virtualbox sanal makinesinde usb aygıtlarının bağlanması ve erişilmesi

Başlatan gnukarabatak, 13 Haziran 2016 - 19:33:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gnukarabatak

Faydalı olması niyetiyle bu yazıyı paylaşıma sunuyorum.

Çoğu işlerimiz için bazen işletim sistemi içinde işletim sistemi çalıştırmamız gerekebilir. Bunun  için Virtualbox hem ücretsiz hemde iyi bir seçenektir. Fakat doğrudan taktığınız usb cihazını sanal makinanıza gösteremeyebilirsiniz. Sırasıyla öncelikle bir vitualbox yazılımını kuralım. Ubuntu üzerinde Ctrl + Alt + T tuş bileşimine basarak terminal/uçbirim ekranını açıyoruz ve şunları yazıyoruz ve enter lıyoruz.

$ Sudo apt-get install virtualbox

Bu işlem adımıyla birlikte virtualbox kurulumu bitmiştir. Sonrasında virtualbox'ın yazılımımızın sürümüne uygun "extension pack" paketini indirmemiz gerekiyor. Çünkü bu eklenti bize USB cihazlarının virtualbox sanal makinası tarafından tanınmasını sağlayacak. Doğrudan sitesine girip herhangi bir internet tarayıcıyla indirebileceğiniz gibi ubuntunun standart indirme programı sayılabilecek wget ile de bunu yapabilirsiniz. Biz aşağıda 5.0.20 sürümüne uyumlu "extension pack" eklentisini indiriyoruz.

$ wget http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.0.20/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.20-106931.vbox-extpack

Bu indirme işlemi tamamlandıktan sonra bu eklentinin virtualbox ile çalıştırılması gerekiyor. Biz indirmeyi doğrudan "home" dizinimize yaptığımız için parametre olarak dosyanın ismini yazmamız yeterli olacaktır.

$ Sudo virtualbox Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.20-106931.vbox-extpack

Artık virtualbox sanal makineleri usb cihazlarımızı hemen hemen görmeye hazır. Yapmamız gereken ufak bir ayarlama kaldı. Varsayılan olarak usb sanal makinesi usb 1.1 uyumlu cihazları görecek şekilde ayarlı. Eğer usb 2.0 veya usb 3.0 seçeneğini işaretlemezsek sanal Makine üzerinde usb cihazı bağlar fakat göstermez. Biz usb 2.0 aygıtlarımızı da görecek şekilde ayarlama seçeneğini aşağıdaki şekilde yapıyoruz. Öncelikle virtualbox ana ekranındayken ve sanal işletim sistemimiz seçili iken "Ayarlar" yazısına tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi açılan kutudan Usb sekmesine geliyoruz ve ekranı aşağıdaki (resim 1 deki) gibi seçimlerle ayarlıyoruz.

Eğer sanal makinanınızın usb 3.0 aygıtlarını da görmesini isterseniz usb 3.0 seçeneğini seçmeniz gerekir.

Daha sonra virtualbox yazılımını root yetkileri ile çalıştırmayı unutmayın. Yoksa usb aygıtlarına sanal makine üzerinden erişemeyebilirsiniz.

$ sudo virtualbox

Çalıştırmak istediğiniz sanal makinayı seçip başlat'a tıklayınız. Makine açıldıktan sonra  eğer takılı değilse usb aygıtınızı takınız. Sonrasında sanal makinanın üstündeki menüden "Aygıtlar-->USB" menüsünü tıklayınız. Bağlamak istediğiniz usb cihazının olduğu seçeneği tıklayınız. Sonrasında bazen bir iki dakika bile beklemeniz gerekebilir, sabırlı olun. Biz burada 120 GB lık usb diskimizi bağladık.
Görüntü aşağıdaki (resim-2 deki) gibi olabilir.

Yapılması gerekenleri mümkün mertebe atlamadan anlatmaya çalıştım. Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

kaynak : http://duralikiraz.blogspot.com.tr/2016/06/ubuntu-uzerinde-kurulu-virtualbox-sanal-makinesinde-usb-aygitina-erismek.html

[eklenti yönetici tarafından silindi]
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

ahmet_matematikci

Elinize sağlık .
Bende ekleme yapayım.  5.08 -5.14 arasında usb de sıkıntı oluyordu.
5.14 den sonra usb sorunu sizin de anlattığınız şekilde çözülüyor.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

gnukarabatak

virtualbox'ı sudo ile çalıştırmazsan yine göremiyorsun usb leri. Ben bayağı bir debelendim. Sonra unutursam diye birde buraya ekledim. Kaynak hem kendimize hem ubuntu severlere :)

ahmet_matematikci

Alıntı yapılan: gnukarabatak - 13 Haziran 2016 - 22:52:07
virtualbox'ı sudo ile çalıştırmazsan yine göremiyorsun usb leri. Ben bayağı bir debelendim. Sonra unutursam diye birde buraya ekledim. Kaynak hem kendimize hem ubuntu severlere :)
Anlamadım nasıl yapıyoruz???
Bu sudo users group ....dalna diye gruba ekleme komutu vardı ondan mı bahsediyorsunuz ...
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

