Debian vs Ubuntu

Başlatan harun252525, 27 Haziran 2016 - 19:08:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

harun252525

Evet arkadaşlar :D biraz kışkırtmak gibi olacak ama hiç de öyle değil ben ubuntudan debian'a geçmeye karar verdim burada bilmek istediğim debian ve ubuntu hakkında bilgi sahibi kişilerin debian'ın ubuntu ya üstünlüğü ve ubuntunun debian'a üstünlüğü hakkında beni ve bu konuyu okuyanları bilgilendirmesidir. bu şekilde bende dahil birçok kişi bu konudan birçok fikir alıp debian ve ubuntu yu kurmadan kararını verebilir sizlerin yardımı ile... inş. uzun tartışmalı bir konu olur nekadar tartışılırsa okadar daha aydınlanmış oluruz. şimdiden teşekkür ediyorum...
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

ata1

bunları bilmiyorsan zaten debian kurmanın pek bir faydası olmayacaktır sana  ;D son kullanıcı olarak ne kurarsan kur hepsi aynı gelecek sana  :))

harun252525

Alıntı yapılan: ata1 - 27 Haziran 2016 - 19:16:52
bunları bilmiyorsan zaten debian kurmanın pek bir faydası olmayacaktır sana  ;D son kullanıcı olarak ne kurarsan kur hepsi aynı gelecek sana  :))

debian hakkında az çok şeyler biliyorum ama çok değil benim bilmek istediğim azıcık ayrıntılı şeyler bu yüzden bu konuyu açtım zaten görünüşte aynı gibi gözüküyor ikisi de ama ayrıntıda değil mesela ben archlinux denedim ve sildim çünki birçok açıdan eksik.
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

ata1

arch mı eksik yoksa sen mi eksiksin bu tartışılır. bende arch kullanırım ama bir eksiklik bulamıyorum. arch boş kova halınde eline gelir kovayı nasıl be ne ile dolduracağın da sana kalmıştır.
gelelim debian ile ubuntuya debian anası ubuntu yavrusu taban olarak debianı örnek almış deian tabanlıdır ubuntu. arch ile manjaro gibi farkları ise birini daha deneyimli kişiler kullanması ki bilgi ve birikim deneyim ister diğeri ise daha çok son kullanıcıyı düşünüp daha fazla arayüzden işlem yapmasıdır.

Nikel Adam

Debian daha stabildir. Çünkü Ubuntu gibi non-free modüller içermez ve daha az servis vardir.

illedelinux

Bu konu için tartışmak anlamsız, en azından bana göre.
Bu bir tercih, donanım veya iş meselesidir. Kimin ne kullanacagını durumuna veya ortamına göre kendisi karar verir.
Aradaki farklar ise yine kişinin kendi deneyleri veya dağıtımlar için yazılmış makaleler yoluyla fikir edinir veya tecrübe kazanır.
Her şeyden önce iyi dağıtım-kötü dağıtım yoktur, kendine ve donanımına göre değerlendirilir.
Şahsım adına bu gibi tartışmaları yanlış buluyorum ve yönetici olsam açıkçası başlıgı silerim.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

harun252525

Alıntı yapılan: ata1 - 27 Haziran 2016 - 19:27:09
arch mı eksik yoksa sen mi eksiksin bu tartışılır. bende arch kullanırım ama bir eksiklik bulamıyorum. arch boş kova halınde eline gelir kovayı nasıl be ne ile dolduracağın da sana kalmıştır.
gelelim debian ile ubuntuya debian anası ubuntu yavrusu taban olarak debianı örnek almış deian tabanlıdır ubuntu. arch ile manjaro gibi farkları ise birini daha deneyimli kişiler kullanması ki bilgi ve birikim deneyim ister diğeri ise daha çok son kullanıcıyı düşünüp daha fazla arayüzden işlem yapmasıdır.

