[Çözüldü]W10 ve Ubuntu 16.04 Uefi DualBoot sorunu

Başlatan AnDRoMeDa59, 01 Temmuz 2016 - 16:59:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 13 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

AnDRoMeDa59

Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Daha önce hiç linux tecrübem olmadı ancak 2 gündür bütün temel makaleleri okudum. Bende bu camiaya katılmak istiyorum diyerek hem yeni olduğum hemde en çok kullanılan ve türkçe yardım platformu olan Ubuntu da karar kıldım. Sistemimde w10 64bit gtp uefi düzeninde kurulu. D diskim bostu yaklaşık 450gb. Bende birimi silip ayrılmamış alana çevirdim. Sonra başladım ubuntu kurulumuna. Malum ekran gelince başka bir şeyi seçip 8gb takas alani oluşturdum. Kalan kısmı / kok dizine verdim. Ubuntu kurulumunu tamamladım. Ancak restarttan sonra beni grub2 ekrani karşılamadı. Boot menüsünde ubuntu görünüyordu ancak seçtiğimde *önyükleme yapamıyorum tekrar windows açılıyordu. Bende usbmi bir daha takip canlı ubuktuya girdim boot repairi kurdum çalıştırdım nafile. Sonra 250mb boyutunde fat32 düzeninde boot flagli bir bölüm oluşturmam gerektiğini öğrendim uefi için. Oluşturdum yeniden ubuntu kurulumu yaptim yine olmadi. Dün geceden beri farkli yollarla 4 5 farkılı kurulum yaptim
Ubuntu boot menüsünde görünüyor seçince windows açılıyor. Grub ekrani kesinlikle gelmiyor. Direk w10 bootluyor. Neyi yalnış yapıyorum arkadaşlar?

[KısmenÇözüldü]: Arkadaşlar ubuntu ne kadar denesemde olmayınca bende linuxmint 18 kurmaya karar verdim, çalışacağını düşünmüyordum ancak çalıştı! Bootrepair falan kullanmama gerek kalmadan doğrudan grub boot manageri bootluyor, ancak  şuan için tek sıkıntısı grub menüsünde windows gözükmüyor, windows bootlamak istediğim zaman bios'tan bootluyorum, bunu grub ekranına alma gibi bir seçenek var mıdır? Yoksada çok sıkıntı değil ben sonunda haftalardır uğraştığım linux macerama başladım burda bana yardım olmak için uğraşan herkese çok teşekkür ederim.

AnDRoMeDa59

kartal

Secure Boot özelliğini devre dışı bıraktınız mı?

if

@AnDRoMeDa59, Ubuntu canlı cd/usb üzerindeyken aşağıdaki komutların çıktılarını buraya geçer misiniz?

sudo parted /dev/sda print
ls -l /dev/disk/by-label/

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: kartal - 02 Temmuz 2016 - 22:46:56
Secure Boot özelliğini devre dışı bıraktınız mı?

Bıraktım hocam, hem açıkken hem kapalıyken denedim ama nafile.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Temmuz 2016 - 00:50:38

Alıntı yapılan: if - 02 Temmuz 2016 - 23:53:53
@AnDRoMeDa59, Ubuntu canlı cd/usb üzerindeyken aşağıdaki komutların çıktılarını buraya geçer misiniz?

sudo parted /dev/sda print
ls -l /dev/disk/by-label/

[/quote
Ilkinin ciktisi boyle

Model: ATA HGST HTS721010A9 (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number  Start   End    Size    File system     Name                          Flags

1      1049kB  473MB  472MB   ntfs            Basic data partition          hidden, diag

2      473MB   578MB  105MB   fat32           EFI system partition          boot, esp

3      578MB   595MB  16.8MB                  Microsoft reserved partition  msftres

4      595MB   537GB  536GB   ntfs            Basic data partition          msftdata

