Ubuntu 16.04 Snap Kullanımı

Başlatan Quapukulu, 23 Nisan 2016 - 21:42:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

Paket, tpaw isimli geliştiriciye ait. Kısacası ne resmi Blender tarafı ne de Ubuntu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

karasu

Hocam peki ne blenderın nede ubuntunun paketi değil,
iyi ama ben tpaw geliştiricisini nasıl buldum? ve ubuntu bu paketin denetimini yapıyormu, yapmıyorsa işlerin gidişatı bayabi karışık gibi.
Snap paketlerini 'snap find' komutu ile ararken depo olarak nereye bakıyor.

Yukarıda bahsettiğim blender probleminde tpaw içinde cuda çalıştırabildim. meğer /snap/bin dizinine koyduğu 'Blender' dosyasını çalıştırdığı için cuda kullanamıyormuşum. /snap/../blender-tpaw içindeki 'blender' dosyasını çalıştırınca hiç sorunsuz cudayı kullandı. ama bu durumdada snap paketi olmasının bir mantığı kaldımı karışık mevzu. blender tıkla çalıştır olarak dağıtıldığından iş karışık biraz.

Teşekkür ederim.

heartsmagic

"Geliştiricisini nasıl nasıl buldum?" derken? 

İkilik denetiminin yapıldığını sanmıyorum, aynen şu an PPA'larda olduğu gibi. Kullanıcı PPA eklerken geliştiriciye güveniyor ve kendisi ekliyor sistemine. Paket depolarda derleniyor belki ama haliyle Canonical ikilik denetimi veya kaynak kod denetimi yapmıyordur. Bu internetten indirilip kurulan bir uygulamada alınan riskle eş değer neticede. Ha geliştiricinin sitesinden alıp derlemiş ve kurmuşsun ha PPA'dan.

Snap tarafında ise işler biraz daha değişecek. Mekanizma nasıl işler bilemiyorum ama "blender" ismindeki paket Blender tarafından gelir ileride. Kısacası o paketin asıl geliştiriciden geldiğini bilirsin. Şu an ne oluyor? Ubuntu paketçileri Blender kaynak kodunu alıyor ve paketliyorlar, sonra depoya koyuyorlar. Snap ile ne oluyor veya olacak? Blender geliştiricileri snap paketi yapacaklar, depolara koyacaklar. Bu kadar. Haliyle sen "find" ile bakarken Snap depolarına bakıyorsun. tpaw isimli kişi ilgili değişiklikleri yapmış, kendi ismiyle koymuş. Sen ha onun sitesinden alıp kurmuşsun ha snap depolarından, ha PPA'dan.

Kaldı ki Snap dediğimiz şey muhtemelen Ubuntu ile de sınırlı kalmayacak. 
https://insights.ubuntu.com/2016/06/14/universal-snap-packages-launch-on-multiple-linux-distros/
http://snapcraft.io/

Diğer dağıtımlarda da geliyor artık Snap paket desteği. Senelerdir denirdi ya tek paketleme olsun diye, oluyor işte. Eksisi, artısı tartışılır elbette fakat ilginç bir döneme girdiğimiz aşikar.

CUDA sorunu hakkında bir fikrim yok ne yazık ki. Snap tarafını da yeterli şekilde kurcalamadım ancak iki farklı ikilik getirmesi şaşırttı beni. Neden hem normal blender hem de blender-tpaw ikiliği var ki? 

md5sum /snap/bin/blender
md5sum /snap/bin/neredeyse_artık/blender-tpaw

ne diyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

karasu

Ben KDE-neon kullanıyorum, "snap find" komutunu verince karşıma gelen liste benim aklımı karıştırmıştı. Bu listeye nasıl ulaştığımı merak etmiştim. Hangi snap deposu sisteme eklendide ben ben hali hazırda bir liste görüyorum diye.

Blender (Kendi web sitesinden indiridğim) 26ab9b3ace0f24284eb6f52507beb7b5
/home/user/....

Blender (tpaw tarafından hazırlanan          ) 26ab9b3ace0f24284eb6f52507beb7b5
/snap/blender-tpaw/1/blender

cuda kullanmama engel olan blender dosyasının içeriği:
/snap/bin/blender-tpaw.blender
Alıntı Yap#!/bin/sh
set -e

# snap info
export SNAP="/snap/blender-tpaw/1"
export SNAP_COMMON="/var/snap/blender-tpaw/common"
export SNAP_DATA="/var/snap/blender-tpaw/1"
export SNAP_NAME="blender-tpaw"
export SNAP_VERSION="2.77a"
export SNAP_REVISION="1"
export SNAP_ARCH="amd64"
export SNAP_LIBRARY_PATH="/var/lib/snapd/lib/gl:"
export SNAP_USER_COMMON="$HOME/snap/blender-tpaw/common"
export SNAP_USER_DATA="$HOME/snap/blender-tpaw/1"

if [ ! -d "$SNAP_USER_DATA" ]; then
   mkdir -p "$SNAP_USER_DATA"
fi
export HOME="$SNAP_USER_DATA"

