/var/www dizini kullanarak ftp server açma

Başlatan gowlet, 11 Eylül 2016 - 14:38:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gowlet

Arkadaşlar çoğu şeyi denedim ftp kurduktan sonra /var/www dizinine erişen bir ftp kullanıcısı açamadım bu bölümde tam yetkili olmasını istiyorum yardımcı olabilir misiniz?

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: gowlet - 11 Eylül 2016 - 14:38:09
Arkadaşlar çoğu şeyi denedim ftp kurduktan sonra /var/www dizinine erişen bir ftp kullanıcısı açamadım bu bölümde tam yetkili olmasını istiyorum yardımcı olabilir misiniz?
FTP sunucusu olarak ne kullanıyorsunuz (vsftpd ise yardımcı olabilirim), distro hangisi ve hazırda kullanıcı yarattınız mı (root dışında). Aynı zamanda /var/www dışında /home/user_1 gibi yerlere ulaşacak mı. Bu bilgere yanıt verirseniz akşama doğru size anlatabilirim ne yapacağınızı

Python, SQL Developer
İyi günler

GitHub: @BerkhanBerkdemir
Eğer Linux hakkında güncel haber ve rehberler görmek istiyorsanız profilimde ki linke tıklayın.

gowlet

Alıntı yapılan: Berkhan Berkdemir - 11 Eylül 2016 - 14:47:48
FTP sunucusu olarak ne kullanıyorsunuz (vsftpd ise yardımcı olabilirim), distro hangisi ve hazırda kullanıcı yarattınız mı (root dışında). Aynı zamanda /var/www dışında /home/user_1 gibi yerlere ulaşacak mı. Bu bilgere yanıt verirseniz akşama doğru size anlatabilirim ne yapacağınızı

Python, SQL Developer
İyi günler
İlginiz için teşekkür ederim. Hepsiyle denedim ancak bu dizini kullanıcıya belirtemedim. Sıfırdan kurulum da olur pek önemli değil FTP sunucusu. /home/user dizinine ulaşması önemli değil sadece ftp dizinine /var/www ulaşması yeterlidir.

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: gowlet - 11 Eylül 2016 - 14:50:50

Python, SQL Developer
İyi günler
İlginiz için teşekkür ederim. Hepsiyle denedim ancak bu dizini kullanıcıya belirtemedim. Sıfırdan kurulum da olur pek önemli değil FTP sunucusu. /home/user dizinine ulaşması önemli değil sadece ftp dizinine /var/www ulaşması yeterlidir.
O zaman hiç akşama gerek yok [emoji2]  Hemen 5 dk da anlatayım size

Ama gene kızacaklar code tagları kullanmıyorsun diye kusura bakmayın

<!--Güncelleme, root giriş ve ftp server kurulumu-->
$su -i
$apt-get update -y && apt-get upgrade -y
$apt-get install vsftpd ufw -y

<!--vsftpd yapılandırma-->
$nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf

Şu satırı en sona ekleyin "allow_writeable_chroot=YES"

ve şu satırları düzenleyin
"chroot_local_users=YES"
"anonymous_enable=NO"
"local_enable=YES"

<!--Firewall kuralları-->
$ufw allow 21/tcp
$ufw allow 22/tcp
$ufw enable

<!--Servis açma-->
$systemctl start vsftpd.service
$systemctl enable vsftpd.service
$systemctl status vsftpd.service

Eğer durum offline ise bana söyleyin. Yeşil ve online olması gerek.

$groupadd ftp_kullanicilari
$adduser -G ftp_kullanicilari user_1
Şifre girmeniz gerek. Eğer şifre sormaz ise
$usermod -p c0k_g!zl!_s!fre user_1

Şansılısınız ki dün ben centos ile 4 tane ftp server kurdum [emoji6]

Python, SQL Developer
İyi günler

Düzenleme 2016.09.11 15:24
En önemli kısım yetkiyi unutmuşum.

$su -i
$mkdir /var/www/user_1
$chown user_1:ftp_kullanicilari -R /var/www/user_1
$chmod 755 -R /var/www/user_1
Eğer Linux hakkında güncel haber ve rehberler görmek istiyorsanız profilimde ki linke tıklayın.

gowlet

Alıntı yapılan: Berkhan Berkdemir - 11 Eylül 2016 - 15:08:54

Python, SQL Developer
İyi günler

$nano /etc/vsftpf/vsftpd.conf

/etc/vsftpd/vsftpd.conf boş dosya açılıyor.

