[Çözüldü] Ekran Parlaklığı Kısılamıyor

Başlatan calmo, 05 Mayıs 2016 - 21:35:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

calmo

Toshiba Satellite C640 bilgisayarımda Ubuntu 14 LTS kullanıyorum. Ekran parlaklığını kısmak için Fn+F&-F7 kombinasyonunu kullanıyorum. Ekranda parlaklığın kısıldığına dair küçük pop-up da çıkıyor,hatta kademe kademe kısılıyor da ama görüntüde değişiklik yok, parlaklık hep sabit. İşin kötü yanı, ekran parlaklığı sonuna kadar açık halde takılı kaldı. Böylece bilgisayarı kullanmak zor oluyor. Çözebilirsek çok sevinirim.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

calmo

Evet, Heartsmagic, tam olarak dediğin madde işe yaradı.  :) Çok teşekkürler. Artık gözlerim kanlanmadan Ubuntumu kullanacağım. :)) (Yalnız olayın mantığını merak ettim, grub düzenlemesiyle bunun ne ilgisi var?)

Kolaylık olsun diye mesajının ekran görüntüsünü buraya alıyorum.

bugra9

Bildiğimden değil de gözlemlediğim kadarını yazayım. Bilgisayarın ekran parlaklığını kontrol edebilecek sürücüler bazen birden fazla olabiliyor (çift ekran kartı, anakarttaki farklı yapılar vs. buna neden oluyor). Bu sürücüleri,
ls /sys/class/backlight/
komutuyla görebilirsin. İşte burada bir değil de birden fazla listeleme var ise işletim sistemi hangisini kullanacağını bilemiyor (acpi_video0, intel_backlight, nvidia_backlight vs.). Biz de çekirdeğe acpi_backlight=vendor parametresini verip, bilgisayar açılırken bu listedeki eleman sayısını bire indiriyoruz ve işletim sistemi de o tek kalan sürücüyü kullanarak ekran parlaklığını değiştiriyor.

Gözlemlerime dayanarak yazdım fazla sallamış olabilirim :)

calmo

heartsmagic

Güzelce açıklanmış :) O parametre eklendiğinde BIOS tarafına üreticiye göre hareket et deniyor kısacası. İlgili yerde de bu bilgi varsa buna göre hareket ediliyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

bugra9

İstek üzerine kilit açıldı.
Alıntı yapılan: calmowin8 yanında kurulan Linux Mint ile yeni bir bilgisayarda aynı sorun var

calmo

Hp Eliteone 800 bilgisarıma Linux Mint kurduktan sonra ekran üzerinde yer alan dokunmatik parlaklık butonları çalışmıyor. ses açma kapama parlaklık vs hiçbiri çalışmıyor. Ekranın parlaklığını "güç yönetimi" ayarlarından yapabilsem de bu tuşların çalışması işimi son derece kolaylaştıracaktır. Bilginiz var mı?

edit: yukardaki yöntemler işe yaramıyor.

bugra9

@calmo, konunun ilk iletisindeki bilgisayar ile aynı sorunu yaşamıyormuşsun. Yeni konu açsan daha iyi olur.

calmo

Tamam. Konu çok benzer olduğu için aynı başlık altında toplansa daha iyi olur diye düşündüm. Yeni başlık burada

bugra9

Teşekkürler. Parlaklık sorunları genelde cihaz donanımlarıyla alakalı oluyor yani farklı cihazlarda farklı nedenlerden dolayı parlaklık çalışmıyor. Bundan dolayı farklı bilgisayarlar için farklı konu açılması daha uygun duruyor. Yeni konu açıldığı için bu başlığı tekrar kilitleyelim.