Ubuntu Dosyaları Neden 1024 lük düzende göstermiyor? nasıl değiştirebilriim ?

Başlatan harun252525, 24 Haziran 2016 - 04:29:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

harun252525

merhaba arkadaşlar ne yazıkki hiçbir şey tamamen istediğimiz gibi değil ben şimdi ubuntu nun dosyaları 1000 lik düzende göstermesine uyuz oldum kullandığım dosya yöneticisi nautilius şimdi lütfen sakın olada dosya yöneticini fala filan değiştir demeyin. ben var sayılan dosya yöneticisi olan nautilius kullanmak istiyorum. nautliliusun ayarlarına baktım bunu değiştirmek için bir ayar yok ne yazıkki başka türlü nasıl değiştirebilirim teşekkürler şimdiden emeği geçen herkeze.
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

gnukarabatak

Merak ettiğimdem soruyorum bu "1000 lik gösterim düzeni" nedir? Bizi biraz aydınlatabilirsin. Yani sana göre ubuntu dosyaların boyutunu yanlışmı gösteriyor yada yaklaşık değerlerde mi? Yada sen decimal gösterim yerine octal yada hexadecimal bir gösterimde mi göstersin istiyorsun?
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

bugra9

https://wiki.ubuntu.com/UnitsPolicy
Yukarıdaki olaydan bahsediyor. 1kb = 1000 byte ya da 1kb = 1024 byte şeklinde 2'lik taban ya da 10'luk taban baz alınarak gösterme.
- Disk üreticileri 1kb=1000 byte şeklinde hesap yaparak diskleri üretiyorlar dolayısıyla ubuntu da aynı şekilde hesaplama yapıyor.
- Mimariden dolayı bellek üreticileri 1kb = 1024 byte şeklinde hesaplama yapıyor ve ubuntu da bunu aynı şekilde 1kb = 1024 byte şeklinde hesaplıyor.
- Geri kalanlar için günlük hayatta kullandığımız 10'luk taban kullanılıyor. Yani işi oldukça basite indirgiyor.

Nautilus kullanmadığım için emin değilim ama bildiğim kadarıyla o dosya yöneticisinde bunu yapamıyorsun. Kullananlar net bir cevap verecektir.
Bunun sebebi de belli. Diğer gösterim yöntemini kullanmak isteyen kişi sayısı parmak ile sayılabilecek derecede az. Kim niye basit bir gösterim dururken karmaşık işlemlerin arasına girmek istesin ki. Dolayısıyla senin istediğini isteyen ve kod yazabilen birisi bunu yapmadıkça bunun olması zor. Başka bir geliştirici başka bir dosya yöneticisi için bunu yapmış ama sen onu kullanmak istemiyorsun orası ayrı.

illedelinux

Alıntı Yapne yazıkki hiçbir şey tamamen istediğimiz gibi değil

Başka neler var?
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

harun252525

Alıntı yapılan: illedelinux - 24 Haziran 2016 - 19:28:16
Alıntı Yapne yazıkki hiçbir şey tamamen istediğimiz gibi değil

Başka neler var?

hepsini anlatayımmı yani canım boşver :D


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Haziran 2016 - 00:19:43

yav tamam kardeşlerim halısınızda internette başka alemelrde bi gezinin bakın hangisi 1000 lik düzeni kullanıyor hepsi 1024 lük düzeni kullanıyor mesela internetten indirdiğim bir dosyanın boyutuna bakarak indiriyorum sonra indirdikten sonra nautilus o boyuttan farklı bir boyutta gösteriyor şimdi insanın uyum sağlaması açısından böyle olmak zorunda diye düşünüyorum. kolaylığı umrumda değil. örneğin 2 gb lik bir dosya indirdiğimde o benim pc de 2.xx şeklinde gözüküyor ben şimdi dosyanın gerçek boyutunu nasıl öğreneceğim
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

