[Nasıl] Devilspie + Terminal Penceresini Masaüstüne Gömmek

Başlatan bytan, 08 Aralık 2008 - 22:39:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bytan

Terminal Ekranını Masaüstü'ne Gömmek

Eğer Linuxu sürekli olarak kullanıyorsanız, terminalin, işlermleri ne kadar kolaylaştırdığını çoktan farketmişsinizdir.

Terminalin artıları ve eksileri üzerine yazı yazmak gibi bir niyetim yok.Kısaca, terminali kullanma ihtiyacı hissedenlerin ve sürekli ellerinin altında olmasını isteyenlerin işine yarayacağını düşündüğüm bir yöntemi aktarmak istiyorum.

Aslında google da embed terminal on desktop diye aratınca birbirine benzeyen bir çok kaynak çıkacaktır.Genel olarak özetlemek gerekirse, en çok kullanılan yöntemlerden birisi Compiz ile masaüstüne gömmek diğeri ise devilspie kullanmak..

Eski makinalarda veya compiz kullanmak istemeyenler için çok hafif ve sistem kaynağını az tüketen devilspie yazılımı hakkında bilgi vermek istiyorum..

Az önce de belirttiğm gibi google da aratınca devilspie için neredeyse hep aynı tek tip bir yöntem karşımıza çıkıyor.Fakat o yöntemin bazı makinalarda ve sistemlerde, penceremizi ekran üzerinde konumlandırmak istediğimiz zaman verdiğimiz komutu yerine getirmediğini biliyoruz.Bu yazıda bunun çözümünüde belirteceğim.

Öncelikle devilspie yazılımını kuruyoruz.İsterseniz kaynak kodundan derleyebilirsiniz isterseniz, debian paketlerini kullanan sisteminiz varsa, aşağıdaki komutla kolayca kurabilirsiniz:

sudo apt-get install devilspie

Kurulum bittikten sonra aşağıdaki komutları vererek bir klasör oluşturup, minik kodlarımızı ekleyeceğimiz dosyamızı açıyoruz:

mkdir ~/.devilspie
gedit ~/.devilspie/DesktopConsole.ds

Karşımıza gelen pencerede aşağıdaki kodları olduğu gibi dosyaya yapıştırıyoruz ve kaydedip çıkıyoruz:

(if
     (matches (window_name) "DesktopConsole")
     (begin
             (set_workspace 1)
             (below)
             (undecorate)
             (skip_pager)
             (skip_tasklist)
             (wintype "utility")
             (geometry "+50+50")
             (geometry "+300+250")
     )
)

Devilspie ile ilgili yapacaklarımız şimdilik bu kadar.
Yukarıdaki kodlar içerisinde, az önce bahsetttiğim çalışma sorunu olan satır (geometry "+50+50″)..Bu yuzden o satırı silmeniz daha uygundur.Pencerenin konumlandırılacağı yeri, biraz sonra başka bir yöntemle yapacağız.

Şİmdi, gnome-terminal programını açıyoruz.Nasıl açıldığından emin değilseniz, ALT+F2 ye basıp küçük pencereye, gnome-terminal yazmanız yeterlidir.

Gnome-terminal içerisinde "DesktopConsole" adında yeni bir profil belirliyoruz.Bu profilin ayarlarını ise aşağıdaki şekilde yapıyoruz:

-General sekmesinde, "show menubar by default..." olan kısmın işaretini kaldırıyoruz.
-Title and Commands sekmesinde, "Title" değerini DesktopConsole olarak düzenliyoruz.
-Scrolling sekmesinde, "Scrollbar is" özelliğini "disabled" yapıyoruz.
-Effect sekmesinde, transparent background kısmını tercihimize göre belirliyoruz..

Şu ana kadar, devilspie kurduk ve gnome-terminal için ayarlarımızı yaptık.Sıra geldi bunları sistem açılışında çalıştırmaya.Tüm dağıtımlarda, windowstaki gibi bir startup programları düzenleyebileceğimiz bir yer mutlaka vardır.Ubuntu için:

System->preferences->sessions yolu ile "Startup Programs" sekmesine geçiyoruz ve aşağıdaki 2 komutu Add butonuna basarak birer birer ekliyoruz.Aşağıda yazanları command kısmına yazıyoruz.İsim olarak istediğinizi verebilirsiniz:

Name:devilspie
Command:devilspie

Name:Gnome-terminal
Command:gnome-terminal --geometry=+150+100 --window-with-profile=DesktopConsole

Dikkat ettiyseniz, terminal penceremizin ekranda belireceği geometrik pozisyonu yukarıda parametre olarak girdik.Siz, tercihinize göre yerini değiştirebilirsiniz.Veya ekranın tam ortalanmasını isterseniz, DesktopConsole.ds dosyası içerisine:

(center)

komutunu, diğer satırlar arasına eklemeniz yeterlidir..

