[Çözüldü] Masaüstünü başlatma komutları

Başlatan hatas, 16 Ekim 2016 - 12:17:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hatas

Masaüstüne ulaşamadığımızı komut satırına düştüğümüzü, komut satırında gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra masaüstünü açmak istediğimizi farz edelim.
Bu durumda masaüstünü açmak için Unity, KDE, Gnome3 ve Lxde masaüstü ortamlarında hangi komutları yürütmek gerekir?

Bir de biliyorsunuz Ctrl+Alt+F1 ile komut satırına geçtikten sonra Ctrl+Alt+F7 ile masaüstüne geri dönebiiyoruz. Buradaki Ctrl+Alt+F7 kısayolunu kullandığımızda arkaplanda yürütülen komut nedir?

ekremsenturk


furyzer0

Unity için
compiz
Xfce için
startxfce
Lxde için
startlxde
Diğerlerini bilmiyorum.

siberoloji

#3
Öncelikle sistemin hangi varsayılan görüntü yöneticisini kullandığını bilmeniz gerekiyor. Yani gnome display manager olarak bilirsiniz de, servisin komut satırı tarafından istediği adı tespit edelim.
Linux Mint için;
cat /etc/X11/default-display-manager
/usr/sbin/mdm

Ubuntu için;
cat /etc/X11/default-display-manager
/usr/sbin/lightdm

Komut sonuçlarından gördüğümüz gibi Linux Mint mdm, Ubuntu ise lightdm kullanıyormuş. GNOME gdm kullanıyor hatırladığım kadarıyla.
O halde bu servisleri başlatmamız gerekiyor.
sudo systemctl start lightdm.service
veya
sudo systemctl start mdm.service

komutlarıyla görüntü yöneticisini başlatabiliriz.
Görüntü yöneticisi çalışıyorken Ctrl+F1 komutuyla siyah ekrana girdiğinizde aslında,
SysV init için runlevel 2,3,4 - Systemd için ise multiuser.target moduna geçmiş olursunuz. Bir kullanıcının, birden fazla oturum açabildiği ortam.
Peki o zaman görsel ekranda iken neredeydik. Runlevel 5 veya Graphical target.
Bir sistem hem runlevel 4, hem runlevel 5 te (veya multiuser.target veya graphical.target durumunda) olamayacağına göre,
Ctrl+F1 tuşuna bastığınızda graphical.target modundan multiuser.target moduna geçmiş oluyorsunuz.
Ctrl+f7 tuşuna bastığınızda multiuser.target durumundan graphical.target durumuna geçmiş oluyorsunuz.

hatas

Cevaplar için herkese çok teşekkür ederim.

Şu an bilgisayarımda masaüstüme ulaşamama gibi bir sorun yok ancak deneme amaçlı olarak Grub açılış ekranında "Ubuntu için gelişmiş seçenekler > Kurtarma kipi (revocery)" yolunu izleyip karşıma gelen şu ekranda root seçeneğini kullanarak komut satırına girdim. Alttaki komutları teker teker denedim (Ubuntu 16.10 - Unity kullanıyorum):

sudo systemctl start lightdm.service
startx
compiz


fakat masaüstü açılmadı  :(

ata1

#5
ctrl+alt+f2 ile birde dene
startx
haricini denemedim bir şey diyemiyorum

mhmtkrktr

Alıntı YapMasaüstüne ulaşamadığımızı komut satırına düştüğümüzü, komut satırında gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra masaüstünü açmak istediğimizi farz edelim.
Bu durumda masaüstünü açmak için Unity, KDE, Gnome3 ve Lxde masaüstü ortamlarında hangi komutları yürütmek gerekir?

Bu durum masaüstü ile değil, @siberoloji nin belirttiği gibi grafiksel giriş yöneticisi ile ilgili. Ama burada, yukarıda verilen örneklerin hangi durumda işletildiği daha önemli. Bir sistemde aynı anda sadece bir adet giriş yönetimini aktif edebilirsin. Yani sistem zaten tty7 üzerinde açıksa veya grafik ortam başlamış ama masaüstüne ulaşım sağlanamamışsa, diğer tty ler üzerinden bu işlemi ikinci kez çağırman işe yaramaz.

