Androidin geleceği hakkında....

Başlatan ahmet_matematikci, 10 Haziran 2016 - 23:27:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahmet_matematikci

Java da ilerlememi Tablet, telefon ve giyilebilir teknolojileri üzerine uzmanlaşmaya yönlendirmeye karar verdim.
Bu konuda kitaplar allmaya başladım.
İçeriği dolu olsun olmasın yazarları desteklemek için muhakkak ilgilendiğim konular ile alakalı kitap alırım.
Elimdeki kitaptan   3 nün yazarı Almanya da yaşamı biri de şu an ukraynada yaşıyor.
Tr deki programlama forumlarını gezdiğim de android üzerine sorulan sorular cevapsız hatta yorumsuz.
Çekilen video ve anlatımlar başlangıç düzeyinde....
Kitaplar da da durum çok ileri değil.

Bizim ülkemizde Android, Tablet programlama vs. üzerine yetişmiş elemanlarımız gerçekten yok denecek kadar az mı yada yok mu?
Kitap yazarlarımız bile bil hassa Almanyada veya yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız olması tesadüf mü?

Yada az gelişmiş ülkeler de olduğu gibi bizim uzmanlarımız bilgi mi saklıyor yada yardımcı olmuyor.
Bizim ülkemizde bu işle uğraşan sadece meraklı üniversite öğrencileri mi sadece...?

Android Studio yeni bir sürüme geçtiğinde lansman yapıyor.
https://youtu.be/csaXml4xtN8

Yada Bu Android Studio, Tablet , telefon programcılığı kısa süreli bir heyecan da bizim ülkemiz de mi rağbet görmüyor.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

ErtugrulTRN


Reverser

bence sorun daha çok Android sürümlerinin çeşitliliği ve cihaz çeşitliliği ile alakalı bu durum ciddi optimizasyon sorunlarına neden olmakta. Ayrıca belirtmek isterim, android için kullanılan SDKler bana genellikle fazlasıyla hatalı/sorunlu gibi geliyor.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



cokomoko

Android'in geleceği parlak olabilir, ama ciddi güvenlik açıkları var, özellikle uygulamalardan kaynaklı. Bu boyutu geçiyorum bir de şöyle bir sıkıntı var özellikle bizim gibi bu alanda büyük markalar üretemeyen ülkelerde: Android durmadan sürüm değiştiriyor ve bu sürüm desteğinin gelmediği veya üretici firmalar tarafından verilmeyen sürümden dolayı önceki 1-2 yılda üretilen telefonlar çöp oluyor. Olan bizim gibi maaşının yarısını veya tamamını telefona veren millete oluyor. Hayda al bir telefon daha, e bu almanın sonu yok, kapitalist sistemin çarkları arasında eziliyorsun gittikçe. Kapitalizmi de kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın rekabet gibi önemli bir olguyu ortaya çıkarmıştır ama bu kadar telefona verilen paraya yazık. Onu da geçtim ülkeden ha bire para çıkıyor dışarı. Zaten çok üreten bir toplum değiliz, olan para da dışarı akıyor.
Bütün bunları önlemek için ya devlet ya da girişimci biri hiç olmazsa donanımı bizim ülkemizde yapsın ya. Bazı şeyleri cidden anlamıyorum, yani bunun büyük bir sorun olduğu aşikar değil mi, neden çözüm bulunmuyor? İleride bu sektörün payı daha da artacak zararı daha çok olacak. Bir an önce buna yönelik adımlar atmamız lazım. Yoksa Sanayi Devrimi'nde geri kaldığımız gibi bunda da geri kalacağız. Ha Sanayi Devrimi ha Bilgi Devrimi ikisine de bakın bizi etkilemeleri aynıdır. 
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

ekremsenturk

#4
İlk Bilgisayarlar bilimsel hesaplamalar için kullanılırmışlar. O zamanın yazılım geliştirme araçları da ağırlıklı olarak sayılar işlerler. (Algol, Fortran, daha sonraları C/C++, Pascal)