"arch mı eksik yoksa sen mi eksiksin bu tartışılır." neden artislik yapmak için yorum yapıyorsun? arch linux ta birçok şeyi komut satırından yapmak gerekiyor bir birkaçtanede hoşuma gitmeyen şeyler var yani bana göre değil aynı işlerimi sürekli komut satırından yapmak nekadar zaman kaybı biliyormusun? ben eksiğim zaten peki sen dolumusun? kim dolu? eksiğim olmasa bu konuyu açmazdım zaten bu konu hakkında bilgilendirilmek istiyorum debian ve ubuntu birbirine çok benzerler fakat farkları illaki olacaktır işte ben bunu öğrenmek istiyorum. eğer beğenmezsem ubuntuda kalmayı tercih ederim kendimce.
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

cosima

ata1

bir atA sözü var tam yeride dilim varmadı hayırlı forumlar sana artıstı biz biliriz kafanı yorma sen

harun252525

ya lütfen bildiğiniz birşey varsa söyleyin mesela debian da şu vardır ubuntuda şu yoktur, ubuntuda şu vardır debianda bu yoktur gibisinden yorumların faydalı olacağını umuyorum. lütfen beni ve konuyu eleştirmekten vaz geçin bakın arkadaş ne güzel yorum yapmış "@Nikel Adam; Debian daha stabildir. Çünkü Ubuntu gibi non-free modüller içermez ve daha az servis vardir." sizde böyle yorumlar yapın

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Haziran 2016 - 20:21:16

Alıntı yapılan: ata1 - 27 Haziran 2016 - 20:12:59
bir atA sözü var tam yeride dilim varmadı hayırlı forumlar sana artıstı biz biliriz kafanı yorma sen

tamam üstad. kendi bilgi seviyen fazla olabilir. beni aşağı görmüyorsundur umarım. ben arch linuxu sevmiyoruuuuum çünki çok uğraştırıyor bazı şeyleri. tmm sen arch linuxu seviyorsun bişi demiyorum. ama konuyu öyle bir yere getirdinki debian ile ubuntu artıları eksileri ni tarışacakken şimdi senle durmuş arch linuxu tartışıyoruz. bilmiyorsan birşey yazmak zorunda değilsin.
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

mt

Alıntı yapılan: harun252525 - 27 Haziran 2016 - 19:08:33
Evet arkadaşlar :D biraz kışkırtmak gibi olacak ama hiç de öyle değil ben ubuntudan debian'a geçmeye karar verdim burada bilmek istediğim debian ve ubuntu hakkında bilgi sahibi kişilerin debian'ın ubuntu ya üstünlüğü ve ubuntunun debian'a üstünlüğü hakkında beni ve bu konuyu okuyanları bilgilendirmesidir. bu şekilde bende dahil birçok kişi bu konudan birçok fikir alıp debian ve ubuntu yu kurmadan kararını verebilir sizlerin yardımı ile... inş. uzun tartışmalı bir konu olur nekadar tartışılırsa okadar daha aydınlanmış oluruz. şimdiden teşekkür ediyorum...

Masaüstü ortamı dışında hiç bir farkı yok bütün ubuntu dağıtımları (lubuntu-kubuntu) debianı temel alır. Zaten farkındaysanız ubuntu dağıtımları üzerinde debian (.deb) dosyarını çalıştırabiliyorsunuz. Bu pardus içinde geçerli :) hepsi debianın çocukları :)  ben hemen hemen bütün linux çekirdekli işletim sistemlerini kurdum tek anladığım çekirdek aynı ama masaüstü ortamları farklı .. hangisi zor hangisi kolay yada hangisi daha çok kullanıcı dostu derseniz bu olayda tamemen sizin kavrama yeteneğinizle doğru orantılı..

ata1

güzel kardeşim hepsi debian (deb) tabanlı yani çocukları öncesinde de dedim temel alınmış debian ve daha fazla arayüz yanı daha az terminal kullanımı için .
daha ne  açıklayaılım ki  temel yanı asıl örnek alınan sürüm debian.  ;D ayrıca kimseyi aşağılamak gibi bir derdimiz yok bizlerde hala öğreniyoruz bilgiye açız.

harun252525

@mt; aslında çok haklısınız bende sizin gibi düşünüyordum çünki ubuntun debian temelli olduğunu biliyorum. fakat farklı farklı ubuntu dağıtımlarını denediğimde size çok tuhaf gelebilir ama bazılarında wifi sorunu çektim bazılarında ekran kartı yüklenmiyordu, çalışmıyordu (NVIDIA), bazılarında bazı programlar çalışmıyordu. ve "neden hepsi ubuntu dağıtımı olduğu halde bu tip sorunlar bazı dağıtımlarda ortaya çıkmazken bazılarında ortaya çıkıyor." sorusu aklıma dank etti demekki sadece taban almak önemli değilmiş çünki bunu kendim deneyerek öğrendim. bu konuyu açma sebeplerimden biride buydu zaten.
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

kartal

Farklı görüşler olabilir, en iyisi kişinin kendisinin denemesidir
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/8.5.0-live+nonfree/

