[Çözüldü] Sürümler arası fark nedir? Cevaplar mısınız?

Başlatan cokomayi, 14 Mayıs 2016 - 20:36:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cokomayi

Arkadaşlar mesela 13.04 ile 13.10 arasında ki fark ya da 14.04 ile 14.04.4 arasında ki fark nedir. LTS sürümü nedir. LTS Tam sürüm müdür? yoksa kararsız sürüm gibi bir şey midir?

eronis

Windows xp ile vista arasında fark nedir ? Sonraki sürümü. Peki xp ile yapıp vista ile yapamadığın birşey oldu mu ?

LTS - Long Term Support (Uzun süre destek)

Destek'den kasıt nedir ? Güncellemeler, özellile güvenlik güncellemeleri ve hata ayıklamaları, performans iyileştirmelerini alamazsın destek yoksa. Kısaca xp'ye artık destek yok, aynı şey 13.10 için de geçerli.

LTS kararlı sürüm değildir, canonical eğer kararlı olmadığını düşünmezse yayınlamaz. Nautilus, Gnome 3.20 ve Unity 8/Mir örneği gibi. LTS sürümü diyor ki ben bu versiyona 5 yıl destek vereceğim. Diğerleri 9 ay. Son kullanıcı için 9 ay sorun değil ama devlet daireleri ve büyük iş yerleri için bu sorun olur. Her sürüme 5 yıl destek verse ilerleme yavaş olur, kaynak yetişmez. İşin espirisi bu.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

fafnir35

Bağlantıda sürümlerin özelliklerini ayrıntılı görebilirsiniz.https://tr.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_%28i%C5%9Fletim_sistemi%29#S.C3.BCr.C3.BCmler
Örneğin 14.04 LTS sürüm , 14.10 ara sürümdür. Birbirinden farklıdır. Fakat 14.04 ile 14.04.3 ve 14.04.4 sürümleri aynıdır diyebiliriz, sürüm arttıkça güncelleştirmelerle bazı özellikler gelişiyor.

onparmakfklavye

Ubuntuda LTS ve 6 aylık sürümler oluyor, LTS Long Term Support 'un kısaltması.

Ubuntu her yıl 2 yeni sürüm çıkarır. ilk iki hane sürümün çıktığı yılı son iki hane ise ayı ifade eder. Çıkarılan sürümlere eklenen güncellemeler bir süre sonra kurulum kalıbına eklenir ve sürüm isimleri 14.04.1, 14.04.2 ... 14.04.4 gibi değiştirilir. LTS kullanılacaksa en son versiyon kurarak güncelleme işlemini kısaltmış olursun.

cokomayi

Alıntı yapılan: eronis - 14 Mayıs 2016 - 21:16:26
Windows xp ile vista arasında fark nedir ? Sonraki sürümü. Peki xp ile yapıp vista ile yapamadığın * bir şey oldu mu ?

LTS - Long Term Support (Uzun süre destek)

Destek'den kasıt nedir ? Güncellemeler, özellile güvenlik güncellemeleri ve hata ayıklamaları, performans iyileştirmelerini alamazsın destek yoksa. Kısaca xp'ye artık destek yok, aynı şey 13.10 için de geçerli.

LTS kararlı sürüm değildir, canonical eğer kararlı olmadığını düşünmezse yayınlamaz. Nautilus, Gnome 3.20 ve Unity 8/Mir örneği gibi. LTS sürümü diyor ki ben bu versiyona 5 yıl destek vereceğim. Diğerleri 9 ay. Son kullanıcı için 9 ay sorun değil ama devlet daireleri ve büyük iş yerleri için bu sorun olur. Her sürüme 5 yıl destek verse ilerleme yavaş olur, kaynak yetişmez. İşin espirisi bu.

Herkese teşekkürler.