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: gowlet - 11 Eylül 2016 - 15:17:27

Python, SQL Developer
İyi günler

Yanlış yazmışım doğrusu

Python, SQL Developer
İyi günler

gowlet

Alıntı yapılan: Berkhan Berkdemir - 11 Eylül 2016 - 15:19:06
Alıntı yapılan: gowlet - 11 Eylül 2016 - 15:17:27

Python, SQL Developer
İyi günler

Yanlış yazmışım doğrusu

Python, SQL Developer
İyi günler
Olmadı hocam sıkıntı ne anlayamadım..

Berkhan Berkdemir

Skype adresimi size pm attım. Oradan konuşabilir miyiz?

Ayrıca şimdi birkaç işim var bitirdikten sonra video çekip atarım.

Python, SQL Developer
İyi günler

gowlet

Alıntı yapılan: Berkhan Berkdemir - 11 Eylül 2016 - 15:42:44
Skype adresimi size pm attım. Oradan konuşabilir miyiz?

Python, SQL Developer
İyi günler
Yazdım da cevap vermediniz..

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Eylül 2016 - 15:53:45

Alıntı yapılan: Berkhan BerkdemirSkype adresimi size pm attım. Oradan konuşabilir miyiz?

Python, SQL Developer
İyi günler

Hocam yine aynı kişiler çıkıyor.

Berkhan Berkdemir

Üstte yazdıklarım CentOS 7 içindi.
Bu alttaki yazdıklarım ise Ubuntu 14.04 /16.04 için
Ama şu an ki sıkıntım bu hata:
500 OOPS: cannot change directory:/home/user_1

<!--Güncelleme, root giriş ve ftp server kurulumu-->
$su -i
$apt-get update -y && apt-get upgrade -y
$apt-get install vsftpd ufw -y

$nano /etc/vsftpd.conf

Şu satırı en sona ekleyin
allow_writeable_chroot=YES

ve şu satırları düzenleyin
chroot_local_users=YES
anonymous_enable=NO
local_enable=YES

<!--Firewall kuralları-->
$ufw allow 21/tcp
$ufw allow 22/tcp
$ufw enable

<!--Servis açma-->
$service vsftpd start
$service vsftpd status

$adduser user_1
Şifreleri girdim full name girdim ve

$groupadd ftp_kullanicilari
$usermod -g ftp_kullanicilari user_1

$rm -rf /home/user_1
$mkdir /var/www/user_1
$chown user_1:ftp_kullanicilari -R /var/www/user_1
$chmod 755 -R /var/www/user_1

Ayrıca ben nasıl /home/user_1 yerine /var/www/user_1 adında klsör oluşturacağım en başta?

Düzenleme 2016.09.12

En son da ki satırı düzeltmek istiyorum. Çünkü kendi satın aldığım hostinglere bakınca kullanıcılar /home/* altına kuruyorlar o yüzden bende
$chown user_1:ftp_kullanicilari -R/home/user_1
Böyle yaptığım zaman sistem tıkır tıkır çalışıyor (veya ben ekstra birşey yaptım da çalışıyor)

heartsmagic

Doğrudan /var/www isteniyorsa FTP kullanıcısının ev dizini /var/www olacak şekilde ayarlanmalı. Fakat bu sistemdeki yetkili olmayacak bir kullanıcıysa haliyle pek akla yatkın değil bu yöntem. Yok, ben yazıp çizmek istiyorum her şekilde deniyorsa eğer FTP'ye gerek bile yok, SFTP ile normal hesaplarla bağlanılabilir sunucuya. Ardından da istenilen yere istenilen şey zahmetsizce yazıp çizilebilir. Kaldı ki daha da güvenli olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Eylül 2016 - 14:11:23
Doğrudan /var/www isteniyorsa FTP kullanıcısının ev dizini /var/www olacak şekilde ayarlanmalı. Fakat bu sistemdeki yetkili olmayacak bir kullanıcıysa haliyle pek akla yatkın değil bu yöntem. Yok, ben yazıp çizmek istiyorum her şekilde deniyorsa eğer FTP'ye gerek bile yok, SFTP ile normal hesaplarla bağlanılabilir sunucuya. Ardından da istenilen yere istenilen şey zahmetsizce yazıp çizilebilir. Kaldı ki daha da güvenli olur.
Arkadaş ile uzunca görüştük. Yaptığı işlem debian da. Aynı zaman da vsftpd ile yaptığı için basit bir scriptcik hazırladım. Ama sorun şu: Biz çalıştırdığımızda /home/* e yönlendiriyor ama sildiğimizden ötürü FTP client hata ile karşılaşıyor.
usermod ile şekillendirmek mi gerek?