Daha sonraki bilgisyarlar ağırlıklı olarak veri işlemek için kullanılıyorlar. Veriler de genelde yazı tipinde saklanır ve işlenirler. Bu nedenle de daha sonraki yazılım geliştirme araçlarının ağırlıklı tercih ettikleri işlemler de metin işlemek. (PHP, Perl, Python, Visual Basic, Java, C#)

Daha sonraki bilgisayar nesli ise görüntü ve görüntülü iletişim ağırlıklı kullanılıyor (Android, İOS, WP, Tizen İşletim Sistemleri kullanılıyor) Kullanılan ve kullanılacak olan yazılım araçları da görüntü işleme ağırlıklı olacklar ve bu cihazlarda metin yazmak (kod yazmak) pek kolay olmadığından (Bu benim kanı'm) görüntülü işlemleri destekleyecekler. HTML5, Javascript, Java, Xamarin(.NET) altyapılarını kullanacaklar.
Günümüzde en iyi bilinen örnek "App Inventor".

Yine "Nesnlerin İnterneti" olarak tanımlanan (İnternet Of Thinks) geleceğin iletişimini destekleyen yazılım geliştirme araçları da aynı, veya benzer yapıya sahipler.

Nesnelerin İnterneti, kısa ve öz olarak, cihazların ağ üzerinden iletişimi üzerine kurulu bir sistem.

http://postscapes.com/iot-visual-programming-tools
http://makeblock.com/showcase/graphical-programming-software-comparison
http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/internet-of-things/overview.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Nesnelerin_%C4%B0nternet'i

ahmet_matematikci

@ekremsenturk
Kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim.
"Nesnelerin İnterneti, kısa ve öz olarak, cihazların ağ üzerinden iletişimi üzerine kurulu bir sistem."
Bir çok teknolojik gelişmede seyirci kaldığımız gibi Ülke olarak bu treni de kaçıracak gibiyiz.
Masaüstü uygulamalar yerlerini tablet , telefon ve dokunmatik yüzeylere bırakacaklar.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Limonata

Türkiye'de bir tek android değil genelde tüm alanlarda bilgili kişiler mevcuttur, hatta biz çevremizde bile bu kişileri görebiliyoruz. Lakin sorun şu ki dediğiniz gibi bilgisi olan kişiler bilgilerini paylaşmak yerine saklamayı tercih ediyorlar. Bu herkes için geçerli değil tabii ki ama büyük çoğunluğu (bilenlerden) böyle. Öğrenmek isteyenler çok ama onların da çoğunun İngilizce bilgisi zayıf. Bilenler de var ama bu insanların çok büyük bir kısmı bilgilerini saklıyorlar ve 'bana ne kardeşim!' diyorlar. Ayrıca benim gördüğüm paylaşımcı olan çoğu insanın ise eğitimleri yetersiz oluyor çünkü onlar da öğrenebildikleri kadarını paylaşıyorlar (onlar yine de sağolsunlar). Ayrıca bilen kişilere Türkiye'de bakarsak biraz video ya da döküman sayısını çoğalttı mı hemen ücret belirleyip bildiklerini satmaya çalışıyor ki o videolar ve dökümanlar bile yetersiz oluyor.

ahmet_matematikci

@Limonata hislerime tercüman oldun..
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