Bütün işlemleri eksiksiz yaptıysanız, oturumu sonlandırıp tekrar giriş yaptığınızda masaüstüne gömülü terminalinizi göreceksiniz.

Ekran Görüntüsü:

[IMG]http://img228.imageshack.us/img228/3642/2r7vlw9ef4.th.jpg[/img]
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Çağlar

Çok güzel @bytan gerçekten beğendim bilgisayarım kendini toparlarsa ben de yapacağım. Teşekkürler.
We got a badass over here!

bytan

Aslında bir nevi sen ve @erginemr sayesinde aklıma geldi bu konu @Çaglar. Çok önceden bu yazıyı hazırlamıştım ama buraya aktarmak aklıma gelmemişti ta ki aşağıdaki mesajı okuyup linkleri takip edene kadar  :)

Alıntı yapılan: erginemr - 08 Aralık 2008 - 20:18:45
@atomkarinca,

Elinize sağlık, güzel tasarım. Conky'de RSS'lerin kullanılabildiğini bilmiyordum. Bu açıdan da çok güzel bir örnek olmuş.  8)

Söz RSS'den açılmışken, @Çağlar bir süredir RSS beslemeleri sağlayan (ama biraz farklı, ekranda sağdan sola kayan) bir program arayışı içindeydi. Onun için güzel bir alternatif olabilir:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,3997.0.html
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,4312.0.html

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

Exodus

@bytan;
cidden guzel bir calisma, ellerine saglik. Ancak benim merak ettigim bu olayi rxvt uzerinde yapabilir miyiz ? Gnome terminal kullanmiyorum.. Arastirmaya deger ;) Boyle bir fikri aklima getirdigin icin yeniden tesekkurler..
Arch Linux FTW!

Çağlar

:) Çok kurgusal gelişmiş olaylar :) Exodus tam sana göre kanımca :)
We got a badass over here!

Exodus

Evet, ilgilenmeye deger.. Her conf dosyasi elden gecmeli :D
Arch Linux FTW!

heartsmagic

İşte Linux esnekliği :)
Eline sağlık @bytan.

Not: Ayrıca ne zamandır söylemek istiyordum, bir Angel hayranı da benim :D
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Felâsife

Güzel çalışma @bytan elinize sağlık

Gerçekten bu Ubuntu'nun konsol olayını bende hiç beğenmeyenlerdenim, o yüzden bir iki haftadır guake'yle yoluma devam ediyorum.
Burada da anlatımı yaptım.

Kısacası çeşitlilik iyidir :D

[IMG]http://img33.picoodle.com/img/img33/3/12/8/t_EkranGrntsm_5a4d664.png[/img]
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

bytan

guake de güzel bir seçim @mono. Bende seviyorum şeffaflığı ve sistem yormayanını  :)

@Exodus, rxvt'de şeffaflık ayarı varsa ve scroolbar kapatılabiliyorsa çalışır tabii. Ama guake ile de güzel çalışacağını düşünüyorum alternatif olarak.

@heartsmagic, Angel kahramanımızdı bir zamanlar. Cnbc-e'de sıkı takip ederdik =)

PF @ ST

heartsmagic

Alıntı yapılan: bytan - 08 Aralık 2008 - 23:51:40
@heartsmagic, Angel kahramanımızdı bir zamanlar. Cnbc-e'de sıkı takip ederdik =)

O ara ben de takip edenlerdendim fakat sonunu getirmemiştim. Ta ki bu yaza kadar :D
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

atomkarinca

Başlığa [Nasıl] etiketini ekledim, güzel ve faydalı bir rehber olmuş.

bytan

@atomkarinca, teşekkür ederim.

@heartsmagic, Dido ile White Flag klibini çekmişlerdi bir ara. Yani her alanda yetenekli arkadaşımız.  :)

PF @ ST

Xenophobia

Güzel bir uygulama, denedim ama bir yeri atladım sanırım yaparken.Müsait bir zamanda bir daha deneyeceğim. Belki de bu eklentiyi yeni kuracağım sisteme saklamalıyımdır.O zaman Compiz kullanmam ve ya buradaki gibi yapılandırırım.

