Ubuntu sunucu kiraladım, nereden başlayabilirim?

Başlatan Tbin, 10 Haziran 2016 - 16:15:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tbin

Merhabalar

Digitaloceandan hesap açtım ubuntu server + wordpress kuracağım blogumu yayınlamak istiyorum.Tabi ki gidip bir firmadan linux host kiralayıp yayınlamak en basiti ancak ben bir şeyler öğrenmek ve uğraşmak istediğimden bu yolu seçtim.
Kendim Linux Mint kullanıyorum. Ubuntu server kurulumu + ne tür yazılımlar kurmalıyım + ne tür ayarlamalar yapmalıyım. gibi bir sürü sorularım var.Forumda bilgili çok arakdaş olduğundan bana yol gösterecek arkadaşlardan yardım istiyorum.

Kaynak olarak ve yapılması gereken öncelikler açısından.



ErtugrulTRN

#1
SANA BU KONUDA BAŞARILAR BAYA İNCE AYRINTI VAR ANLAYAN BİRİ ANLARTI. :D

Tbin

En ayrıtısına kadar değilde en azından kaynak göstermek yani yol gösterme açısından fikir + bilgi verebilecek arkadaşlar var bu forumda açıkcası.

ErtugrulTRN

#3
iyi o zman öyle biri cevaplasın senin sorunu :D

Tbin

#4
Gülünecek bir şey mi sordum anlamadım ama ? konuyu trollemeye mi çalışıyorsun genç.

ragaA

Merhabalar. Öncelikle LAMP Stack ( Linux, Apache, Mysql, Php ) kurmakla başlayabilirsiniz. DigitalOcean rehberlerinde konuyla ilgili oldukça öğretici içerikler bulunmakta. Komutları ve temel adımları kavramanız halinde aslında çoğu şeyin basit olduğunu göreceksiniz.

Konuya aşina olunca ise LEMP kurulumuna bakmanızı öneriyorum. Nginx kurulum ve yönetimi Apache'ye gore daha karmaşıktır. En azından benim düşüncem bu yönde. Aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-linux-apache-mysql-php-lamp-stack-on-ubuntu-14-04

heartsmagic

#6
@ErtugrulTRN bir süre foruma ileti geçmeyeceği için ne yaptığını söyleyecek durumda olamayacak ne yazık ki. Geldiğinde de bu türde davranışları görmeyiz umarım kendisinden.

@Cerf, @ragaA'nın söylediği üzere madem WP barındıracaksın LAMP veya LEMP yapmaya bak öncelikle. Forumda ikisinin de anlatımı mevcut. Hem Apache hem de Nginx tercihli kurulum anlatımları var. Hoş, 16.04 için elden geçmesi gerekiyor ancak DO'da da 16.04 kalıpları var mı yok mu bilemiyorum. Eğer varsa php için örneğin 5.0 değil de 7.0 sürümünün kurulması gerekiyor. mysql için de elle veritabanı oluşturmak istemiyorum dersen phpmyadmin de kurarsın. Fakat, güzel tecrübe olsun diyorsan kurma kendisini, biraz da mysql ile haşir neşir olmuş olursun.

Bunun ardından, yani site güzelce yayıma başladığında diğer konulara bakınırsın. Güvenlik için neler yapabilirim, nasıl yedek alabilirim, nelerin yedeklerini alabilirim gibi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fsutil

Amaç sadece Wordpress ise DigitalOcean'nın hazır paketi var. "Tek tık uygulama" kısmından Wordpress' i seçerseniz size hazır olarak yükler ve gerekli bilgileri verir.[1] Gerisi artık tarayıcı üzerinden normal WP kullanmak olur ama anladığım kadarıyla sizin amacınız elle yapıp uğraşmak. Aşağıdaki anlatıma göz atmanızı tavsiye ederim. [2]

[1]

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-use-the-wordpress-one-click-install-on-digitalocean


[2]


https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-wordpress-on-ubuntu-14-04

Berkhan Berkdemir

Şimdi çok alternatifiniz var. LAMP, LEMP veya LSWS kurmak gibi. Ama bu sizin VPS kaynaklarınıza göre değişir. Basit bir VPS ise önerim LAMP ve Ajenti web panel olacak. Ama kaslı bir sisteme sahip iseniz, lemp ve vestaCP olacaktır. Bu konun detayları sonra konuşulur.

Eleştirimi mağzur görün ama shared hosting ile başlamak en akıllıcası. Ubuntu Server yapısını öğrenmek VPS ile doğru değil. Ben bu hatayı yaptım.
Ve bir önerim daha. Sağlam çalışan bir sunucunuzda yapıacağınız işi önce Lab'da deneyin sonra VPS'ye geçirin.

Şimdi sizin asıl sorunuza gelecek olursak

1) LAMP kurulumu ve içeriği iyi bir şekilde hazırlamak.
1.1) Linux sürümünüzün gerekli güncelleştirme işlemlerini gerçekleştirin. Aksi takdirde sonradan başınız ağrıyabilir.
1.2) İşinize yarayacak servisler açık kalsın (ÖRN: mail ile işiniz yoksa atın gitsin postfix'i dovecut'u)

2) sudo apt-get apache2 ile Apache web server ı kurun. Gerekli ayarları kendinize göre yapılandırın
3) MySQL 5.6 veya 5.5 kurun (size kalmış ama benim önerim 5.6)
3.1) mysql_secure_installation çalıştırın ve kendinize göre yapılandırın
3.2) MySQL kullanıcı atayın, her hakkı vermeyin büyük bir güvenlik açığıdır ve tahammül edemem böyle bir soruna size de öneririm.
3.3) Database oluşturun. Hatta bir adım daha atarsanız bu database'e kullanıcıyı da hemen komut arayüzünde atayın (ayrıca yanda ki link den de nasıl yapacağınızı takip edebilirisiniz. https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-mysql-on-ubuntu-14-04 ve https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-create-a-new-user-and-grant-permissions-in-mysql
3.*) "Yahu ne sıkıcı adamsın, yıl olmuş 2016 bana halen komut arayüzü mü diyorsun" dersen de Web arayüz (http://mywebsql.net/) veya GUI (http://dev.mysql.com/downloads/workbench/) kullanabilirsin
4) PHP5 kur ve rahatına bak ( bu arada my web sql kuracucaksın bir kere kur ve sil ve PHP ister. Yani önce burayı okuman dileği ile)

Buraya kadar tamam ise işin en baba kısmı. Güvenlik... O konu biraz uzun o yüzden ben uzak duracağım. Kısa yazabilecek arkadaşları buraya alalım.

Yazardan not: DO'nun zaten tek tık uygulaması var ama uğraşmak istiyorsan bu işin sadece %10 u.
Daha bunun CDN'e bağlaması, mail sunucusu, sunucu çökerse yapılacakların planlaması, DDoS saldırılarında, Brute force'larda yapılacaklar şeklinde bir liste yaparsam dudağın uçuklar.

İyi bloglamalar. Bir sorun olursa profilimden mail /web adresime ulaş. Olabildiğince yardım ederim sana.
GitHub: @BerkhanBerkdemir
Eğer Linux hakkında güncel haber ve rehberler görmek istiyorsanız profilimde ki linke tıklayın.