Ayrıca ben sürüm olarak 13 ile 14. sürüm arasında ki farkı sormadım 13.04 ile meselea 13.10 sürümü arasında ki farkı sordum bu daha çok şu örneğe yakışır bence; Windows 7 Home Basic mi Windows 7 Ultimate mi. XP mi Vista mı benzetmesi benim soruma örnek değil.

eronis

13.04 ve 13.10'un arasında diğer bütün ubuntu versiyonlarında olduğu gibi paketlerin sürümleri arasında fark var. Bunun dışında ikisi de ubuntu. Ancak 13.04 yada 13.10 gibi eskimiş sürümleri kullanmanızı pek öneremeyeceğim. 16.04 gibi son sürüm kullanmanızı da pek önermiyorum, malum daha yeni ve pek çok sorunu var. Bence 14.04 size uygun.

Alıntı Yap
Ayrıca ben sürüm olarak 13 ile 14. sürüm arasında ki farkı sormadım 13.04 ile meselea 13.10 sürümü arasında ki farkı sordum bu daha çok şu örneğe yakışır bence; Windows 7 Home Basic mi Windows 7 Ultimate mi. XP mi Vista mı benzetmesi benim soruma örnek değil.

Aslında bu verdiğiniz örnek uymuyor. Home basic ile ultimate'in arasındaki fark özellik farkıdır, kısıtlama gibi düşünüyorum bunu. Daha fazla öde, daha iyisini al gibi. Xp ile Vista işletim sisteminin farklı versiyonları, 13.04 ve 13.10'da aynı durumda. Ubuntu'da bu şekilde diğerinden üstün yada ast, kısıtlanmış vs. gibi bir versiyon yok. Dediğinizi Zorin OS yapıyor ama misal. Zorin OS Core, Zorin OS Ultimate;

http://zorinos.com/download9.html

http://zorinos.com/download11.html

Bu verdiğiniz home ile ultimate karşılaştırması için bu dağıtım daha uygundur. Ultimate'i kullanmak istiyorsan 10€ vereceksin, ücretsiz istiyorsan Core kullanacaksın. Alan var, güzel diyorlar.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

cokomayi

Teşekkür ederim. Bende zaten 14.04 formatladım ve memnun kaldım. Sadece mozilla firefox çok kasıntı çalışıyor. Google Chrome kurdum ve performans yüksek. Teşekkürler.

plazma

Betimlemeler biraz garip olmuş :) ama alakası yoktur microsoft un is ile bizim tarafın, o yüzdende diğer forum bağlantısı kaldırılmıştır, wiki bağlantısı geçilmiş yukarıda konu sahibide çözüldü etiketini eklemiş konumuzu kapatalım teşekkürler.

heartsmagic

Ben de en basitinden konuyu özetleyeyim.

- 15.04 ile 15.10 arasındaki fark kullanılan paketlerin güncelliğidir. İkisi de ara sürümdür.
- LTS sürümlerle (12.04, 14.04, 16.04 gibi) diğer ara sürümler arasındaki fark, paketlerin güncelliği ve verilen destek süresidir. Ara sürümler daha kısa, LTS sürümler çok ama çok daha uzun süre desteklenirler. LTS sürümlerin kendi arasındaki fark ise malum yine paketlerin güncelliğidir.
- 14.04 ile 14.04.3 arasındaki fark yine güncelliktir. 14.04.3 diye ayrı bir sürüm yok, bu o sürümün belirli bir noktadaki ismidir. 14.04 kurduk, güncellediğimiz sürece 14.04.3, 14.04.4 olur sistem. Bizden sonra bir kullanıcı tam 14.04.3 esnasında kurulum yapmak istedi, indireceği ISO 14.04.3 paketlerini içerir. Kısacası boşu boşuna en baştaki hali kurulup, bir dünya güncelleme yapması engellenir kullanıcının.

Not: Paketler diye genelledim olayı. Haliyle paketler demek, kullanılan uygulamalar ve uygulamaların getirdiği özelliklerdir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.