Ubuntu 16.04 LTS Genel Şikayet

Başlatan hasansahin, 22 Nisan 2016 - 08:18:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

15.10'un çıkması ile birlikte Unity8 ve MIR tartışmaları internet forumlarında yerini aldı. Hatta çoğu insan bu iki ortamında 16.04'e ekleneceğini söylüyordu.
Maalesef olmadı. Zannımca Unity7 artık eskidi ve tazelenmeye ihtiyacı var. Yeni sürüm olan Unity8, LTS sürümünde yerini almalıydı.

MIR olayında da; Xorg'tan bıkmış insanların şikayetleri artık sonra erecekti. Düşünsenize ben 1998 yılından beri Linux kullanıcısıyım ve o zamandan beri Xorg kullanılıyor.
Elbetteki yenilendi, bugünkü modern haline kavuştu ama bence onunda yenilenmeye ihtiyacı var. Ama onu da bu sürüme eklemediler.

Bir de bunlar yetmiyormuş gibi, ATI fglrx desteğini kaldırmışlar. Bence bahaneleri geçersiz çünkü en son sürücüleri ekleyeceksin diye bir şart yok. Veya insanlara farklı kernel
seçenekleri sunarsın ve bu desteği verirsin. İlginç...

Son olarak, Ubuntu Gnome sürümünde ise, 3.20 sürümünün olmaması tuhaf geldi. Açıkcası ben bu sürümden hiç ama hiç hoşlanmadım. Kişiden kişiye değişir tabiki...
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

Quapukulu

Açıkçası Unity 8'i bende bu sürümde bekledim.Sanırım telefon ve tablet işleri araya girince masaüstü Unity 8 biraz arka planda kaldı.En azından masaüstü için biraz yavaş ilerleme kaydedildiğini söyleyebiliriz.Yine de ilerleyen günlerde denemeye sunulur.Ancak 16.04'ün LTS sürümü olduğu düşünülürse geliştiriciler riske atmak istemediler diye düşünüyorum.

Gnome 3.20 kullanıma sunulduğunda ise Ubuntu 16.04 sürümü için özellikler belirlenmişti.Yani biraz zamanlama sorunu oldu.Gerçi bu her Ubuntu dağıtımında olan bir sorun.

heartsmagic

MIR ve Unity 8 olayı @Quapukulu'nun söylediği üzere olgunlaşmadan LTS sürüme konulmak istenmemesinden ötürü. Henüz ikisi de geliştiriliyor, ikisi de hazır değil.
ATI meselesi ise Ubuntu ile ilgili değil, AMD/ATI tarafı bıraktı o işi. Yeni sürüm Xorg ile çalışmıyor sürücüleri ve açık kaynağa dahil olanların kullanılmasını öneriyorlar, daha doğrusu istiyorlar. Ubuntu tarafının bunu aşması mümkün değil. Kapalı kaynak sürücüleri elden geçirip X'e göre uyarlama imkânları yok haliyle.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cokomoko

Ben de bu sürümü kuranlardanım; precise'den sonra ubuntu'ya bir bakış attım. Açıkçası amacım üstüne unity8 ve mir kurmaktı denedim ama olmadı, unity8 oturumunu seçice tıkanıyor, oturuma girmiyor. Mir olayına gelince mir ile ilgili paketleri yüklemedi, bozuk paket hatası veriyor çoğu pakette, mesela compiz'le ilgili pluginsleri kurmaya kalktığımda da aynı sorun oluyor. Bilemiyorum belki de snappy ile ilgilidir, ne kadar paket snappy ile uyumlu fikrim de yok.
Yani öylece bir köşede duruyor, belki ileride güncellemelerle unity8+mir mümkün olur. Ama bence mir ancak önümüzdeki yılın nisan ayına oturur, sonbahara doğru olan ubuntu sürümüne eklenir, hatalar görülür, düzeltilir ve nisana hazır olur, rayına oturur gibime geliyor.   
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

heartsmagic

Özellikle snappy ile kurulum yapmadıysan paketler o taraftan gelmez, normal paketlerde bir şekilde sorun var demektir. Diğer konu için ben de öyle düşünüyorum, bir iki sürüm sonra denemeler başlar inşallah, sonraki LTS sürüme de kullanıyor oluruz.

onparmakfklavye

test sürümünde software centerdan chromium ve gimpi yükleyemedim. Install butonuna bastığım halde yükleme devam etmiyordu. Dün finali kurdum, chromium yüklendi fakat gimpi yine yüklemiyor. f.lux, palemoon repositorylerini eklemedi.

