[Nasıl] Arch Font Sorununun Çözümü

Başlatan cokomoko, 06 Haziran 2016 - 18:03:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cokomoko

Yeni güncellemelerle gtk3 dahil afalladık ama yavaş yavaş toparlıyoruz. Neyse sorun dzen, conky gibi araçlarımızın ince, zarif ve net görünümünü bozan font sorunu oldu. Şimdilik fontconfig paketini downgrade etmekle sorunu çözebildim:
downgrade fontconfig
Available packages:

1) fontconfig-2.11.95-1-x86_64.pkg.tar.xz (local)
   2) fontconfig-2.11.95-1-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
   3) fontconfig-2.11.94-1-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
   4) fontconfig-2.11.1-2-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
   5) fontconfig-2.11.1-1-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
   6) fontconfig-2.11.0-1-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
   7) fontconfig-2.10.95-1-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
   8) fontconfig-2.10.93-1-x86_64.pkg.tar.xz (remote)
uyarı: fontconfig paketi eski sürümüne çevriliyor (2.11.95-1 => 2.11.94-1)
paket bağımlılıkları çözümleniyor...
varsa paketler arası çakışmalara bakılıyor...

Paket (1)   Eski Sürüm  Yeni Sürüm  Değişiklik

fontconfig  2.11.95-1   2.11.94-1     0,00 MiB

Toplam Kurulum Boyutu:  1,95 MiB
Güncelleme Boyutu:     0,00 MiB

İlginç olan bir üst sürümle aralarında güncelleme farkı olmaması ama .conf dosyalarında küçük değişiklikler yapmış olabilirler. Sizde durum nasıl?

Bu arada farka bakın:

Şu an baktım da /etc/fonts/conf.avail/ dizini altındaki dosyalarda değişiklikler olmuş, fark buradan kaynaklanıyor.
10-hinting-slight.conf
10-hinting-none.conf
10-hinting-medium.conf
10-hinting-full.conf
Dosyaları yeni sürümle eklenmiş. Önceden yoktu bunlar.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

ata1

tema değişip yazı fontu değişerek yapmıştım aynı işlemleri yazı fontu değişmekte işe yarıyor bilgi olarak ekleyeyim

cokomoko

@ata hayır öyle olmuyor onu denedim, senin fontconfig sürümü ve conky ne alemde?
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

ata1

╔═[17:14]═[ata@ata]
╚═══===═══[~]>> sudo pacman -Ss fontconfig
extra/fontconfig 2.11.95-1 kurulu
    A library for configuring and customizing font access

sistemim full güncell

cokomoko

@ata ile deneme yaptık bu sorun her fontta olmuyor, daha çok ince, küçük fontlarda beliriyor ama kalın fontlarda bariz bir farklılık olmuyor.

Reverser

aynı şekilde ben de downgrade yaparak çözdüm sorunu. :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

cokomoko

Alıntı yapılan: Reverser - 06 Haziran 2016 - 21:13:20
aynı şekilde ben de downgrade yaparak çözdüm sorunu. :)

Ne zaman yaptınız şimdi mi?  ;D

Reverser

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

cokomoko

Bir yararımız dokunmuş oldu böylece  :)
Bu arada /etc/fonts/conf.avail/ dizinine eklenen dosyalar şunlar:
10-hinting-slight.conf
10-hinting-none.conf
10-hinting-medium.conf
10-hinting-full.conf

gerisi aynı.Bunlarla oynamak gerek.

ata1

konu conky kullanılan fontlarda oluyor sanırım kendi conky ve @cokomoko nun kullandığı conky aynı yerde sol ve sağda farka bakın

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Haziran 2016 - 01:50:53

editliyeyim conky lua da bug var. Bakınız

çözümü ise şu şekilde yaptım conky19-lua-nv kurdum conky-lua  yerine

cokomoko

Birkaç gün önce yaptığım güncellemeyle yine aynı font sorunu oluştu, bu kez bahsettiğim sürüme downgrade de işe yaramadı.

ata1

cokomoko

ata1

tamamda o kısımdan yola çıkarak  işlem yapılabilir diğer fontlara uygulanabilir diye düşünüyorum işe yarıyor ise şayet

cokomoko

ata1

başka çözümlere bakmak lazım sorun senın kullandığın fontdan kaynaklı olmalı bende bu tür sorun olmadı güncellemlerden sonra

cokomoko

Evet conky ve dzen'de kullanılan fontlardan kaynaklı

cokomoko

Bugün bu meseleyi biraz kurcaladım sorunu buldum ama çözümü bulamadım. Şimdi font için auto-hinting seçince netlik ve renklerdeki canlılık artıyor ama fontlarda kayma oluyor. İşte farka bakın:

