Elektronik Kitap Okuyucu - eBook-Speaker Kurulumu

Başlatan metatronslight, 07 Haziran 2016 - 10:40:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

metatronslight

Meşhur bir paylaşım olan ünlü bir e-kitap paylaşımını indirmiştim. Fakat başka işlerle uğraşırken o kitapları okuyup inceleyemiyordum. Sadece arşivdeki kitapların isimlerini incelemem 60-70 dakikamı kullanmamı gerektiriyordu. Sürekli bilgisayar başında vakit harcadığımdan ve çalışmalarımı simbiyoz oluşturmuşum gibi bu cihazdan takip etmek durumunda olduğum için kilo da alıyordum. Egzersiz yapmak faydalı olabilirdi fakat, ekrana bakarak kitapları da okuyamazdım egzersiz yaparken. 10 yıllık bir ubuntu kullanıcısı olarak bunu nasıl çözümleyebileceğimi araştırdım. Ebook-Speaker uygulaması pek çok metin biçemini ve çoğu e-kitap biçemini okuyabiliyordu. Kurdum ve karşılaştığım sorunlar şunlardı.

1-Bu program pek çok linux programı gibi başka programlarla birlikte kurulduğunda çalışmalıydı fakat kurulum esnasında bu programları kurmayı önermiyordu.
2-Söz konusu programları tek tek kurup test etmek gerekti.
3-Türkçe dili için ses-sentezleme dosyalarının ticari olmayan ücretsiz sürümlerini bulmak ya da bu dosyaları kendi üretebileceğim bir çalışma ortamı içermiyordu.
4-Programla birlikte çalışan espeak programının ses-sentezi ile ilgili mbrola eklentisinin Türkçe dil dosyalarının yüklenmesinde küçük bir hatayı da düzeltince

Oldukça huzurla Gılgamış Destanı ile ilgili kitabımı okutmayı başardım. En kestirme yoldan eriştiğim sonuca erişebilmek için gereken adımları yazıyorum.

i. ebook-speaker programın ve onun kullandığı bazı programların kurulması.

multiverse deposunun aktif olması gerekiyor.

sudo gedit /etc/apt/sources.list

komutuyla açtığımız dosyadaki

deb http://ubuntu-archive.locaweb.com.br/ubuntu/ xenial multiverse

satırının önünde diyez # varsa bunu kaldırarak aktif hale getirebiliriz.

sudo apt-get update
sudo apt-get install ebook-speaker festival espeak mbrola mbrola-tr1 mbrola-tr2


ii.mbrola-tr1 ve mbrola-tr2 paketleri birisi bayan birisi erkek ses-sentezleme dosyalarını içeriyor. Bunları kurduktan sonra

espeak --voices=tr

komutunu verdiğinizde göreceksiniz ki iki dosyanın da isimleri aynı. Bunu düzeltmek için

sudo gedit /usr/lib/x86_64-linux-gnu/espeak-data/voices/mb/mb-tr2

komutuyla açtığımız dosyadaki "name" etiketinin karşısında

name turkish-mbrola-1

yazan satırı turkish-mbrola-2 olarak değiştirip kaydediyoruz. Klasörün ismi kurulumunuza göre değişebileceğinden mb-tr1 ve mb-tr2 dosyalarını kök dizini dahil aratıp. Bu dosyalardaki name etiketlerini istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. mb-tr1 Türkçe erkek sesi, diğeri ise bayan sesi.

iii.Son önemli dosya ayarlamamız kullanıcımızın ev dizinindeki

sudo gedit /home/kullanıcıadı/.eBook-speaker.xml

dosyası

<prefs sound_dev="hw:1" ocr_language="tur"/>

Satırında sound_dev parametresi ses kartımızı ifade ediyor. Benim kullandığım bilgisayar için "hw:0" öntanımlı ki bu benim Nvidia ekran kartımın HDMI çıkışındaki ses sistemi, bu aygıttan ses almak için HDMI çıkışımı bir haporlörle desteklemem gerekiyordu bunu da yaptım ve gayet güzel çalıştı. Fakat Onboard ses çıkışlarımı kullanmayı tercih ettim, bunun için de bu değeri "hw:1" olarak ayarladım. ocr_language, e-kitaplardaki karakter tanıma uygulaması için gerekli bir veri. Bunun çalışması için "tesseract" uygulaması ne kadar gerekli bilmiyorum ancak işinize yarayabilir.

sudo apt-get install tesseract-ocr tesseract-ocr-tur

.eBook-speaker.xml dosyasını düzenlememiz bitince komutuyla kurabilirsiniz.


      <tts>
         espeak -s 200 -v mb-tr1 -f eBook-speaker.txt -w eBook-speaker.wav
      </tts>
      <tts>
         espeak -s 200 -v mb-tr2 -f eBook-speaker.txt -w eBook-speaker.wav
      </tts>


şeklindeki satırları <voices> etiketlerinin arasına eklediğimizde espeak programımız ebook-speaker programından gelen komutla çalışmaya hazır olur.

