İnternetten film izlerken dizüstü bilgisaayarım kapanıyor.

Başlatan shox, 10 Mayıs 2016 - 19:06:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

shox

16.04 kurulumu yaptıktan sonra birtürlü içim ısınmasada ısrarla kullanmaya çalışıyorum nedense bana pek *kararlı gelmedi hiç.
Sıkıntım ise şu: İnternetten film izlerken dizüstü bilgisayar birsüre sonra kapanıyor. Problem neden kaynaklı olabilir ve nasıl çözebilirim yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.

Sistem bilgim şu şekildedir.

ahmet_matematikci

Kapanma aşırı ısınmadan olur.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 10 Mayıs 2016 - 19:25:33

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

shox

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 10 Mayıs 2016 - 19:25:33

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 10 Mayıs 2016 - 19:25:33

Bencede ama sadece film izleme esnasında oluyor google chrome tarayıcı kulklanıyorum acaba ondan kaynaklanabilirmi? bu 16.04 ile çok problem yaşıyorum 2 adet disp bölümünü görüyor ama içini açamıyorum bağla diyorum hata veriyor falan filan çok can sıkıcı bir durum ...

ata1

farklı sürüm denediniz mi ? mınt,manjaro gibi  ayrıca bu sorunlarınız için başlıklar açıp yardım aldınız mı? ısınma genelde ekran kartı ile yaşanan sorunların neticesi olur.
tabi bu kapanmada büyük olasılıkla bundan oluyordur.

Ekran Kartı ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33412.0

shox

Alıntı yapılan: ata1 - 10 Mayıs 2016 - 19:54:20
farklı sürüm denediniz mi ? mınt,manjaro gibi  ayrıca bu sorunlarınız için başlıklar açıp yardım aldınız mı? ısınma genelde ekran kartı ile yaşanan sorunların neticesi olur.
tabi bu kapanmada büyük olasılıkla bundan oluyordur.

Ekran Kartı ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33412.0

@ata1 dediğiniz kodları yazdım çıktısı aşağıdadır. Karşılaştığım her konuda mutlaka yardım talep ediyor ve konu açıyorum. Geçenlerde ekran kartı için sahipli bir sürücü kurmuştum bundan kaynaklanıyor olabilirmi sizce? Farklı sürümler denemedim hiç.

ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for ahmet:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
mesa-utils zaten en yeni sürümde (8.3.0-1).
mesa-utils elle kurulmuş olarak ayarlandı.
Aşağıdaki paketler otomatik olarak kurulmuş ve artık bu paketlere gerek duyulmuyor:
  kde-l10n-engb kde-l10n-tr
Bu paketleri kaldırmak için 'sudo apt autoremove' komutunu kullanın.
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 16.04 LTS
Release: 16.04
Codename: xenial
ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$ lspci -nnk | grep "VGA\|3D\|Display" -A2
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0046] (rev 02)
Subsystem: Lenovo Core Processor Integrated Graphics Controller [17aa:3957]
Kernel driver in use: i915
--
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT218M [GeForce 310M] [10de:0a70] (rev a2)
Subsystem: Lenovo GT218M [GeForce 310M] [17aa:3966]
Kernel driver in use: nvidia
ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce 310M/PCIe/SSE2
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,
ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 8192 x 8192
LVDS-1 connected primary 1366x768+0+0 344mm x 194mm
   1366x768      60.00*+  50.00 
   1360x768      59.80    59.96 
   1024x768      60.04    60.00 
   960x720       60.00 
   928x696       60.05 
   896x672       60.01 
   960x600       60.00 
   960x540       59.99 
   800x600       60.00    60.32    56.25 
   840x525       60.01    59.88 
   800x512       60.17 
   700x525       59.98 
   640x512       60.02 
   720x450       59.89 
   640x480       60.00    59.94 
   680x384       59.80    59.96 
   576x432       60.06 
   512x384       60.00 
   400x300       60.32    56.34 
   320x240       60.05 
VGA-1 disconnected
HDMI-1 disconnected
DP-1 disconnected
ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$ dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|nvidia-prime|fglrx"ii  nvidia-340                                                  340.96-0ubuntu3                                     amd64        NVIDIA binary driver - version 340.96
ii  nvidia-opencl-icd-340                                       340.96-0ubuntu3                                     amd64        NVIDIA OpenCL ICD
ii  nvidia-prime                                                0.8.2                                               amd64        Tools to enable NVIDIA's Prime
ii  nvidia-settings                                             361.42-0ubuntu1                                     amd64        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver
ahmet@ahmet-lenovo-b560:~$

mhmtkrktr

Bilgisayarın kapanacağı kadar bir ısınma oluyorsa bunu kasanın sıcaklığından, işlemcinin fan çıkışından elle kontrol ederek anlayabilirsin.
Rahatsız edecek kadar bir ısı var mı ve fan çıkışında hava akışı oluyor mu?