Yaklaşık 1 haftadır xubuntu, kubuntu ve ubuntu üzerine kde yükleyerek denedim. Birinde monitörler saçmalıyor diğerinde videolar tam ekranda donuyor, en problemsizi unity fakat onda da taskbar yok ve alt + tab fonksiyonu çok kullanışsız. Evet compizle alışılmış hale getirilebiliyor fakat bu seferde Super + D bozuluyor. Tint2 unityde sorunlu, lxpanel temayla uymuyor. Kısaca desktopta linux kullanmak işkence, mutlaka birşeyler eksik kalıyor...

hasansahin

Ati olayının ubuntu ile alakası aslında var. Sürücüler ile uyumlu bir çekirdek sürümünü backport olarak vermeleri lazım. Kullanıcıya open source dayatması yapmak doğru değil. Çünkü masaüstü efektleri anlamında bile öpen source sürücüler çok verimsiz. Kaldi ki oyunlardan hiç bahsetmiyorum bile. 3D anlamında verimsiz olan bu sürücüler işlemciye de çok yükleniyor. İnsanı linux tan soğutur.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

nuked

Amd yeni sürücü çıkardı ama beta ve 14.04.4 için hazırlanmış Haziran ayına normal sürümünü yayınlayacaklardır. Fglrx ile uğraşıp zaman kaybetmek istemiyorlar.

Açık kaynak sürücüsü meselesine gelince
Depodaki paketler opengl 4.1'e kadar destekliyor. Geliştirici sürüm mesa ise opengl 4.3 kadar destek geldi. 4.4/4.5 desteği de yıl bitene kadar gelir. O kadar da kötü değil yani deyip biraz idare edin diyorlar.

FireSwords

Benim hoşuma gitmeyen bu entry'deki durum: https://eksisozluk.com/entry/60070372

Bağı kesmeye yarayan bu simge niye yeni sürümde bu kadar çirkin duruyor? Eski sürümlerde arka planla gayet uyumluydu. Ufak bir detay ama göze batıyor. Üstelik daha fazla sürücü bağlı ise gerçekten çirkin bir görüntü oluşuyor.

Bir diğer konu tamam Unity 8 yetişmemiş olabilir, riske girmek istememiş olabilirler... Ama GTK temasını değiştirmenin zamanı gelmedi mi? Yıllardır görünüm tamamen aynı. Sırf 14.04 ve 16.04 arasında fark olduğu belli olsun diye GTK temasını yenilerdim ben olsaydım.

arti17

Ubuntu 16.04 LTS,Ubuntu Software'de kurulamayan uygulamalar:
-Gimp
-MyPaint
-Vlc

Quapukulu

Alıntı yapılan: arti17 - 22 Nisan 2016 - 18:45:47
Ubuntu Software'de kurulamayan uygulamalar:
-Gimp
-MyPaint

Eğer ''Yazılım ve Güncelleştirmeler'' penceresinden indirme adresini ''Ana Sunucu'' yaparsanız indirebilirsiniz.

arti17

Alıntı yapılan: Quapukulu - 22 Nisan 2016 - 19:14:03
Alıntı yapılan: arti17 - 22 Nisan 2016 - 18:45:47
Ubuntu Software'de kurulamayan uygulamalar:
-Gimp
-MyPaint

Eğer ''Yazılım ve Güncelleştirmeler'' penceresinden indirme adresini ''Ana Sunucu'' yaparsanız indirebilirsiniz.
@Quapukulu teşekkür.çözüldü.Sorum Ubuntu yöneticilerine:Ubuntu türkiye sunucusu ne zaman ayarlayacağız?

ubuntupardus

Unity8 i bende bekliyordum. En azından unity7 yanında kurulma opsiyonu falan olmalıydı diye düşünüyorum. Hayal kırıklığına uğradım. 16.04 ile yeniden kurulum yapıp sudo apt install unity8-desktop-session-mir ile unity8 kurulumu yapmak istedim ama olmadı.
"Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip"
hatası alıyorum.

