HDD ve SSD'nin Linux'a ve Windows'a olan etkisi

Başlatan ubuntuM, 24 Aralık 2016 - 16:18:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntuM

Ne zaman ki HDD'li bir Windows kullandımsa her defasında gördüm ki zamanla Windows yavaşlıyor; fakat ne zaman ki HDD'li bir Linux kullandımsa aylar geçse de ufak bir yavaşlamaya şahit olmadım. Bu da gösteriyor ki (sistemin hızı açısından konuşacak olursak) Windows kullanımı için HDD şart; fakat Linux için HDD kullanımı SSD kadar hızlılık sağlıyor. Yanılıyor olabilrim.

Sorularım:

1. Windows kullanılacak bir bilgisayarda SSD kullanımı da zaman içerisinde yavaşlığa sebep olur mu? HDD'li Windows bilgisayar ne kadar düzenli, korsan hiçbir program kurulmamasına ve virüssüz olmasına rağmen ve hatta her birkaç hafta da sistem içi temizlik bakımı da yapılmasına rağmen yavaşlamasına tanıklık oluyorum.

2. Linux için HDD gayet uygun mu yoksa SSD takmak gerekli midir sizce? Şu an kullanmakta olduğum HDD'li bilgisayar bariz hızlı, şak diye açılıyor ve aynı şekilde kapanıyor. Sistem ilk açıldıktan sonra da beklemek gibi bir sorun da yaşanmıyor. Birkaç ay geçse de yavaşlık olmuyor.

Saygılarımla.

freeman

SSD/HDD farkını bilmiyorsunuz sanırım. Tüm bilgisayarlar, tüm işletim sistemleri için SSD şart.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ubuntuM

Alıntı yapılan: freeman - 24 Aralık 2016 - 16:41:42
SSD/HDD farkını bilmiyorsunuz sanırım. Tüm bilgisayarlar, tüm işletim sistemleri için SSD şart.

Peki SSD takılı bir Windows bligisayar zamanla yavaşlamaz değil mi? Birkaç ay sonra HDD'de olduğu gibi performan sorunu olur mu?

illedelinux

HDD mi SSd mi orayı bilemem ama Windows'un yavaşlaması veya Linux'un hızlanmasının Harddisk ile alakası yok.
Windows sistemi dediğin gibi ne kadar temiz ve duru olsa da kısa süre sonra yavaşlar.
Bunun en büyük nedeni, az da olsa yüklenen programların arka planda daha çok sisteme yüklenmesidir.
Üstelik program yüklemezsen, interneti kessen sadece açıp seyretsen dahi bu durum oluşuyor...
Oysa Linux'ta bazı istisnalar hariç ne kadar program yüklenirse yüklensin anormal yavaşlatacak kadar sisteme yük bindirmez...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

cuyende

Windows'u da bu kadar çöp yapmanıza gerek yok. Sonuç olarak Linux dağıtımlarında da yanlış yükleme veya herhangi bir kullanım hatası ile sistemi çalışamaz duruma getirebilirsin. SSD meselesine gelince; daha önce kullanıp kullanmadığını bilmiyorum ama kesinlikle en küçük SSD kapasiteli disk dahi olsa sistemine entegre etmelisin. (Hibrit disklerden bahsediyorum. SSD boyutu 8GB olanları var.) İleride ne olur bilmiyorum ama şu anda gerçekten HDD'ye göre mucize gibi.

ubuntuM

Alıntı yapılan: illedelinux - 24 Aralık 2016 - 16:50:59
Windows sistemi dediğin gibi ne kadar temiz ve duru olsa da kısa süre sonra yavaşlar.

Bu kesin bilgi mi peki? Donanım özellikleri ne kadar iyi olsa da birkaç ay sonra bariz yavaşlar, diyebilir miyiz?

illedelinux

Alıntı YapBu kesin bilgi mi peki? Donanım özellikleri ne kadar iyi olsa da birkaç ay sonra bariz yavaşlar, diyebilir miyiz?

Bana göre kesin. Windows kullandığım yıllarda hem kendi bilgisayarımda hem de başka bilgisayarlarda gözlemlerim hep bu yönde oldu.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

mhmtkrktr

Sürekli birşeyler kurulup kaldırılmıyorsa, güvenlik güncellemeleri dışında güncelleme alınmıyorsa, herhangi bir zararlı yazılım bulunmuyorsa, Windows 'un da zaman içinde ağırlaşacağı söylenemez aslında. Servisleri ihtiyaca göre düzenlenir, defrag gibi arkaplan hizmetleri elle kontrol seviyesine alınır, bunun gibi düzenlemeler yapılınca, mavi ekranı gördüğün güne kadar aynı şekilde işler o da. :)

SSD / HDD ve Linux / Windows konusu tamamen ayrı konular.

Alıntı Yap(Hibrit disklerden bahsediyorum. SSD boyutu 8GB olanları var.)
Hybrit diskler Linux tarafında işe yarıyor mu? İlk çıktığı zaman alıp kullanmıştım ben ama Linux 'un SSD bölümüyle uzaktan yakından alakası olmamıştı. Zaten o SSD tarafı da sistemi kurmak için ayrı bir bölüm olarak görünmüyor diskte. Windows sürücü aracılığı ile otomatik buluyor bu bölümü diye okumuştum. Yeni gelişmeleri bilmediğim için sorma ihtiyacı duydum. :)

furyzer0

Ssd ile hdd farkı her işletim sisteminde gözlenir çünkü okuma yazma hızları arasında çok büyük farklar var. Windows uzun sure sonra yavaşlıyor genelde ama bu yavaşlama senin kullanımına bağlı. Eğer çok yükleme yapmazsan registryleri kurcalamazsan korsan yazılım ve free adı altında arkaplanda ne yaptığı belli olmayan şeyler kullanmazsanız bu sureci çok daha uzatmış olursunuz. Linuxun uzun vadede şişmede windowsa gore daha iyi olduğu bir gerçek. Ama windows bunu yapamıyor mu yoksa yapmıyor bilemiyorum çünkü çoğu linux kullanıcısının sistemi yavaşlarsa cevap yeni bir dağıtım yüklemek olacaktır ancak windows yavaşlayınca muhtemelen ya format atacaklar ya da yeni bir bilgisayar alacaklar ki bu da Microsoft un işine gelecektir.