gnukarabatak

Yukardaki tüm yorumlara katılıyorum. Bunlara ek olarak dikkat çekmek isteğim hususlardan biriside Ubuntu Mobile tarafının biran önce ivme kazanması gerekliliği olacaktır. Android belirtildiği gibi %100 açık kaynak değil. Ve ayrıca yine belirtildiği gibi sürüm desteği nereyse yok. Eğer ubuntu mobile tarafı biraz yaygınlık kazanabilirse nasılki bugünkü ubuntu yazılımı farklı masaüstü yöneticileri ile en antika bilgisayarda bile çalışabiliyorsa aynı şekilde eski bir telefonda bile en yeni sürüm çalışabilecek ve insanlar yeni işletim sistemi sürümüne yükseltme yapabilecekler. Ancak ne yazıkki bir ubuntu yüklenebilir bir telefon almayı düşündüm fakat neredeyse satan yer yok, neredeyse kendisi de yok. Bu gerçekten üzücü. Benim inancıma göre bu alandaki kapitalist sömürüden ubuntu mobil mantığı ile kurgulanmış %100 açık kaynak bir OS yazılımı ile kurtulabiliriz. Velhasıl kelam; kırk fırın ekmek yenmesi gerekiyor. Android yazılım daki bilgi paylaşımına gelince en basit özel yazılımı 30.000 TL ye yazıldığı duyumlarına göre Türkiyede biz pek bilgi paylaşmayız :)
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

ahmet_matematikci

Mimar Aslan ukranya da aylık 5000 Euro ya android programcısı çalıştığını söylemişti...
Eğer ülkemiz de de bir uygulama 30.000 tl ye yapılıyorsa bu işi bilenler rant ellerinde kalması için bilgi paylaşmayacaktır.
Ben bu kadar büyük bir para olduğunu düşünmemiştim ülkemizde....
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Limonata

@ahmet_matematikci Eğer Türkçe olarak Android programlama öğreten bir kaynak arıyorsanız şu kitabı da listeye almanızı önerebilirim: http://www.pusulakitaplik.com/pinfo.asp?pid=339. 10 gün içinde 3. baskısı çıkacakmış. Yakın bir zamanda ben de almak istiyorum.
Araştırmalarım ve yazarın youtube kanalını takiplerim sonucunda şu an Türkçe olarak en iyi Android programlama kitabı bu olsa gerek.

ahmet_matematikci

Guzel önerilerin için teşekkür ederim.
Bu kitap ile birlikte 3 kitap daha aldim, youtube  de serkan çayın video larını yenin bitirdim. Yeni bir 73 derslik video ya baslayacagim.

SM-T113 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Limonata

@ahmet_matematikci diğer 2 kitabı söyleyebilir misiniz?

illedelinux

Alıntı YapHayda al bir telefon daha, e bu almanın sonu yok, kapitalist sistemin çarkları arasında eziliyorsun gittikçe. Kapitalizmi de kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın rekabet gibi önemli bir olguyu ortaya çıkarmıştır ama bu kadar telefona verilen paraya yazık.

@cokomoko bu kısım dogrudan başlık ile olmasa da dolaylı olarak başlıga dayandıgı ve çelişkili buldugum için görüşümü belirtme durumunda kaldım.
Bugünkü Global kapitalizmi yaratan rekabetin ta kendisidir. Rekabet, malumunuz zayıfı bitirir pazar payı daha güçlü olan kapitalistin elinde kalır.
Böylece sizin de belirttiginiz gibi sürekli tüketime zorlar ve daha da kötüsü kendi kontrolü dışında olan herhangi bir üretimi engeller, aynı ahmet_matematikçi arkadaşımızın şu sorusunun cevabının tesadüf olmadıgı gibi...
Alıntı YapKitap yazarlarımız bile bil hassa Almanyada veya yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız olması tesadüf mü?
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

AmigaMan

Evet ubuntu mobil herhalde 2023 te ülkemizde olur.

ahmet_matematikci

Alıntı yapılan: Limonata - 13 Haziran 2016 - 18:30:48
@ahmet_matematikci diğer 2 kitabı söyleyebilir misiniz?

Musa Çavuşun android ve oyun programlama ---> İçi en boş gelen bu
Nizar ÖĞÜTMEN Uygulamalarla Android Programlama Öğrenin ---->Şu an bunu okumaktayım diğer iki kitaba nazaran daha akademik geldi anlatım.
Aykut Taşdelen , Başlangıçtan ileri seviye Android programcıları için kaynak ----> Bu kitaba daha başlamadım.