5      537GB   588GB  51.2GB  ext4

6      588GB   596GB  8193MB  linux-swap(v1)

ikincisi su sekilde
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul  4 11:39 Kurtarma -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul  4 11:30 UBUNTU\x2016_0 -> ../../sdb1

imla icin ozur dilerim hocam live ubuntu ingilizce klavye calistigi icin bu sekilde.

kartal

Birde FastBoot özelliği vardı devre dışı bırakılması gereken

ata1

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: kartal - 03 Temmuz 2016 - 02:07:02
Birde FastBoot özelliği vardı devre dışı bırakılması gereken
Denetim fastbootsuz çok denedim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Temmuz 2016 - 03:07:13

Alıntı yapılan: ata1 - 03 Temmuz 2016 - 02:13:18
setxkbmap tr
işine yarayabilir mi acaba ?
Hocam bu kod ne için?

ata1

klavye için türkçe olmalı geçici yani yeniden başlatana kadar.

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: ata1 - 03 Temmuz 2016 - 16:14:11
klavye için türkçe olmalı geçici yani yeniden başlatana kadar.
teşekkür ederim hocamda o problem değil, problem grub ekranının hiçbir şekilde karşıma gelimeyip(fastboot on/off secureboot on/off ve kalan bütün bios kombinasyonlarıyla 20-25 kere denedim 7-8 kere ubuntuyu baştan kurdum) direk w10 bootlaması, biostaki boot order sekmesinde ubuntu gözükmüyor, ancak f11 ile girdiğim sadece bootlanacak cihaz seçilen boot menüsünde gözüküyor ama seçsemde bootlanmadan yine windows geliyor karşıma.

ata1

windows kapanmayıp uyku moduna geçtığınden hazırda beklediğinden direk açılabiliyordu bu yönde araştırma yaptınız mı ?
sistem kuruluyor ve kuurulumda hata almıyorsanız bu yönde bir araştırın .

EDİT ;kapat düğmesinden kapatmak yeterli olmuyordu yapılacak işlemi anımsayamadım.ama windowsun kapatılmasını araştır .

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: ata1 - 03 Temmuz 2016 - 16:23:19
windows kapanmayıp uyku moduna geçtığınden hazırda beklediğinden direk açılabiliyordu bu yönde araştırma yaptınız mı ?
sistem kuruluyor ve kuurulumda hata almıyorsanız bu yönde bir araştırın .

EDİT ;kapat düğmesinden kapatmak yeterli olmuyordu yapılacak işlemi anımsayamadım.ama windowsun kapatılmasını araştır .
Denedim hocam onuda denedim  :'( :'(

ata1

peki kurulumda u/efi kısmını yapıyor ve gösteriyormusun? o kısımda bir incelik olacaktı uefi kurulum hiç yapmadım ama anımsadığım mbr ile ilgili bir konu olmalıydı.

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: ata1 - 03 Temmuz 2016 - 18:55:20
peki kurulumda u/efi kısmını yapıyor ve gösteriyormusun? o kısımda bir incelik olacaktı uefi kurulum hiç yapmadım ama anımsadığım mbr ile ilgili bir konu olmalıydı.
Hocam windows zaten uefi olduğu için /dev/sda2 efi sistem bölümü zaten, ancak ben bir tane daha olusturdum /dev/sda5 e attı. Önyükleyicinin kurulacağı yeri sorduğu kısımada sda5 i seçtim,ancak yine sda2ye kurmuş.

ata1

evette efi kurulu kısım için dedim ne ile forrmatlı fat32  yani windows efi olan kısmı göstereceksin bu doğru ama ntfs olan kısmı lınux okumaz .
biçimlendirmeden formatı değişiyordu sanırım diyerek sana bu yönde bakman için ip ucu olarak demiştim zaten.

heartsmagic

@AnDRoMeDa59, bence daha fazla karışmadan şunları söyleyelim.

1. Eğer bir EFI bölümü varsa bu yeterli olmalı.
2. Önyükleyici disk bölümlerine değil, diskin başına kurulmalı. Yani sda1,sda5 gibi değil, sda olacak kurulum yeri.

