Kullanıcı dostu Ubuntu

Başlatan eftalorhan, 13 Ekim 2016 - 22:35:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eftalorhan

Forumlarda okulda "Linux kullanıyorum ben mint ubuntu benden sorulur" diyen tiplerden etkilenerek başlıyosun linux'a.Ama karşında öyle bir sistem var ki 2 rus adamın sarhoşken yazdıgı 4 kodun sorunlarıyla ugrasmakdan adam akıllı bir iş yapamıyorsun.Durduk yere terminalin donması usbleri görmemesi.Böyle bir sistem olamaz. Kendisi kafasına göre block atıyor herşeye.Wifi ışıklarını hiç söylemiyorum çözümü yok çoğu laptopta habire yanıp sönüyorlar.Linux iyi güzel ama kullanıcı dostu falan değil.

snorlax

Alıntı yapılan: eftalorhan - 13 Ekim 2016 - 22:35:02
Forumlarda okulda "Linux kullanıyorum ben mint ubuntu benden sorulur" diyen tiplerden etkilenerek başlıyosun linux'a.Ama karşında öyle bir sistem var ki 2 rus adamın sarhoşken yazdıgı 4 kodun sorunlarıyla ugrasmakdan adam akıllı bir iş yapamıyorsun.Durduk yere terminalin donması usbleri görmemesi.Böyle bir sistem olamaz. Kendisi kafasına göre block atıyor herşeye.Wifi ışıklarını hiç söylemiyorum çözümü yok çoğu laptopta habire yanıp sönüyorlar.Linux iyi güzel ama kullanıcı dostu falan değil.

Linux özgürlüktür... Şahsen ben şu ana kadar Linux'ta yaşadığım her sorunu çözebildim araştırarak, sorarak ve bir şeyler merak ederek..

Alıntı Yap
2 rus adamın sarhoşken yazdıgı 4 kodun sorunlarıyla ugrasmakdan

Hangi uygulama sorun çıkarıyor terminal üzerinden uygulamayı aç çıktıyı geç bak nasıl sorun çözülmek için uğraşacak.. Örnek olarak vereyim docky-panel:

[Info  23:03:58.661] Docky version: 2.2.1.1 Release
[Info  23:03:58.669] Kernel version: 4.6.2.1
[Info  23:03:58.673] CLR version: 4.0.30319.42000
[Error 23:03:59.187] [SystemService] Could not initialize power manager dbus: 'Could not load type 'Docky.Services.SystemService\+IUPowerProxy' from assembly 'DBus.Proxies, Version=0.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null' because it is implements the inaccessible interface 'Docky.Services.SystemService+IUPower'.'
[Info  23:03:59.190] [SystemService]   at System.Reflection.Emit.TypeBuilder.CreateTypeInfo () <0xb3e1ea90 + 0x0088b> in <filename unknown>:0
  at System.Reflection.Emit.TypeBuilder.CreateType () <0xb3e1ea68 + 0x00013> in <filename unknown>:0
  at DBus.TypeImplementer.GetImplementation (System.Type declType) <0xb3e20cf0 + 0x00203> in <filename unknown>:0
  at DBus.BusObject.GetObject (DBus.Connection conn, System.String bus_name, DBus.ObjectPath object_path, System.Type declType) <0xb3e20bc8 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
  at DBus.Connection.GetObject (System.Type type, System.String bus_name, DBus.ObjectPath path) <0xb3e1b460 + 0x0006b> in <filename unknown>:0
  at DBus.Connection.GetObject[T] (System.String bus_name, DBus.ObjectPath path) <0xb3e1b3f0 + 0x00033> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.SystemService.InitializeBattery () <0xb25e0be8 + 0x0008f> in <filename unknown>:0

