[Çözüldü] Kurulum Sonrası Mouse Sorunu

Başlatan delidana, 17 Haziran 2016 - 21:57:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

delidana

Öncelikle merhabalar arkadaşlar. Ben izmirden Onur. Aranıza yeni katılmış bulunmaktayım. Daha önce pek çok kez linux kullanmaya yeltensemde bir türlü windows u bırakıp linuxa geçemedim. Şimdilik bu durumu atlattım :) Şuan sizlere Ubuntu 16.04 LTS kurduğum makinamdan yazıyorum :) Kurulumu yaptım, sistem güncellemelerini yaptım. Görünürde her şey tamam gibi fakat şöyle iki adet sorunum var;

1. sorunum= Pc yi açtığım zaman oturum açma ekranında farem sorunsuz çalışıyorken, kullanıcı şifremi girip masaüstü ortamına geldiğim anda fare imlecim donup kalıyor ve ne kadar tıklarsam tıklayayım sorun düzelmiyor. Daha sonra pc nin güç düğmesine basıyorum ve çıkan güç menüsünden sistemi bekleme konumuna alıp sonra uyandıyorum ve kullanıcı parolamı girip masaüstüne gelince ta-ta fare çalışıyor :D

2. sorunum ise = http://agar.io diye bir oyun var belki biliyorsunuzdur. Bu oyunu bilgisayarım ile windowsda akıcı olarak oynarken, ubuntu da tarayıcı epey kasıyor. tarayıcı sistemle bir gelen firefox.

Şimdilik bu iki problemim var. Not: linux ile ilgili hiç bir şey bilmiyorum. ilk defa linux kullanıyorum. Youtube dan çeşitli videolar izledim. Terminalden çeşitli komutlar falan girilerek işlem yapıldığını biliyorum. bunları müsait oldukça öğrenmeyi planlıyorum. Bu iki sorun için çözüm önerisinde bulunacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Eğer yardımcı olacaksa sistemim şöyle : amd a10 7850k apu, 16gb ram ve uefi kurulum yaptım. herhangi bir driver vs yüklemedim. Youtube da kasma yok, pc deki mkv uzantılı videolarda kasma yok sorunsuz oynatıyor.

Edit: Arkadaşlar şimdi farkettim. Firefox ile Facebook a girince de kasma yapıyor :(

mhmtkrktr

1: Çalışmayan usb fare mi, yoksa dokunmatik yüzey mi ?

2: Oyun google-chrome ile sorunsuz oynanıyor. Güncellememişsen sistemi güncelleyerek dene. Düzelme olamışsa;
google-chrome veya chromium + pepper-flash paketlerini kurarak deneyebilirsin.

Paket kurulumları için forumda yeterince örneklerini bulabilirsin.

neynefes

Hoşgeldin Onur :)

Ekran kartı sürücülerinden kaynaklanıyordur bu durum. Öncelikle ctrl+alt+t kısayolu ile terminale gir ve şu[1] komutların çıktısını kod etiketi[2] ile aktar lütfen.

[1] ekrankomut
[2] kodetiketi

delidana

Alıntı yapılan: neynefes - 17 Haziran 2016 - 22:16:06
Hoşgeldin Onur :)

Ekran kartı sürücülerinden kaynaklanıyordur bu durum. Öncelikle ctrl+alt+t kısayolu ile terminale gir ve şu[1] komutların çıktısını kod etiketi[2] ile aktar lütfen.

[1] http://kb.ubuntu-tr.net/ekran-komutlari
[2] http://kb.ubuntu-tr.net/kodetiketi
Hoş buldum :) çıktı şöyle sanırım :D

onur@onur-To-be-filled-by-O-E-M:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for onur:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  libandroid-properties1 liboxideqt-qmlplugin liboxideqtcore0 liboxideqtquick0
  libqt5positioning5 qml-module-qt-labs-folderlistmodel
  qml-module-qt-labs-settings qml-module-ubuntu-onlineaccounts
  qml-module-ubuntu-web qtdeclarative5-accounts-plugin
  qtdeclarative5-qtquick2-plugin unity-webapps-qml
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
The following NEW packages will be installed:
  mesa-utils
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 31,0 kB of archives.
After this operation, 118 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/universe amd64 mesa-utils amd64 8.3.0-1 [31,0 kB]
Fetched 31,0 kB in 0s (183 kB/s)   
Selecting previously unselected package mesa-utils.
(Reading database ... 205931 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../mesa-utils_8.3.0-1_amd64.deb ...
Unpacking mesa-utils (8.3.0-1) ...
Processing triggers for man-db (2.7.5-1) ...
Setting up mesa-utils (8.3.0-1) ...

onur@onur-To-be-filled-by-O-E-M:~$ lspci -nnk | grep "VGA\|3D\|Display" -A2
00:01.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri [Radeon R7 Graphics] [1002:130f]
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Kaveri [Radeon R7 Graphics] [1458:d000]
Kernel driver in use: radeon

onur@onur-To-be-filled-by-O-E-M:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD KAVERI (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

onur@onur-To-be-filled-by-O-E-M:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm
   1920x1080     60.00*+
   1680x1050     59.95 
   1280x1024     75.02    60.02 
   1280x960      60.00 
   1152x864      75.00 
   1024x768      75.08    60.00 
   832x624       74.55 
   800x600       75.00    60.32    56.25 
   640x480       75.00    60.00 
   720x400       70.08 

onur@onur-To-be-filled-by-O-E-M:~$ dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|nvidia-prime|fglrx"

en sonuncuya herhangi bir veri çıkartmadı :/
Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 17 Haziran 2016 - 22:12:03
1: Çalışmayan usb fare mi, yoksa dokunmatik yüzey mi ?