Youtube de
https://www.youtube.com/watch?v=rgaxJFsi0Rk&index=18&list=PL9qDMO9EzLX25NTHm0q7svKLx__OZY8-e
Sanal dershane nin videoları takip ediyorum.

Son kitap ise Java Uygulamaları Murat inanın kitabı....

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

freeman

Nacizane bir tavsiye vereyim, tekrar;

Kitaplara boşuna para vermeyin. Hele hele de Türk yazarların kitaplarına hiç vermeyin.  Ben ettim siz etmeyin.
1-2 isim dışında paranızı boşa vermiş olursunuz.

Size en büyük ve en kaliteli kaynağı vereyim;
http://developer.android.com/

İngilizce isteyen olursa yine kaynak önerebilirim.
----------------------------------------

Konu hakkında bir iki kelam etmem gerekirse, mobil telefonlar hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası oldular. Onlardan vazgeçmek imkansız artık. 

Ama ben Android tarafından Google 'dan büyük bir hamle bekliyorum. Java 'dan vazgeçeceklerini düşünüyorum. Biraz uuzn bir süreç olsa da.
Google tarafından resmi bir açıklama yok ama Google 'a yakın isimler dillendiriyorlar. Bakalım görecez.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ahmet_matematikci

@freeman nalet olsun içimde  ki kitap sevgisine ne yapayım alıyorum okuyorum... ;) :) :)
Bazen akademik ve bilimsel kitaplarda içi boş olmasına da sinirleniyorum.
İçi dolu kitap da kendine yer ediyor.

Okuduğum 8 java kitabı içinde 2 yazara mail attım.
Biri prof. Ali Yazıcı idi. Kitabındaki bir örnekte hata vardı ....
Diğeri de isim vermeyeyim diğer yazarımız da java ile profosyonel oalrak ilgilenmeyi bırakmış bam başka bir işle uğraşıyordu.....(Ubuntu tr ye arada gelmesini söylemiştim sohbetimizde .... ;))

Aslında  ben biraz daha futurist düşünmek istiyorum.
Bu mobil ve giyilebilir teknolojinin bir adım ilerisi ne olabilir?
Yazılım dilleri değişse de mobil ve giyilebilir teknoloji nereye gidiyor?
Misal Masa ya yada kapı ya da mı yazılım yapıalcak artık. Masa yönünü değiştir  sandalye yerine geç, elektrik süpürgesi telefon ile kontol et gibi....
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

freeman

#18
Fütüristik düşünmek istiyorsan nanoteknoloji diyeyim o zaman. :D :D
Neler yapabileceği, neleri değiştirebileceğini anlarsan gelecek hakkında da fikrin olur.
Malzemeye, maddeye bakışımız kökünden değişecek. Ama ne zaman olur bilemiyorum.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