Teşekkürler, @bytan

OKAN

Bu uygulamayı ben XFCE üzerinde gnome-terminal i kurduktan sonra denedim. Olmadı. Diğer terminallerle uygulayanlar var mı?

bytan

Alıntı yapılan: aoyilmaz - 10 Aralık 2008 - 01:27:17
Bu uygulamayı ben XFCE üzerinde gnome-terminal i kurduktan sonra denedim. Olmadı. Diğer terminallerle uygulayanlar var mı?

Burada, XFCE açılışına nasıl program ekleneceği anlatılmış. Sanırım sizin sorununuz buradan kaynaklanıyor.

PF @ ST

OKAN

Alıntı yapılan: bytan - 10 Aralık 2008 - 18:01:03
Alıntı yapılan: aoyilmaz - 10 Aralık 2008 - 01:27:17

Burada, XFCE açılışına nasıl program ekleneceği anlatılmış. Sanırım sizin sorununuz buradan kaynaklanıyor.

@bytan, ilgilendiğin için teşekkür ederim. XFCE açılışına zaten eklemiştim. Ben bunu XFCE nin terminaline nasıl uygularım? Ya da başka bir terminalle? Çünkü Xterm de profil gibi bir uygulama yok.

atomkarinca

@bytan, benim ilk mesajında gördüğüm eksiklik şu: Devilspie programının terminali belirtilen kategoriye alması için programın başlığının "DesktopConsole" olması gerekiyor. Bu yüzden profilin özelliklerini değiştirirken (sanırım ikinci sekmedeydi) bu özelliği DesktopConsole yapmanız gerekiyor.

@aoyilmaz, istediğiniz terminalle bunu yapabilirsiniz. Sadece istediğiniz terminali bu başlıkla başlatmanız gerekiyor. Mesela xterm kullanacaksanız şu şekilde başlatmanız gerekiyor:

xterm -title DesktopConsole

bytan

Alıntı yapılan: atomkarinca - 11 Aralık 2008 - 12:11:21
@bytan, benim ilk mesajında gördüğüm eksiklik şu: Devilspie programının terminali belirtilen kategoriye alması için programın başlığının "DesktopConsole" olması gerekiyor. Bu yüzden profilin özelliklerini değiştirirken (sanırım ikinci sekmedeydi) bu özelliği DesktopConsole yapmanız gerekiyor.
...

@atomkarinca, eğer sizi yanlış anlamadıysam, terminale ait profilin isminden ayrı olarak "title" kısmınında "DesktopConsole" olması gerektiğini söylüyorsunuz. Bu doğru ama bunun için ilave olarak bir şey yapmaya gerek yok zira profil adını tanımladığımızda başlık, profil ile aynı değeri alıyor.

Eğer başka bir şeyden bahsediyorsanız ben anlayamadım biraz uykusuzum bugün  :(

PF @ ST

acemiyim91

Ben lanetlendim mi nedir? Tüm adımları uygulayıp bilgisayarı yeniden başlattım, ilkinde menü bar yoktu ama üsteki panel çubuğu vardı istediğim yere çekip götürebiliyordum ama ben resimdeki gibi istiyorum, şimdi ise üsteki panel hem gnomeconsole hem normal öntanımlıda da kayboldu ve ölçüleri resimdeki gibi değil ekranı kaplıyor nerdeyse .Ne antika bir pc var bende de :D.
Sorunum nedir? :)

bytan

Ekranı kaplıyorsa, DesltopConsole.ds içerisinde silinmeyen geometry satırındaki rakamları ufaltabilirsiniz tercihinize göre. Ben ilk mesajdaki rakamları daha makul bir seviyeye getirdim şu an.

PF @ ST

acemiyim91

bytan

Sanki devilspie çalışmıyor sadece gnome-terminal profili aktif gibi. Açılışa devilspie eklenmiş miydi?

PF @ ST

bytan

Güzel yanıt vermişsiniz. Bende bu arada gnome a geçip soruna baktım. Devilspie ile ilgisinden ziyade şunu gördüm. Hazırladığımız profil ile terminali çalıştırdığımız da dahi ekrana gömülü olarak gelmeli idi. Bir terminal açın, aşağıdaki satır ile bu gömülü gibi duran terminali görmeye çalışalım. Şayet profilde sorun yoksa açılıyor olmalı:

gnome-terminal --geometry=+150+100 --window-with-profile=DesktopConsole

PF @ ST

acemiyim91

Evet açıldı teşekkürler ekrana gömük olarak ama bazen gene resimdeki gibi açılıyor ona anlam verebilmiş değilim.Kafasına göre takılıyor :)