Usb ile kurmak için,
sudo dd if=neredeise.iso of=/dev/sdX bs=4M; sync

ata1

yeni kernellerde yeni üretilrn sürücüler ile uyumlulukları arttırıldığından eski makinler de bazı pürüzler çıkabiliyor zaten kernel değişip sorunun çöxümlemeye çalışma sebebleri bunlardır.
Çekirdek, bilgisayarda donanım (hardware) ve yazılım (software) arasındaki bağlantıyı sağlayan arabirime verilen isimdir. İşletim sistemi çalışırken sistemdeki temel işlemler arasındaki iletişimi kurarak işlemci yönetimi, bellek yönetimi ve G/Ç(giris-çıkış)  işlemleri gibi daha pek çok işlemin yürütülmesinde ve işlemlerin paylaşılmasında görev alır

Kaleihan

Alıntı yapılan: kartal - 27 Haziran 2016 - 21:25:15
Pek yeri değil ama :) dd nin kullanımına dair bir anlatım var mı? Kısa ve öz bişi arıyorum.

ata1

Alıntı yapılan: Kaleihan - 27 Haziran 2016 - 21:44:30
Pek yeri değil ama :) dd nin kullanımına dair bir anlatım var mı? Kısa ve öz bişi arıyorum.
bugün anlattım
Alıntı yapılan: ata1 - 27 Haziran 2016 - 16:20:57
dual boot yapıp her iki sistemide kullanılır halde tutabilirsin yada yedekleme yapacaksan clonezilla-live ile bunu yapabilirsin.

yada linux deneyimin varsa şöyle

dd, linux/unix üzerinde yeri geldiğinde oldukça iyi işler çıkartan basit ama kullanışlı bir komuttur. dd ile cd, disket, sabit disk, zip, tape sürücü imajı alabileceğiniz gibi daha önce alınmış bir imajı da yazabilmenize olanak sağlar. Bu yazımda dd ile sabit disk, disket, cd imajı alma geri yazma işlemlerini anlatacağım.
dd komutu hakkında daha ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlar konsolda;
man dd
yada
dd –help
komutunu verebilirler.
Öncelikle sabit disk imajı almaya bakalım. dd ile sabit diskin tamamını yada bir bölümünü yedek almak mümkünüdür. Özellikle çok sayıda birbirinin aynı bilgisayarın kurulması gerektiği (kurumsal satış, internet kafe kurulumu vb.) durumlarda inanılmaz derecede zamandan tasarruf sağlar. Dediğim gibi birbirinin aynı sabit diskler olmalıdır. dd ham veriyi birebir kopyaladığı için birebir aynı kapasite, özellikte olan disklerle uygulanabilir.
iki sabit diskimiz olsun hdx ve hdy. Bu isimlendirmeye göre aşağıdaki komut ile diskimizi birebir kopyalayabiliriz. if okunacak veriyi, of verinin yazıacağı dosyayı belirtir.
dd if=/dev/hdx of=/dev/hdy
bu komut ile birebir sabit disk kopyalamayı gerçekleştirmiş olduk. Şimdide yedekleme amaçlı mevcut bir diskin imajını alalım.
dd if=/dev/hdx of=/nerede/oluşturulacaksa/imaj
yukarıdaki işlemde sabit diskimizin imajını nereye çıkarmak istiyorsak onun yolunu belirtiyoruz ve imajımız birebir ortaya çıkıyor. Sadece yedek bir dosya olması amacıyla kullanılacaksa veriyi gzip ,bzip2 gibi sıkıştırma programlarıyla sıkıştırarak da çıktısı alınabilir.
dd if=/dev/hdx | gzip > /nerede/oluşturulacaksa/imaj.gz
bzip2 ile yaparsak
[code]dd if=/dev/hdx | bzip2 -z > /nerede/oluşturulacaksa/imaj.bz2[/code]
Şimdide aldığımız yedeği geri diskimize yazalım;
dd if=/imaj/neredeyse/imajdosyası of=/dev/hdx
eğer dosya sıkıştırılmış ise;
gzip -dc /imaj/neredeyse/imaj.gz | dd of=/dev/hdx
bzip2 -dc /imaj/neredeyse/imaj.bz2 | dd of=/dev/hdx
dememiz yeterli.
CD imajları almada aynı sabit disk imajı almayla aynıdır. Şimdide bir disket sürücüden disket imajı alalım.
dd if=/dev/fd0 of=disket.img count=1 bs=1440k
mevcut bir disket imajını yazmak içinde
dd if=disket.img of=/dev/fd0 count=1 bs=1440k
komutunu kullanıyoruz. Bu komutta bs birim zamanda hem okunan hemde yazılan baytları belirtiyor. count ise kopyalanacak blokları belirtiyor. Belirtilen (burada 1 demişiz) bloktan itibaren son bloğa kadar dosya okunuyor.
Bu işlemleri yaparken okuma hatalarını yok saymak isterseniz conv=noerror seçeneği ile işlemi gerçekleştiriyoruz. Böylece işlem okuma hatasıyla karşılaşsa bile çalışmaya devam eder. Örneğin;
dd conf=noerror if=/dev/hdx of=/nerede/oluşturulacaksa/imajdosyası.iso