Ne yani, şimdi unity8'i 16.04' kuramıyormuyuz. Kurabilirsek eğer, daha önceki sürümlerde olduğu gibi sorun çıkartma ihtimali yüksek mi?

burak öztürk

İzlenimlerime göre Canonical dikkatini masaüstünden daha çok mobil tarafa kaydırmış durumda. Bu durumda masaüstü tarafında değişimin süresi de biraz uzayacaktır. Temennim o ki; günün birinde hem mobil hem masaüstünde Ubuntu sistemini kullanabilmek. Büyük teknoloji marketlerde Ubuntu tablet ve telefonlarla karşılaşabilmek. Çünkü seviyorum bu sistemi. Daha iyi yerleri hak ediyor.

ubuntupardus

Alıntı yapılan: burak öztürk - 22 Nisan 2016 - 20:24:44
İzlenimlerime göre Canonical dikkatini masaüstünden daha çok mobil tarafa kaydırmış durumda. Bu durumda masaüstü tarafında değişimin süresi de biraz uzayacaktır. Temennim o ki; günün hem mobil hem masaüstünde Ubuntu sistemini kullanabilmek. Büyük teknoloji marketlerde Ubuntu tablet ve telefonlarla karşılaşabilmek. Çünkü seviyorum bu sistemi. Daha iyi yerleri hak ediyor.

Bende çok isterim mobilde ubuntu kullanabilmek. Yalnız bunun olması için, ya android kadar uygulamanın sisteme yazılması ya da android uygulamalarının da "ubuntu touch" işletim sistemi içinde sorunsuz olarak çalıştırılabilmesi gerekiyor.

Böyle bir çalışma var mı? Bu konuda bir bilginiz var mı? Ben zaman zaman takip ediyorum ama böyle bir bilgiye rastlayamadım.

Kaleihan

Alıntı yapılan: ubuntupardus - 22 Nisan 2016 - 20:27:20

Bende çok isterim mobilde ubuntu kullanabilmek. Yalnız bunun olması için, ya android kadar uygulamanın sisteme yazılması ya da android uygulamalarının da "ubuntu touch" işletim sistemi içinde sorunsuz olarak çalıştırılabilmesi gerekiyor.

Böyle bir çalışma var mı? Bu konuda bir bilginiz var mı? Ben zaman zaman takip ediyorum ama böyle bir bilgiye rastlayamadım.
Ubuntu telefonlarda Ubuntu touch mağazası var ve günlük kullanılan uygulamaların hepsinin içinde olduğu kesin. Kaç bin uygulama vardır bilmiyorum.

ubuntupardus

Alıntı yapılan: Kaleihan - 22 Nisan 2016 - 22:58:17
Alıntı yapılan: ubuntupardus - 22 Nisan 2016 - 20:27:20

Ubuntu telefonlarda Ubuntu touch mağazası var ve günlük kullanılan uygulamaların hepsinin içinde olduğu kesin. Kaç bin uygulama vardır bilmiyorum.

Ben baktım ama pek fazla yok. Toplam 750 kadar uygulama var. Bir telefonun kullanılmasını sağlayan en önemlisi de uygulama zenginliği. Ben zaten kullanıcıların android ve ios'tan sıkıldığını düşünüyorum. Eğer ubuntu uygulamalar konusunda başarıyı sağlayabilirse ve hızlı çalışırsa kullanıcılar tarafından hemen kullanılacağını düşünüyorum. Özellikle ülkemizde bir telefon frimasıyla anlaşıp ubuntu yüklü telefonlar çıkarırlarsa uygun fiyat politikasıyla iyi işler çıkaracağını düşünüyorum. Mesela General Mobile'ın şuan AndroidOne projesi gibi bir şey yapılabilir. General Mobile ile anlaşılıp ubuntu telefonlar çıkarılabilir. Ama dediğim gibi bunun için öncelikle uygulamaların çözülmesi lazım ki; bu saatten sonra çok kolay bir iş değil. Zira Windows bile kaç sene oldu pazara gireli ama henüz pek başarılı olduğu söylenemez. Ubuntu'nun bu zamandan sonra pazara girmesi çok kolay olmayacak gibi. Maalesef

