[Çözüldü] Windows lisansını kullanmazsam ileride başka bir bilgisayarda kullanabilirmiyim?

Başlatan eronis, 03 Temmuz 2016 - 09:08:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Ben bir ASUS TP200SA almayı düşünüyorum.
http://www.teknosa.com/urunler/125045367/asus-tp200sa-fv0110ts-transformer-book-flip-11-6ce
Bu bilgisayar ile Windows 10 işletim sistemi ve Windows lisansı geliyor. Şunu merak ettim, diyelim ki ben direk Windows 10'u bilgisayardan kaldırıp Ubuntu'yu yüklesem ve lisans etiketini bir yerde saklasam, ileride bir kasa toplasam (oyun amaçlı) bu kasada bu işletim sistemi lisansını kullanmam mümkün olacak mı ?

Not: Aynı iletiyi SDN forumda da yazdım,

https://forum.shiftdelete.net/threads/windows-10-lisansini-kullanmazsam-ileride-baska-bir-bilgisayarda-kullanabilir-miyim.468469/#post-3970967

Farkındayım bu soru bu forumun işi yada sorumluluğu değil ve olması da gerekmiyor. Ancak diğer forumda hiç yardım bulamadım. O kadar önemsiz, alakasız, yüzlerce kez cevaplanmış soruları insanlar cevap yağmuruna tutuyor ki artık türkiyede forum kültürünün tamamen ego tatminine döndüğünü düşünmeye başladım. "En iyi ben bilirim". Kimsenin diğerine yardım etmeye çalışmadığı belli. En azından bu forumda yardım etmeye çalışan arkadaşlar olduğunu bildiğim için buraya yazmayı daha akıllıca buldum cevaba ulaşabilmem açısından. Forumda bunu yazabileceğim özel bir bölüm bulamadığım için de Genel'e yazdım. Umarım anlayışla karşılarsınız. Şimdiden yardımınız için teşekkürler.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

mt

lisansin belirli bir suresi vardir o sure icinde istediginiz makinada kullanabilirsiniz. bir sinirlama olmasi gerek ama o sinirlama neydi hatirlamiyorum teknosa calisanlarina sorun ayrintili anlatacaktir. ama sizin yerinizde olsaydim bos bir laptop alirdim.

eronis

Alıntı yapılan: mt - 03 Temmuz 2016 - 10:17:39
lisansin belirli bir suresi vardir o sure icinde istediginiz makinada kullanabilirsiniz. bir sinirlama olmasi gerek ama o sinirlama neydi hatirlamiyorum teknosa calisanlarina sorun ayrintili anlatacaktir. ama sizin yerinizde olsaydim bos bir laptop alirdim.
Bakarsın ileride bir oyun makinesi toplarım. Şu video'yu izledikten sonra heveslenmiştim;

https://www.youtube.com/watch?v=Psf74Eqapco

Fiyatı 1500TL'ye çıkarıp içine bir de R7 370 ekran kartı takmayı düşünüyorum. Uygun fiyatlı bir oyun makinesi toplayabilirisem içine kurabileceğim bir de Windows gerekecek. Sadece bu şekilde kullanılabilirse onu o şekilde saklamak istiyorum. Başka türlü 2 seçeneğim olacak;
1- Crack (Eğer Windows crack olursa o makineye 1 tane orjinal yazılım almam ve orjinal yazılımlarım, oyunlarım, şifrelerim diğer bilgisayarlarda olur. Tamamen güvenlik sebeplerinden dolayı)
2- Yeniden lisans satın almak (2. kere enayi parası vermem)
Hadi bir seçenek daha koyayım;
Konsol alırım...

Boş bir makine daha pahalıya geliyor, ayrıca bu laptop'u IPS ekranı ve yoğun kullanımda 8-10 saat batarya ömrü için istiyorum. Fansız olması da ayrı bir etmen tabii.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

FireSwords

Kullanamazsın.

Microsoft, Windows için son kullanıcıya 2 tür lisanslama yöntemi sunuyor:

1- OEM
2- Retail (Türkçe karşılığı perakende)

OEM lisans cihazla birlikte önyüklü olarak gelir. Eğer Windows yüklü bir cihaz aldıysan muhtemelen lisansın OEM'dir.
Retail lisans ile teknoloji marketlerinde fiziksel olarak veya internetten dijital olarak edinilir.

Aralarındaki fark şudur. OEM lisans o cihaza özel oluyor. Yani başka bir cihaza aktarma gibi bir durum olmuyor. Lisans cihazla birlikte ölüyor.

