Linux'ta 32-bit dönemi resmen kapanıyor!

Başlatan OnLive, 12 Ağustos 2016 - 23:34:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

OnLive

Linux'ta 32-bit dönemi resmen kapanıyor! Ubuntu, 64-bit yazılımlar artık iyice yaygınlaştığı için 32-bit defterini tamamen kapatmaya hazırlanıyor!

AMD ve Intel tarafından 2003 ve 2004'te tüketicilere yönelik ilk 64-bit CPU'ların piyasaya sürülmesinden yıllar sonra Linux, 32-bit'lik donanımlara olan desteğini tamamen durdurmaya başlayacak.

Google'ın aynı adımı 2015 yılında Linux'a yönelik 32-bit'lik Chrome sürümleriyle atmasının ardından şimdi de Ubuntu benzer bir hamleye hazırlanıyor.

Ubuntu'dan Dimitri John Ledkov tarafından yapılan açıklamada 64-bit yazılımların giderek yaygınlaşmasıyla birlikte 32-bit yazılımları desteklemenin giderek daha fazla efor gerektiren bir sürece dönüştüğü belirtiliyor. Açıklamada ayrıca Ubuntu'nun yeni 32-bit kurulumlarının sayısını Ubuntu 16.10'yla beraber sınırlandıracağı da ifade ediliyor.

Buna göre söz konusu yeni sürümde 32-bit Ubuntu Desktop ya da Ubuntu Server görüntüsü yer almayacak. Bu yazılım daha geleneksel yükleyiciler aracılığıyla gerektiğinde yine yüklenebilecek. Ekim 2018'de gelmesi beklenen Ubuntu 18.10'la birlikte Ubuntu 32-bit yazılımlara olan desteğini tamamen durduracak.

Kaynak: http://goo.gl/2Ug4F3
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

marslı

#1
Ona linux durduracak demeyelim, Ubuntu durduracak diyelim. Ubuntu'nun böyle bir adım atmasına şaşırmadım. Kullanıcılarını hiç düşünmediğini düşünüyorum.
"Eski cihazınızı Linux ile canlandırın" başlıklarını bu yazıyla birlikte güncellemek lazım. Yeni bilgisayarınıza renk katın olarak değiştirmemiz gerekiyor.
Neyse Allah'tan Ubuntu'nun alternatifi çok. Topluluk dağıtımları kullanırız bizde.

Düzenleme: Merak ettiğim bir kaç şey var.
Eğer 32 bit desteğini kesecekse depodaki 32 paketlere ne olacak? Peki, 32 bir tabanlı olan TLS sürümlere ne olacak?
Peki desteğini kestikten sonra depolarda 32 paketler bulunacak mı?
Ubuntu tabanlı dağıtımlar 32 bit desteğini devam ettirmek isteyeceklerdir. O dağıtımlara ne olacak?

illedelinux

32 bit makineler eski olduğu için ve günümüz teknolojisine uymayacağı için normalde zaten kaldırılıyor. Yani bu Ubuntu ile alakalı veya Ubuntu ile sınırlı bir durum değil. 32 bit makineler 4 Gb ram ile sınırlı oysa daha şimdiden 4 Gb ram'den daha yüksek ram'e gerek duyan işlemler yapılıyor. Kernel derleme, bazı oyunlar, bazı yazılım denemeleri ve bilmediğim daha bir çok işlem için 4 Gb ram yetersiz kalıyor. Ayrıca 32 bit makinelerin diğer öğeleri de günümüz perfonmasına yetişemiyor. Dolayısıyla Ubuntu'nun 32 bit'e son vermesi doğaldır.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Source

@illedelinux a katılıyorum yıllardır 32 bit makina kullanmıyorum sanırım xp de kullanmıştım en son kim kaldıki 32 bit kullanan 10 parmağın 10'ununu geçmez şuan bir sistem aldığını varsayalım laptop 4gb minimum ram olur kendin toplasan zaten 4gb makina toplamazsın yani mantıklı bir karar olmuş.