Unhandled Exception:
System.Exception: org.freedesktop.DBus.Error.MatchRuleInvalid: Unknown key "ınterface" in match rule
  at org.freedesktop.DBus.IBusProxy.AddMatch (System.String rule) <0xb25e9da0 + 0x00117> in <filename unknown>:0
  at DBus.Bus.AddMatch (System.String rule) <0xb25e9d78 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
  at DBus.BusObject.ToggleSignal (System.String iface, System.String member, System.Delegate dlg, Boolean adding) <0xb25e8960 + 0x001da> in <filename unknown>:0
  at org.freedesktop.DBus.IBusProxy.add_NameOwnerChanged (org.freedesktop.DBus.NameOwnerChangedHandler value) <0xb25e88e8 + 0x0004f> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.SystemService.InitializeNetwork () <0xb25e86c8 + 0x00110> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.SystemService.Initialize () <0xb25e0ba0 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.DockServices.Init (Boolean disableHelpers) <0xb25e0ab0 + 0x00017> in <filename unknown>:0
  at Docky.Docky.Main (System.String[] args) <0xb77a5078 + 0x001df> in <filename unknown>:0
[ERROR] FATAL UNHANDLED EXCEPTION: System.Exception: org.freedesktop.DBus.Error.MatchRuleInvalid: Unknown key "ınterface" in match rule
  at org.freedesktop.DBus.IBusProxy.AddMatch (System.String rule) <0xb25e9da0 + 0x00117> in <filename unknown>:0
  at DBus.Bus.AddMatch (System.String rule) <0xb25e9d78 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
  at DBus.BusObject.ToggleSignal (System.String iface, System.String member, System.Delegate dlg, Boolean adding) <0xb25e8960 + 0x001da> in <filename unknown>:0
  at org.freedesktop.DBus.IBusProxy.add_NameOwnerChanged (org.freedesktop.DBus.NameOwnerChangedHandler value) <0xb25e88e8 + 0x0004f> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.SystemService.InitializeNetwork () <0xb25e86c8 + 0x00110> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.SystemService.Initialize () <0xb25e0ba0 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
  at Docky.Services.DockServices.Init (Boolean disableHelpers) <0xb25e0ab0 + 0x00017> in <filename unknown>:0
  at Docky.Docky.Main (System.String[] args) <0xb77a5078 + 0x001df> in <filename unknown>:0

Evet bu çıktıya göre docky açılmıyor ama çözümü gayet basit:

LC_ALL=C docky

Bu komut ile açtığım halde sorun kalmıyor.. Peki bu sorunu ben nasıl çözdüm? Hata çıktısını alıp yandex'e yapıştırmaktan başka * bir şey yapmadım zaten o sorun için konular açılmış ve çoğu çözüme ulaşmış..

Alıntı Yap
Durduk yere terminalin donması usbleri görmemesi

Terminal nasıl donuyor merak ettim :) Usb'leri görmemesi olayına gelince:

sudo fdisk -l

komutu uygulanarak USB'nin görünüp görünmediğini anlayabilirsiniz..

Bu kadar uzattım ama uzun lafın kısası Linux'ta her sorunun çözümü gayet basit öyle Windows'taki gibi virüs girdi dur şu antivirüs programını yükleyeyim pcyi saatlerce taratayım ııı yok bu silinmedi regedit falan karıştırayım, o da olmadı program files e girip sileyim yok Linux'ta çok şükür  ;D
ŞɑƑɑƘ ƝЄ ƘɑƊɑƦ ȤЄƝƓƖƝ ƠԼƲƦƧɑ ƠԼƧƲƝ, ƁƖƦ ƓƲ̈Ɲ ƑɑƘƖƦԼЄşMЄƳЄ MɑӇƘƲMƊƲƦ.

eftalorhan

Sorunu ben çözücem yarın.Ama şunu konuşalım.Bu sorunu internette ve bu forumda aradım hayatımda ilk defa bak cidden ilk defa bir foruma girip bir sorunum hakkında yardım istedim.Beni bu duruma sokdu ubuntu.Normalde bütün yaşadıgım donanımsal yazımsal her sorunu kendim çözmeye çalışırım ve eninde sonunda yaparım.Ama bu nasıl bir sistem böyle neresi kolay ve gayet açık sistem? bana söyledigin komutların herhangi bir ingilizce anlamı oldugunu bile sanmıyorum.Şuraya bakarmısın sorun çözüm süreci aynen şu şekilde işliyor
+sorunum x çalışmıyor
-sudo x yaz çıktısını at
+xxx sudo xxx çıdkı
- şu y komutunu dene
+olmadı
-o zaman şurda hata var bunu dene
.... Deneye yanıla buldugumuz sonuçlar. unmount sorununu çözende yok forumda. Olmuyorsa zorlama mantıgı var.

snorlax

Alıntı yapılan: eftalorhan - 13 Ekim 2016 - 23:22:22
Sorunu ben çözücem yarın.Ama şunu konuşalım.Bu sorunu internette ve bu forumda aradım hayatımda ilk defa bak cidden ilk defa bir foruma girip bir sorunum hakkında yardım istedim.Beni bu duruma sokdu ubuntu.Normalde bütün yaşadıgım donanımsal yazımsal her sorunu kendim çözmeye çalışırım ve eninde sonunda yaparım.Ama bu nasıl bir sistem böyle neresi kolay ve gayet açık sistem? bana söyledigin komutların herhangi bir ingilizce anlamı oldugunu bile sanmıyorum.Şuraya bakarmısın sorun çözüm süreci aynen şu şekilde işliyor
+sorunum x çalışmıyor
-sudo x yaz çıktısını at
+xxx sudo xxx çıdkı
- şu y komutunu dene
+olmadı
.... Deneye yanıla buldugumuz sonuçlar. unmount sorununu çözende yok forumda. Olmuyorsa zorlama mantıgı var.

