SSD'ye Ubuntu kurmak

Başlatan ailurophile, 20 Mayıs 2016 - 20:11:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ailurophile

Merhabalar
Bilgisayarımda 465-GB HDD ve 30-GB SSD bulunmakta. HDD'imde Windows 10 kurulu ( maalesef SSD'ye Windows'um pek sığmıyor :) ). Ubuntu 14.04.3'ü sanal makine olarak biraz kurcaladıktan sonra yüklemek istediğime karar verdim. Sorularım şöyle:

1. SSD'de Ubuntu, HDD'de Windows 10 olursa bir sıkıntı yaşar mıyım?
2. 30-GB'lık alan Ubuntu için yeterli olur mu? ( belki 1-2 programlama için IDE kurulumu yapabilirim )

Teşekkürler :)

Kaleihan

1) İki ayrı diske farklı işletim sistemleri (Linux, Windows) kurabilirsiniz sıkıntı çıkmaz. Grub kurup ikisi arasında geçişte yapabilirsiniz.
2) Ubuntu kurulumunda en 6.9 gb gerekli diyor. 30 gb hayli haylı yeter.

ailurophile

Alıntı yapılan: Kaleihan - 20 Mayıs 2016 - 20:22:34
1) İki ayrı diske farklı işletim sistemleri (Linux, Windows) kurabilirsiniz sıkıntı çıkmaz. Grub kurup ikisi arasında geçişte yapabilirsiniz.

Grub nasıl kurabilirim acaba? Forumda anlatımı var mı?

gnukarabatak

Forum'un sağ üst köşesindeki arama fonksiyonunu kullanırsan çoğu sonuca daha kolay ulaşabilirsin. Bu sonuçlardan birtanesi : https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=51939.msg591439#msg591439
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

Kaleihan

Ubuntu'yu kurarken grub kurulsun mu diye sorar veya bir yerde tik atılacak bir yer vardır. Tam hatırlamıyorum şimdi. Size ihtiyaç duyulan tek nokta evet demek. :)

gnukarabatak

Hayır ama aynı zamanda Evet :) İlk kurulum seçenekleri ekranı geldiğinde ubuntu yüklemesinin ubuntuyu nereye kuracağını, nasıl kuracağını sorduğu ekranda diğer başka birşey seçtiğinde disk bölümleme ekranı gelir. Bu ekrandad grub'u kuracağı yeri bir combobox yani açılır kutu içinde seçili olarak gösterir. Aynı zamanda bu nereye grubu kuracağını sorması anlamına gelir. Her şekilde grub'u kuracaktır.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

TheSpace

Bende 120gb ssd var. 20gb işletim sistemine ayırdım ide falan sorun olmuyor öyle 10gb ide yok zaten güzel bir şekilde kullanırsın sorun olmaz.