şenol

selam arkadaşlar benim ilgilendiğim alan oyunlar olduğu için şöyle söyleyim , 2017 de microsofta oyun oynamak diye bir şey kalmayacak , neden mi ? çünkü yeni kral aramızda ( VULKAN APİ ) :))) ben bundan 7 ay öncesinde söyledim vulkan çok iş yapacak diye , he ben kahin miyim tabiki hayır , içime doğmuş herhalde :) bizi bu windowsun tekelinde kurtaracak olan vulkan api dir , adam el kadar s7 de unreal engine demosu oynatıyor , yeni çıkan doomu oynatıyor adam 200 fps de :) videolarını izleyin , ama tabikide oyun oynamanın  yeri telefonmudur  , tabiki hayır , crysis ve warface i yapan firma bile vulkana destek veriyor , göreceksiniz büyük oyun firmaları artık linux a oyun çıkaracaklar , 2017 ye kalmaz , ha diyeceksiniz ki , windows da da  vulkan desteği var ! evet var , ama siz vulkan la linux da aldığınız perfonmansı windows da alabilirmisiniz ? tabiki hayır ,  elimde kart yok yakın zamanda alacam bir gtx 900 serisi kart oynadığım oyunları burada paylaşacam , ve androıd  çok çok daha gelişecek bu vulkan api sayesinde , vulkan çıkalı daha 4 , 5 ay oldu , asıl şimdi başlıyor yarış :) akılı adam zaten bu saaten sonra windows kullanmaz , HA UNUTTUM , ŞU GABE ABİ ( HALF LİFE 3 ) SADECE VULKAN DESTEĞİYLE ÇIKARSA VARYA , İŞTE O ZAMAN ORTALIK KARIŞIR , BÜTÜN MİLLET LİNUX A AKIN EDER :) bizim torunlar oynayacak herhalde oyunu bir çıkmadı gitti :) saygılar   
cpu / amd ryzen 7 / 1700 / 3.90 ghz o.c
anakart / msi b 350 tomahawk . gpu / amd rx 580 8 gb  
24 gb / ddr 4 ram / 3066 mhz de çalışıyorlar
250 gb / samsung 850 evo ssd

Haoskman

Üniversitelerimizin ve eğitim kurumlarımızın zayıflığından kaynaklanaıyor maalesef bu durum. Bilgisayar Mühendisliği okuyan birisi olaraktan görüşüm şudur ki;
Bir öğrenci maalesef teoriye boğuluyor. Bu da yetmezmiş gibi verilen teorik bilgi ile sizden profesyonel uygulamalar geliştirmenizi bekliyorlar. Uygulama adına bir şey görmeyen öğrenci bu saçma düzenin için ha şu dersten geçecem ha şu dersten kaldım derken günümüz teknolojik gelişmelerini yakalayamıyor, hatta ve hatta bilişime karşı soğumaya başlıyor. Bu sebepten dolayı elin gavuru WhatsApp, Snapchat, Evernote, Facebook... gibi bitirme projeleri sunarken. Biz orta düzey ERP ve CRM yazılımlarında tıkanıp kalıyoruz. Fazla dağıtmış olabilirim ama Android'in geleceğini de ülkemizde parlak göremiyorum.

şenol

türkiyede aslında o kadar çok zeki akıllı gençler insanlar varki , ama acı gerçek şudur ki , amcan , dayın olmadık tan sonra hiç bir yerlere gelemiyorsunuz , neyse ben okul okumadığım için pek bir örnek veremiyecem , yanlız şunu söyleyim , mesela crytek firması , kurucusuda cevat yerli , kendisi türk tür , ve çoğu ülkede olduğu gibi , istanbulda da şubesi vardır , ama şu an kapanmak üzere şube , ve çoğu çalışan insanlarda tek tek çıkartılıyor, , yerine yenisi geliyor onlarda çıkartılıyor , yahu arkadaşlar bu yeğenim , bu dayım , bu hala oğlum , bu benim kuzen mantığından vazgeçin ! arkadaş bu türkiye cumhuriyetinde hiç mi yok , BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ ,YAZILIM MÜHENDİSİ , 3B GRAFİKLE UĞRAŞAN , PROGRAMLAMA DİLİNİ BİLEN HİÇ Mİ İNSAN YOK !!! crytekin türkiyedeki şubesi çok büyük bir prestij dir , şubeyi kapatacağına işi bilen insanları alsana , ver ilan  bak ne cevherler geliyor , öyle ya sırf çinlilerle amerikalılar mı akıllı bu dünyada , ama acı gerçek dediğim gibi arkan varsa bir yerlere gelebiliyorsun türkiyede , yazık , oyun oyundur diye geçmeyin arkadaşlar , bir oyun firması kaç para kazanıyor biliyormusunuz , film sektöründe o kadar para kazanamasınız , bizde bir tane bile oyun firması yok , devlet yardım edemezmi ? parasımı yok ? veya çalışacak insan mı yok ? size şunu söyleyim hem teoride hem pratikte oyun sektöründe çalışacak  çok akıllı insanlar  var , gerçekten türkler çok akıllı insanlardır , ama bize fırsat verilmemiş , ve verilmiyor , neyse arkadaşın yazdığına gördüm onun için yazdım bunları , saygılar
cpu / amd ryzen 7 / 1700 / 3.90 ghz o.c
anakart / msi b 350 tomahawk . gpu / amd rx 580 8 gb  
24 gb / ddr 4 ram / 3066 mhz de çalışıyorlar
250 gb / samsung 850 evo ssd