Emin ol Windows'tan Ubuntu'ya geçtiğim ilk günleri hatırlıyorum.. Ben Windowstaki ve Ubuntuda aynı .exe uzantılı dosyaları çalıştırmayı çalışıyordum.. Eeee ne varmış yani bir kişinin foruma üye olup soru sormasında? Ayıplanacak birşey var mı ki?

Windows ezbercidir.. Yazılımsal sorun çıktı Windowsta diyelim nasıl çözdün şunu kur, şunu yükle, donanımsal sorun çıktı windowsta nasıl yaptın kendi donanımın için gerekli sürücüyü indirip kurdun değil mi? Başka bir yol deneyemezsin zaten...

Bahsettiğin umount komutu şöyle bir şey mi?

$ umount /dev/sdb: Böyle bir dizin yada dosya yok

Bundan bahsediyorsan çözümü zaten var..

+sorunum x çalışmıyor
-sudo x yaz çıktısını at
+xxx sudo xxx çıdkı
- şu y komutunu dene
+olmadı

Bu gayet normal yuıkarda verdiğim docky örneği ne yaptım orda docky yazdım olmadı çıktısını attım ve daha sonra balşka bir komut ile yazdım ve çalıştırdım.. ;D Belli ki Linux'tan fena soğumuşsun..

Son örnek olarak yazılımsal hata çıktı diyelim windows ta mecbur o yazılımın bir alt versiyonunu yklüyorsun bitti miii bitmedii neymiş efendim serial number?? What the serial number? Ücretli uygulama neymiş sırf ben bir resim düzenleyeceğim diye.. Sonra başlıyorsun sayfa sayfa crack aramaya.. Hadi çık işin içinden :))

Resim düzenlemek için çok şükür Linux'ta GIMP uygulaması varmış da sayfa sayfa gezinmekten kurtuldum..

Linux'a atıldığımdan beri windowsta uyguladığım çözümlerin yarısından çoğunu mantıksız buluyorum :D
ŞɑƑɑƘ ƝЄ ƘɑƊɑƦ ȤЄƝƓƖƝ ƠԼƲƦƧɑ ƠԼƧƲƝ, ƁƖƦ ƓƲ̈Ɲ ƑɑƘƖƦԼЄşMЄƳЄ MɑӇƘƲMƊƲƦ.

eftalorhan

Gerçekden anlamak istiyorum. Ben 4 gblık harddisklerden bu zamana kadar pc başındayım. Ayıplarım niye foruma girip soru soruyım? İnsanların benim sorunuma çözüm bulmasına medet umayım ki?  Ayrıca komutu yaz çıkdı gönder metodunu herkes çok normal buluyor bende buna şasıyorum. Windows'da artık sorunların için sağa sola bakmana gerek yok. Giriyosun sitesine yazıyosun. Sana direk kurucu programı yolluyorlar. Next next next. Ezbercilik bu mudur? Ezberci sistem kötüyse komut üstüne komut ezberliyip küçük bir wifi sorunu için bütün forumu meşgul etmek iyi bir şey midir?

Bu günkü bu flash driver sorunumun çözümünüde anlatıyımda rahatlayalım.Kardeşimin laptopuna bu linux'u bağlayıp windows iso sunu atıcam.Orda usb belleği formatlar windowsun kendi sundugu iso dosyasını usb ye yazma programını kullanırım.Burdaki gibi unetbootin gibi başlangıç diski oluşturucu saçma sapan programlar gibi beni bekletmeyecek bir programla hallederim işimi.

Unetbootin flash bellegim görünürken iki dkda isoyu yükledi bide utanmadan sistem başlangıcında usbyi seç işin halloldu diyor.Başlangıç diski oluşturucu(ubuntuyla gelen) o iso dosyasını görmüyor.Her adımda iyice dibe batan bir sistem.

semm

duygularıma tercuman olmussun kardesim bende sorunsuz kullanıyorum dediğim linux minte lg tel. bağladığım zaman sistem kitleniyor terminali falanda açtırmıyor tamamen kitleniyor güç düğmesinden kapatıp açmak zorunda kalıyordum windowsta virtualboxta kullanıyom artık işimi görüyor

bugra9

Niye böyle bir konu açma gereği duydunuz anlamış değilim. Bir işletim sistemini kullanacak kadar bile bilginiz yoksa kullanmazsınız olur biter. Konunun amacı olmadığı ve bir cevap beklenmediği için konuyu kilitliyorum. Eğer olur da bir şeyleri öğrenmek isterseniz öğrenmek istediğiniz şey ile ilgili konu açabilirsiniz.