Geçiş yapabiliyorsan özgür sürücüyle dene derim. Linux üzerinde hangi sürücünün hangi kart üzerinde daha verimli çalışacağı belli olmuyor. Bazen özgür sürücü daha verimli olabiliyor.

heartsmagic

Ben de sormuş olayım, Chrome haricinde farklı bir tarayıcı ile de bu sorunu yaşıyor musun? Şu an sürücülerin Nvidia'yı işret ediyor. Prime ile beraber 340 sürümünü kullanıyorsun. Sistem sana 361 falan öneriyor mu Ek Sürücüler sekmesinde?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

shox

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Mayıs 2016 - 11:55:19
Ben de sormuş olayım, Chrome haricinde farklı bir tarayıcı ile de bu sorunu yaşıyor musun? Şu an sürücülerin Nvidia'yı işret ediyor. Prime ile beraber 340 sürümünü kullanıyorsun. Sistem sana 361 falan öneriyor mu Ek Sürücüler sekmesinde?

yandex tarayıcıdada aşırı ısınma oluyor aslında sadece tarayıcılarda değil dün biraz test edip gözlemledim genelde ısınma sorunum var sanırım. sahipli sürücüden açık kaynak sürücüye döndüm biraz rahatlama oldu sistemde ama yinede fanda aşırı çalışma oluyor bazen rahatsız dahi ediyor.

Sürücü listem resimdeki gibi şu anda ısınıp kapanma daha çok ilk secenekteki sahipli sürücüde oluyordu.

heartsmagic

Kartına 340 sürümlü sürücü destek veriyor aslında. Fakat olay Prime ile mi alakalıdır bilemiyorum. O ekranda görünen en alttaki donanım sürücüsünü de işaretleyip kullan de. Bumblebee deneyelim diyeceğim ama 16.04 üzerindeki son akıbetini bilemiyorum.

shox

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Mayıs 2016 - 17:23:16
Kartına 340 sürümlü sürücü destek veriyor aslında. Fakat olay Prime ile mi alakalıdır bilemiyorum. O ekranda görünen en alttaki donanım sürücüsünü de işaretleyip kullan de. Bumblebee deneyelim diyeceğim ama 16.04 üzerindeki son akıbetini bilemiyorum.

seçtim şuanda deneme yapıyorum bakalım ne olacak. Bu arada Prime nedir?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Mayıs 2016 - 22:51:11

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Mayıs 2016 - 17:23:16

Dediğiniz sahipli sürücülerdede ısınma nedeniyle *yeniden başlıyor. Bende tekrar açık kaynak kodlu sürücüye geri döndüm maalesef sorunum devam ediyor.
Mozilla ile film izlerkende *yeniden başlıyor kısaca hep resedt atıyor. Yarın yeniden bir kurulum yapacağım format atarak bu defa windowstan gelen 2 adet disk bölümünüde komple sileceğim yine devam ederse istemedende olsa windowsa geri döneceğim maalesef çünkü orada bu şekilde bir sorun yaşamıyorum.

Bana MD5 değerlerininde bulunduğu ubuntu 64 Bit indireceğim link verirmisiniz lütfen ...

Ubuntu 16.04 kurulum esnasında yapılması gerekenleri gösteren resimli bir anlatım yada video varsa eklermisiniz belki gözden kaçırdığım birşey vardır ne biliim takas alanı oluşturuyorum mesela belki boyutu az gelmiştir yada başka birşey bilemiyorum aklıma gelenleri yazıyorum sadece kusura bakmayın.

Birde windowstaki gibi çalışan uygulamaları görüp kapatabileceğim bir görev yöneticisi varmıdır varsa hangisidir yazarsanız minnettar olurum.
Teşekkür ederim.

heartsmagic

Sahipli sürücüler derken 340'ı mı denedin? tlp ile şansımızı deneyebiliriz, yeniden kuracaksan ondan sonra bakarız.
Prime nedir? Makinende Optimus denen teknoloji var. Yani Nvidia+Intel kartlarına beraberce sahipsin ve arasında geçiş yapabilirsin. Bu bizim tarafta iki farklı şekilde yapılabiliyor, bunlardan biri Prime, diğeri Bumblebee.

http://releases.ubuntu.com/16.04/ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso
http://releases.ubuntu.com/16.04/MD5SUMS

İstediğin uygulama içinse:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Sistem_G%C3%B6zlemcisi

Diğer seçenekler içinse forumdan htop uygulamasını araştırabilir, kill gibi komutları inceleyebilirsin.

shox

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Mayıs 2016 - 22:11:50
Sahipli sürücüler derken 340'ı mı denedin? tlp ile şansımızı deneyebiliriz, yeniden kuracaksan ondan sonra bakarız.
Prime nedir? Makinende Optimus denen teknoloji var. Yani Nvidia+Intel kartlarına beraberce sahipsin ve arasında geçiş yapabilirsin. Bu bizim tarafta iki farklı şekilde yapılabiliyor, bunlardan biri Prime, diğeri Bumblebee.

http://releases.ubuntu.com/16.04/ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso
http://releases.ubuntu.com/16.04/MD5SUMS

İstediğin uygulama içinse:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Sistem_G%C3%B6zlemcisi

Diğer seçenekler içinse forumdan htop uygulamasını araştırabilir, kill gibi komutları inceleyebilirsin.

Önerdiğiniz konuları ve komutları inceleyeceğim.

Sahipli sürücüler derken o resimdeki tüm sahipli ve açık kaynak sürücüleri denedim ve hepsinde aşırı ısınma ve fan çalışması gerçekleşti ama içlerinde yinede açık kaynak sürücü daha az ısınma sağladı şimdilik onunla idare etmeye çalışıyorum aça çok sık kapanıncada can sıkıyor doğal olarak.

heartsmagic

heartsmagic

İşlemcinin ısındığına dair bir kullanıcı şikayetini dile getirmiş Lenovo forumunda ancak bundan başka bir şey göremedim. Acaba BIOS güncellemesi var mıdır?