Amenofis

Android bilen sürüsüyle insan var ama bu bilginin maddi bir değeri yok. Eğer orjinal bir fikrin varsa ve bu fikri mobil sistemlerde hayata geçirmek istiyorsan yine gram android vs. bilmene gerek yok, onu herkes yapıyor zaten. Sen fikrini, yani motorunu istediğin dilde kodlarsın ve uygulamana gui giydirmek için de bir android programcısından yardım alırsın. İcabında cüzi bir ücret ödeyip yaptırırsın.

Zaten android dediğin şey %90 gui, %10 da işletim sistemi servisleridir. Bunlar iş değil, önemli olan senin bulduğun orjinal fikir ve onun algoritması (şeması, dizaynı vs).

freeman

Alıntı yapılan: AmenofisAndroid bilen sürüsüyle insan var ama bu bilginin maddi bir değeri yok
Hocam şu dediğinizi biraz daha açar mısınız?  Bende bu şekilde düşünüyorum da merak ettim sizin düşüncelerinizi.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

illedelinux

Alıntı Yaptürkiyede aslında o kadar çok zeki akıllı gençler insanlar varki , ama acı gerçek şudur ki , amcan , dayın olmadık tan sonra hiç bir yerlere gelemiyorsunuz , neyse ben okul okumadığım için pek bir örnek veremiyecem , yanlız şunu söyleyim , mesela crytek firması , kurucusuda cevat yerli , kendisi türk tür , ve çoğu ülkede olduğu gibi , istanbulda da şubesi vardır , ama şu an kapanmak üzere şube , ve çoğu çalışan insanlarda tek tek çıkartılıyor, , yerine yenisi geliyor onlarda çıkartılıyor , yahu arkadaşlar bu yeğenim , bu dayım , bu hala oğlum , bu benim kuzen mantığından vazgeçin ! arkadaş bu türkiye cumhuriyetinde hiç mi yok , BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ ,YAZILIM MÜHENDİSİ , 3B GRAFİKLE UĞRAŞAN , PROGRAMLAMA DİLİNİ BİLEN HİÇ Mİ İNSAN YOK !!! crytekin türkiyedeki şubesi çok büyük bir prestij dir , şubeyi kapatacağına işi bilen insanları alsana , ver ilan  bak ne cevherler geliyor , öyle ya sırf çinlilerle amerikalılar mı akıllı bu dünyada , ama acı gerçek dediğim gibi arkan varsa bir yerlere gelebiliyorsun türkiyede , yazık , oyun oyundur diye geçmeyin arkadaşlar , bir oyun firması kaç para kazanıyor biliyormusunuz , film sektöründe o kadar para kazanamasınız , bizde bir tane bile oyun firması yok , devlet yardım edemezmi ? parasımı yok ? veya çalışacak insan mı yok ? size şunu söyleyim hem teoride hem pratikte oyun sektöründe çalışacak  çok akıllı insanlar  var , gerçekten türkler çok akıllı insanlardır , ama bize fırsat verilmemiş , ve verilmiyor , neyse arkadaşın yazdığına gördüm onun için yazdım bunları , saygılar

Irmaklar su dolmuş ama neden akmıyor?
İşte bunun için...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...