[Çözüldü] UEFI modda ubuntu kurulumu sonunda grub kurma hatası

Başlatan gnukarabatak, 12 Mayıs 2016 - 15:24:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gnukarabatak

Yeni bir masaüstü makina topladım. i7 6700K, UEFI dualtbios GA-Z170 ve 256 MB SSD li bir makina. Önce temiz bir win10 kurulumu yapıldı. Sonrasında ubuntu 16.04 kurulumuna uefi kipine uygun şekilde kururum başladı. Kurulumun sonunda şu hata mesajı ile kurulumu kesti :

'grub-efi-amd64-signed' paketinin /target/ üzerine kurulumu başarısız oldu. Kurulu sisteminiz GRUB önyükleyici olmadan açılmayacaktır.


sonrasında da 'yükleyici çöktü' mesajını verdi.

Bunun akabinde grub kurulumu için en son boot-repair iso kalıbını indirdim ve usb disk'e yazdım. Aynı şekilde sistemi boot-repair diskimle açtım. Önerilen seçeneği ile onarmayı denedim. Bu işlem sonucunda da

"grub-pc purge cancelled"

mesajını vererek grub onarımını yapmadı. Wikideki ve formdaki dökümanları inceledim. Bios dan FastBoot seçeneği zaten devre dışıymıştı, onu da kontrol ettim.
Şu an itibariyle yeni bilgisayarımda ubuntu kullanamıyorum. Sonuç olarak Grub bu uefi makinaya nasıl kurulabilir?
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

localhost

#1
Sizi yönlendirebilecegim tek yer Linkteki adres. "Secure Boot","Quick Boot","Fast Boot" ve "hibernation" acikmi bir kontrol edin. Bunlarda Grub2 kurulumunda sorun cikaran faktörlermis. Bir diger alternatif Windows 10 boot.ini dosyasina Ubuntu kurulum yerini ekleyebilirsiniz. Burasi cok zahmetli Windows 10 da  :D
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295

Edit: Birde su linki bulabildim. http://www.everydaylinuxuser.com/2015/11/how-to-install-ubuntu-linux-alongside.html
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gnukarabatak

Evet arkadaşlar sorunu çözdüm, sebebini buldum. Öncelikle en baştan anlatayım durumu. Bilgisayarı aldığım yerde temiz windows 10 kurulumu yapıldı. Eve geldiğimde ubuntu 16.04 unity kurulumunu için usb belleği iso dosyasını yakarak hazırladım. Boot ederken doğru uefi ekranında (dil seçeneği gözükmeyen ekran!) kurulum yapmadan çalıştırdım. Kurulumu başlattığımda karşıma bir diyalog çıktı. Bu diyalogta; bilgisayarda mevcut eski bios (legacy bios) kurulu bir sistem tespit ettiğini, buna rağmen uefi kurmak için zorlamayı yapabileceğini söyledi. Ben zorlama seçeneği ile uefi kurmaya çalıştım. Fakat grub'u oluşturma hatasını önceki mesajlarda anlattığım gibi verdi. Sonradan farkettimki kurulu olan windows uefi değil legacy yani eski bios modunda kurulmuş. Dolayısıyla garibim ubuntu uefi için bir gpt disk yapısı ve efi bölümünü aramaktaymış. Fakat bulamadığı için grubu oluşturamıyormuş. Kısacası gözden kaçırdığım husus bu olmuş.

Bu durumda yeniden uefi modunda bir windows kurmam gerekti. Bunun için öncelikle uefi uyumlu bir windows iso kalıp dosyasını edinmem gerekti. Daha sonra rufus isimli disk yazma programını çalıştırdım. iso kalıp dosyasını seçtim. Daha sonra "Disk bölüm düzeni ve Hedef sistem türü" kısmından (burası çok önemli) "UEFI için GPT Bölüm Düzeni" yazılı kısmı seçtim. Nihayetinde açılabilir özellikle windows 10 usb diskimi oluşturmuş oldum.

Benim anakartım GA-Z170-HD3P markalı Gigabyte firmasının bir anakartı. Bu anakartın "Boot Menu" kısmına F12 tuşu ile ulaşılmakta. Win10 usb diskimi taktım. Sonra bilgisayarın açılışında F12 ile boot menüye ulaştım. Kingston diskim bu boot menüde  gözüyor fakat başında "UEFI:" ekinin olması gerekiyor. Ne yaptımsa bu şeklini göremedim. Halbuki uefi kurulum yapabilmek için kurulum yapılacak medya yada diskin başında bu ibarenin olması şart. Yoksa eski tip legacy bios ile kurulum dışında bir kurulum yapamıyorsunuz. Anakartım için bios güncellemesi yapmaya karar verdim. İnternetten kolay bir şekilde bios güncelleme dosyasını edindim ve biosu başarılı bir şekilde güncelledim. Makina yeniden açıldığında artık boot menüde "UEFI:" ekini görebiliyordum. Velhasıl windows kurulumunu uefi olarak yaptım. Uefi kurulum ile legacy kurulumun diğer bir farkıda açılış logosu windows yerine anakart logosunun olması. Buda aklınızda bulunsun.

Windows kurulumundan sonra ubuntu 16.04 usb diskini taktım. Biosta uefi seçili olduğu için ubuntu direkt olarak uefi modunda kendiliğinden canlı cd olarak açıldı. Kurulumu başlattım ve hiçbir problem çıkarmadan sistemi kurdu. Dolayısıyla bu başlıktaki açılmış olan sıkıntının temel nedeni ilk kurulan işletim sisteminin (win10) gpt disk yapısı ve efi bölümünü oluşturmamış olmasından kaynaklı olduğu görülmektedir. Yani ubuntunun hiçbir günahı yok :) ve kendine düşen görevide çok başarılı bir şekilde yapmakta. Umarım herkes için açıklayıcı olmuştur.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.