2: Oyun google-chrome ile sorunsuz oynanıyor. Güncellememişsen sistemi güncelleyerek dene. Düzelme olamışsa;
google-chrome veya chromium + pepper-flash paketlerini kurarak deneyebilirsin.

Paket kurulumları için forumda yeterince örneklerini bulabilirsin.

çalışmayan demeyelim de pc yi ilk açtığımda donan usb fare. fakat belirttiğim gibi sistemi bekleme konumuna alıp uyandırınca sorun çözülüyor.

heartsmagic

Merhaba @delidana.

Esasında forumda bir başlıkta bir sorun konuşmaya çalışıyoruz ancak yeni olman nedeniyle bunu bilmemen normal. Sorunlara bakınmaya çalışalım burada. Öncelikle, farenin marka ve modeli nedir acaba? Sistem güncel mi ayrıca?

Kartın için konuşacak olursak, bir ATI sahibisin ve şu an ATI kartlar için işler biraz karışık. Sevgili ATI/AMD, güncel sürümlü Linux dağıtımlarında eski sürücülerini artık sunamıyor. Eski dediğimiz Catalyst olanlar, haliyle sizin gibi ATI sahipleri eskiden olduğu üzere kolayca sürücü kuramıyorlar. Bu konu için şu başlığa bakabilirsin:

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=51739.0

Kartın için R7 demiş sistem, fakat devamı yok. Hani r7 ama r7 ne? Bunu neden söylüyorum, Gcn 1.0 ve Gcn 1.1 listesinde farklı r7 modeller var. Eğer yanlış bakınmıyorsam r7 250x ve r7 370 Gcn 1.0, r7 260, r7 260x ve r7 360 ise Gcn 1.1 listesinde. Fakat, Wikipedia tarafına bakınca kafa karışıyor biraz:
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_Core_Next
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_graphics_processing_units

Senin de kafan karıştı biliyorum ancak durum böyle :) Bize sağlam bir liste lazım, @nuked'ü bir dürteyim :) Gelsin yorumlasın. Fakat işin garip tarafı senin kart modelin için sadece r7 demesi. Bunu anlayamadım. Bir iki yerde [1002:130f] için r7 200 gibi çıktılar gördüm. Eğer böyleyse ve yanlış anlamıyorsam senin kartın rx 200 olmasından dolayı gcn 1.0 listesinde oluyor, ne yazık ki ATI bu kartları desteklemiyor. Sistemin beraberinde getirdiği sürücülerle yetinmek durumundasın. Bahsi geçen oyuna ben de baktım, Windows tarafında ne kadar akıcı bilmiyorum ama imleçsürer (touchpad) ile güzel güzel oynamayı başardım. Tabi kıyas yapamadığım için net bir şey söylemem mümkün değil.

Bu konuda da @nuked bir yorum yapsın veya diğer ATI uzmanı arkadaşlar. Hoş, ATI kartlar için baka baka yakında ben de o aşamaya geleceğim sanırım :)

Facebook için, mümkünse Chrome kurup dene, duruma bir bakalım Flash meselesi miymiş? Bir de, Facebook'un nesinde kasıyor örneğin, videoların olduğu bölümlerde mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

delidana

yorumun için teşekkür ederim :) dün gece epey araştırdım. Amd nin web sitesinden linux driverlerına falan baktım. Bahsettiğiniz gibi 16.04 sürümü için bir driver bulamadım. 14.04 için ise driverlar mevcut. şuan 14.04 sürümü transmission ile indirmekteyim. O sürümü amd driverları ile birlikte denemek istiyorum. Aynı sorunlar ile tekrar karşılaşırsam 16.04 ü tekrar yükleyeceğim.

Onun dışında harici bir ekran kartım yok. ekran çipseti cpu ya gömülü vaziyette. AMD nin cpu değil de APU dediği modellerden kullanıyorum. o yüzden Sadece R7 yazıyor. Donanımsal olarak ta bir karmaşa söz konusu :/

sorun çıkartan fare trilogic marka kbm-131 model vasat seviyede ve usb arabirimli bir fare.  uzun yıllardır bana hizmet etmekten bıkkınlık geldi sanırım garibana :/  sistemi ilk açtığımda bir protesto girişiminde bulunup donup kalıyor fakat sistemi suspend moda alıp tekrar aktif edince isyanı geçiyor hizmete devam ediyor :/

EDİT: Ubuntu 14.04 Versiyonunu yükledim ve software&updates>additional drivers dan fglrx-updates seçeneğini seçtim ve kasma derdim yok şuan için. ayrıca bu 14.04 versiyonunda mouse sorunum da olmadı. şuan için her şey mükemmel çalışıyor. bakalım bir ara şu wine ile autocad ve solidworks çalıştırmayıda deneyeceğim :D onlarda olurda windows benim için tarih olur :D

nuked

16.04 için aşağıdaki sürücüyü deneyin kartınız kaveri mimarili normalde amdgpu-pro destekliyor. ama kullanıcı yorumu bulamadım kesin konuşamıyorum.
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDGPU-PRO-Beta-Driver-for-Vulkan-Release-Notes.aspx

delidana

Şuan 14.04 versiyonu kurdum. her şey sorunsuz çalışıyor. Zaman ayırdığınız ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.

neynefes

Uzun dönem destekli bir sürüm olduğu için 2019'a kadar rahatça kullanırsınız :) Şimdilik başlığı kapatıyorum. İleride @nuked'in önerisini de denemek isterseniz başlığı tekrar açarız.