Çok Klasik Bir Sorun Ama Halledemedim

Başlatan harunbas141, 15 Haziran 2016 - 01:23:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

harunbas141

1 hafta önce yeni, toplama bir bilgisayar aldım. İlk önce Windows'u kurdum. Yaklaşık 4 gün sonra ise Ubuntu Gnome 'u kurmayı denedim. İlk başta beceremedim çünkü unutmuştum nasıl yükleneceğini ve iptal ettim. Bu sırada Windows 10'a geçtiğimde internete erişim konusunda sıkıntı çektim bir süre. Bir kaç bir şey denedikten sonra ama nasıl hallettiğimi açıkçası bilmiyorum, sorunu hallettim. 2 gün sonra tekrar Ubuntu Gnome'u yüklemeyi denedim. Bu sefer yükledim. Bilgisayarı kapatıp yeniden açtım ama seçim ekranı gelmemişti. Direk Windows 10 açıldı. Sorunu biliyordum. Grup ile alakalı ama internette hep Ubuntu' nun açılıp Windows 10' un açılmadığı durumunun çözümü var. Bende tekrar takayım dedim USB belleği ve fark ettim ki zaten yüklü Ubuntu ama erişim sağlayamıyorum.

Yardım edebilirseniz gerçekten çok sevinirim.

siberoloji

Bu durum, UEFI BIOS Ayarlarınızdaki Secure BOOT ve Fast Boot özelliklerinin GRUB başlatıcıyı engellemesinden kaynaklı olabilir.
Secure boot ve Fast boot özelliklerini kapatıp bilgisayarı tekrar başlatın. GRUB ekranı halen gelmiyor ve Direk windows açılıyorsa bilgisayarı Ubuntu kurulum usb ile DENE diyerek açıp sadece GRUB kurulumunu sda diskine yapmalısınız. Bu durumda Windows boot manager yerini GRUB manager alacaktır. Başarılı olduğunuz takdirde Windowsu Grub menüsünden seçip girebilirsiniz ancak bu durumda Windows açılacak ve muhtemelen Secure Boot hatası verecektir. İşte bu durumda Tekrar UEFI BIOS ayarlarına girip Secure boot özelliğini ilk başta kapattığınız yerden geri açın ve load creditentials gibi bir seçenekle güvenlik anahtarını aktif edin. Fast Boot ise kapalı kalsa daha iyi olur.

Bu anlattıklarım aslında alt maddelere ayrılarak hazırlık yapılması gereken işlemlerdir. Hangilerini bildiğinizden emin olmadığımdan detaylara girmedim. Örneğin, açılış usb ile bilg. açıp sadece grub'u tekrar kurmayı biliyor olmalısınız.
Yapacağınız işlemlerde sorumluluk tabii ki size aittir.
NOT: Windows sistemini, komut satırını yönetici olarak çalıştırıp, powercfg -h off komutunu vererek hibernate özelliğini iptal edip kapatsanız işlemleriniz çok daha garantili olur.

neynefes

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Boot-Repair

Şu wiki belgemizi önereyim öncelikle ve başlığımızı daha uygun bir yere taşıyalım.

harunbas141

@siberoloji dostum ilgin için teşekkür ederim ama biraz daha aptala anlatır şekilde anlatır mısın? Kafam çok karıştı.

@neynefes verdiğin linke baktım ama oradaki olayı biliyorum ama bana nasıl bir çözüm sağlayacak onu çözemedim.

neynefes

Siz bu makalenin şu kısmını kullanacaksınız.
Alıntı Yap2. seçenek: Boot-Repair'in canlı Ubuntu DVD/USB'sine kurulması

Sonrasında @siberoloji'nin değindiği noktalara dikkat ederek düzenleme yaptığınızda grub ekranı sizi karşılıyor olması gerek.

harunbas141

Anladım şimdi ama şöyle bir sıkıntı var. Ubuntu deneyin kısmı açılmıyor. Direk dili seçme yeri ile başlıyor.

neynefes

Sistem uefi olduğu için en başında usb'yi boot ederken try ubuntu gibi bir şeçenek olması lazım onu şeçerek başlatın.

harunbas141

Resmi buraya ekleyemiyorum ama failed to load diyor siyah ekranda kaldı öyle

neynefes

harunbas141

Try ubuntu dedikten sonra dediğim hatayı alıyorum

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Haziran 2016 - 02:21:53

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Haziran 2016 - 02:23:15

Alıntı yapılan: siberoloji - 15 Haziran 2016 - 01:40:48
Bu durum, UEFI BIOS Ayarlarınızdaki Secure BOOT ve Fast Boot özelliklerinin GRUB başlatıcıyı engellemesinden kaynaklı olabilir.
Secure boot ve Fast boot özelliklerini kapatıp bilgisayarı tekrar başlatın. GRUB ekranı halen gelmiyor ve Direk windows açılıyorsa bilgisayarı Ubuntu kurulum usb ile DENE diyerek açıp sadece GRUB kurulumunu sda diskine yapmalısınız. Bu durumda Windows boot manager yerini GRUB manager alacaktır. Başarılı olduğunuz takdirde Windowsu Grub menüsünden seçip girebilirsiniz ancak bu durumda Windows açılacak ve muhtemelen Secure Boot hatası verecektir. İşte bu durumda Tekrar UEFI BIOS ayarlarına girip Secure boot özelliğini ilk başta kapattığınız yerden geri açın ve load creditentials gibi bir seçenekle güvenlik anahtarını aktif edin. Fast Boot ise kapalı kalsa daha iyi olur.

Bu anlattıklarım aslında alt maddelere ayrılarak hazırlık yapılması gereken işlemlerdir. Hangilerini bildiğinizden emin olmadığımdan detaylara girmedim. Örneğin, açılış usb ile bilg. açıp sadece grub'u tekrar kurmayı biliyor olmalısınız.
Yapacağınız işlemlerde sorumluluk tabii ki size aittir.
NOT: Windows sistemini, komut satırını yönetici olarak çalıştırıp, powercfg -h off komutunu vererek hibernate özelliğini iptal edip kapatsanız işlemleriniz çok daha garantili olur.

dostum biostaki o dediğin şeyleri bulamadım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Haziran 2016 - 02:09:47

Arkadaşlar yardım edemez misiniz?

heartsmagic

Dili seçtikten sonra dene diyemiyor musun? Canlı CD veya USB ile sistemi aç, sonra Boot-Repait uygula. Hata alıyorsan lütfen tüm ayrıntısıyla buraya aktar, aksi takdirde yardım etmek inan mümkün olmaz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

harunbas141

heartsmagic

Bu durumda yeni bir bellek oluşturup öyle dene. Canlı olarak açabilmen lazım her durumda.

harunbas141

Yeni bir bellek oluştur derken usb ye baştan kurup baştan mı yükleyeyim?

heartsmagic

USB'ye kurulum yapmayacaksın, Canlı CD daha doğrusu Canlı USB olarak ayarlayacaksın kendisini. Kurulumu onun üzerinden yapacaksın malum. O USB bile açılmıyorsa en azndan bellekten mi değil mi görmüş oluruz.