Orta tuş olarak kullanılan üç parmak sorunu

Başlatan ubuntuM, 02 Haziran 2016 - 15:27:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fafnir35

En azından denedik, varsın olsun sıkışalım :) Teşekkürler yine de.

mhmtkrktr

Şu şekilde olması gerekir aslında. (Buton dizilimini kendin bulacaksın :) Benim paylaştığım varsayılan dizilim)

synclient TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2

Girilen komut sadece çalışan oturum için geçerli olacaktır.
Sonuç alırsan, komut olarak başlangıca ekleyebilirsin.

fafnir35

@mhmtkrktr, meğer hiç zor değilmiş bu iş, üstteki kod sorunu çözdü. Çok teşekkürler.
Komut başlangıca nasıl eklenir acaba?

heartsmagic

Ne güzel, Unity'yi ezebiliyormuşuz demek ki, öğrenmiş olduk.
@fafnir35, bunu bir dosyaya yaz, çalıştırma hakkı ver sonra Başlangıç Uygulamaları'na ekle. Olmazsa kurcalarız yine.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fafnir35

Kaynak çok da neyi, nerede, nasıl kullanacağım muamma. Gedit dosyasına şunu kaydedip;
synclient TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2
çalıştırma hakkı verip, başlangıca eklemem gerekiyor.  Gedit'e ekleme kolay, başlangıca ekleme kısmını da halledebilirim de çalıştırma hakkı zorladı beni.

heartsmagic

Sağ tıklayıp özelliklerden yapabilirsin istiyorsan. Uçbirimden yapacaksan:

chmod +x /nerede/bu/dosya

fafnir35

Sağ tık ile özelliklerden erişim haklarından  dosyayı bir program gibi çalıştırmaya izin ver seçeneğini işaretledim olmadı.
chmod +x /home/ngokceo/Belgeler şunu da denedim olmadı. Atladığım bir şeyler mi var? Dosya adı, konum vs. ???

mhmtkrktr

Bir başlantıcı oluştursan veya zaten var olan bir başlangıç dosyasına ilave etsen de olur. Örneğin;
gedit ~/.config/autostart/falanca_başlatıcı.desktop # bu yolda kullanıcı tarafından özel olarak düzenlenmiş başlangıç dosyaları bulunur, veya
sudo gedit /etc/xdg/autostart/falanca_başlattıcı.desktop # bu yolda da sistem tarafından oluşturulmuş olanlar bulunur.
# var olan dosyaları görmek için ls komutunu kullanabilirsin.
ls ~/.config/autostart # veya
ls /etc/xdg/autostart # (aynı dosya /usr içinde de var)

Bu kadar ön bilgi yeterli olur sanırım, şimdi nasıl yapılacağına bakalım :)

############# 1: Sıfırdan dosya oluşturma #######################
gedit ~/.config/autostart/ikiparmak.desktop # Açılan boş dosyaya aşağıdakileri ekle ve kaydet;
#-------------------------------#
[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=bash -c "sleep 2 && synclient TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2 && exit"
Hidden=false
Name=Özel Touchpad Ayarı

Son olarakta dosyaya çalışma yetkisi verilmesi yeterli olur. Bunun için;
chmod +x ~/.config/autostart/ikiparmak.desktop
Bilgisayar yeniden başlayınca aktif olması gerekir

####### 2: Var olan bir dosyaya ekleme ##############################

Ekleme yapmak için; örneğin varsa xscreensaver 'e ilave edelim. (xscreensaver = ekran koruyucu)

gedit /home/$USER/.config/autostart/xscreensaver.desktop # Burada dosyanın adı veya aşağıda açılan içeriği farklı olabilir. Bu önemli değil. Bize gerekli olan Exec satırı.

[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=bash -c "sleep 3 && xscreensaver -no-splash && synclient TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2 && exit"
Hidden=false
Name=xscreensaver
Name[tr_TR]=Ekran Koruyucu
Comment=-

Önceden var olduğu için, buna yetkilendirme gibi ek düzenleme gerekmez.
Yine, bilgisayarın yeniden başlatılması gerekir.
#############################################

Aslında Ubuntu'da başlatıcı oluşturmaya yarayan arayüz programda vardı. Onunla da yapabilirsin bunları. Ama mantığını anlatmak adına, biraz uzun yazdım. Umarım faydalı olur. 

fafnir35

@mhmtkrktr; emeğinize, parmaklarınıza, zekanıza sağlık, çok zahmet etmişsiniz bu kadar ayrıntılı açıklamaya daha ne denir ki sorun çözülmüştür.
@heartsmagic, size de tekrar teşekkür ederim.

mhmtkrktr

@fahnir35, övgü dolu sözlerin ve geri bildirimin için ben teşekkür ederim.

Şunu da ilave edeyim. soru işareti kalmasın. sleep x (süre gecikmesi) tanımlaması başlatıcı için olmazsa da olur. Fakat sistem başladıktan sonra kısa bir süre daha kendi alt servisleriyle meşgul olur. Bu meşguliyetin üstüne ek yük bindirmemek adına, eğer görsel veya kullanım açısından sorun oluşturmayacak bir komut ise, başlangıcını biraz ertelemek daha iyi olacaktır. Örneğin xscreensaver bende sleep 10 şeklinde. Yani "bu uygulama 10 saniye önce başlasa ne olur başlamasa ne" gibi.

Başlık sana ait değildi ama sanırım tüm sistemler için geçerli bir komut gibi. Başlığı açan da olumlu bir dönüş yapar ve çözüldü etiketi koyarsa konu kilitlenecektir.

fafnir35

Açıkçası ben "sleep x" meselesine ait komutları yürütmedim. Anlamadım ne işe yaradığını daha doğrusu. 1 numaralı "sıfırdan dosya oluşturma" komutlarını yürütttüm yalnızca.

heartsmagic

Başlatıcı olmadan yemedi demek ki. Sorunu da güzelce çözmüşsünüz. @ubuntuM geldiğidne umarım o da bu şekilde halledebilir.