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Nisan 2016 - 23:37:31

Software Center'i değiştirmişler fakat bu yeni gelen yazılımla bazı uygulamlar kurulmuyor. Gimp, VLC denedim ama kurulmuyor. Ayrıca eski Ubuntu Software center da olan çoğu uygulama bulunmuyor. Mecburen eskisin kurmak zorunda kaldım.
Fakat onunla da yükleyemedim. Bağımlılık hatası alıyorum. Tertemiz sistemde bu hatalrın olmaması gerekirdi. Anlaşılan sorunlu bir sistem olmuş. Hataları nasıl düzeltebiliriz?

Qeox

yeni gnome market çok sorunlu bazen uygulama kaldırmıyor ve indirme yapmıyor. aradığım çok şeyi bulamadım örneğin vlc flash player ve ilave eklentiler gibi.
kurulum sırasında eskiden önce wifi ayarı açılır baştan 3. parti uygulamaları ve güncellemeleri işaretlerdim öyle kurulum yapardı şimdi o seçenek çıkmadı.
ubuntu tweak kuramadım hiçbir şekilde bu beni sinir etti bleachbit ile idare edecez :) ayrıca halen yazılım ve güncelleştirmeler kısmında devoloper options kısmı duruyor oda ilginç.
ve önceden kurulum sonrası bayağı güncelleme gelirdi dün kurdum şuana kadar 0 güncelleme geldi sorun bende mi acaba..

bu arada not: sıfırdan yeni kurulum yaptım sorunlar çözüldü..
Geçmişim, olamadığım her şeydir..

ubuntupardus

Unity Tweak aracını ben kurabildim "Gnome Center" ile. Ama dediğim gibi bende de vlc ve gimpte sorun çıkardı. Aslında eskiside sorun çıkardı. Bağımlılık sorunu var diyor. Vlc ve gimp yüklemeye çalıştığımda. Dediğiniz gibi sorunlar var sistemde hala. Bu seferki LTS sürümü güzel çıkmadı çok basit ama can sıkıcı sorunlar hemen ortaya çıktı. Ubuntu 14.04 ilk çıktığında böyle değildi. Bu sefer pek olmamış gibi.

Nabi

''Yazılı ve Güncelleştirme''den indirme adresini ''Ana sunucu'' yaparsanız programaları indirebilirsiniz
Devler gibi eserler bırakmak için,karıncalar gibi çalışmak lazım.
-Necip Fazıl Kısakürek

Altaylardan_Gelen_Atlı

Arkadaşlar olaylara günü birlik bakıyorsunuz diye düşünüyorum

Serzenişleriniz Mir'e ağırlık verilmiş unity 8 tam oturmamış vs... diyorsunuz masa üstü şikayetleriniz var gibi :)

olaya farklı bakalım.

Şöyle ki unix tabanlı İOS  sistemi oturmuş kitlesi belli.

Linux tabanlı Android bu yarışın öncülerinden ve hala önlerde

Bunun dışında Samsung Tizen denedi, Windows Phone, Firefoxa denedi vs...bir kaç tane daha var isimleri aklıma gelmedi

Peki  Canonical ubuntuphone ile neyi hedefliyor sorusuna vereceğimiz cevap ;

Telefonu bir PC ye çevirme amaçlı diye biliyorum yani telefonlar kısa vadede bir monitör ile Ubuntuphone sayesinde PC olacak yani günü değil geleceği hesaplayan bir mantık bu oluştuğunda piyasaya hakim olma şansını yüksek görüyorum yanılıyor olabilirim de.

