Açık Kaynak ve Düzenleme

Başlatan Tempestatiss, 20 Haziran 2016 - 08:05:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tempestatiss

Dostlar hepimiz biliriz ki Linux'a adım atarken çoğumuzun hoşuna giden şey (en azından benim :D ) uygulamaların açık kaynak kodlu olmasından dolayı onu düzenleyebileceğimizdi. Benim merak ettiğim şey şu: Bu uygulamaların kodlarını nasıl ve nereden düzenleyebiliriz? Düzenleyeceğimden sormuyorum , geliştirici falan da değilim ama gerçekten merak ediyorum. Teşekkürler şimdiden..
We Do Not Sow.

bourbaki

#1
Genellikle uygulamaların sitesinde veya github'da kaynak kodları bulunuyor . Sanırım onları indirip kendiniz düzenleyip, derleyebiliyorsunuz.

neynefes

Gitlab (github'la aynı nerdeyse mantığı.)
Launchpad

Aklıma gelenleri ekledim.

ekremsenturk

#3
Bir yerlere, bir şeylere bakarak bir şey öğrenilmez. Forumumuzun bir de programlma bölümü var. Biraz oralardan araştırmaya başla. Olaylar hakkında daha gerçekçi bir fikir edinmiş olursun.

mhmtkrktr

#4
Hayalinde nasıl kurup canlandırdın bunu bilme şansımız yok ama aklından geçirdiğin, açarım firefox kodlarını a ları b yaparım, chrome a çeviririm, eksileri artı yaparım bir iki özellik eklerim şeklindeyse yanlış düşünmüşsün derim. :)

Bir programın kaynak kodunu alıp değiştirmek, öncelikle programın çalışma mantığını, programlama dilini ve de özellikle o programın yazıldığı dili iyi derecede biliyor olmayı gerektirir. Kaldı ki bunlar bile bazen yetersiz kalabilir.

Yapılan düzenlemelerin kalıcı olabilmesi için doğrudan programı yazan ekibin içinde olma şartı gibi konular ise işin farklı bir boyutu. Yoksa yaptığın değişiklikler ilk güncellemede buhar olup gidecektir.

Amaç değişiklik değil, açıkları bulma, hata ayıklama ve raporlama desen bile, en az hataları bulabilecek kadar program dili biliyor olman gerekiyor.

-----------------

Şunu da ilave edeyim gözünü korkutmuş olmayayım. Birçok program tek bir kod yapısını içermez. Örneğin X kodlarıyla yazılmış bir programın arayüzü için farklı bir X kodları kullanılmış olabilir. ( java + css gibi ).
Programın kurulması veya sisteme erişim sağlayan noktaları için farklı bir yapı kullanılmış olabilir. ( pyhton + bash gibi ). Bu örnekler çoğaltılabilir. Bu noktada hangi tarafa hakimsen, o taraf için düzenlemeler yapabilirsin. Örneğin, css ile arayüzün renk, boyut, dizilim gibi birçok noktasına müdahale edebilirsin. Bunun için java biliyor olman gerekmez.
Aynı durum diğerleri içinde geçerli. Mesela bash yapısını biliyorsundur, gparted 'a "çalışmak için şu koşulları arama" demek gibi, yada kurulurken şu paketleri de ilave olarak kur gibi değişik düzenlemeler yapılabilir.

Bu örnekler çoğaltılarak gider. Yukarıda söylenmek istenen, neye müdahale edilecekse, onun hakkında temel bilgiye sahip olunması gerekliliği.

heartsmagic

Forumda ara ara sorulan bir soru bu, arama yapılırsa eski başlıklar bulunabilir.

1. İlk bakılacak yer uygulamanın kendi sitesidir. Orada zaten kaynak kodların nerede tutulduğu, ne şekilde dağıtıldığı anlatılır. Arkadaşların söylediği üzere farklı mecralar var bu iş için. 
2. Bizim depolarımız. Evet, depolarda kaynak kodlar var, tabi sadece depolarda bulunan uygulamalar için geçerli bu durum. Kaynak listende kaynak kod depoları açıksa:
apt-get source falancadersen, komutu verdiğin dizine kaynak kodlar ve debian paketlerine yönelik fark ve yama dosyalarını da indirebilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.