Yeşillenen ve Donan Ekran (Ubuntu 16.04 LTS)

Başlatan Yah, 31 Ekim 2016 - 12:35:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yah

Merhaba,

Geçtiğimiz hafta Ubuntu Studio 16.04'ten Ubuntu 16.04'e geçtim. Bununla birlikte fotoğrafta gördüğünüz gibi bir ekran ile sıklıkla kaşılaşmaya başladım. Ekran bu şekilde donduğu için elle düğmeden kapatmaktan başka bir şansım kalmıyor. Ekran kartı ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bu sorunu nasıl aşabilirim?

No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 16.04.1 LTS
Release: 16.04
Codename: xenial

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Madison [Mobility Radeon HD 5730 / 6570M] [1002:68c0]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Mobility Radeon HD 5730 [1043:1c22]
Kernel driver in use: radeon

direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD REDWOOD (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 8192 x 8192
LVDS connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1366x768      60.00*+
   1280x720      59.86 
   1152x768      59.78 
   1024x768      59.92 
   800x600       59.86 
   848x480       59.66 
   720x480       59.71 
   640x480       59.38 
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Aşağıdaki kod için herhangi bir çıktı vermedi.

dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|nvidia-prime|fglrx"

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Yah

Ubuntu Windows'a döndü. Günde 4-5 kez yaptığı oluyor bunu. Çıktıları yukarı ekledim. Bunun dışında olayın arayüz ve Firefox ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ubuntu Studio'da böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bu donan ve yeşillenen ekran Firefox kullanımda iken karşılaştığım bir durum. Adi bir bilgi elde etme yöntemi belki ama Chromium ve Yandex Browser'da henüz hiç karşılaşmadım bu ekran ile.

Yah

tefoski

- Bu problemi ben de yaşıyorum,
- sorun, ekran kartı kaynaklı gibi görünüyor,
- bilgisayarım eski - ekran kartı onboed ATİ ve artık sahipli sürücü desteği yok,
- eski Linux çekirdeği kullanan sürümlerde bu sorunu yaşamıyorum,
- Linux Mint 17 ile bu sorun bende olmuyor, ( sahipli ve açık kaynak sürücülerde durum değişmiyor )
- Linux çekirdek güncellemesi yapmıyorum, ( çekirdek güncellemesi bu durumu tekrarlattı )
- Firefox ile bir ilgisi olmadığını düşünüyorum,
- bazen sistem ayarları bölümünde bir seçke de ayni arızayı başlatıyor.
BirDost

meda

BIOS güncellemeyi güncelse varsayılan yani default ayarlara geçerek deneme yapabilirsiniz. AMD tarafı Linux'da en sıkıntılı donanımlardan. Ubuntu 16.10 ile de deneyebilirsiniz.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Yah

Merhaba cevaplarınız için teşekkürler. Bios güncelleme ve sistem ayarlarını tavsiyeniz üzerine inceleyeceğim. Forumda daha önce konusu açılmış Firefox'un Youtube ve Facebook kullanımda iken aşırı kasılma ve fanda aşırı hızlanmaya sebep olduğu. Bende de bu durum vuku buldu. Bu sebeple istemeyerek de olsa Firefox ile yolları ayırdım. Bakalım 1 hafta böyle devam edeceğim. Sorun devam ederse Ubuntu Studio'ya döneceğim. Onda çekirdek low latency olduğu için sorun yaşanmamıştı dediğiniz gibi.

if

@Yah, @tefoski, Firefox > Tercihler > Gelişmiş > Genel > Mümkün olduğunda donanım ivmelenmesini kullan seçeneğini kapatınca sorun yaşıyor musunuz?

Yah

[mention=612160]@if[/mention]

Bir değişiklik olmadı. Fİrefox'ta bahsettiğim sitelerde kasma ve fanda da hızlı dönüş devam ediyor. Bunun dışında Firefox'u bıraktıktan sonra ilk defa bugün bir donma meydana geldi. Donmalar hemen hemen bitti. Bazı yazılımlar ile donanım arasında bir uyumsuzluk söz konusu sanırım. Donma ondan kaynaklanıyor gibi. Ancak ben yine de distro değişikliğine gideceğim. Ubuntu Studio'ya geri döneceğim. Fakat başlatıcının yukarıda olması bana ters geliyor. Bunu aşağı çekme imkanımız var mı acaba?

if

@Yah, bilgisayarın marka ve modeli nedir? Bu bilgisayarda Intel ekran kartı var mı?

Panele sağ tık > Paneli kilitle özellğini kapatın > paneli tutup aşağı çekin
http://docs.xfce.org/xfce/xfce4-panel/preferences

Yah

[mention=612367]@if[/mention]

Bilgisayarım biraz eski. Asus N61jq. Ekran kartı da Ati Radeon 5730.

if

@Yah, /var/log/syslog dosyasını buraya geçer misiniz?

Yah

[mention=612506]@if[/mention]

bash: /var/log/syslog: Erişim engellendi

eronis

Aynı şey bende Window 10 yüklüyken olmuştu. Gerçi şu an 16.04'deyim ve sorun ortadan kalktı, belki de Windows 10 kaynaklı bir sorundu bilmiyorum. Ekran kartın ölüyor olabilir yada basitçe bir sürücü sıkıntısı olabilir, benim kendi sıkıntımı hala çözemedim ama 16.04'de çalışıyor ve bu bana yeter :D

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Aralık 2016 - 17:41:35

Alıntı yapılan: Yah - 07 Aralık 2016 - 20:34:28
[mention=612367]@if[/mention]

Bilgisayarım biraz eski. Asus N61jq. Ekran kartı da Ati Radeon 5730.
Benimki HD 5670. Yakın seriler. HD 5000 serisi.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Yah

[mention=612546]@eronis[/mention]

Ubuntu Studio'ya döneceğim muhtemelen. Onu kullanırken hiç sorun yaşamadım. Ancak aklım Unity'de kalacak. Zira deneme sürümündeki Unity çok güzel gözüküyor.

eronis

Alıntı yapılan: Yah - 09 Aralık 2016 - 23:03:49

Ubuntu Studio'ya döneceğim muhtemelen. Onu kullanırken hiç sorun yaşamadım. Ancak aklım Unity'de kalacak. Zira deneme sürümündeki Unity çok güzel gözüküyor.
Manjaro'yu denemeni tavsiye edebilirim eğer benim gibi Ubuntu tabanında kalmak istemiyorsan. Ben Ubuntu tabanında kalmak istediğim için kullanamıyorum ama belki sen sevebilirsin.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Yah

Ubuntu Studio'ya döndüm. @ işareti gibi karakterler dışında bir sıkıntı yok (Ubutu'da düzeltmiştim ancak Studio'nun menü yapısı farklı). Başlatıcıyı da aşağıya çektim. Aklım Unity 8'de kalacak ama yapacak bir şey yok.  :)