Debian donanım tanıma ve Arch hakkında

Başlatan Neof07, 05 Ağustos 2016 - 15:38:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Neof07

Merhaba arkadaşlar, Bir ara bilgisayarıma debian yüklemeye çalışmıştım ancak wireless ve ekran kartımı tanımadığı için kuramadım. Kabloyla internete bağlanıp forumlardan yardım alarak yüklemeye çalıştım ancak ikisi de yüklenmedi. Yeni bilgisayar alıcağım zaman özellikle debian için donanımlarını seçmem konusunda bana yardım edicek bir kaynak var mıdır ?(Laptop alabilirim belki...)

Ayrıyeten debian'ın bu gibi sorunlarını çözerken biraz zorlanıyorum. Hatta bu ikisini yapamayınca pek kullanamadığımdan beceremedim. Ekran kartını tanımıyor mu bilmiyorum, şöyle bir olay oluyor simgeler ve her türlü obje silikleşiyor ekranda karıncalanma gibi gidip gelmeler oluyor. Bunu açtıktan birkaç dakika sonra hemen yapıyor. ctrl+alt+f1 yapıp konsola geçiyorum ancak yinede söylenen şeyleri yapınca düzelmiyordu. Bunları ubuntu ve minttede yaşadım ancak , bunların depolarında sanırım driverlar bulunduğundan indirdim kuruldu ve düzeldi. Debian'da işte bunu beceremedim.

Sanırım Arch yüklemeye çalışsam hepten kuramazdım :D Arch'ıda sevdim ancak dpkg gibi paket yöneticisini tercih ettiğimden daha kolayıma geliyor açıkçası debian'ı seçtim. Ancak kısmet şu anda mintte :D

neynefes

Özel bir ihtiyaç var mı Debian kullanma ile alakalı? Debian üzerinde sıkıntılarınızı tek başınıza halledemeyecek düzeydeyseniz, bu dağıtımın türevlerini kullanın. Zaten siz de Ubuntu ve Mint denemleri de yapmışsınız. Amaç yapıyı öğrenmekse bunu Ubuntu, Mint, Manjaro .. vs vs bir çok son kullanıcı odaklı dağıtım üzerinde istenilen şey yapılabilir. Debian ve Arch zorlaması yapmaya bence gerek yok. Donanım olarak bakılırsa eğer; ekran kartını Nvidia tarafından seçmek en mantıklısı olacaktır. Wifi konusunda genelde sıkıntı yaşamazsınız ama bazı kronik sorunlu kartlar mevcut, bunlara dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir donanımı satın alabilirsiniz.

kartal


Neof07

@neynefes, Dağıtımlar hakkında biraz bilgi edinmeye çalıştım en başında. Sanırım bunlar arasında kimileri hazır geliyor kimileri kısmen hazır geliyor; kimisiyse bomboş geliyor sen ona şekil veriyorsun. Misal, Arch. Denemedim Arch'ı ancak deneyenler böyle söylüyor. Merak etmişliğim var ancak debian kullanmak isteme nedenim, windowsdan uzaklaşma sebebim yani bilgisayara daha çok hükmedebilme. Daha linux kullanmaya hakim değilim ama ubuntu hakkında bazı kötü yorumlar gelmiş hatta richard stallman'ın sözleri biraz başta etkiledi beni. Ancak onun kişiliğini öğrendikten sonra biraz da insanların nefs yapısını tanıdığımdan bu sözler ubuntuya karşı bende bir tabu olmadı. Lakin yinede debian gibi sağlam bir sistem kullanmak isterdim.

Birazcık da şöyle bir merakım var , bugün kullandığım sistem yarın desteklenicek mi ? Ubuntu, debian belli bir destek veriyor ancak ya kesilirse gibi. Yinede ubuntunun umarım değişik planları olmaz. Biraz windowsa benzemeye başladı bence.

Sözün özü debian veya ubuntu ikisiyle de bilgisayarıma hükmedebilir miyim eşit miktarda ? Microsoft'un en son ki ıde'sinde yazılan kodların izlendiği bile ortaya çıktı. Arka planda çalışacak olan herşeyi bilmem lazım ki hükmedebileyim dimi ? Şu anlık amatörüz ama yine de isterim ki dalıp çıkabileyim sorun çıksın ancak çözümüde olsun. Debian'ı hala çözemedim mesela :/

@kartal Dediğinizi önerdiler zaten, ancak oda fayda etmedi.

ata1

arch tabanlı manjaro kurulumda non free drıver ile başla kurulum sonunda sürücüler kuruluş olarak masa üzerine düşersin arch tabanlı fakat kullanımı kolay son kullanıcı için hazırlanmıştır.
ayrıca arch tabanlı onca dağıtım var. Denemek istersen antergos gibi nicesi var az araştırmak yeterlidir.

Neof07

@ata1, Teşekkürler ben yine ubuntu kullanmaya devam ederim. En azından bir süreliğine. Debian tabanlı kullanmak asıl amacımdı. Ama yinede bir gün arch'ada niyetlenebilirim. Daha o kadar bilmediğimden ubuntu bana ideal olanı.

ata1

tabi seçim sizin fakat artengos da temiz archa en yakın kurulum sayılabilir. manjaro başlıca bir distiro olsada arch tabanlıdır kısaca deneyim kazanmak için başlangıç olabilir açısından söyledim.
çok kararlıdır muhterem debian  tabi bizlerde yuvarlanırız faklılıklar var.  :))

neynefes

Ubuntu'nun arkasında bir şirket var. Ubuntu'yu araştırdıysanız 6 ayda bir duzenli sürüm yukseltmeleri olduğunu da görmüşsünüzdür. Destek konusunda herhangi bir sıkıntı olmuyor yani. Bütün popüler dağıtımlar özünde aynılar. Her birinde aynı özgürlüklere sahipsiniz. Spesifik bazı uygulamalar hariç. Yeni başlayan biri olarak Ubuntu gerçekten en rahatlarından biri olacaktır. Sonrasında istediğiniz herhangi bir dağıtıma zaten rahatlıkla geçiş yapabilirsiniz.