Python, SQL Developer
İyi günler

heartsmagic

Debian, Ubuntu fark etmez, benim söylediğim şey vsftpd ile ilgili. Yeni eklenen kullanıcının ev dizininin /var/www olarak gösterilmesi gerekiyor. Ancak dediğim gibi hiç makul değil bu olay bence. Bir kullanıcı eklenecek, FTP kullanacak ve /var/www dizinine yazıp çizecek?

Önce tam olarak ne amaçlandığı önemli burada. "Yetkili bir ağabeyim ben bu sunucuda buraya yazıp çizmek istiyorum" deniyorsa FTP ile uğraşılmasın zaten. Sunucu elinin altında, SSH, SFTP yeter de artar bile ayrıca daha az zahmetlidir.

Yok, ben barındırma işi tarzında bir şey düşünüyorum, kullancılar olacak böyle sitelerinin olduğu dizinlere yazıp çizecekler deniyorsa da o dizin /var/www olmaz, bu dizinin altında yani /var/www/html/falanca gibi bir dizin olur.

Vsftpd sanal kullanıcılara da imkân sağlıyor. Sisteme gerçek kullanıcılar eklemeden sanal kullanıcılarla iş yapılıyor. Forumda anlatımı var. Orada da dizin yapısını iyi düşünmek lazım zira güncel vsftpd sürümlerinde kullanıcıların ev dizinleri yazılabilir olamıyor güvenlik nedeniyle.

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Eylül 2016 - 17:15:16
Debian, Ubuntu fark etmez, benim söylediğim şey vsftpd ile ilgili. Yeni eklenen kullanıcının ev dizininin /var/www olarak gösterilmesi gerekiyor. Ancak dediğim gibi hiç makul değil bu olay bence. Bir kullanıcı eklenecek, FTP kullanacak ve /var/www dizinine yazıp çizecek?

Önce tam olarak ne amaçlandığı önemli burada. "Yetkili bir ağabeyim ben bu sunucuda buraya yazıp çizmek istiyorum" deniyorsa FTP ile uğraşılmasın zaten. Sunucu elinin altında, SSH, SFTP yeter de artar bile ayrıca daha az zahmetlidir.

Yok, ben barındırma işi tarzında bir şey düşünüyorum, kullancılar olacak böyle sitelerinin olduğu dizinlere yazıp çizecekler deniyorsa da o dizin /var/www olmaz, bu dizinin altında yani /var/www/html/falanca gibi bir dizin olur.

Vsftpd sanal kullanıcılara da imkân sağlıyor. Sisteme gerçek kullanıcılar eklemeden sanal kullanıcılarla iş yapılıyor. Forumda anlatımı var. Orada da dizin yapısını iyi düşünmek lazım zira güncel vsftpd sürümlerinde kullanıcıların ev dizinleri yazılabilir olamıyor güvenlik nedeniyle.
Barındırma şeklinde düşünüyordu. Aynı olayı bende söyledim ki /home altına kuralım, apache yi oraya yönlendirelim demiştim. Ama ben beceremedim desem yanlış olmaz.

Python, SQL Developer
İyi günler

heartsmagic

Barındırma şeklinde düşünüyorsa ve FTP sunucu kurulumu soruluyorsa zaten böyle olmaz o istediği şey. Bu kadar az tecrübeyle yürütemez. En güzel yol bir panel beğenip onunla sunucuyu yapılandırması. Normal şartlar altında paneller çorbaya çeviriyor sunucuyu, kendileri yapıyor işleri ve sunucuyu yönetmek isteyen biri varsa zorluk çıkartıyor ancak bu başlıktaki durumda panel kullanmak daha doğru bir tercih olur.

Zira, daha meramını anlatacak kadar tecrübesi yok @gowlet'in. Haliyle bu işin her kişi için hesap açması var, web sunucusu için ilgili yapılandırmanın oluşturulması var, buradaki şekilde isteniyorsa FTP hesap oluşturulması var, kota meselesi var, var oğlu var.

@Berkan Berkdemir, yanlış anlamazsan senden de bir ricam olacak :) Bu başlıkta olduğu gibi olayı özelden iletişim yoluna çekmezsek çok güzel olur. Zira forumun amacı bilgi birikimi. Başlığı özele taşıdığımız zaman geneldeki insanlar bu bilgilerden faydalanamazlar. Ayrıca emin ol, özele taşımak sana daha fazla yük getirir.

Katkıların için teşekkürler.