[Çözüldü] Bölümleme Üzerinde

Başlatan erdemakin09, 12 Mayıs 2016 - 00:04:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erdemakin09

Arkadaşlar şimdi ben 3 bölüm yapıp ubuntu 16.04 kurdum pek umursamadım acelem vardı. Şimdi başka bir linux dağıtımı denemek istiyorum. Bellekteki verileri mi silmeden nasıl yeni bir dağıtım kurabilirim. Başka bir bölüm açıp dosyaları oraya atıp kursam diye bir fikir geliyor aklıma da korkuyorum verilerimin silinmesinden.
Her Can Bir Gün Ölümü Tadacaktır!

heartsmagic

sudo fdisk -l
veya
sudo parted -l
çıktısını bir görebilir miyiz? Boş bölümün ya da daraltabileceğin bölümün var mı? Varsa sorun olmadan bölümü daraltıp diğer dağıtım için kullanabilirsin. Dikkat edilecek hususlar:

1. Disk MBR ise dörtten fazla birincil bölüm olmaz. Dördüncü bölümü oluştururken bunu uzatılmış yap, altına mantıksal bölümler aç.
2. Boşa çıkartılacak bölüm diskin sonunda değilse ve diğer bölümlerin isimleri değişecekse kurulu olan Linux dağıtımında buna göre değişiklikler yapılmalıdır. Grub üzerindeki değişiklik, fstab üzerindeki değişiklik gibi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erdemakin09

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Mayıs 2016 - 21:03:48
sudo fdisk -l
veya
sudo parted -l
çıktısını bir görebilir miyiz? Boş bölümün ya da daraltabileceğin bölümün var mı? Varsa sorun olmadan bölümü daraltıp diğer dağıtım için kullanabilirsin. Dikkat edilecek hususlar:

1. Disk MBR ise dörtten fazla birincil bölüm olmaz. Dördüncü bölümü oluştururken bunu uzatılmış yap, altına mantıksal bölümler aç.
2. Boşa çıkartılacak bölüm diskin sonunda değilse ve diğer bölümlerin isimleri değişecekse kurulu olan Linux dağıtımında buna göre değişiklikler yapılmalıdır. Grub üzerindeki değişiklik, fstab üzerindeki değişiklik gibi.

Model: ATA Hitachi HTS54757 (scsi)
Disk /dev/sda: 750GB
Sektör boyutu (mantıksal/fiziksel): 512B/4096B
Disk bölümü Tablosu: gpt
Disk Bayrakları:

Numara  Başlangıç  Son    Boyut   Dosya sistemi   İsim                  Bayraklar
1      1049kB     538MB  537MB   fat32           EFI System Partition  önyükleme, esp
2      538MB      744GB  743GB   ext4
3      744GB      750GB  6322MB  linux-swap(v1)

Çıktısı şöyle başkanım.

heartsmagic

İkinci bölüm daraltılıp sonuna düşen bölüm uzatılmış olarak ayarlanabilir. Hatta ona da gerek yok zira disk gpt imiş. Bölümü daraltır, yeni bölümü istediğin gibi oluşturursun. Takas alanı sıralaması değişebilir onu  düzeltmek kolay. Olur da Ubuntu'nun kullandığı bölümün UUID değeri falan değişirse panik yapmaya gerek yok, Canlı CD ile halledilir. 

erdemakin09

Alıntı yapılan: heartsmagic - 25 Mayıs 2016 - 08:17:50
İkinci bölüm daraltılıp sonuna düşen bölüm uzatılmış olarak ayarlanabilir. Hatta ona da gerek yok zira disk gpt imiş. Bölümü daraltır, yeni bölümü istediğin gibi oluşturursun. Takas alanı sıralaması değişebilir onu  düzeltmek kolay. Olur da Ubuntu'nun kullandığı bölümün UUID değeri falan değişirse panik yapmaya gerek yok, Canlı CD ile halledilir.

Çok teşekkür ederim başkanım :)

heartsmagic

Rica ederiz. Hallettiğin zaman etiketlersin başlığı, bunu da istediğin zaman yapabilirsin.