Retail lisans ise aynı anda tek cihazda çalışmak şartıyla istenilen cihazda kullanılabiliyor.

eronis

Anlaşıldı, oyun için PC bana göre değil  :-\ PS3 yada 4 daha akıllıca görünüyor bana.

mt

eronis

Netbook alacağım, yanında gelen lisanstan bahsediyorum. Mağazaya gidip lisans almıyorum. İade etmenin yasal yolları var diyorlar, araştırayım, sanırım 200TL falan cebimde kalır.

mhmtkrktr

Ben kurulu gelen bir bilgisayardan lisans anahtarını alarak başka bir bilgisayara taşıma işlemi yapmıştım. Bu işlem 3 ay önce yaptım ama hala orjinal ürün olarak görünüyor. Sonradan patlak vermezse, taşınabiliyor sanki.

Kasım 2015 itibarı ile diyor arkadaş. Eski bilgiler şuan geçerli olmayabilir belki.
http://answers.microsoft.com/tr-tr/windows/forum/windows_10-windows_install/windows-10-lisans%C4%B1n%C4%B1-farkli-pcye/5fd7cf81-2bee-49df-aa52-872c6c907bed?auth=1

Gömülü gelen lisans anahtarını öğrenmek için;
http://www.windows10.gen.tr/windows-10-urun-anahtari-ogrenme/

Not: Ben tarif edilen komut yöntemiyle anahtarı öğrenemedim. Diğer yöntem olan, programı çalıştırınca gösterdi anahtarı.

Not2: sayfanın kaydırma özelliği doğru düzgün çalışmıyor. Okumak için farklı bir sekmeye geçip tekrar sekmeye dönünce çalışıyor. Belki sadece bende oluyordur ama takılırsa o şekilde yapabilirsiniz.

eronis

Her neyse, Windows lisansını taşıyıp taşıyamamam bu bilgisayarı almamı engellemeyecek çünkü önümdeki en akıllıca seçim Asus TP200 gibi görünüyor. Satın aldıktan sonra ileride bir bilgisayara o lisansı kurarsam buraya geçerim. Favorilerime ekliyorum bu konuyu, eğer bir gün bu dediğim işlemi ciddi ciddi denersem oldu ya da olmadı diye geri dönüş yapacağım.

mhmtkrktr

Son mesajı, başka bir sisteme geçişte, lisans kaybetme korkusu yaşanmasın diye genel bilgi amaçlı paylaştım. Konu kilidinin açılmasını da bu sebeple istedim.
Konu hakkında paylaşım yapmak isteyen olursa başlığı açtırabilir. Konu benim adıma da kilitlenebilir.

bugra9

İstek üzerine kilidi tekrar kaldırdım. En iyisi buranın kilidi biraz açık kalsın. :D

Alıntı yapılan: gnukarabatak
Retail lisansta Oem lisans gibidir. Tek farkı reail lisansı sonradan aldığın istediğin makinaya lisanslarsın fakat taşıyamazsın başka makinaya. O taşınabilen lisansın türü BOX lisanstır. O da 500 tl civarıdır. Bununda ek olarak bilinmesinde fayda var.

mhmtkrktr

Alıntı Yapsonradan aldığın istediğin makinaya lisanslarsın fakat taşıyamazsın başka makinaya

Burasını anlayamadım cevabın. İstediğim makina da kullanabilmem ile taşımam arasında ki fark nedir?

Box lisansı biliyorum. Onun için böyle bir sorun olmadığını ve oem için daha önce bu işlemin yapılamadığını da biliyorum.
Yaptığım lisans aktarma olayını ise çok daha önce duymuş ama araştırmamıştım. İhtiyaç üzerine Qosmio bilgisayar üzerinde gelmiş Win 8.1 lisansını başka bir bilgisayara aktarmam gerekti ve yukarda ki bağlantıları buldum. Bu lisansla da, Win 10 kurulumu yaptım. Kurulumda lisansın geçerli olmadığına dair uyarı verdi. "Lisans anahtarım yok" deyip devam ettim. ( bu durumu daha önce win 7 de de yaşamıştım bir kaç kez ) Kurulum tamamlandıktan sonra, lisans anahtarını girdim. Bu kez tamam sen bizdensin dedi. Hala da aynı şekilde duruyor. İçinde ne tür bir lisans vardır orasını bilmiyorum ama.

YöneticiBey

Taşıyamazsın, yani bir lisansı sadece bir makine de kullanabilirsin. O makine de kullandıktan sonra başka bir makine de kullanamazsın.

mhmtkrktr

Tamam kaldırayım o zaman ben onu. Microsoft 'a da mail mi göndersem "pardon birader yanlışlıkla oldu" diye.
Aynı dakikada da cevap geliyomuş, "tamam ama bi daha olmasın !". Ne gülerim o zaman. :)

ata1

eronis

Alıntı yapılan: YöneticiBey - 04 Temmuz 2016 - 01:01:45
Taşıyamazsın, yani bir lisansı sadece bir makine de kullanabilirsin. O makine de kullandıktan sonra başka bir makine de kullanamazsın.

O netbookda lisans sözleşmesini bile kabul etmeye niyetli değilim aksilik olmasın diye.