gnukarabatak

Sevgili @bugra9, esasında ben ne denilmek istediğini anladım. Soruş şeklim bir ironiydi zaten :)  Yaklaşık 20 yıldır windows kullandım ve windows üzerinde yazılım geliştirdim. Sayısal değerlerin gösteriminde windowsta dahil hiçbir sistem doğrudan sana "byte" miktarını bir dosya yönetisinde göstermez. Çünkü kısaltma yada yaklaşık değerde gösteremezsen satırlara hiçbirşey sığdıramazsın. Ayrıca bir dosyanın sektör ayrımından kaynaklanan tam gösterilmeyen şekli var.  Misal  en küçük disk sektör boyutu 4 kb ise 4*1024 = 4096 byte yapar. Düşününkü bir dosyanız var ve 4097 byte. Windows işletim sisteminin dosya yöneticisi size bu dosyayı 8 kb olarak gösterebilir. Çünkü diskte kapladığı alan 8 kb dir. Fakat dosyaya sağ tıklayıp detaylarına baktığınızda gerçekte size kaç byte olduğunu söyler. Bu anlattıklarımın hepsini windows üzerinden anlatıyorum bu arada. Bunun nasıl yapılıdığını ubuntu üzerinde sizin için test ettim.  Gmac10-X64.iso dosyamı dosya yöneticimle (nautilus ile ) doğrudan baktığımda sağ alt köşede 1.5GB olarak görünüyor. Dosyaya aynı windowsta olduğu gibi sağ tıklayıp özelliklerinden  baktığımda :

1,5 GB (1.540.358.144 bayt)

görmekteyim. Merak ediyorum "hayal kırıkları ve hezayanlar" yaşayan arkadaşımız acaba bunu görememişmi? Yada daha detaylı görümün için terminal penceresinden
ls -la
komutuyla en büyük dosyayı bile byte larına kadar görülebileceği bu formda yazılmamışmı hiç.(!) Neyse ayıp bizim ayıbımız uzatmaya gerek yoktur zannedersem :)
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

plazma

Kolaylığı umrumda değil demişsiniz ama isteğinizi yanlış yerde dile getiriyorsunuz bu isteğinizi geliştiricilerine şuradan [1] bağlantı kurarak iletebilirsiniz.

1. https://wiki.gnome.org/Apps/Nautilus/DeveloperResources

harun252525

@gnukarabatak, önemli olan onu görüp görmemek değilki. neyse kapatalım bu konuyu madem çözüm yok kimsenin başını ağırtmayalım
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

gnukarabatak

Alıntı Yap@gnukarabatak, önemli olan onu görüp görmemek değilki. neyse kapatalım bu konuyu madem çözüm yok kimsenin başını ağırtmayalım

Esasında doğrudan sizin istediğinizi yani bir dosyanın dosya yöneticisinde görüntülenirken byte değerini  göstermek için çözüm var.
1 ) @plazmanın yol gösterdiği gibi nautilus geliştiricilerine doğrudan byte gösterimini sağlamaları için geliştirme talebinde bulunmak. Bu elbette değerlendirmeye alınacaktır.
2 ) https://opensource.com/business/15/4/eight-linux-file-managers adresindeki dosya yöneticilerinden biri muhtemelen senin ihtiyacını karşılar. Misal Midnight Commander.
3 ) Diğer yol ise kendi dosya yöneticisi yazılımını yapmak. Biraz yazılım bilgisi ile zor birşey değil. Aslında vaktim olsa bir iki günümü alır senin için ve bu şekilde talebi olan kimseler için yapardım.

Sonuç olarak sizinde bildiğiniz üzere linux dünyası çok esnek bir dünya. Her türlü geliştirmeye açık bir kod yapısı. Zaten bizlerin tercih sebebi de bu. O yüzden sende ümitvâr ol :)
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

harun252525

@gnukarabatak,  haklısınız. ümitvar olmak gerek aslında bende bir ara düşünmüştüm kendi dosya yöneticimi yapmayı :D
Kod Yazmak Bir Şiirdir.