gnukarabatak

Terminalden sudo ile çalıştırmaktan bahsediyorum. Diğer türlü unity seçkesinden normal kullanıcı hakları ile çalıştırdığımda çalışıyor virtualbox fakat usb ler çalışmıyor sanal makinada. O yüzden terminalden sudo ekleyerek çalıştırıyorum. Anladığım kadarıyla usb aygıtlarına tam hakimiyeti root yetkisiyle sağlıyor. O yüzden böyle gerekiyor. Zaten bu yazı sırf bunu belirmek için yazıldı. Yani ;
sudo virtualbox

ata1

ahmet_matematikci

@gnukarabatak öyle olmaması lazım hocam.
Ben vbox normal tıkla çalıştır usulü sıkıntısız usb li kullanıyorum.
adduser kullanıcı_adınız vboxusers

Şu komut root lu sudo lu mu çalıştırıyor bilmem ama vbox gruba ekliyorum.

ata1

sudo gpasswd -a $USER vboxusers

bizde de böyle kullanıcı ekleniyor.

gnukarabatak

sudo gpasswd -a $USER vboxusers
@ata1 bende işe yaramadı o komut. Bunu da dert ettiğim yok. :) Verdiğiniz linkteki başlığı da daha önce gördüm zaten. Fakat başlık o kadar uzamış dolmuşki okumak bile ayrı bir dert.  Öbür türlü vboxusers root grubuna ekleme işi detay kısım. Eğer /usr/bin/virtualbox simgesini çift tıklarsam sudo yetkisi ile kendiliğinden çalışıyor. Ancak unity seçkesinden aratıp çalıştırırsam yada unitye eklenmiş kısayolu tıklarsan sudo yetkisi olmadan çalışıyor. Bu benim için sorun değil. Eğer bu konunun irdelenmesi ile ilgilenen olursa diğer başlığı okuyabilir.

ahmet_matematikci

@gnukarabatak
@ata1 in dediği sanırsam manjaro da geçerli...
Bu arada Kullandığın çekirdek de vbox da etkiliyor.
Ve Sudo da çalıştırmama rağmen şu an benim vbox usb görmüyor.

illedelinux

Arkadaşlar bir tarihte bir yerden buldugum şu komutu denemiştim olmuştu ve baya bir zaman bu komutla usbyi sorunsuz göstermiştim, uzun zamandır kullanmadıgım için şimdi ne alemde bilmiyorum. Bir kenarda kalmış, belki işe yarar.
sudo -s
adduser KULLANICI ADINIZ  vboxusers
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

gnukarabatak

@ahmet_matematikci; ben bunu unity 16.04 aynen uyguladım ve sudo ile usb ler çalışıyor. kullanıdığım virtualbox sürümü de
VirtualBox Grafiksel Kullanıcı Arayüzü Sürüm 5.0.18_Ubuntu r106667
Sitesinden indirilen deb paketleri ile kurduysan kaldır ubuntu depolarından kur. Yada diğer türlü ise tam tersini yap. Ben adım adım yaptığım şey bu. İnternet kesilmeleri yaşamasam ve upload hızım biraz iyi olsa video bile çekmeyi düşünüyordum. Başka dikkat çekici bir hususda usblerin göründüğü virtualbox gui si ile görünmediği gui si birbirinden biraz farklı zaten. Fark dediğim arayüzde ufak renk ton farkı.

@illedelinux; verdiğin komutu uyguladım. Benim zaten üye olduğumu söylüyor. Demekki benimki herhalde başlatıcı/kısayolların birbirine karışmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama öyle birşey :)
gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ sudo -s
[sudo] password for gnukarabatak:
root@ubuntu-1604:~# adduser gnukarabatak vboxusers
"gnukarabatak" kullanıcısı zaten "vboxusers" grubuna üye.

ata1

ben archerim arch için olanı söyledim siz kendinize uyarlayacak yada komutu bilen arkadaşlar söyleyecek virtualboxa kullanıcıyı ekleyeceksiniz ki sizi tanısın root yetkisi istemesin . sizdeki komutun karşılığını bilmediğimden bizdekini size söyledim siz uyarlayacaksınız. yada arayacaksınız.

ayrıca biz kurulum esnasında virtualboxa kernel tanıtıyoruz sizde bu nasıl oluyor bilen arkadaşlarımızdan destek bekleyin.

ahmet_matematikci

@ ata1 sen archer sin da biz ubuş muyuz şimdi oldu mu bu :D :D ;D ;D ;D

Not: Mizahi söyledim

heartsmagic

Kullanıcı zaten ekli diyor, eklenmesine gerek yok. Çekirdek meselesini de bizde dkms yapıyordur. Yapmasa birçok şey çalışmaz zaten.
sudo ile çalıştırılması benim de garibime gitti. Masaüstü dosyasında çalıştırma olarak ne tanımlı acaba?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gnukarabatak