mt

Microsoft, Xp Desteğini Kestiğinde Kullanıcılar Alternatif Bir Sistem Olan Linux'a Geçiş Yaptı Bu Geçişin Ana Sebebi de Bana Göre <Vista ve Win7> Gibi Sistemlerin Yüksek Kapasiteli Donanıma İhtiyaç Duyuyor Olmasıydı. Linux'un Türkiye de Parlamasının En Gerçekçi Sebebi Budur. Bence Bu Karar <Ubuntu> Kullanıcı Sayısında Büyük Oranda Düşeşe Sebep Olur. Konuyla İlgili Bir Anket Açılabilir. Eminim Anket Sonuçları 32 Bit Kullanımının Daha Çok Olduğunu Gösterecektir.

marslı

Alıntı yapılan: mt - 13 Ağustos 2016 - 00:41:57
Microsoft, Xp Desteğini Kestiğinde Kullanıcılar Alternatif Bir Sistem Olan Linux'a Geçiş Yaptı Bu Geçişin Ana Sebebi de Bana Göre <Vista ve Win7> Gibi Sistemlerin Yüksek Kapasiteli Donanıma İhtiyaç Duyuyor Olmasıydı. Linux'un Türkiye de Parlamasının En Gerçekçi Sebebi Budur. Bence Bu Karar <Ubuntu> Kullanıcı Sayısında Büyük Oranda Düşeşe Sebep Olur. Konuyla İlgili Bir Anket Açılabilir. Eminim Anket Sonuçları 32 Bit Kullanımının Daha Çok Olduğunu Gösterecektir.
Kesinlikle katılıyorum.

Source

Ben katılmıyorum linuxu kullanmak bilgisayarının donanımın yetersiz olduğu için tercih edilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum yani neden linux kullanıyorsun sorusunun yanıtının bu olduğunu düşünmüyorum.

gnukarabatak

Bu haber chip dergisinin sayfasında yazılmış. Ancak bu konuda ubuntu yu üreten firmadan resmi bir açıklama yapılmışmı? Ayrıca bu haberi yazan zat-ı muhterem bir kaynakta göstermemiş??? O yüzden haberin doğru olduğunu bir öğrenelim ondan sonra bende gerekli bir yorum yapmak isterim şahsen..
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

ata1

öncelikle bir çoğumuz win vürüslerinden bunalıp lınuxa geçiş yaptık. Kullandıkça da zevkine ve tadına varıp geliştik,
32 bit saçmalığı nedir bilmem zaten 64 olan cihazıma 32 bit kurmadım kurmamda hep alternatifler oldu ve olmaya devam edecektir bu nedenle endişelenecek bir durum olduğunu da sanmıyorum.

ilksumat

Bilgisayarım 32 bit. Şimdi benim yükseltmemi yapmam lazım?

Minty

*Konu başlığı yanlış, Linux'ta değil Ubuntu'da (Eğer doğruysa)
*Haberin kesinlik bilgisi yok.
*Chip sitesi Linux diye sadece Ubuntu'yu biliyor.
Bazı teknoloji siteleri ya da teknoloji ile ilgili makale yazdıklarını sanıp içerisi çöplükten geçilmeyen sözde teknoloji siteleri buldukları her şeyi haber yapmaya bayılıyorlar. Ubuntu'da bu devir kapanabilir. Biz biliyoruz ki bir tek Ubuntu yok, birçok türevi var ve bunlar daha ağırdan geliştiriliyor. Varsayalım ki ilerleyen zamanlarda bu ağırdan gelen dağıtımlar bile 32 bitlik sistemi bir kenara bırakmaya kalksa birkaç sene daha geçmiş olur ki zaten artık o zamana da bırakın da elveda diyelim 32bitlere. Aldığımız bilgisayarların her birisi en az 4GB ram ile geliyor. Bir bilgisayarın da ortalama ömrü 5 yıl dersek bence iyi bir zamanlama bile diyebiliriz. :)
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

mt


furyzer0

Bence mantıklı ve doğru bir karar.Böylece sadece 64 bite odaklanarak daha iyi yazılımlar geliştirebilirler diye düşünüyorum.

marslı

Sorun 32x 64x kullanmak değil. 64x desteklemeyen işlemciler ne olacak? Mesela benimki desteklemiyor. Ubuntu'dan vazgeçeceğim o zaman. 

ilksumat

Peki acaba 32 bit nedir diye bir soru sorsam çok mu zamanınızı almış olurum. 32 bit 64 bit nedir ve neden önemlidir, en azından bir link verirmisiniz anlamam için. Teşekkürler.

