Raspberry Pi için dil önerisi

Başlatan StormRage003, 10 Eylül 2016 - 03:02:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

StormRage003

Herkese merhaba. Foruma yeni katıldım ve raspberry pi üzerinde ilerlemeyi düşünüyorum. Şimdilik bir drone fikrim var bunu raspberry pi ile yapmayı planlıyorum ancak hangi dilin bu konuda en iyi olduğunu bilmiyorum ve bu konuyu nasıl araştıracağımı da bilmediğim için konu açmak istedim. Sizce raspberry pi kullanılarak yapılacak drone vb. projelerde en uygun dil hangisidir ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler iyi günler. :)

ata1

Raspberry Pi  ile aradaki bağlantıyı bir türlü kuramadım.  ;D sonuç da linux kullanmıyormusnuz

StormRage003

Raspberry pi debian kullanıyor o da sonuçta bir linux dağıtımı o yüzden buraya sormak istedim. :D

biminimalist


bugra9

Eğer kendin sıfırdan her şeyini yazacaksan istediğin bir dili kullanabilirsin. Ama bunun için yazılmış yazılımları kullanarak geliştirme yapacaksan, kullanacağın yazılım hangi dil ile yazılmışsa o dil ile devam etmek durumundasın.

gnukarabatak

Raspbian üzerinde genelde kütüphaneler C ile uyumlu. Bu konuda en verimli dil C denilebilir. Fakat benim gibi free pascal da kullanabilirsiniz. Tabi biraz daha emek vermek gerekir bu durumda. Kısacası C/C++
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

OnLive

Drone programlamak için Arduino almanız daha mantıklı olabilir. Ancak Raspberry Pi'de sonuçta mini bir bilgisayardır ve diğer bilgisayarlarda olduğu gibi istediğiniz programlama dili ile çalışabilirsiniz. Benim tavsiyem programlamaya Python2 ve Python3 ile başlayın. Gerisi gelir zaten.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

siberoloji

Drone a vereceğiniz talimatların en hızlı bir şekilde işlemci tarafından çalıştırılması gerekir.
Derleyicilerle uğraşmak biraz zaman kaybı olmaz mı?
Derlenmiş halde C / C++ yazılımın çalıştığı, bir görsel arayüzü olmayan, tüm kaynağı ana yazılıma yönlendiren ARM dedikleri teknoloji olsak gerek ihtiyacınız olan.

Erdem

Alıntı yapılan: OnLive - 17 Aralık 2016 - 23:55:26
Drone programlamak için Arduino almanız daha mantıklı olabilir.

@Onlive nasıl böyle bir sonuca vardınız merak ettim doğrusu.

Sitesinde anlatıldığına göre Rasberry Pi Python. C, C++, Java, Scratch ve Ruby dışında ARMv6 (Pi 1) veya ARMv7 (Pi 2) için derleme yapabilen tüm programlama dilleri ile programlanabiliyormuş.

Buradaki  örnekte python kullanmışlar.

http://www.instructables.com/id/The-Drone-Pi/

Javascript ile bile firmata protokolü üzerinden Rasberry'e komutlar vermek mümkün.

https://github.com/nebrius/raspi-io

Gene firmata protokolü üzerinden Arduino'ya da C++ programı üzerinden komut gönderebilirsiniz.
Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik

Toor

Raspberry Pi bir tek kartta bilgisayar. Drone projesi için kullanmak bence de doğru değil. Asıl elektronik projelerinde Pi kullananlar o fikre nereden varıyor onu sormak lazım. Üzerinde grafik işlemcisi, ses kartı, ethernet, sd card okuyucu gibi entegreler bulunan pahalı ve amacı drone gibi elektronik projeleri olmayan bir ürün neden ısrarla bu yönde tercih ediliyor ki.

Raspberry Pi için "sitesinde yazdığına göre şu dillerle programlanıyormuş" demek de doğru değil. Üzerinde kendine has mimarili bir mikrodenetleyici değil, doğrudan bir ARM işlemci var sonuçta. Arm mimarili bir çekirdek üzerinde, yine her türlü arm mimarili uygulama çalışması yapılabilir.

Arduino tarzı bir geliştirme kartı ya da PIC veya Atmel mikrodenetleyicilerle bu tarz bir projeye girmek Raspberry Pi kullanmaktan her alanda üstün. Verimlilikten masrafa kadar. Bir Raspberry Pi fiyatına mikrodenetleyicilerle 2-3 tane drone yaparsın.

Erdem

Sanırım bu konuda siz haklısınız.

Burada anlatılanlara göre Rasberry PI üzerinde Linux gibi çoklu görevli işletim sistemi olduğu gibi iş parçacıkları her 10 ms'de bir sorgulanıyor, parçacıklar arasında geçiş yapılıyormuş. Bu da uçuş yazılımında 10 ms'lik boşluklar oluşmasına neden oluyormuş. Kısaca öneri olarak seyrü sefer ve haberleşme ile ilgili kısımları PI'ye bırakın diğer kısımları mikro denetleyici yapsın gibi şeyler yazmışlar.

Devamını buradan okuyabilirsiniz.

https://www.quora.com/Which-one-is-better-to-build-a-drone-a-microcontroller-like-Arduino-a-microcomputer-like-Raspberry-Pi-or-another-one

Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik

Amenofis

Nasıl bir drone dan söz ediyoruz acaba? Uzaktan kumandalı bişey yapacaksanız arduino fazlasıyla yeter. Üzerine basit sensörler ekleyip kendi kendine kalkış iniş falan yaptıracaksanız yine arduino veya başka bir mikrodenetleyici yeter.

Ancak kamera ve radarlarla donatılmış, otomatik pilotlu, misal askeri casusluk yapacak bir dronu sadece mcu ile yapamazsınız. Çünkü bu aletlerle görüntü işlenmez. Bellek yok, işlem gücü yok. Bu gibi durumlarda mikrodenetleyicinin yanına bir hesaplama modülü gerekir. Bu rpi olur, orange pi olur, odroid olur farketmez. Önemli olan hesaplamayı yaptıktan sonra sonucu mikrodenetleyiciye bildirmesi.

Her aletin iyi taraflarını kullanmak gerek. Mcu ile görüntü işleyemeyeceğiniz gibi, işletim sistemi çalıştıran bir bilgisayar ile de gerçek zamanlı sensör okuyamazsınız, hassas zamanlama gereken işleri yapamazsınız.

freeman

Drone için bence de Arduino daha iyi bir seçim olabilir. RasPi de tabi ki bu işi görür. Ama o bir bilgisayar, biraz potansiyelini kullanamamak gibi olur.
Tabi RasPi, Arduino dan biraz daha pahalı.
Ha hobi projesi yaptığınızı düşünüyorum. İkisi de işinizi görür.

Dil olarak da C/C++, Python kullanabilirsiniz. Keyfinize kalmış.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.