Berkdemir

1 yılda linux ve python da uzmanlaşmak mı? Ben çok yavaşım o zaman :(

Sorunuza gelecek olursam benim en sık kullandığım ikinci OS olan SuSE ekibinin sunduğu SuSE Studio 'yu kullanabilirsin. İstediğin uygulamaları sürükle bırak (mantığı, kolaylığı) ile hızlıca OS derleyebilirsiniz.

Aynı zamanda Linux ve Python hakkında ilgileriniz varsa mutlaka RPi gibi bir camia ya uğrayın derim.
GitHub: @BerkhanBerkdemir
Eğer Linux hakkında güncel haber ve rehberler görmek istiyorsanız profilimde ki linke tıklayın.

ZeuQma

Öncelikle şu milli yerli tartışmasını bırakın artık, önemli olan insanların GNU/Linux kullanması. Milli kelimesi ile bunu benimseyecek ise bırakın adı milli olsun. Yerli emekle yapılmış ise ve lisans izin veriyorsa ben isterse onu Mars'lı bile yapar.. Kullandıktan ve merak ettikten sonra gerisini bırakın kendisi öğrensin, tartışmalar ile ikilik yaratmanın espirisi yok.

Milis Linux çok güzel bir oluşum ve dağıtım, şuanda Xfce4, KDE ve Mate için hazır. Bir çok uygulama depoya eklendi ve her geçen gün eklenmeye devam ediyor. Merak edenler Slack üzerinden ekibe katılabilir ve katkıda bulunabilir.

Dağıtım yapma konusunda 1 yıldan fazladır uğraşan biri olarak önerim mevcut bir dağıtımı açıp, kendi uygulamalarını yükleyip sonra da tekrar iso haline getirmen en kolay yoldur. Özellikle de kendin kullanmayı düşünüyorsan. Anahtar komutları veriyorum, tek tek araştırıp ilerleyebilirsin..

1- bsdtar ile iso dosyasını herhangi bir klasöre açıyorsun.
2- live (debian) veya casper (ubuntu) klasöründeki filesystem.squashfs dosyasını başka bir dizine kopyalayıp unsquashfs ile açıyorsun.
3- /proc /dev /sys klasörlerini squash dosyasını açtığın klasöre mount ediyorsun.
4- chroot ile squash klasörüne bağlanıyorsun ve istediğin kurulum / kaldırma / özelleştirme işlemini yapabilirsin.
5- squash klasörünü mksquashfs ile tekrar filesystem.squashfs haline getiriyorsun ve önceki yerine kopyalıyorsun (isoyu açtığın klasördeki live veya casper klasörü)
6- genisoimage ile tekrar ISO'yu oluşturuyorsun..

İşte sana tüm adımlar, eğer gerçekten hevesli isen bu sana ilerde kendi dağıtımını yapmanın bile kapılarını açacak kadar ileri götürür. Ki biz MİLLİ :) bir güvenlik dağıtımı çıkarıyoruz Debian Jessie tabanı ile..
Komutan Linux, Debian Jessie tabanlı pentest dağıtımı..

lubuntu

[mention=617974]@ZeuQma[/mention]Yani millet kullansın diye millete hayal satılabilir diyorsun. Senin olmayan bir şeyi millileştirmek istiyorsan  git Linus'la konuş versin sana haklarını. Menşei ile milli arasındaki farkları okuyun, heyecanınız azalacaktır.

Bipolar_Disorder

#36
[mention=617980]@lubuntu[/mention]
Forumdaki diğer mesajlarınada baktımda,
Cevaplarında çözümden ziyade, insanlarla sürekli dalga geçer gibi cevaplar vermektesin.
Burayı ekşi sözlük falan sandın sanırım, işsizliğini gidericek bir geyik platformu değil burası.
Mesajlarının hiçbirinde konu hakkında çözüm yok, sadece ona buna sataşıyorsun.

[mention=615956]@MrCezmi[/mention]
Arch Linux tabanlı kendi distronu oluşturabilirsin.
https://wiki.archlinux.org/index.php/archiso

alquirel

Alıntı yapılan: alquirel - 13 Şubat 2017 - 00:18:22
Konuyu daha önce defalarca tartışılmış olan ve sonu olmayan tartışmalara dönüştürmeyelim lütfen.

Başlık sahibinden de konu kendisi için bir cevaba ulaştıysa başlığı etiketlemesini rica edelim.

Uyarımı tekrarlayayım.
Bir sonraki adımda yaptırımlara başlanır.

lubuntu

[mention=617984]@slackware[/mention]Önce doğru bakmasını öğren, sana tavsiyem budur!

plazma

Başlığı kapatalım, tartışmalar saygı çerçevesi dışına çıkıyor.