Yurtdışında, muhtemelen İngiltere'de geçiyor olay.Bir anaokulunda öğretmen çocuklara temalarını kendilerinin belirlediği resimler yapmalarını istiyor.Herkes ev, araba, anne, baba çizerken çocuğun bir tanesi garip bir resim yapıyor.Öğretmen soruyor, ne çiziyorsun diye.Çocuk Tanrı'yı çiziyorum diye cavaplıyor.Öğretmen ama Tanrı'yı çizemezsin ki.Daha önce hiç görmedik.Çocuğun cevabı net, merak etmeyin, birazdan göreceksiniz.
Demeye çalıştığım şudur, bu ülkenin neredeyse tamamı, onların yaratıcılığını, araştırma ruhunu, eleştirel düşünce tarzını bastıran bir eğitim sistemi, kafa yapısı ile eğitim-öğretim aldı.Tabi gerek öğretmenlere gerekse öğrencilere yeni şeyler denemek zor ve meşakkatli bir yol olarak görünüyor.Kalabalığa karışıp gitmek, görünmeden yaşamak, etliye sütlüye pek karışmamak bir erdem gibi gösterildiği sürece, hiçbir zaman farklı pencereden bakmayı öğrenemeyiz.Ben tarih öğretmeniyim.Evet, öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerime Linux kullanmak üzerine konuşmalar yapmıyorum ama her zaman herşeyin ''başka bir yolu'' olduğunu anlatmaya çalışıyorum.Ne düşünmeleri gerektiğini değil, nasıl düşünmeleri gerektiğini öğretiyorum.Bunu yapabilirsem, eminim ileride pencerelerini değiştirirler.