Slackware Kullanan Var Mı?

Başlatan yazilimci_adam, 07 Nisan 2016 - 19:49:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yazilimci_adam

Selam. Slackware kullanan var mı?

Kurulum falan hiç sorun değil onu fark ettim. Ben ilk olarak xfce ile kurdum ama klavyede sıkıntı çekince xinitrc dosyasını editlemek zorunda kalıp KDE4 ile kullanmaya başladım.

Asıl sıkıntı slackbuild paketlerinin kurulumu oluyormuş. Bu dağıtımın olayı bu mu sizce?

ahmet_matematikci

Slackware usb ye kurdum. Çok hafif, eski bilgisayarı kasmadan çalıştırıp veri kullanılabiliyor. Bir de hatırladığım eklemek istediğiniz her şeyi modül modül ekleyip kullanabiliyorsunuz
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

yazilimci_adam

Evet hafif. Bana göre kurulumu arch ve gentoo'ya göre basit bir dağıtım. Fakat bunu onlardan farklı kılan bir yönü varmış gibi geliyor ama bu sadece his mi bilemiyorum.

heartsmagic

@ahmet_matematikci, senin hatırladığın Slax dağıtımıdır, Slackware değildir muhtemelen.

@yazilimci_adam, olayı bu mu derken? Hani her kullanan slackbuild betiği yazmak zorunda değil elbette. 
Slackware en yalın dağıtımlardan biridir, kurulumu gördüğün üzere zor değildir. Mesele paketlerin yönetimi biraz. Klasik depo kavramı olmadığı için burada bir iki seçenek oluyor kullanıcı için:

1. Elle kendisi derler paketi. 
Haliyle bunun için de yeni sürüm çıkmış mı diye bakılacak, çıkmışsa ve isteniyorsa (ya da güvenlik sebebiyle mecbursa) derlenecek. Haliyle derleme demek hem geliştirme bağımlılıklarını hem de çalışma bağımlılıklarını edinmek demek. Gerçi bir paket varsa çalışma bağımlılığı vardır. Fakat ya yeni sürüm çalışma bağımlılıklarından birinin yeni sürümünü istiyorsa? :) Haliyle onun da yükseltilmesi yani derlenmesi demek bu. Yeni kurulacak uygulamalar için de aynı şey geçerlidir bu arada. Derlenerek kurulurlar. Peki, yarın bir gün kaldırmak istendiğinde? Bir paket olarak kurulmadıkları için temizleme işi uygulamanın kendisine veya kullanıcıya kalır ki burada da her zaman kolay yöntemler mevcut değildir. 

2. slackbuild ile hazırlanan topluluk betikleri ile derleme yapma ve paket oluşturma.
Bu betiklerle uygulama derlenir ve paketlenir. Böylece yarın bir gün temizlik işlemi de kolay olur. Tabi buradaki önemli mesele de hazırlanan betiğin güncel olması, doğru yapılandırılması falan sanırım. 

3. İkilik harici depolarla kurulum.
Resmi değil bu depolar ancak sisteme eklenip ikilik, derlenmiş hazır paketlerden kurulum yapılabiliyor. 

En azından ben son olarak bıraktığımda bu şekildeydi. Bunlar göze alınıyorsa kullanılabilir Slackware kişisel makinelerde elbette. Fakat şu bir gerçek ki, resmi deposu olan dağıtımlar cidden işleri çok kolaylaştırdı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

@heartsmagic evet benim dediğim slax.. pardon... :D :D :D
7 yıl önce usb unixe php kurulup kurulamayacağını araştırırken denemiştim slaxi..
Siz söyleyince fark ettim Slackware yi google yazdım.
Alıntı YapSlackware, Slackware Linux, Inc. 'in ticari markasıdır. Linux, Linus Torvalds 'in ticari markasıdır. Geliştirilmesine devam edilen en eski dağıtım olarak tanınır. Dağıtımın tamamı oldukça küçük bir ekip tarafından hazırlanır.

https://seminer.linux.org.tr/wp-content/uploads/slackware-tanitim.pdf

Bambaşka bir şeymiş...
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

heartsmagic

Slackware çıkıp da hayatta kalan en eski Linux dağıtımıdır. Çok az farkla Debian'dan önce gelir. Volkerding ağabeyimiz muhafazakar bir kişidir ve sağlamcıdır :) Söylendiği üzere küçük bir ekiple çalışır, etrafa kulak asmaz. 

yazilimci_adam

VirtualBox'dan çıkıp makineme kurdum. Ağ konusunda baya bir sorun yaşadım ama onu halledebildim. Şimdi afilli bi DE kurabilirsem vazcaymam bundan :P

Fakat ciddi olarak bir şey fark ettim Linux'u son kullanıcı gibi değil de öğrenerek kullanmak ayrı bi zevk.

heartsmagic

Güzeldir tabi, gerçi o işi her dağıtımda yaparsın ama biri seni zorlar, diğeri istersen yap der. Güzel makaleler bulup, sistemin her yerini Ubuntu veya diğer son kullanıcı dağıtımlarında da kurcalayabilirsin.