no valid kit hatası QT

Başlatan Neof07, 13 Aralık 2016 - 20:53:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Neof07



Bu hatayı alıyorum nedeni ne olabilir acaba ?

Limonata

Selamün Aleyküm;

Qt dizininde MaintenanceTool'u çalıştır ve Skip -> Add or remove components'i tıkla. Ardından resimdeki işaretli olan Desktop gcc kurulu mu diye denetleyebilir misin? Kurulu değilse kurman gerekiyor.

Neof07

#2
@Limonata, QT dizinini bulamadım da nasıl bulucam ?

Ben biraz karıştırdımda oldu sanırım proje açılıyor :D Ben ek olarak birşey daha sormak istiyorum. QT ücretlimidir ? Ben şimdi öğrenmek amaçlı indirdim tabii ama ileride bana para ödemem gerektiriceği yerler olur mu ? Ne gibi yerler mesela ?

Limonata

Şöyle başlayayım; Qt'un herşeyini ücret versen de vermesen de sınırsız bir şekilde kullanabilirsin. Lakin Qt ile bir uygulama yaptığında eğer kaynak kodu kapatmışsan ve Qt'a herhangi bir ücret ödemediysen şu şartları sağlamalısın (Bu durumda LGPL lisansını kullanıyor sayılırsın):

  • Qt'un kütüphanelerinden herhangi bir kodu değiştiremezsin, eğer değiştirirsen ya o kodu açık kaynak yap ya da ücret öde.
  • Kodunu kapattıysan şu kütüphaneleri kullanamazsın: Qt Charts, Qt Data Visualization, Qt Virtual Keyboard, Qt Quick 2D Renderer. KAYNAK: http://doc.qt.io/qt-5/licensing.html ----- Qt Purchasing bunun dışında, çünkü lisansına LGPLv3 eklendi (bkz: https://github.com/qt/qtpurchasing)
  • Qt kütüphanelerini statik bağlayamazsın, zaten Qt varsayılan olarak paylaşımlı bağlıyor. (Statik bağlama: .a, .lib uzantılı dosyalar, Paylaşımlı bağlama: .so, .dll uzantılı dosyalar)

Eğer bu şartların aksini yapmak istiyorsan Qt'a ücret ödemelisin, o zaman istediğini yapabilirsin (Kodunu kapat, bahsettiğim kütüphaneleri kullan, Qt kütüphanelerini değiştir, statik bağla vs.). Ya da GPL lisansına uyarsın ve uygulamanın kodunu açarsın, o zaman da Qt kütüphanelerinde değişiklik yapabilirsin, statik bağlayabilirsin ve yukarıda bahsettiğim kütüphaneleri de kullanabilirsin. Qt'da GPL olarak yazılım geliştirmekle ücret ödeyerek yazılım geliştirmek arasındaki tek fark, biri ücretsiz ama açık kaynak olmalı, diğer seçenekte ise ücret öde ve istediğini yap. Yani anlayacağın Qt'un bütün parçalarını kullanmak bedava ama yaptığında uygulamayı dağıtmaya gelince bu tür şartlar ortaya çıkıyor.

Eğer gömülü sistemlerle de uğraşacaksan 1 - 2 şart daha var.

Neof07

@Limonata, anladim tesekkurler. Gercekten cok guzel yazmisiniz :D inanki turkce kaynak olabilicek bir aciklama oldu. Pek bilgi bulamiyordum.

Bence bu QT cok guzel bir ortam. Ve sagladigi destekde cabasi. Umarim daha da gelisirde boyle devam eder. Bence artik linux basta olmak uzere saglam platformlar olmali ve bunlar cross-platformda olmali. Belki buna bizde destek veririz. :D

Limonata

Evet, bence de Qt güzel bir ortam. Desteklediği platformlara gelince, masaüstü yazılımlar (Linux, Windows ve MacOS): ister Qt Widgets seçerek yalnızca C++ ile geliştirin, ister Qt Quick Controls 2 seçerek QML ve C++ 'da geliştirin. Mobil yazılımlar (Android, iOS, Windows Phone, Universal Windows Platform (Windows 10), Blackberry, Sailfish ve Ubuntu Touch): Tasarımı QML ile yapın ve C++  ile dilerseniz kodlama yapın. Qt ile yapılan tüm mobil uygulamalar native (yerli) uygulamalardır. Ayrıca Qt ile gömülü sistemlere (embedded systems) de uygulama geliştirebilirsiniz. Ayrıca otomobillere ve sağlık alanına yazılım geliştirmek için de kullanılıyormuş (bkz: https://www.qt.io/qt-automotive-suite/ ve https://www.qt.io/qt-in-medical/).

Ben masaüstü ve mobil yazılımlarla ilgilendiğim için Qt'un mobilde gördüğüm eksiği şu; mobilin kendine özgü olan parçalar Qt'da hazır bulunmuyor. Misal olarak Android, iOS ve diğer mobil platformlarda olan bildirimler (notifications) dahi Qt içerisinde hazır olarak bulunmuyor ve bunun gibi şeyler için platformun yerli dilinde o parçaların kodlarını yazıp Qt içerisinde çalıştırman gerekiyor, haliyle de Android için Java, iOS için Objective-C ve diğer platformlar için kendi dillerinde bu modülleri hazırlaman gerekiyor :) .

Qt ile yapılmış 3 uygulamaya şuradan bakıp deneyebilirsin (Android, iOS için): https://appbus.wordpress.com/.

Neof07

@Limonata, gömülü sistemlerde linux unix falan mı kullanılıyor peki ? Birde QT ile linuxda hazırladığım kodu windowsda yenden derleyip çalıştırabiliyorum yani öyle değil mi ?