Kurulum tercihi neye dayanır?

Başlatan illedelinux, 08 Nisan 2016 - 23:29:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illedelinux

Kurulum neden bir türlü değil de grafik ve text olmak üzere iki türlüdür?
İki türlü olması bir zorunluluk mu, yoksa zevkten mi?
Örnegin grafik kurulumu herkes yapabilirken, zor olan text kurulum neye dayanır?
Text kurulum bir zorunluluk degilse bazı dağıtımların halen grafik kuruluma geçmemesinin özel bir nedeni var mı?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi?
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

freeman

Grafiksel arayüzle kurulum işlemlerinin temel sebebi, herkes için bu işleri kolaylaştırmaktır.
Metin tabanlu kurulum işlemleri daha az sistem kaynağı tüketir ve aslında daha fazla kontrol imkanı verir.

Bu olayı anlamak için metin tabanlı ve grafiksel arayüze sahip programı önce terminalden sonra grafiksel arayüzden kullanın. Farkı anlarsınız.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

illedelinux

@freeman daha az sistem kaynagı tüketimi, sadece kurulum esnası için mi, yoksa text kurulum yaptıgımız için kurulumdan sonra da mı sistem kaynagını daha az kullanacak demek istediniz?
Yani Ubuntu'yu görsel kurucuyla değil de text kurulum ile yaptıktan sonra Ubuntu sistem kaynagını daha az mı kullanacak?

Source

Alıntı yapılan: illedelinux - 09 Nisan 2016 - 19:11:03
@freeman daha az sistem kaynagı tüketimi, sadece kurulum esnası için mi, yoksa text kurulum yaptıgımız için kurulumdan sonra da mı sistem kaynagını daha az kullanacak demek istediniz?
Yani Ubuntu'yu görsel kurucuyla değil de text kurulum ile yaptıktan sonra Ubuntu sistem kaynagını daha az mı kullanacak?

Hayır kurulum aşamasından bahsediyor.Yüklediğiniz paketler aynı birşey değişmeyecek.

freeman

Alıntı yapılan: illedelinux@freeman daha az sistem kaynagı tüketimi, sadece kurulum esnası için mi, yoksa text kurulum yaptıgımız için kurulumdan sonra da mı sistem kaynagını daha az kullanacak demek istediniz?
Metin tabanlu kurulum yaptıktan sonra KDE, Gnome gibi bir masaüstü ortamı kullanırsanız haliyle daha fazla sistem kaynağı isteyecektir.

Linux sunucularında genelde görsel bir masaüstü ortamı kullanılmaz. Tüm işlemler terminal vasıtası ile yani komutlarla yapılır. Bu yüzden Linux sunucular Windows makinelerden daha az sistem kaynağı gerektirirler. 
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

illedelinux

Alıntı YapMetin tabanlu kurulum yaptıktan sonra KDE, Gnome gibi bir masaüstü ortamı kullanırsanız haliyle daha fazla sistem kaynağı isteyecektir.

Linux sunucularında genelde görsel bir masaüstü ortamı kullanılmaz. Tüm işlemler terminal vasıtası ile yani komutlarla yapılır. Bu yüzden Linux sunucular Windows makinelerden daha az sistem kaynağı gerektirirler.

İşin bu kısmını anladım, teşekkürler.
Ancak benim asıl sorum; Slackware, Gentoo, Arch gibi ve bunların tabanını taşıyan bir çok dağıtımın grafik kurulum seçenegi neden vermedigidir?
Yani Manjaro gibi her iki kurulum seçenegi neden vermiyorlar?
Veya grafik kurulum seçenegi neden yok?

Kaleihan

Belki de hitap ettiği kesimden dolayıdır. Arch, Slackware vb. dağıtımlar hep biraz daha deneyimli kişiler için. Ama Ubuntu, Mint vb. hep son kullanıcıya yönelik, daha kolay ve grafiksel kurulum içeriyor. Forumda hep Arch hakkında, Ubuntunun kendi yaptığı şeyleri senin uğraşıp yapman gerektiğini söylüyorlar. Sisteme daha fazla hakim olabiliyormuşsun. Bu da onlardan bir kanımca.