Okuyacağınız e-kitapları bir klasöre koyun, o klasörü bir dosya tarayıcısında açın. O klasördeyken sağ-tıklayıp uç-birim terminal konsolunu açın.

ebook-speaker

komutunu çalıştırdığınızda bulunduğunuz klasördeki e-kitap dosyalarını seçebileceğiniz bir ekran gelecek. Kitabı seçin. > Okunacak bölümü seçin > Eklediğiniz espeak komutlarından birisini seçin ve dinlemeye başlayın. Siz dinleyin o okusun, o okusun siz dinleyin.

Alıntı YapSorularım:

1-Espeak için kendi sesimi nasıl aktarabilirim ses sentezleme uygulaması olarak önerebileceğiniz yazılım biliyor musunuz?
2-Elbette ubuntu forumundayız, sorumu mazur görün uzun zamandır kullanmadığım şu diğer ücretli işletim sistemi için böyle bir ekitap okuma uygulaması biliyor musunuz? Bilgi amaçlı, windows için yani.

Çalışırken birisi sizin için okusa güzel oluyor. Teşekkürler hepinize kolay gelsin. Hayırlı işler.

P.S. Konuyu daha uygun bir forumda açmamışsam kusura bakmayın.

heartsmagic

Ne kadar güzel bir çalışma olmuş, ellerine sağlık. Geçtim doğrudan anlatım yapmayı, sorunların çözülmesi bile başlı başına bir mesele, çok teşekkürler. Müsaadenle bunu "[Nasıl] Anlatımları" bölümümüze alalım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mt

7 gündür bu uygulamayı çalıştırmak için uğraşıyorum yine başaramadım, acaba diyorum okunacak dosyanın pdf olması mı gerekiyor ? Denemeler yaptınız mı?

metatronslight

Alıntı yapılan: mt - 07 Haziran 2016 - 13:46:06
7 gündür bu uygulamayı çalıştırmak için uğraşıyorum yine başaramadım, acaba diyorum okunacak dosyanın pdf olması mı gerekiyor ? Denemeler yaptınız mı?

epub uzantılı dosyaları gayet güzel okuyor, bazı dosyalarda sorun çıkarıp programı sonlandırsa da evet. Pdf dosyaları okutabilmek için tesseract programı iyi olur. Resim içeriğini okumaya yarıyor. Pdf için çaba harcamadım. http://convertio.co sitesinin Chrome eklentisi ile dönüştürmeyi deneyebiliriz belki de böylece işe yarar.

mt

Alıntı yapılan: metatronslight - 07 Haziran 2016 - 15:35:24
epub uzantılı dosyaları gayet güzel okuyor..

Mevzu anlaşıldı teşekkürler..

metatronslight

#5
Espeak programının düzgün çalışdığını Gespeaker programıyla test edebiliriz.

sudo apt-get install gespeaker
gespeaker


Ebook-speaker'ı ilk kurduğumda hiç bir dosyayı açmıyordu. Calibre programını ise henüz çalıştıramadım. Oldukça geniş bir e-kitap klasörüm olduğu için ya da başka bir sebepten Calibre'yi başlatması gereken kodlar hata veriyor. Calibre dışından ise şimdi gayet güzel çalışıyor, Pdf, Epub dosyalarını okutabiliyorum. Open ofisten çıkan odt, doc, docx, rtf, txt dosyalarını da denedim fakat olmadı, bunları Pdf'ye dönüştürdüğümde okudu.

Mbrola eklentisi, Gespeaker'da bayan sesini bayan sesi gibi kullanıyor, fakat espeak, Ebook-speaker'da doğru çalıştırmasa da ingilizce ses sentezleyicisiyle kıyaslanmayacak kadar güzel bir Türkçe.

TTS etiketleri arasına yazdığımız, Espeak komut satırına, Gespeaker programının kullandığı eSpeak komutunu uyarlamaya çalıştım, fakat fazla uğraşmadım. Gespeaker programını terminalden açarak süreçleri izleyebilirsiniz, orada GeSpeaker'ın Espeak ve Mbrola'yı hangi parametrelerle çalıştırdığını gösteriyor.

Yani yapmamız gereken şu sanıyorum, Espeak --pho parametresiyle bir dosya oluşturacak, o pho dosyası veya çıkan ses mbrola tarafından ebook-speaker.wav'a dönüştürülecek. Bunu tek satırlık bir komutla yapmamız gerekiyor. Nasıl yapacağım konusunda henüz düşünmüyorum, çünkü şimdilik kitaplarım okunuyor. Ücretsiz wine'da çalıştırdığım uygulamalardan çok daha iyi çıktı.