[Nasıl] Ubuntu da Nokta vuruşlu (Dot Matrix) Yazıcının Tanıtılması

Başlatan gnukarabatak, 07 Ekim 2016 - 23:17:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gnukarabatak

Öncelikle bir adet "usb to Lpt" dönüştürücü kablosu alıp bilgisayar ve yazıcıya bağlayıp fiziksel bağlantıyı temin ediyoruz. (Bendeki VCOM marka dönüştürücü kablo sistemimde "QinHeng Electronics CH340S" olarak usb bağlantı noktasından bağlanmış gözükmekte. Sizdeki kablonun markasına göre farklı gözükebilir. Ama mantık aynı.) Daha sonra iş yazıcının yüklenmesine geliyor. Bunun için unity seçkesinden "Yazıcılar" diye aratıp yazcılar ekranını açıyoruz. Bu ekrandan sol üstteki ekle butonuna tıklıyoruz.

[Resim : Ekran Görüntüsü - 2016-10-07 21-37-14.png]

Bu ekranda en üstteki Unknown seçildiğinde USB portumuzdaki yazıcı olduğu görülmekte. Forward (İleri) butonuna bastığımızda aşağıdaki ekran gelmekte.

[Resim : Ekran Görüntüsü - 2016-10-07 21-38-55.png]

Bu ekranda yazıcımızı Generic (Önerilen) olarak seçmeliyiz. Sonrasında aşağıdaki ekran bizi karşılayacak.

[Resim : Ekran Görüntüsü - 2016-10-07 21-40-09.png]

İşin can alıcı noktası burada. Benim yazıcım 9 iğneli bir yazıcı. Tam olarak markası "Olivetti DM 309". Bu yazıcıya uyumlu ve Türkçe karakterleri düzgün basabilmek için Model olarak "IBM-Compatible Dot Matrix" seçeneğini seçmemiz gerekmekte. Sonrasında aşağıdaki ekran gelir.

[Resim : Ekran Görüntüsü - 2016-10-07 21-40-38.png]

Görülen bu ekranda yazıcımıza sistemde kayıtlı olmayan benzersiz bir isim verip "Apply" butonuna basmamız gerekmekte. Hepsi bukadar.

Elinde böyle bir nokta vuruşlu yazıcısı olupda deneme yapmak isteyenler için ben lazarus kurulumu ile birlikte gelen bir örneği önerebilirim. Bu örnek "raw print" yapmakta. Yani nokta vuruşlu yazıcılar için gerekli olan hızlı eski tabiriyle "DOS print" olayını yapmakta. Bu örneğe aşağıdaki yol ile ulaşabilirsiniz.

/usr/lib/lazarus/1.6/components/printers/samples/rawmode


(Burada resimlerle anlatılmaya çalışılan olayı terminal komutları ile yapılabilir şeklini bilen bir arkadaş ek olarak bu yazının altına ekleyebilirse bu işlemin sunucular üzerinde yapılma şeklinide anlatmış oluruz. )


Kalıcı olması için resimleri buraya ek olarak vermenin faydalı olacağını düşündüm. Şayet orijinal görüntüsü ile görmek isterseniz aşağıdaki bağlantıdan yazının diğer halinide görebilirsiniz.

http://duralikiraz.blogspot.com.tr/2016/10/ubuntu-da-nokta-vuruslu-dot-matrix-yazicinin-tanitilmasi.html




[eklenti yönetici tarafından silindi]
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.