# Snap name is: blender-tpaw
# App name is: blender

exec /usr/bin/ubuntu-core-launcher snap.blender-tpaw.blender snap.blender-tpaw.blender /snap/blender-tpaw/1/command-blender.wrapper "$@"

Büyük ihtimal yukarıda dizinleri export ile snap'a gösterirken cuda için gerekli olan bir dizini atlamışlardır diye tahmin yürütüyorum.
Mevcut durumda:
Blender'ın sitesinden indiridğim blender için : 2.77a Sadece ekran kartı sürücüsünü yüklemek cuda kullanmak için yeterli oluyor.
Ubuntu deposundan kurulan blender için     : 2.76b nvidia-cuda-toolkit kurmadan cuda kullanılamıyor.
Snap ile kurulan Blender için durum biraz değişik:
         Eğer menüye atılan kısayoldan blenderı çalıştırırsanız. (/snap/bin/blender-tpaw.blender) cuda hiçbir türlü çalışmıyor.
         Eğer kısa yoldan değilde snap'ın açılıdığı dizinden çalıştırırsanız aynı siteden indirmiş gibi toolkit kurmadanda cudayı çalıştırabilirsiniz.

Birde snap uygulaması kurduğumda iki dizin sisteme bir disk gibi eklendi, dolphin içinde "döngü aygıtı" adındaki bu iki dizinlerden biri /snap/ubuntu-core/122/ diğeri /snap/blender-tpaw/1/

snap paketi için biraz daha olgunlasmasını beklemekte fayda var sanırım.

heartsmagic

Snap'i kurunca kendi içinde depo ayarı geliyordur zaten, bakılan yer de bu varsayılan depodur. Sen arama yapınca haliyle orada Blender ile alakalı ne varsa onu görüyorsun. Blender'ın resmi paketi girmemiş ama bu tpaw isimli geliştirici kendi paketini yüklemiş, olay bundan ibaret.

İki dosyanın içeriği aynı, tpaw isimli şey Cuda ayarlaması yapan bir betik, doğrudan Blender ikiliğini çalıştırıp ayar yapıyor sanırım. Fakat yapılan şeyler pek doğru değil ki Cuda çalışmıyor sende. Diğerini açınca çalışması da kendi sitesinden indirdiğin şeyle Snap tarafından gelen şeyin birebir aynı olmasından kaynaklanıyor. 

Snap için elbette zamana ihtiyaç var, henüz yolunda başındayız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cenin

ShotCut video düzenleme programı için .snap dosyası verilmiş fakat dosya boyutunda hatrı sayılır bir farklılık var. Eğer hep öyle olacaksa işler pek iyi gitmeyecektir.
tar.bz2 uzantılı portable sürüm 62 mb boyutundayken .snap uzantılı dosyanın boyutu 188 mb. Çok büyük bir fark bence bu.

bugra9

@cenin hep öyle olacak. 10kb boyutunda olan bir yazılımın snap paketinin 50mb civarı olduğunu dahi görebilirsin. Bunun sebebi yazılım için ihtiyaç duyulan her şeyin, işletim sisteminin içinde olsa dahi paketin içine eklenmesi. Yani her bir snap paketi sanal makine gibi bir şey oluyor. Böylece tamamen sorunsuz bir uygulama deneyimi ile tamamen güvenli yani kullanıcılarında oluşturduğu paketleri güvenle yükleyebileceğimiz bir sistem elde ediliyor.

Alıntı YapEğer hep öyle olacaksa işler pek iyi gitmeyecektir.
Deb sistemi her zaman olacak ama Ubuntu'nun temeli snap üzerine kuruluyor. Açıklamalara göre Ubuntu 18.04'de her şey snap paketlerinden oluşacak. Yani kullanıcının tercihine bırakılan bir durum değil. Yavaş yavaş snap sistemine geçilmesinin sebebi ise Ubuntu'nun telefon ve tablet pazarına girmek istemesi. Masaüstü ve mobil dünyası birleşerek tek bir uygulamanın tüm sistemlerde çalışabilir olması ve Ubuntu deneyiminin tüm cihazlarda aynı olmasını sağlamak. Bunun ilk örneği 17.04'de uygulanacak ve aksilik olmaz ise 18.04'de tüm geçiş sağlanmış olacak.

guestwho

Bir resim bin kelimeye bedeldir demişler.



Flatpak 'lerin altında yer alan "runtime" ya da "container" lar daha akıllıca bir tasarıma işaret ediyor.
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!