200GB alan doldu.

Başlatan oldfashioned, 20 Mayıs 2016 - 01:39:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oldfashioned

Bundan 1 ay kadar önce sistem yedekleme başlatmıştım. Arada şifre sorup sistem yedekliyordu. Ondanmı bilmem bugün bi uyarı geldi. 200 GB ayırdığım alan dolmuş. 260mb yer kalmış. Sistem yedekleme sırasında aldım bu uyarıyı. Alan neden dolmuş olabilir? 10Gb lık film ya var ya yok. 200Gb dolması sistem zaafiyetidir bence.

df -h çıktısı.

Dosyasistemi         Boy  Dolu   Boş Kull% Bağlanılan yer
udev                2,9G     0  2,9G    0% /dev
tmpfs               583M  8,7M  574M    2% /run
/dev/sda9           187G  177G  250M  100% /
tmpfs               2,9G  232K  2,9G    1% /dev/shm
tmpfs               5,0M  4,0K  5,0M    1% /run/lock
tmpfs               2,9G     0  2,9G    0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda2           256M   32M  225M   13% /boot/efi
cgmfs               100K     0  100K    0% /run/cgmanager/fs
tmpfs               583M   64K  583M    1% /run/user/1000
/home/old/.Private  187G  177G  250M  100% /home/old

gnukarabatak

Senin söylediklerinden yola çıkarsak yedeklenecek verinin 9 gb olduğunu farzedelim. 30 gün boyunca bu veriyi yedeklerse 30 x 9 = 270 GB bir yedekleme verisi oluşur. Sda9 kısmında 250 MB lık yer kalmış. Eski yedekleri kaldırdığından eminmisin ? Şayet silmediysen eski yedekleri her gün aynı boyutta yedek yığınını artırmaya devam eder. Bu durumda "sistem zaafiyeti" demek çok uygun olmaz.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

oldfashioned

.private şu şekilde dosyalar var.

Bu ENCRYPTED dosyaları eğer yedekleme dosyalarıysa ve Çöpe Taşı diyerek temizlenebiliyorsa ne ala. Hiçbir sorun olmayacaksa hemen siliyorum. Ama aksi durum benim nazarımda sistem zaafıdır.

gnukarabatak

Yedeklemeyi senin nasıl ayarladığın önemlidir burada. Yani sen nasıl istersen yazılım senin verdiğin parametlerin yönlendirmesi ile iş yapar. Kaldiki ubuntu/linux gibi esnek bir sistemde "sistem zaafı" ibaresini kullanmak doğru olmaz. Sistem zaafı demek benim anladığım misal windows gibi sistemlerde mavi ekranlar görmek demektir. Kaldiki burada yedekleme maksatlı yazılmış bir programın ayarı isteğimize uygun yapmamışsak bu sistemin değil biz kullanıcıların zaafı olmazmı? Şimdi size naçizane tavsiyem en eski yedeklerinizi silin ve diskiniz boşalsın. Ayrıca yedeklemenizin bu ayarlarını bence değiştirmeyin. Çünkü bu şekilde istediğiniz kadar geri bir tarihe gidebilme imkanına sahipsiniz. Farzedinki bilgilerde 3 gün öncesinde bozulma oldu. Eğer elinize 4 gün öncesinin verileri yoksa sağlam veriye ulaşamazsınız. Bu yüzden yedeklerin hepsinin saklanıyor olmasi iyi birşey bence. Sizin yapmanız gereken her 10 günde bir (farz-ı misal) eski yedekleri temizlemek olmalı. Bunu otomatik yapmanın yolu ubuntuda mutlaka vardır. Yazacağınız basit bir bash betiği(scripti) bu işi halledecektir. (ben nasıl yazıldığını bilmiyorum).
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

oldfashioned

Malesef eski yedekler temizlenmiyor. Veya nasıl yapılacağını bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz(veya herhangi birisi) sevinirim. Bu arada sistem zaafı eleştirime açıklık getirmek istiyorum. Sistem zaafından kastım aslında Ubuntu'nun kullanıcılara yeterince kararlı bir işletim sistemi deneyimi sunamamasını düşünmemdir. Örneğin daha önceden birçok sorun yaşadım. Hala yaşamaya devam ettiğim sorunlar var. Şuan sağ üstte kırmızı ünlem işaretli "The Update Information Outdated..." hatası mevcut. Daha önce çözdüm tekrar ortaya çıktı. Sistem saatinin sürekli karışması. 1-2 gün geri veya ileri gitmesi. Internetten otomatik saat seçeneğinin bazen çalışmaması. Bunun gibi şeyler yaşadım/yaşıyorum. Genel olarak memnunmuyum? Evet memnunum. Windowsdan her zaman iyidir.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Mayıs 2016 - 15:48:33

Sanırım bu ENCRYPTED dosyalarının yedeklemeyle bir alakası yok. Yedekleme dizini .private klasörü değil çünkü. Ev dizini şifreli durumdaydı. Birkaç işlem yapmıştık. Forumdan @heartsmagic(https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=51133) yardımcı olmuştu. Bu dosyaları silmeye çalıştığımda yazma erişimi engellemesiyle karşılaştım. chmod 777 ile izin versem ve silsem bir sıkıntı çıkarırmı. Yoksa başka bir şekilde sistemi boşaltabilirmiyim. 400Mb yer var şuan.

heartsmagic

Yedekleme nereden başlatıldı? Dejadup üzerinden mi? Arayüz tarafından dizin ayarlaması yaptın mı? Yaptıysa nereye alınıyor yedekler? 
Şu çıktıyı da görebilirsek güzel olur:
find /home/old -iname "*duplicity*" Zafiyet konusu tartışılabilir elbette, ancak onun ismi zafiyet olmaz :) Kararlılık, sorunlu, sorunsuz çalışma denebilir. Sende olan sorunlar bende olmuyor örneğin :) Kırmızı ünlem olmasının falan bir sebebi vardır, konusu aç onu orada halledelim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

oldfashioned

Sistemi 15.10 dan yükseltmiştim 16.04 e. Zaten sorunluydu baştan temiz kurulum yapacaktım fırsat oldu. 16.04 baştan kurulum yaptım. Teşekkürler.

heartsmagic

Geri bildirim için teşekkürler. Yeniden kurulumlarda etiketleme yapmadığımız için doğrudan kapatalım konumuzu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.