Tabi birde 32den 64e yükseltme oluyor mu, yükseltmeye tabi birşey mi...

ata1


dexter


TheSpace

Bu olay bazı arkadaşların belirttiği gibi sadece ubuntuyu kapsıyor. Ve ubuntunun, microsoftun desteğini kesmesi nedeniyle kullaancı bulmuş olması sadece ubuntunun kullanıcı kaybetmesi demektir. Başka dağıtımlar ise yeni kullanıcılar edinecektir ki bence başka dağıtımların şenlenmesi güzel birşey :D 2018e kadar süre var sonuçta ubuntuya yine devam ama herkes bu sürede kafayı kaldırıp incelesin bi etrafına baksın :)

illedelinux

Arkadaşlar önceki iletimde de söyledim, 32 bit devri sadece Ubuntu'da değil tamamen bitiyor. Tamamen bitmesi yine 4-5 yıl kadar sürer, o zamana kadar zaten 32 bit bilgisayarlar da artık iş görmez hale geleceğinden bir şekilde yenileme yoluna gidilecek. Hatta bırakın 32 bit bilgisayarı bugün kullandığımız 64 bit bilgisayarlar dahi o zaman pek iş görmeyecektir. Yani herkesin alım gücü yok ama telaşa da gerek yok. Bugünden bir kenara günde bir lira atsanız o zamana kadar bilgisayar paranız birikir :) ;)
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Tbin

haberde "Ubuntu'dan Dimitri John Ledkov tarafından yapılan açıklamada " denmiş.Ama ben böyle bir açıklama bulamadım.(Göremediysem k.bakmayın ama) bu chip sitesinin haberi sanki kaynak kaba etimiz tarzında bir haberi gibi.

TheSpace


plazma

Chip in makalesi yerine daha düzgn bir bağlantı verilseymiş keşke, hit attrımı için yapılan şeyler bence daha önce bış bir makaleleri için bağlantı paylaşılıp tartışılmıştı. Neyse şurada daha açıklayı buradan bari alındı en azından daha etkin çeviri yapılsaymış keşke.
http://www.omgubuntu.co.uk/2016/06/ubuntu-drop-32-bit-desktop-iso-image-installer
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel-discuss/2016-June/016661.html
http://news.softpedia.com/news/canonical-is-considering-dropping-support-for-32-bit-pcs-after-ubuntu-18-10-505761.shtml

dexter

Alıntı yapılan: Cerf - 13 Ağustos 2016 - 17:49:20
haberde "Ubuntu'dan Dimitri John Ledkov tarafından yapılan açıklamada " denmiş.Ama ben böyle bir açıklama bulamadım.(Göremediysem k.bakmayın ama) bu chip sitesinin haberi sanki kaynak kaba etimiz tarzında bir haberi gibi.
Yukarıda verdiğim linkte var.


Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk


FireSwords

Başlık gerçekten çok saçma olmuş. Olay şu. Cannoncial 32-bit paketlerle uğraşmak istemediğinden artık 32 bit ile uğraşmayacak. Çok büyük kayıp değil zaten. <<mormal Ubuntu'yu sorunsuz çalıştıran bir sistem zaten 64 bit işlemciye sahiptir diye düşünüyorum. (bunun istisnası 32-bit Macbook'lar -ki onları kullanan kalmadı-)

Ama Linux çekirdeğinin artık 32 bit işlemcilerle çalışmayacağı düşüncesi kadar saçma bir şey olamaz. Kaldı ki normal Ubuntu dışındaki Ubuntu türevleri(Lubuntu-Xubuntu gibi) PowerPC desteğine bile sahip. CHIP burada resmen Hürriyet tarzı aldatıcı haber başlığı kullanmış.

dexter

Ubuntudan yapılan bir açıklmadan ziyade bir geliştiricinin ubuntu geliştiricileri mail grubundaki bir yazısı var (yukarıda linkini paylaştığım) gibi duruyor. Haberin hem başlığı hem içeriği hem kaynak göstermemesi sıktıntılı bir durum ayrıca. Haber biraz provakatif olmuş.