HP Compaq 6710b Vista Yüklü Laptop'un Recovery Disk Bölümüne Ubuntu Kurmak

Başlatan nahit67, 05 Aralık 2008 - 23:30:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nahit67

Merhaba arkadaşlar,

İşyerimden bana vista business lisanslı Hp laptop verdiler. Halihazırdaki Vistayı koruyarak recovery kısmındaki verileri kaybetmeden veya yedekleyerek bu kısma ubuntu kurabilir miyim? Vista gerçekten berbat çalışıyor.....

Bedreddin

Recovery disk bölümünü silmeniz daha sonra bilgisayarı şirkete geri verecek olursanız hoş olmayabilir. O bölüm olmadan bilgisayarla gelen lisanslı Vista kurulamıyor diye biliyorum. Bu yüzden GParted Live CD indirip recovery disk bölümüne değil de geri kalan bölümü yeniden boyutlandırıp arttırdığınız kısma Ubuntu kurmanız daha uygun olabilir.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

utferd

Aynı modelde mi bilmiyorum ama, hp'nin compaq serisindeki dizüstü bilgisayarlarda "recovery" kısmındaki bilgilerin tek sefere mahsus olmak üzere kopyalanabildiğini duymuştum. (Bir arkadaşımda da aynı seriden bir makine var ama ne kadar doğru bilmiyorum.) Bu yüzden elinizde bol boş dvd li bir zamanda recovery'i yedekleyin. Malum tekrar Vista yüklemek gerekebilir.

Bu kısma ubuntu kurabilir miyim dediğiniz kısım "vista" kurulu kısım ise, aynı disk bölümüne hem win. hem linux dağıtımı kurmanız mümkün değil. Eğer Ubuntu için kullanabileceğiniz bir disk bölümü varsa buraya kurabilirsiniz. Eğer yoksa diskinizi bölün. Vistada nasıl yaparım diyorsanız, google'a başvurun derim. Çünkü vistada hangi dizk bölümleme programları düzgün çalışıyor bilmiyorum.

Ama şuun tekrar hatırlatmak istiyorum, recovery bölümünün kesinlikle bir kopyasını alın.
utferd.wordpress

utferd

utferd.wordpress

nahit67

Evet arkadaşlar vistadaki disk bölümleme aracında yer açmak suretiyle hiçbir dosyaya zarar vermeden yeni bir mantıksal sürücü oluşturmayı başardım. Şimdi sıra bu kısma ubuntu kurmak kaldı. Umarım bir sıkıntı çıkmaz. İnşallah bu konuda problem yaşayan arkadaşlara da yardımcı olabilmişimdir.

utferd

utferd.wordpress

xxx3

Benim de hp marka dizüstüm var başına gelebilecek pek birşey yok taki söyle grub menün çökebilir geri yüklersin bu yüzden yanında laptop çantanda bir adet ubuntu cd'si veya flash diskten kurulum yapabileceğin bir disk bulunsun birde eğer vista çökerse sistem kurtarma ile yeniden oluşturursan ubuntun tamamen gider hatta o disk bölümün bile gider yani fabrika ayarlarına çevirirsin bunun dışında ben hiç bir sorun yaşamadım.  :D

utferd

utferd.wordpress

xxx3

Alıntı yapılan: utferd - 06 Aralık 2008 - 19:39:13
compaq serisi mi ama?

ben hem pavillionda hem de compaq da kullandım ikisinde de bir sorunla karşılaşmadım

null

O Recovery bölümündeki veriler, oluşturduğun kurtarma dvdleri ile aynı şeyleri içeriyor.Eğer Kurtarma dvdlerini başarıyla oluşturduysan o bölümü istediğin gibi kullanabilirsin.Olaki Vista çökerse yada Ubuntuda sorun çıkarda açamazsan ve eski Vistayı tekrar kurmak istersen dvdleri kullanabilirsin.

Bedreddin

null, konu 6 Aralıkta konuşulmuş, ve çözüme bağlanmış gözüküyor. Bunun yanında da sormak istediğim bir şey var, emin misiniz böyle olduğundan? Benim bildiğim kurtarma DVD'leri o bölüme ulaşıp "oradaki" dosyalarda Windows'u kuruyor. Ve benim dediğim şekildeyse o bölümü sildiğinizde lisanslı Windows CD'nizi çöpe atmış oluyorsunuz.
      bu hasret bizim!

null

@ Verbatim;
Oluşturduğumuz kurtarma dvd'leri ile bilgisayarımıza format atınca o dvdlerin içindeki bilgileri kullanarak sistemi tekrar kuruyor ve ayrıyeten o 8 küsür gb lık bölüme kopyalıyor.
O bölümün amacı dvdler olmadanda sisteme format atabilmek.
Ben defalarca sildim kaldırdım tekrar dvdlerle kurduğumda o bölüm tekrardan yerine geliyordu.

Bedreddin

Afedersiniz ben hala eski sistemle çalışıyor gibi düşünmüşüm. Ben en son dizüstü bilgisayar aldığımda yanında iki tane Recovery Disk geliyordu, sadece onlarla format atılıyordu. Yenilerde kurtarma DVD'lerinin kullanıcı tarafından oluşturulduğunu unutmuşum.
      bu hasret bizim!

nahit67

Tekrar Merhaba Arkadaşlar,

Üzerinden biraz zaman geçti ama ben şu anki durumumu aktarmak istiyorum paylaşım açısından;

Vista nın XP den farklı olarak disk yönetimi menüsünde sürücüyü küçült veya genişlet seçenekleri var. Yani var olan -atıyorum- 100gb lık C: sürücünüz içerisinde 40gb lık mantıksal bir sürücü oluşturabiliyorsunuz. Ben de bu şekilde şirketin verdiği başlıkta belirttiğim laptop a ubuntumu kurdum ve rahat ettim çok şükür. Vista'nın ağır çalışmasından ve hiç alışamadığım dosyalama sisteminden de bu sayede kurtulmuş oldum. Ayrıca belirtmek istiyorum ki Samba ile de ağa sorunsuz bağlanabildim. Yalnız bir sıkıntı var ağ ile ilgili onu da başka bir konu başlığı açarak sizlere sunacağım.