İleri Düzey Linux

Başlatan soldanatar, 23 Aralık 2016 - 15:43:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

soldanatar

yaklaşık 3-4 aydır linux ile ilgileniyorum internet yardımıyla bu yüzden basit komutları dizinleri öğrendim ama ben kendimi ileri bir seviyeye taşımak istiyorum .  http://www.dr.com.tr/Kitap/Gomulu-Linux-Sistemleri/Nazim-Koc/Egitim-Basvuru/Bilgisayar/urunno=0000000374677?gclid=CjwKEAiA0pDBBRCFtoPyguTh8AUSJADNWeuxkLD4nz9oVVIBjUhKOb0spje5nEnmtNI0Q4HhX6s5GRoC4Gvw_wcB şu kitabı almayı düşünüyorum o yüzden  önerileriniz varsa alabilirim . Linuxta bir sorunla karşılaştığımda internetten bulduğum kodu kopyalayıp yapıştırıyorum ama "kodun mantığı nedir , parametreler ne işe yarar"  hiç bir yerde yazılmamış sadece kopyala yapıştır yapıyorum ve mantığı anlayamıyorum sadece ezber oluyor .   halen linux çalışma prensibini anlayabilmiş değilim yazdığımız kodlar arka planda nasıl bir işleyişe sahip buna dair bilgi yok internette .   okuduğum bölüm gereği c ve java öğreniyorum sizce ben neden linux öğrenmeliyim ?

illedelinux

Ben de bu konularda acemiyim, genelde tahminlere ve deneme-yanılma yöntemlerine başvuruyorum.
Linux sistemleri açık kaynak ve özgür yazılıma dayalı olduğu için kullanıcı kendi deneyim ve tecrübesi oranında onu istediği gibi yönetme ve özelleştirme şansına sahip.
Bu ilişkiyi ise uçbirim dediğimiz bir aracıyla yapıyoruz. Uçbirime verdiğimiz komutlarla sistem bizim hakimimiz altına geçiyor. Ayrıca Uçbirim çok maharetlidir, sadece komutları uygulamakla kalmıyor ayrıca yanlış, eksik ve hatalı durumlarda bizi uyarıyor ve işin dogrusunu yapmamıza yardımcı oluyor. Basit bir komutla örnek vermek gerekirse sudo apt-get install firefox, Türkçesi ise sudo ile yetki alıyoruz apt-get ile deb paket sistemine yönlendiriyoruz install ile kur diyoruz firefox ile neyi kuracağını belirtiyoruz.
Linux sistemleri işin kolayına kaçanlar tarafından pek tercih edilmese de sistem çalışma prensibi hakkında ve daha farklı konularda bilgi sahibi olmak için idealdir. Ayrıca özgürlüğü yaşamanın tadı ise bambaşkadır...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

ata1

bizlerin yazdıkları komut  :)) kod değiller önce bunu bir düzeltelim. mantık sudo root yetkisi demek ardından gele apt-get yada pacman benzeride paket yükleyiciler install zaten kur demek remote sil demek ve ardına paket adı yazılır  yanı ingilizce terimler . mantık azda olsa bu şekilde diğer komutlar  genelde işlem yapmak için ya uygulamaya erişmek için yada uygulamada işlem yapacağımız alanlara ulaşmak için basit şekilde anlatmaya çalıştım daha detaylı bilgiler zaten  pek anlatılmış değil kullandıkça mantığı çözeceksin.

NOT bu komutlar zaten sistemde olan şeyler  :))

_newuser

Kodların mantığını anlaman için yazılımın mantığını bilmen gerekiyor.Ve neden unix ? sorusuna gelince bunun cevabını en iyi sen verebilirsin kendine bir liste yap eğer unix senin için daha iyi ise oraya yönel.

ata1

linux da kullandıklarımız komuttur yeniden belirteyim kod değiller. Bu yanılgıyı düzeltelim öncelikle 

_newuser

Alıntı yapılan: ata1 - 23 Aralık 2016 - 22:07:56
linux da kullandıklarımız komuttur yeniden belirteyim kod değiller. Bu yanılgıyı düzeltelim öncelikle
Aslında aynı şey ister kod deyin ister komut sonuç olarak aynı işi yapıyor ve insanların ne demek istedikleri anlaşılıyor.Anladığım kadarı ile siz direk çekirdek yapı üzerindeki dosyalara kod diyorsun bu şekilde düşünülürse mantıklı ama bence grafik arayüz dışında yazılan herşey'e kod veya komut yada nasıl benimsenmişse o şekilde söylenebilir Mesela oyunlardaki terminallere yazılan kod ve ya komutlara'da şifre diyorlar :)

ata1

kod programlama için kullanılır komut ise bir işi yaptıra bilmek için kullanılır diyebiliriz kod yada komut fark eder farkk etmez diyemezsiniz.
program yazmıyoruz kod olsun komut iile işlem yapıyoruz fark eder. komut anlamı üzerinde komut verip işi yaptırıyoruz.

freeman

Alacağın kitap sana çok yaramaz diye düşünüyorum. Adı üstünde "gömülü sistemler". Fiziksel bir donanım isteyebilir(raspberry pi, banana pi gibi). 

- ingilizce olarak belki de milyarlarca kaynak vardır. arama motoruna "linux tutorial", "how to become linux system admin", "linux commands" şeklinde yaz önüne ne gelirse oku.
- özellikle google u kullanmayı öğren.  çok ince aramalar yapmayı öğren.
- öğrendiğin bir kavram, komut yine internette ara.

ben bu şekilde öğreniyorum faydalı da oluyor.
ve evet Türkçe kaynaklar çok çok sınırlı ne yazık ki. İngilizce olmazsa olmuyor.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

mhmtkrktr

Alıntı Yapokuduğum bölüm gereği c ve java öğreniyorum sizce ben neden linux öğrenmeliyim ?

Bu sorunun cevabını başkasından beklemen anlamsız olur bence :)

Alıntı Yaphalen linux çalışma prensibini anlayabilmiş değilim yazdığımız kodlar arka planda nasıl bir işleyişe sahip buna dair bilgi yok internette

Doğru şekilde aramamışsındır. Kopyala /yapıştır yaptığın komutlar kabuk (bash , sh , zh vb.) komutlarıdır. Arama yaparken "bash script XX kullanımı/komutu" veya "bash script ile XX nasıl yapılır" gibi aramalar, sayfalar dolusu seçenekler verecektir.
Okuduğun bölüme göre en azından bir tane yabancı dilin vardır sanırım ama bu noktada da yeni başlamışsan, giriş seviyesinde yerli kaynaklardan faydalanabilirsin. Örneğin; http://www.shellskript.com ( örnekleri çok )
Belirli bir seviyeden sonra yabancı dil ihtiyacın bile kalmayacaktır. Herhangi bir komutun yapısına kabaca bakman yeterli olacak, anlatım tarafını okuma ihtiyacın dahi kalmayacaktır.

Birde bu süreçte örnekler çözmeye çalışmak önemli sanırım. Zamanın olunca kendi kendine sorunlar çıkartır, yine kendi başına çözmeye çalışırsın.
Takıldığın konularda ise "forum ne güne duruyor" :)