natgho

Arch'ın çatallaması zaten Manjaro :)

yani veriyorlar ama bu işi farklı distrolar ile yapıyorlar, arch kullanmak isteyen adam zaten konsol aşkından arch seçmekte, yani amaç o kurulumu o ekrandan yapmak, eğer arch isteyip arayüz istiyorsan Manjaro seçip kuruyorsun, aynı şekilde Gentoo içinde sabayon var mesela, ben de kişisel bilgisayarıma format atacağım zaman arayüzden (neredeyse) next next done yapıp geçiyorum ama sunucu kurulumu yapacağım zaman ubuntu-server üzerinden kurulum yapıyorum çünkü kullanılmak istenen her megabyte'ın, her aşamanın önemi büyük, bu nedenle de  sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekmekte.
Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

gecegezen

linux'te bir çok şeyde olduğu gibi sistem kurulumunda da görev alan çeşitli programlar ve yöntemler var. text ile grafik kurulumun arasında genelde pek fark olmaz seçilen program veya yöntem dağıtımın hedef aldığı kitleye göre değişir. Ubuntu, mint, pisi gibi dağıtımlar son kullanıcıyı hedef alır bu yüzden pek ince ayarları olmaz ve olabildiğince basittir. arch gentoo gibi dağıtımlar işe daha meraklı insanları hedef alırlar bu yüzden detaylı bir kurulumu olur hatta gentoo bir aralar 3 farklı kurulum yöntemi vardı son durum nedir bilmiyorum.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

illedelinux

Arkadaşlar sorumun yüzde seksen cevabını buldugum bilgiler için teşekkür ederim. :)
Geri kalan yüzde yirminin cevabını ancak bir dağıtım geliştiriciden öğrenebiliriz galiba...

heartsmagic

Öğrenmeye gerek yok ki, burada sıralanan sebeplerdir sana söyleyecekleri :) Daha hızlı, daha hafif olması, hata ihtimalinin de daha aza indirgenmesi. Ha, neden ikisi de olsun isteyen seçsin ya da hata alınca metin tabanlı kuruluma geçsin diye soruyorsan da bu da bir tercih meselesi oluyor işte. Geliştiriciler sadece metin tabanlı kurulumu tercih ediyorlardır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

illedelinux

Alıntı YapGeliştiriciler sadece metin tabanlı kurulumu tercih ediyorlardır.

İşte onlara bunu sormak istiyorum.
Text kurulumun yanına grafik kurucu katmanın bir mahsuru var mı?
Grafik kurucu muhtemelen daha çok kullanıcı demektir, daha çok kullanıcı imkanı varken bu imkanı vermemenizin özel sebebi var mı?

Ayrıca geliştiricilere şunu da sormak isterim, Windows'un açık ara önde olmasının bir nedeni de Linux'un uzun yıllar bu text kurulumu ısrarı değil mi?
Örnek işte Ubuntu, bir numara olmasının en önemli nedenlerinden biri dağıtımların bu açıgını kapatması değil mi?
Yani herkese hitap etme imkanı varken, mevcut dağıtımların yarısının sadece belirli kesim ısrarını anlıyamıyorum...

heartsmagic

Alıntı yapılan: illedelinux - 10 Nisan 2016 - 17:27:23
İşte onlara bunu sormak istiyorum.
Text kurulumun yanına grafik kurucu katmanın bir mahsuru var mı?

Bunun için ya bir grafik tabanlı uygulama yazmalıyız ya da var olanı sistemimize monte etmeliyiz. Bunun yerine sistemin kendisine bir şeyler katmayı "tercih ediyoruz". :)

Alıntı Yap
Grafik kurucu muhtemelen daha çok kullanıcı demektir, daha çok kullanıcı imkanı varken bu imkanı vermemenizin özel sebebi var mı?

1. Amacımız daha çok kullanıcı olmayabilir. :)
2. Bir önceki cevap.

Alıntı Yap
Ayrıca geliştiricilere şunu da sormak isterim, Windows'un açık ara önde olmasının bir nedeni de Linux'un uzun yıllar bu text kurulumu ısrarı değil mi?

Hayır. Çok başka bir mesele Windows meselesi :)

Alıntı Yap
Örnek işte Ubuntu, bir numara olmasının en önemli nedenlerinden biri dağıtımların bu açıgını kapatması değil mi?

Ubuntu'dan önce de grafiksel olarak kurulum sağlayan Linux dağıtımları mevcuttu. Redhat, Suse, Mandrake, ... Denizde küçücük bir damla bu.

Herkese hitap etmek değil işte mesele burada, tercihleri daha sade bir şekilde kurulum yaptırmak, belki biraz daha tecrübeli olanlara yaptırmak. Ayrıca, metin tabanlı kurulumların hepsi zor değil ki. Slackware örneğin kolayca kurulur. Archlinux veya Gentoo ise bambaşka bir kitleye hitap ediyor. Kurulum aracı yapsalar ne olacak ki? Sonrası mesele orada, kurulum aracı değil :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.