Neof07

@ata1, Linuxda da bence tek bir dağıtım olsa ve ona bütün destek verilse çok güzel olur ama özgürlük diyince birçok dağıtımda beraberinde geliyor sanırım. Böyle bir proje olsa destek verirdim açıkçası ben :D Ve en önemlisi de debian gibi kararlı bile olur bu sistem.

@neynefes, haklısınız teşekkür ederim. Şirket diyince aklıma nedense hep kar, para geliyor. Bu yüzden linuxa pek yakıştıramıyorum nedense. İnsanın içinde garip bi tabu oluşuyor :D

ata1

kararlılık adına da debian biraz fazla geride kalıyor bence tabi görüş ayrılıkları olacaktır. Kullandığı paketlere bakıldığında oldukça geriden geliyor.
ben daha yenılıkçiiyim ayrıca yuvarlanmak sürüm değiştirme siteresinden uzak kalmamızıda sağlıyor. Tabiki artıları var ve buna karşın eksileri de  :))

Neof07

Geride kalıyor derken mesela benim ekran kartımı ve wirellesimi tanımıyor oluşu gibi gösterebilir miyiz ?
Bu arada;
Ekran kartım: Nvidia GeForce 9600 GT
Bu sorunu gerçekten merak ediyorum. Ben mi tam beceremedim acaba ? Debian da sürücü paketleri ayarlaması falan var sanırım ben orada hep yanlış yaptım. :D

neynefes

Paketlerin eski sürümlerinin olması kararlılık adına uygulanan bir yöntem. En yeni sürümler yanında bir çok hatayı da getirebilir mantığıyla hareket ediliyor. Bu bakış açısı genel olarak doğrudur. Kesinlikle yeni sürümler kararsızdır yorumu yapmıyorum elbette. Arch yuvarlanır mesela @ata1'in bahsettiği gibi. Son sürüm paket kullanmak elzem ise o yönde bir tercih yapılmalı.. Aslında son kullanıcı olarak öyle aman aman kararlı bir yapı olması şart değil. Ciddi işlemler yürütülen bir sunucu çalıştırmayacağız sonuçta.

illedelinux

Arkadaşlar çok güzel anlatmışlar, yeterli bilgim olmasa da Debian fanatigi olarak arkadaşların verdiği bilgilere bir ekleme olsun.
Debian, kararlılıgı, güvenliği ve özgür yazılımı hedeflediği için stable kalıbında yeni-güncel paketler olmaz ama testing kalıbında bu yeni-güncel paketleri kullanma imkanını kısmen bulma şansınız var. Hatta Debian'ın bir de unstable (sid) kalıbı var bu kalıb da güncel paketleri kullanabilmek için çıkarılmıştır ama hiç bir güvencesi olmayan özellikle macera meraklıları için geçerli diyebiliriz.
Debian'ın bu prensibini kimi eksi kimisi de artı olarak yorumlar. Ben her zaman stable kalıbını tercih ederim, nedeni ise eski olsun ama adam olsun, beni aklım almayacağı çeşitli sorunlara muhatab bırakmasın...
Debian, bu prensipden mi yoksa bilmediğim başka nedenlerden mi, onu taban alan dağıtımlardan daha hızlıdır. Sistem kullanımında ise şu an mevcut Linux dağıtımların içinde en az sistem kullanımına sahiptir. Benim onu tercih etmemin ikinci nedeni de bu artısıdır.
Debian'da önemli bir sorun yaşamadığım için ki, keşke yaşasaydım bahsedilen sorunların çözümünü maalesef bilemiyorum...

Bir de Debian stable tabanlı dağıtımlar var, bunlar da yabana atılacak gibi değil. Hatta bunların içinde yeni çıkmış bir dağıtım var ki, hem Debian stable özelliğinden taviz vermemiş hem de yeni kullanıcılar için çıkarılmış, öyle ki, ekran sürücüden tutun kernel yüklemeye varana kadar her şeyi tek tıkla yapacak duruma getirmiş. Bu dağıtımı incelemek isterseniz. http://forum.debian.org.tr/index.php?topic=6830.msg15331#msg15331 Şimdilik diyebileceklerim bu kadar, belki bir fikir verir...



GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Source

Deb tabanlı dağıtımların fanatiği olarak şunu söylebilirim ki opensuse deneyin arkadaşlar.Kuruyorsunuz tıkır tıkır çalışıyor.Hoşuma giden bir diğer özelliği kurulma ekranında hangi masaüstünü kullanmak istediğinizi soruyor kde gnome xfce... gibi masaüstü ortamlarını seçip kurabiliyoruz.Masaüstü ortamım kde olmasına rağmen %50 oranında ubuntu'ya göre performans kazandım.1-2 hafta dan beri kullanıyorum sıkıntısız bir şekilde denemenizi tavsiye ederim.