3 tane desktop uzantılı dosya var. İşin ilginci dosya yöneticisinden çift tıklarsan fare ile sudo yetkisi ile açılır gibi açılıyor, Lâkin unity de aratarak çalıştırdığında sudo suz açılır şekilde yani usb leri görme bir şekilde açılıyor. Ben 3 desktop dosyasının içeriğini aşağıda veriyorum.
gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ locate virtualbox.desktop
/home/gnukarabatak/.local/share/applications/virtualbox.desktop
/usr/share/app-install/desktop/virtualbox-qt:virtualbox.desktop
/usr/share/applications/virtualbox.desktop
gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ cat /home/gnukarabatak/.local/share/applications/virtualbox.desktop
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Version=1.0
Type=Application
Name=Oracle VM VirtualBox Yöneticisi
Icon=virtualbox
Exec=/usr/lib/virtualbox/VirtualBox
StartupNotify=false
StartupWMClass=VirtualBox
OnlyShowIn=Unity;
X-UnityGenerated=true
gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ cat /usr/share/app-install/desktop/virtualbox-qt:virtualbox.desktop
[Desktop Entry]
X-AppInstall-Package=virtualbox-qt
X-AppInstall-Popcon=1782
X-AppInstall-Section=multiverse

Name=VirtualBox
GenericName=PC virtualization solution
Comment=Run several virtual systems on a single host computer
Type=Application
Exec=VirtualBox %U
TryExec=VirtualBox
MimeType=application/x-virtualbox-vbox;application/x-virtualbox-vbox-extpack;application/x-virtualbox-ovf;application/x-virtualbox-ova;
Icon=virtualbox
Categories=Emulator;Utility;

X-Ubuntu-Gettext-Domain=app-install-data
gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ cat /usr/share/applications/virtualbox.desktop
[Desktop Entry]
Name=VirtualBox
GenericName=PC virtualization solution
Comment=Run several virtual systems on a single host computer
Comment[de]=Mehrere virtuelle Maschinen auf einem einzigen Rechner ausführen
Comment[it]=Esegui più macchine virtuali su un singolo computer
Comment[pl]=Uruchamianie wielu systemów wirtualnych na jednym komputerze gospodarza
Comment[sv]=Kör flera virtuella system på en enda värddator
Comment[ko]=가상 머신
Type=Application
Exec=VirtualBox %U
TryExec=VirtualBox
MimeType=application/x-virtualbox-vbox;application/x-virtualbox-vbox-extpack;application/x-virtualbox-ovf;application/x-virtualbox-ova;
Icon=virtualbox
Categories=Emulator;Utility;

heartsmagic

which VirtualBox
ne diyor?

Bir de doğrudan uçbirimden ismiyle çağırınca da görmüyor mu? Bu sorunun cevabını başlıkta yazmış olabilirsin ama şu an tekrar tarayacak durumda olmadığım için kolaya gidiyor ve sana soruyorum :)

gnukarabatak

gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ which VirtualBox
/usr/bin/VirtualBox

Doğrudan uçbirimden çağrınca usb ler görmez şekilde yani sudo yetkisi yokmuş şekilde açılıyor.

heartsmagic

md5sum /usr/lib/virtualbox/VirtualBox
md5sum /usr/bin/VirtualBox

ne diyor?

gnukarabatak

gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ md5sum /usr/lib/virtualbox/VirtualBox
739285e953e239898760802d6b68dd21  /usr/lib/virtualbox/VirtualBox
gnukarabatak@ubuntu-1604:~$ md5sum /usr/bin/VirtualBox
a0aedd3ddfe7e150575af009646faec5  /usr/bin/VirtualBox

heartsmagic

gnukarabatak

Bu komutu terminalden uyguladığımda sudo suz açıyor virtualbox'ı. Yani usb erişimleri yok.

heartsmagic

İyice kafam karıştı benim :) Peki şu masaüstü dosyalarından hangisine çift tıklayınca sorunsuzca açıyor?

gnukarabatak

Benim kafa daha da karışık :D Daha önceki mesajımda şu 3 dosyayı çift tıklayınca sudo yetkisi ile açılır şekilde açıldığını söylemiştim. Şimdi denediğimde sudo yetkisiz şekilde virtualbox ana penceresini açıyor. Şu an usb destekli çalışıtırmanın tek yolu terminalden sudo ile komutu baştlatmak gibi gözüküyor.
/home/gnukarabatak/.local/share/applications/virtualbox.desktop
/usr/share/app-install/desktop/virtualbox-qt:virtualbox.desktop
/usr/share/applications/virtualbox.desktop

heartsmagic

İyice karışmış :) Bir ara deneyip durum nasıl diye bakmak lazım 16.04 üzerinde.