Alıntı YapBir de biliyorsunuz Ctrl+Alt+F1 ile komut satırına geçtikten sonra Ctrl+Alt+F7 ile masaüstüne geri dönebiiyoruz. Buradaki Ctrl+Alt+F7 kısayolunu kullandığımızda arkaplanda yürütülen komut nedir?

Tty, sistem üzerinde bulunan sanal konsollar. Aslında 1 ile 7 arasında sınırlı değil. Sistem üzerinde birçok sanal konsol var ve bunlar genelde çekirdek tarafından alt süreçleri işletmede kullanılıyor. Ne amaçla bu soruyu sorduğunu bilmiyorum ama şu çıktılar, söylediklerim için fikir verebilir belki.
ls /dev
ls /sys/class/tty

Bunlardan ilk yedisi kullanıcı için ayrılmış. Altı tanesi metin girişi için, bir tanesi grafik arayüzü için kullanılıyor. Hangisi olduğu dağıtıma göre değişebiliyor. Örneğin Ubuntu tty7 yi kullanırken, Arch tty1 i kullanıyor.
Senin soruya göre; Ctrl+Alt+F7 dediğin zaman sadece, zaten var olan bir konsola geçiş yapmış oluyorsun. Amaç nasıl seçim yapılacağını öğrenmekse, bununla ilgili kabuk komutlarını araştırabilirsin.

siberoloji

Alıntı YapMasaüstüne ulaşamadığımızı komut satırına düştüğümüzü, komut satırında gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra masaüstünü açmak istediğimizi farz edelim.
Bu durumda masaüstünü açmak için Unity, KDE, Gnome3 ve Lxde masaüstü ortamlarında hangi komutları yürütmek gerekir?
@hatas;
Ben buradan normal açılışın tamamlanamayıp siyah ekranda kaldığınızı anlamıştım. Recovery den root a girdiğinizi keşke başta söyleseydiniz.
GRUB menüsünden recovery seçeneği ile girip root komut satırına düştüğünüzde aslında sistem runlevel 1 (recovery.target) olarak yüklenir. Bu durumda sistem, linux un kararlı çalışmasına yetecek kadar bileşenlerin çalışmasına izin verir.
Sizin denediğiniz lightdm.service başlatma komutlarının burada çalışmaması normal.
@heartsmagic;
yanılıyor muyum? nerelerdesin? :)

ekremsenturk

Grafik ortama giriş yapabilmek için önce bir "kullanıcı girişi" yapmak gerekir. Ardından "startx" ile grafik ortam başlatılabilir. Kurtarma seçeneklerinden olmayabilir, hiç denemedim.

hatas

Masaüstüne ulaşamayıp komut satırına düştüğümde basitçe hangi komutu kullanarak Ubuntu'ya tekrar "grafik ekrana geçmeyi dene" diyebilirim diye düşünerek sormuştum ama anlaşılan bu işlem sandığımdan biraz daha karmaşık. Görüntü Yöneticisi (lightdm, mdm, gdm, xdm) denilen şey, şurada yazdığına göre grafik suncusunu (X denilen şeyi) çalıştıran ve bildiğimiz kullanıcı oturum açma ekranını karşımıza getiren yazılımmış.
Bilgisayarı çalıştırdığımızda grafik ortamın açılması için önce Görüntü Yöneticisi (lightdm, mdm, gdm) açılıyor, sonra masaüstü ortamı (Unity, Cinnamon, Gnome) açılıyormuş. Dolayısıyla masaüstüne ulaşamama gibi bir durumda verilmesi gereken komut, görüntü yöneticisinin halihazırda açılmış olup olmamasına bağlı olarak değişebiliyor, görüntü yöneticisinin halihazırda açık olup olmadığını anlamak da ayrı bir konu, eğer açıksa masaüstünü açmayı denemek için önce kullanıcı girişi yapmak gerekiyor sonra startx komutunu kullanmak gerekiyor, böyle yorumluyorum.

Alıntı yapılan: siberoloji - 17 Ekim 2016 - 10:06:23
Ben buradan normal açılışın tamamlanamayıp siyah ekranda kaldığınızı anlamıştım. Recovery den root a girdiğinizi keşke başta söyleseydiniz.
@ siberoloji doğru anlamışsın, ben sonraki iletimde kurtarma kipinin komut satırı konusunu ekledim. Komut satırı komut satırıdır, aralarında bir fark yoktur diye düşünmüştüm :)