harun252525

simdi debian i bir kurayım edindiğim tecrübeleri buradada paylaşırım ubuntunun 16.04 sürümü bayağı sorunlu eski sürümlerinde bukadar donanim sorunu yoktu tıkır tıkır çalışıyordu şimdiki bende kurulu olan ubuntu gnome ye ektan karti sürücüsü yukledim ubuntu masaüstü açılmaz oldu oysaki diger ubuntu surumlerinde ekran kartı sıkıntısız sekilde yükleniyor du ilk defa gnome masa üstünde bu tip saçma sapan sorun ortaya çıktı simdide debian gnome deneyeceğim bakalim hayırlısı...
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

mt

Alıntı yapılan: harun252525 - 27 Haziran 2016 - 22:04:40
simdi debian i bir kurayım edindiğim tecrübeleri buradada paylaşırım ubuntunun 16.04 sürümü bayağı sorunlu eski sürümlerinde bukadar donanim sorunu yoktu tıkır tıkır çalışıyordu şimdiki bende kurulu olan ubuntu gnome ye ektan karti sürücüsü yukledim ubuntu masaüstü açılmaz oldu oysaki diger ubuntu surumlerinde ekran kartı sıkıntısız sekilde yükleniyor du ilk defa gnome masa üstünde bu tip saçma sapan sorun ortaya çıktı simdide debian gnome deneyeceğim bakalim hayırlısı...

aynı sorunları debian dada yaşayacaksın istersen iddasına girelim :)

harun252525

Alıntı yapılan: mt - 27 Haziran 2016 - 22:06:27
Alıntı yapılan: harun252525 - 27 Haziran 2016 - 22:04:40

aynı sorunları debian dada yaşayacaksın istersen iddasına girelim :)
nedenmiş o :D

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Haziran 2016 - 22:13:06

Farklı görüşler olabilir, en iyisi kişinin kendisinin denemesidir
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/8.5.0-live+nonfree/

Usb ile kurmak için,

hocam ben buradan indirdim sorun olurmu

http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

kartal

Sürücü sorunları yaşadığınızı yazdığınız için nonfree iso linki verdim.Deneyip bakablirsiniz

harun252525

tüh yanlışını indirmişim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Haziran 2016 - 22:32:05

Alıntı yapılan: kartal - 27 Haziran 2016 - 22:20:52
Sürücü sorunları yaşadığınızı yazdığınız için nonfree iso linki verdim.Deneyip bakablirsiniz

hocam non free olmayınca  non free bir yazılım  yuklenemiyormu yani buna bazı sürücülerde dahil sanırım
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

kartal

İstiyorsanız sonradan da indirebilirsiniz fakat böylesi bence daha pratik

harun252525

Alıntı yapılan: kartal - 27 Haziran 2016 - 22:43:55
İstiyorsanız sonradan da indirebilirsiniz fakat böylesi bence daha pratik
çok soru sordum hocam kusura bakmayın kısaca non free ile non free olmayanın kısa ve öz biçimde farkını anlatabilirmisiniz
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

ata1

non free drever ile kurulum yapar yanı kurulum bittiğinde sahipli sürücüler hazır kurulmuş gelir.

resimde olduğu gibi 2 seçenek