bugra9

@eftalorhan,un kilit açma isteği üzerine kilidi kaldırdım.
Alıntı YapBurası Ubuntu harici Konular değilmi? Ben burda acemi insanlara cevap ararken nasıl kilitlersin konuyu? İnsanlara laf atarak moderatör mü olunuyor.? Hangi acemi yeni kullandığı işletim sistemini bilebilir de sen kalkmış Bir işletim sistemini kullanacak

- Ubuntu harici konular kategorisi Ubuntu haricindeki diğer linux dağıtımları ile ilgili sorunları konuşmak için bulunuyor. Konuyu kilitleme sebebim olarak yanlış kategoride olduğunu hiçbir zaman söylemedim.
- Acemi insanlara cevap aradığını söylemişsin ama dikkat edersin göreceksin ki cevap arayacak bir şey göremediğim için konuyu kilitlediğimi yazdım. Söyler misin, neyin cevabını arıyorsun?
- Laf attığımı söylemişsin ama ben böyle bir şey ne aklımdan geçirdim ne de yaptım. Eğer böyle anladıysan özür dilerim.
- Eğer sistemi bilmiyorsan sorarak öğrenirsin ama burada bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma durumu söz konusu.

Özetle tekrar soruyorum. Bu konudan ne gibi bir sonuç bekliyorsun, ne öğrenmeyi planlıyorsun ya da neyi açıklığa / çözüme kavuşturmayı bekliyorsun?

lnxdev

Ubuntu veya linux tabanlı herhangi bir dağıtım seni memnun etmek zorunda değil. Seninde herhangi bir sebebten dolayı hoşuna gitmeye bilir fakat bu sana sistemin kötü olduğuna dair bir söz sahipliği vermez. Eğer kendini windowsta rahat ve kolay kullanabilir olduğunu düşünüyorsan windows kullan seni zorla ubuntu veya linux kullan diye tutan yok.

eftalorhan

Sorduğum soru açık.Ubuntunun bütün reklamlarında bu forumda dahil kullanıcı dostu olduğu açık bir şekilde vurgulanıyor.Daha ilk defa yüklememde (zorunluydum hemen yükleyip windows geçicekdim) karşılaştığım 10larca sorunuda yazdım. 2 kere terminal dondu hiç bişey yapmadım.Usb belleği bir görünüyor bir çıkıyor wifi yanıp yanıp sönüyor.Tam 8 saattir girmediğim site kalmadı usb yi okutayımda isoyu yazdırıyım.Yukarıdada belirttim hayatımda ilk defa foruma girip yardım istedim.Acemiyim ve bana verilen cevapları harfi harfine uygulamama rağmen hala çözebilmiş bile değilim.Eğer bir acemiyseniz bakın bu bu sorunlar karşınıza çıkıyor yazıyor direk gönderdiğim yazılarda.Sorum açık kullanıcı dostumu değilmi?

Renkler ve zevkler tartışalamayacağı gibi ubuntuda kusursuz değil.Ve bir acemi olarak karşılaştıgım sorunlarda bu kadar bilgime ragmen şu sistemde çaresiz kalıyorsam buda ubuntunun suçu.Bu forumda sorunu çözülmeden kapanmış konular var aylar sonra yeniden hortlatılmış ve gene çözüm bulunamamış.Sistem kötü bir acemi için ve bende bunu eleştirebilirim.Benim amacım insanlar google yandex ubuntu nedir diye yazdıklarında o koca reklamların arkasında bide işin böyle bir yüzünün olduugnu görmeleri.Eğer kullanıcı dostuysa siz söyleyinde anlayalım. Net bir şekilde kendimi ifade ettim sanırım.
Konuyuda kitlemeyin. Lütfen.

ata1

tabi sen kendince haklısın merhaba diyerek amerkada buldun kendini herkes farkı dil konuşuyor ve sen yabancısın yaşadığın aynen bu anlıyabiliyoruz 8 saat içinde sadece bir kaç şey öğrene bilmişsen ne mutlu sana 8 yılda hala ubuntu yada linux öğrendiğini söyleyen uzman arkadaşlarımız var yanı denizde bir damlacıkken herşeyi bilmek zor.
ama açıklayıcı konularla başlık açtığında topluluk olarak yardım edip sorunları çözmeye çalışan iyi bir aile olduğumuzu zaman içinde anlayacaksındır.
bu arada sana o zor gelenlerin çoğunu bizler bir kaç komutla yaptığımızdan bizlere kolay geliyor. kısacası kullanma süren az olduğundan sorun dediklerinin aslında sorun değil kullanıcı hatası olduğunu bir süre kullansaydın anlardın neyse genede sana kolay gelsin dostum.  :))

Reverser

Hep belirtiriz, işletim sistemi bir araçtır sadece... Kullanışsız bulan kullanmaz olur biter.
Konuyu kilitliyorum.

XFCE ROCKS !