[Çözüldü] Kurulumdan Sonra Askıya Alınan Bilgisayar Uyanınca Renkler Bozuluyor

Başlatan exclipit, 09 Mayıs 2016 - 09:42:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

exclipit

Ubuntu 16.04 kurdum. Aynı sürüm bir arkadaşımın dizüstünde bilgisayar uykuya girdikten sonra uyanamıyordu, öylece kalıyordu. Benim bilgisayarımda ise uykudan uyanıyor ancak renkler çok karışmış durumda. Mouse ve bilgisayar o an renkler karışmış olsa da kullanılabiliyor. O an işi kaydedip kapatmak mümkün.

Bununla ilgili internette arama yaptım ama benzer şeyler buldum, çözüm bulamadım. Bunun herhangi bir çözümü bulunabilir mi? Yoksa hata raporlamam mı gerekir?

Ekte resim paylaştım, nasıl göründüğüne dair.

[eklenti yönetici tarafından silindi]
Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar. – Gene Roddenberry

Kaleihan

Konuyu takip ediyorum, ben de bu konuda konu açacaktım sız açmışsınız. Benim leptobum askıya alındığında(kapağını indirdiğimde) bi rdaha açılmıyor ama fanı ışıkları çalışıyor. Görüntü gelmiyor.

tefoski

- Ekran kartı sürücüsünü yüklemelisiniz ,
- büyük ihtimalle şu an açık kaynak linux ekran kartı sürücülerini kullanıyorsunuz,
- ilk yüklemede öntanımlı sürücü " açık kaynak ekran kartı sürücüsüdür " ,
- bu sürücüler bazı ekran kartlarında bu türden arızalar " verebiliyior " ...

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ekran_kartlar%C4%B1
BirDost

exclipit

Ek sürücüler kısmında ekran kartı sürücüm maalesef görünmüyor.

umut@exclipit:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD TURKS (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

umut@exclipit:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RD890 PCI to PCI bridge (external gfx0 port B) (rev 02)
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RD890 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port B)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RD890 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port D)
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RD890 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port E)
00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RD890 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port G)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode] (rev 40)
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller (rev 42)
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
00:16.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:16.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 5
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks XT [Radeon HD 6670/7670]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks/Whistler HDMI Audio [Radeon HD 6000 Series]
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 09)
03:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
04:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller

umut@exclipit:~$ lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks XT [Radeon HD 6670/7670]

tefoski

- Bu durum, ekran kartı modelinin hayli eski olduğunu " gösterebilir " ,
- açık kaynak sürücüleri kullanmak zorundasınız " denebilir "
- bu bilgisayarınız için, eski sürüm Linux dağıtımlarını kurmanız kısmen bir çözüm olabilir,
- özellikle Linux Mint Mate 17 - kurabilirseniz, Debian 7 ...

- https://www.linuxmint.com/release.php?id=22
BirDost

exclipit

Alıntı yapılan: tefoski - 10 Mayıs 2016 - 11:38:36
- Bu durum, ekran kartı modelinin hayli eski olduğunu " gösterebilir " ,
- açık kaynak sürücüleri kullanmak zorundasınız " denebilir "
- bu bilgisayarınız için, eski sürüm Linux dağıtımlarını kurmanız kısmen bir çözüm olabilir,
- özellikle Linux Mint Mate 17 - kurabilirseniz, Debian 7 ...

- https://www.linuxmint.com/release.php?id=22

Ekran kartı modelim cidden eski değil, Windows üzerinde yeni çıkan oyunları da ayarlarını kısıp çalıştırıyor, Ubuntu'nun bir önceki sürümünde bu hatalar yoktu. Üstelik Linux Mint eski sürümü ya da Ubuntu eski sürümü kullanmak durumunda kaldığım anlamına geliyor bu. Linux Mint de Ubuntu tabanlı zaten, Ubuntu'nun bir önceki sürümünü kurmak ile aynı olacaktır. Bir de önceki sürümde ilginç bir şekilde ekran kartı için üç farklı driver seçme olanağı vardı. Peki bu bir bug olarak değerlendirilebilir mi? Bunu raporlasam, çözüm için sıraya girer mi? Çünkü nasıl raporlayacağımı bilmiyorum.

tefoski

" Ubuntu'nun bir önceki sürümünde bu hatalar yoktu.
-  Bir de önceki sürümde ilginç bir şekilde ekran kartı için üç farklı driver seçme olanağı vardı "

- Sizin ekran kartınız sürücüsünün yüklü olduğu Linux çekirdeği hangisidir ?
- sorusunun cevabı - problemin çözümüdür,
- " Bir de önceki sürümde ilginç bir şekilde ekran kartı için üç farklı driver seçme olanağı vardı ..." diyorsunuz,
- işte bu sürüm sizin ekran kartı sürücünüzün yüklü oldu Linux çekirdeği,
- bu çekirdek üzerine kurulu Linux sürümlerini kullanmalısınız,
- Bu çekirdeği ihtiva eden Linux sürümleri artık sizin bilgisayarınızın işletim sistemi olacak,
- yeni Linux çekirdekleri sizin ekran kartınız için sürücü yüklü olmayacak,
- veya hatalarıyla açık kaynak sürücüleri kullanacaksınız,
- seçim sizin.
BirDost

heartsmagic

@exclipit, ctrl+alt+f1 ve ardından alt+f7 yapınca düzelme oluyor mu? Makinenin marka ve modeli nedir?
Kullandığın kart eski değil ancak ATI artık bu kartlar için Linux dağıtımlarının yeni sürümlerinde destek vermiyor. Konu hakkında şuradan bilgi alabilirsin:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=51739.0

Sözün özü, yeni çekirdekler (hadi bu halledilir belki de) ve yeni X sürümü için düzeltme yapmayacağı için ATI/AMD fglrx sürücüleri 16.04 ve sonrası için ölü durumunda. Yeni çıkartacağı sürümlerde de (fglrx olmayan) senin kartına destek verir mi bilinmez.

@Kaleihan, sen yeni konu açıp burada istediğimiz bilgileri geçersen güzel olur bence.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

exclipit

Güncelleme yaptım, Ana Sunucuya geçerek. Şu anda problem kalmadı, üçüncü askıdan uyandırdım ve hiç sorun yok. Yeniden başlatıp denedim, gayet normal renkler. Teşekkürler. Şimdi "çözüldü" olarak etiketlemeli miyim? Yoksa yukarıdaki arkadaştan dolayı bekleyeyim mi?

Kaleihan

Ben yeni konu açtım. Oradan devam ederim. KOnuyu etiketleyebilirsiniz. Ayrıca dikkatinizden dolayı teşekkürderim  :)