Linux'ta 32-bit dönemi resmen kapanıyor!

Başlatan OnLive, 12 Ağustos 2016 - 23:34:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mt

Dip Not: Ubuntu'nun 32 Bit Desteğini Kesiyor Olması (LUBUNTU KUBUNTU ELEMENTARY OS) gibi Ubuntu Türevlerinide etkileyecektir Elimizde Bir Linux Mint Kalıyor

FireSwords

Alıntı yapılan: mt - 13 Ağustos 2016 - 18:19:34
Dip Not: Ubuntu'nun 32 Bit Desteğini Kesiyor Olması (LUBUNTU KUBUNTU ELEMENTARY OS) gibi Ubuntu Türevlerinide etkileyecektir Elimizde Bir Linux Mint Kalıyor
Sanmıyorum. Ubuntu Desktop PPC işlemcilere desteğini yıllar önce kesti. Ama Lubuntu gibi Ubuntu türevleri hala PPC işlemcileri destekliyor. Kaldı ki 64-bit işlemci varsa 32-bit kullanmak için hiçbir sebep yok.

OnLive

Akıllı telefonlar bile 64-bit'e çoktan geçiş yaptılar. Aslında bugün 32-bit bilgisayarları hiç konuşmuyor olmamız gerekirdi. Bu söylediklerimin sadece Linux ile bir ilgisi yok, her platform için geçerli. Haberdeki tarih eğer doğruyla Ekim 2018'e kadar süre var. İnşallah o zaman geldiğinde 32-bit işletim sistemi kullanan birisiyle karşılaşmayız.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

bugra9

Linux ile ilgili bu şekilde en ufak bir bilgi yok ama Ubuntu için 18.04'ün 32 bit indirme bağlantısı olmayacağı ama 32 bit uygulamaları barındıracağını, 2021 yılı itibariyle 16.04'ün desteği bittiği an 32 bit desteğinin tamamen kesileceği duyumları var ki yukarıdaki iletilerde bunlara değinilmiş.

32 bit desteği olan bilgisayarların aşırı az olduğunu düşünürsek bana da doğru bir karar gibi geliyor. Eski bilgisayarı olanlar 32 bit desteğine sahip başka bir dağıtım yükleyebilirler. Sonuçta Ubuntu'nun hedefi eski bilgisayarlarda yaygınlaşmak değil yeni bilgisayarlarda yaygınlaşmak.

plazma

Linux mint nasıl kalacak :) çekilirse tüm ubuntu türevlerinden çekilir mint takımınında uğraşıcağını sanmıyorum kendi başına 32 bit paketleri ile.

gnukarabatak

Ortada hâlâ bir karar yok. İkincisi linux denilen şeyden biz çekirdeği anlıyorsak çekirdekte 32 bit'in kalkmasına ancak Linus Torvalds karar verir. Kaldiki çekirdeğin hazırlanmasında yani 32 bitmi yoksa 64 bitmi fırından çıkacağına karar vermek bir parametreyi değiştirmek kadar kolay bir işlem. Durduk yere 32 bit desteğini çekirdekte eğer kesilirse linux felsefesinin sonu olur bu. Kaldiki böyle birşey yok. Duyduğumuz kaynağı olmayan bir iki dedikodudan dedikodu nispetinde şeyler. Buna belki ubuntunun firması (adını söyleyemiyorum bir türlü) karar vermiş olsun. Geriye yüzlerce dağıtım var. Çekirdek 32 bit ile de çıktığı sürece yazılmış binlerce hazır program bize 32 bit işletim sistemini oluşturmak için yetecektir. Cep telefonlarındaki Arm işlemci teknolojisi ile pc işlemcileri tamamen elmayla armut kadar farklıdır. Bunlar birbirine karıştırılmamalı. Çünkü tamamı açık olmayan android, iphone gibi kapalı kod işletim sistemlerine bağlı bir yapı bunlar. Bu üreticiler ne isterse onu anında çıkarırlar. Fakat pc de işler daha başkadır. Tabi mobil dünyasında "ubuntu mobile" ayrı bir yere koymak gerekir. Çünkü tamamı açık kod tek sistem. Onunda telefonunu satın alacak yer bulamıyorsun. yani yok satıyor.
Özetle 32 bit desteği kim ne söylerse söylesin linux dünyasında bitmez. Ubuntu bitirmiş olsa bile devam ettirecek bir dünya dağıtım var. Dediğim gibi 32 bit desteği bitirirse bu gerekliliklerin sonucu değil kapitalist bir anlayışın sonucu olur. Bunu Linus Torvalds hayatta kabul etmez :)
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

illedelinux

Alıntı YapDediğim gibi 32 bit desteği bitirirse bu gerekliliklerin sonucu değil kapitalist bir anlayışın sonucu olur
Bu görüş dogrudur, ancak kapitalist anlayışın payı yüzde doksan, gerekliliklerin payı yüzde ondur. Kapitalist dayatma olmazsa dahi yüzde on civarında dört Gb ram'in yetmeyeceği durumları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu yüzde onluk işlemler biz sıradan kullanıcılardan ziyade dağıtım ve yazılım gelişricileri içindir. Yani bahsettiğim yüzde onluk gerekliliğe ragmen, yüzde doksana hükmeden kapitalist dayatma olmazsaydı 32 bit'in kalkmasına hiç gerek olmayacaktı. Hatta şunu da hatırlatmakda yarar görüyorum, kapitalist dayatma olduğu müddetçe ileriki zamanda  64 bit'in de kalkacağı günlere gelebiliriz...
Bir önemli konu da dünya ticaret sarmalının ortasında Linux'un çok da özgür oldugu söylenemez. Yani ya Gnewsense, Trisguel ve bir kaç dağıtım gibi tamamen özgür yazılım kullanacaksınız ya da bundan taviz vereceksiniz, başka seçenek yok. Taviz verdiğinizde de işte dünya ticaret sarmalının bir şekilde ucunda, kıyısında olacaksınız...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...