Robot projesi

Başlatan sknrk, 03 Mayıs 2016 - 10:53:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sknrk

Öncelikle herkese merhaba. Ben yakın zaman içerisinde robotlara ilgi duymaya başladım ve bu alanda biraz ilerlemeye karar verdim. Robot programlamaya başlamak istiyorum. 2 senedir C ve C++ ile kod yazıyorum. Seviyemi soracak olursanız inanın bende bilmiyorum. Biraz araştırma yaptım fakat nereden başlayacağım ile alakalı bir bilgi edinemedim.

https://www.youtube.com/watch?v=oCMGeqIW2ic
Burdaki video çok ilgimi çekti.

gnukarabatak

Robot programlama robot tasarımının bir ayağını oluşturur. Biraz pahalı bir uğraştır söylemeye gerek yok. Gelişmiş bir programlama yapacaksan yani çok fonksiyonları ve kodlaması olan ARM mikrodenetleyicilerle başlayabilirsin. ARM programlamak için GCC ARM dilini kullanabileceğin gibi (ücretsizdir kendileri) Keil gibi ücretli yazılımlarla da bu işi yapabilirsin. Diğer alternatiflerin PIC mikrodenetleyicilerle de yola devam edebilirsin. PIC için epey bir programlama dili mevcut. Ücretsiz bir derleyici olan SDCC yi kullanabileceğin gibi ücretli olan Microelektronika nın MICRO C sini de kullanabilirsin. Şayet daha kolay ve eğlencelik olsun, küçük şeyler yeter bana diyorsan Arduino bu konuda iyi bir ücretsiz alternatiftir. Üstelik kendi derleyicisi ve donanımı uyum içinde bir geliştirme kartıdır. Seçim tamamen senin ihtiyaçlarına ve zevkine göre şekillenecektir.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

sknrk

Ben robot programlama açısından ileri seviyelere doğru yol almak istiyorum. Arduino benim ilk tercihimdi fakat beni daha ileri götürebilecek başka şeyler varsa onlarla yola çıkmayı daha uygun görüyorum. Ayrıca kaynak konusu ne derecede bu işte o konu hakkında da yardımcı olursanız sevinirim.

erdemakin09

Şimdi nasıl robot yapacaksın ne yapacaksın. Bende bu aralar çok ilgileniyorum bu konularla. Bu işe arduino ile başlamak avantajlıdır. Çok büyük bir topluluk ve bu topluluğun getirdiği çok fazla destek ve proje var. Artı fiyat olarak çok uygun.

Arduino bittikten sonra tek kart bilgisayarlar (raspberry pi3, beagleboard, vs..) ilgilenmen gerekli. Çünkü arduino bir yere kadar götürür. Görüntü işleme, robotik yapay zekası gibi unsurlar için hem çok güçlü işlemcilere hemde işletim sistemine ihtiyacın vardır. Burada bu açığı tek kart bilgisayarlar kapatıyor.

Son söz olarak;
Eğer yapacağın şey uzaktan kumandalı araba, kendi kendine yolunu bulan robot tarzı çok fazla sensör isteyen projelerse arduino kullanmak akıl karıdır.
Fakat kullanıcının yüzünü tanımlayacak, kullanıcının sorduğu soruları cevaplayacak tarzda ileri bir robot ise tek kart bilgisayarlar.
Her Can Bir Gün Ölümü Tadacaktır!

sknrk

Anlaşılan Arduino başlangıç olacak.