Bu kaymayı önleme işini çözemedim. İlk görüntüde renkler daha net ve canlı ama kayma oluyor fontta.

ata1

wayland sorunu bir ara gözüme çarptı ama çözüm varmıydı konuda dikkat etmedim ama o tarafı incele gnome de olan bu sorunmuş anladığım kadarı

cokomoko

Wayland ve gtk ile ilgili konuları resmi forumda gördüm çözülmemişler. Gnome 3.20 ile ilgili olabilir mi ona yönelik bir bulguya da rastlamadım bende. Sorunu biliyorum ama çözemiyorum sorunu. Şu üstteki mesajımda fontconfig'e eklenmiş 4 dosyayı sileceğim bakalım işe yarayacak mı?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ekim 2016 - 00:29:54

Denedim ama olmadı, bu durumda aklıma da birşey gelmiyor, kurcalamadığım yer kalmadı. Varsın bu sorun kalsın böyle. Belki güncellemelerle düzelir.

mhmtkrktr

Yazılar kayma yapıyor derken? Sorunu tam anlayamadım ben. Benim gördüğüm panelde değer gösteren özelliklerin değeri değişmiş.

cokomoko

Aslında değer gösteren özelliklerin yeri değişmedi, fontta kayma var, daha doğrusu auto-hinting yapınca böyle oluyor gerçi benim istediğim de bu ama font kaymasın istiyorum. Böyle daha net ve canlı renkler elde ediyorum. Normal eski ayara döndüm mü de font düzgün ama net ve canlı renk elde edemiyorum. Çelişkiye bak  ???
Böyle olunca da conky ve dzenbar'da soluk renkler ve fontlar gözümü yoruyor, bir süre sonra bulanık görmeye başlıyorum etrafı.

mhmtkrktr

Bu sadece conky ye has bir sorun mu, yoksa tüm sistem genelinde var mı?
Conky nin kendi sayfasında yapılandırma ile ilgili çok fazla secenek vardı. Birçok conky nin içinde hiç görmedim onların kullanıldığını. Belki oradan bir sonuca ulaşılabilir.
Yazı gölgelendirmesi veya conky tarafından kullanılamayan bir font seçmiş olabilirmisin birde. Conky font seçeneğini değiştirmeyi denemiş miydin?

cokomoko

Sadece conky'e has bir durum değil ama conky'de belirgin olan bir sorun, conky fontu droid sans onu da değiştirdim ama düzelmedi, genel kullanımda da gözü yoran bir cansızlık ve netsizlik var. Acaba diyorum gtk3'te yapılan son değişikliklerden mi kaynaklı, malum benim çoğu uygulamam gtk tabanlı.
Şöyle bir şey de var mesela conky için bir x fontu arch logosunu basıyor veya cpu logosunu veriyor, o font bile soluk ve cansız üstte zaten farkı vermişim aynen öyle. Düşünüyorum eğer droid sans bozuk olsa hadi diğer fontlar da sorunlu olsun, logoları basan fontlar da mı sorunlu?
Bana göre bu hinting olayıyla alakalı ama eskisi gibi auto-hinting yapınca sorun çözülmüyor. 4 yeni hinting ile alakalı dosya eklendi, bunlarla oynadım olmadı, freetype2'den şüphelendim, downgrade ettim yine düzelmedi, en son fontconfig'i downgrade ettim sistem açılmadı. ~/.Xresources'e baktım her zamanki ayarlarım duruyor, onla da oynadım gene düzelmedi. Bir de wiki'de anlatmış son değişikliklerle freetype2'nin /etc altında freetype2.sh adlı bir ayar dosyası varmış onla da oynadım olmadı yine.

mhmtkrktr

Gtk ile ilgili olduğunu sanmıyorum kendi adıma. öyle olsa bilinen ortamların çoğu gtk tabanlı çalışıyor. Şimdiye kadar senin yaşadığın sorunu dile getiren çok kişi olurdu. Yeni gtk 3.22 sorunu desen bende yok öyle bir sorun.
Sanki tanımlanan font bulunamamışta başka bir fonttan tamamlanmaya çalışılıyor gibi bir durum var sanki orada. Kullandığın gtk temasının adını alabilir miyim?