Fakat, olayı Boot-Repair'in çözmesi lazım, hatta UEFI varsa kullanılması şart. Öteki türlü Grub çalışmaz. Boot-Repair yaptığında sana nasıl bir çıktı veriyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Temmuz 2016 - 02:08:30
@AnDRoMeDa59, bence daha fazla karışmadan şunları söyleyelim.

1. Eğer bir EFI bölümü varsa bu yeterli olmalı.
2. Önyükleyici disk bölümlerine değil, diskin başına kurulmalı. Yani sda1,sda5 gibi değil, sda olacak kurulum yeri.

Fakat, olayı Boot-Repair'in çözmesi lazım, hatta UEFI varsa kullanılması şart. Öteki türlü Grub çalışmaz. Boot-Repair yaptığında sana nasıl bir çıktı veriyor?
Hocam farklı senaryolarda denedim bootrepair'i coğunlukla başarılı şekilde tamir edildi dedi ama maalesef

heartsmagic

Makine dizüstü mü? Eğer böyleyse marka ve modeli nedir?
Boot-Repair başarı dese bile bir bilgilendirme dosyası vermiyor mu?

Şimdi sorun UEFI ve Grub desek en azından BIOS tarafından seçip başlatabilmen lazım. Hani madem Boot-Repair başarılı oluyor, neden Grub gelmiyor karşına? Hâlâ iki EFI bölümü mü mevcut diskte?

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Temmuz 2016 - 05:41:05
Makine dizüstü mü? Eğer böyleyse marka ve modeli nedir?
Boot-Repair başarı dese bile bir bilgilendirme dosyası vermiyor mu?

Şimdi sorun UEFI ve Grub desek en azından BIOS tarafından seçip başlatabilmen lazım. Hani madem Boot-Repair başarılı oluyor, neden Grub gelmiyor karşına? Hâlâ iki EFI bölümü mü mevcut diskte?
Makine dizustu marka msi model cx62 6qd yeni makina hocam.

suan 1 adet efi sistem bolumu mevcut bilgisayarda. Boot repair ciktisi su sekilde:

Boot successfully repaired.

Please write on a paper the following URL:
http://paste2.org/p9PDMcPk

In case you still experience boot problem, indicate this URL to:
boot.repair@gmail.com or to your favorite support forum.

You can now reboot your computer.

If your computer reboots directly into Windows, try to change the boot order in your BIOS.
If your BIOS does not allow to change the boot order, change the default boot entry of the Windows bootloader.
For example you can boot into Windows, then type the following command in an admin command prompt:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\shimx64.efi

imla icin ozur dilerim hocam live ubuntudayim klavye ingilizce turkce ayarlamaya vaktim olmadi

gokhan09

Bu sorunu ben askubuntu da verilen baglantı da anlatılanlar sayesinde çozmuştum http://www.everydaylinuxuser.com/2015/11/how-to-install-ubuntu-linux-alongside.html?m=1 efimgr ile ilgili komut onemli adımdır.

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: gokhan09 - 04 Temmuz 2016 - 16:02:58
Bu sorunu ben askubuntu da verilen baglantı da anlatılanlar sayesinde çozmuştum http://www.everydaylinuxuser.com/2015/11/how-to-install-ubuntu-linux-alongside.html?m=1 efimgr ile ilgili komut onemli adımdır.
denedim hocam efibootmgr yi de denedim internette gördüğüm neredeyse her yolu denedim ama bir türlü bootlanmıyor yahu. Acaba bilgisayarımın linux çekirdeğine bir nefretimi var

if

@AnDRoMeDa59, kısmen çözüldü olarak etiketlenmiş konu. Neden?

AnDRoMeDa59

Alıntı yapılan: if - 11 Temmuz 2016 - 21:20:10
@AnDRoMeDa59, kısmen çözüldü olarak etiketlenmiş konu. Neden?
pardon hocam unutmuşum konuyu şuan tam olarak çözülmüş durumda hemen düzeltiyorum.

heartsmagic