Bu bağlamda ubuntuphonenin avantajı linux kullanıcı kitlesinin asgari % 10'u yazılımcı kesim bunların çoğu android ve ıphone ya uygulama yazıyor amaç hem kendini geliştirmek hem para kazanmak işte en büyük avantaj budur ve toplum cebinde PC taşımak ister.

işte bu % 10'luk kesim Ubuntu Phone yani telefon PC için hazır bir kuvvet var ve işte bu yüzden tutma şansı yüksek olaylara ileriye dönük bakarsanız şimdiden uygulama yazmaya başlayabilirsiniz :)
'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

heartsmagic

Alıntı yapılan: hasansahinAti olayının ubuntu ile alakası aslında var. Sürücüler ile uyumlu bir çekirdek sürümünü backport olarak vermeleri lazım. Kullanıcıya open source dayatması yapmak doğru değil. Çünkü masaüstü efektleri anlamında bile öpen source sürücüler çok verimsiz. Kaldi ki oyunlardan hiç bahsetmiyorum bile. 3D anlamında verimsiz olan bu sürücüler işlemciye de çok yükleniyor. İnsanı linux tan soğutur.
@hasahsahin, Xorg sürümünü desteklemeyen bir sürücü için ne yapsın Ubuntu ya da Canonical? Sürücüyü bir şekilde kırıp, Xorg sürüm desteğine göre mi yazsın? Açık açık yazdım esasında bunu, AMD/ATI artık bu sürücüyü öldürüyor, Ubuntu'nun konu ile hiç ama hiç alakası yok. Yeni sürüm Xorg kullanmasa mıydı? Dayatma dediğin şeyi  AMD/ATI yapıyor, şikayetlerin Ubuntu ile alakası yok. Çekirdek olayın sadece ucu, mesele çekirdek değil yani. Kısacası bu konudaki şikayetinin muhatabı AMD/ATI. Kaldı ki Ubuntu'nun 2017'ye kadar destekli 12.04, 2019'a kadar destekli 14.04 LTS sürümleri var. İkisinde de istediğin sürücüleri kullanabilirsin. Daha ne yapsın? Var mı bu kadar geniş yelpazede destek veren bir başka dağıtım?

Alıntı yapılan: ubuntupardusUnity Tweak aracını ben kurabildim "Gnome Center" ile. Ama dediğim gibi bende de vlc ve gimpte sorun çıkardı. Aslında eskiside sorun çıkardı. Bağımlılık sorunu var diyor. Vlc ve gimp yüklemeye çalıştığımda. Dediğiniz gibi sorunlar var sistemde hala. Bu seferki LTS sürümü güzel çıkmadı çok basit ama can sıkıcı sorunlar hemen ortaya çıktı. Ubuntu 14.04 ilk çıktığında böyle değildi. Bu sefer pek olmamış gibi.
Kurulamama sorununun çözümü bu başlıkta var, tam bu başlıkta. Biraz daha dikkatli okuman lazım. Mesele Türkiye sunucuları ile alakalı. Henüz yeni çıkmış bir LTS sürüm için çok erken yorum yapıyorsunuz arkadaşlar :) Kaldı ki böyle şeyler olabilir, kısa süre sonra düzeltme gelmezse o zaman düşünmek lazım. 

ubuntupardus

Evet sunucuyu "ana sunucu" olarak değiştirdiğimde oldu. Ama bunu bilmiyordum. Mesajı benden sonra cevaplamış arkadaş.
Ama ne bileyim önceki sürümlerde daha önce böyle bir sorunla karşılaşmıyordum. Sıfırdan yükleme yapıp sonrasında hemen sorunlarla karşılaşmak insanın biraz canını sıkıyor. Ama bu ubuntudan vazgeçiremiyor insanı o ayrı :)

Nabi

Bence 14.04 sürümü kullanan arkadaşlar hemen 16.04 e dolaylı yoldan yükseltmesinler veya temiz kurulum yapmasınlar. 16.04 de ciddi güzel gelişmeler var ama ufak tefek sorunların oturması birazcık zaman alabilir. Tabiki bu önerim benim gibi acemi olanlara:-)
Devler gibi eserler bırakmak için,karıncalar gibi çalışmak lazım.
-Necip Fazıl Kısakürek

arti17

1-Ubuntu 16.04'de ana sunucu değiştirme.bilenler bilirde yinede bir kısa video burada»»https://vimeo.com/163943836«« {not:konu açmak yerine buraya ekledim.eğer yanlış yere eklediysem taşıyın lütfen!}