FossBytes'ın 1 nisan şakası, "Microsoft, Canonical'ı satın aldı ve Ubuntu bitti"

Başlatan eronis, 01 Nisan 2016 - 10:00:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

http://fossbytes.com/microsoft-buys-canonical-kills-ubuntu-linux-forever/

Bu 1 nisan şakasına kanan çoğu arkadaş baya sinirlenmiş, bazı arkadaşlar bunu linux'un sonu gibi değerlendirmiş. Diyelim ki haber gerçek olsaydı ? Şahsen ben bu haberi duyunca verdiğim tepki;

- Hmm... Microsoft, Ubuntu'yu bitiriyor ? Her neyse !

Şahsen öyle bir şey olsa bile ben kullanıcıların sadece küçük bir bölümünün windows'a döneceğini, çoğu kullanıcının ise basitçe diğer dağıtımlara (Özellikle Arch Linux ve Manjaro'ya) geçeceklerini düşünüyorum. Yani diyelim ki yarın ubuntu tamamen bitirildi, sizce bu linux'un sonu olur muydu ? Ben hiç sanmıyorum.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

"Her neyse!" demek ne yazık ki çok yanlış bir yaklaşım. Hani bu ifadenin altında farklı şeyler arayıp tartışabilirim bile. Diğer noktadan yaklaşayım olaya, Canonical'ı Microsoft'un bitirecek olması sadece biz Ubuntu "acemilerinin!" sıkıntısı olmaz. Ubuntu'yu kötüleyen, hor gören, kâle almayan birçok insan Canonical'ın Linux tarafına kattığı değeri görmezden gelmeye çalışıyor sadece. Ha görmüyorlar da kendilerine görmüyorlar işte. Hep söylerim, hataları, günahları ile beraber değerlendirelim fakat Linux dünyasında, bir Canonical öncesi bir de sonrası var. Kendi adıma, "nokta". 

Aynı öncesi sonrası hikâyesi Redhat için de geçerli elbette. Kurumsallık kattı bizim tarafa, fakat son kullanıcı için?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eronis

Canonical'In yaptığını hor görmek yada onu küçümsemek niyetinde değilim. Ancak ben eğer ubuntu ve canonical desteği keser ve linux'u satarsa debian, red hat gibi firmaların destek vereceğine ve aynı şekilde bu dağıtımların firmalardan (Özellikle steam'den) destek alacağına eminim. Ayrıca son kullanıcı için oldukça iyi debian tabanlı dağıtımlar, korora (Fedora tabanlı), manjaro (arch tabanlı, hepimizin bildiği bir dağıtım) var. Şahsen ben "Acemi dağıtımı" diye bir şey olduğunu düşünümüyorum. Grafik arayüzü, kendine ait depoları, paket yöneticisi, bir wikisi ve bir forumu olan her dağıtım bence acemilere uygundur. Mageia, Fedora (Benim ilk dağıtımım), OpenSUSE (kullandığım ve KDE4'e hayran kaldığım için bir süre sabit kaldığım dağıtım ve benim ikinci dağıtımım), bu dağıtımlar tecrübeli kullanıcılar için uygun denirdi ama linux'ta apt-get komutunu öğrenmeden ben zypper install'ı, yum install'ı öğrendim. Apt-get'e sonradan geçtim ben. Bu yüzden dağıtım kullanım zorluğuna göre değil kullanıcı tercihine göre seçildiğini düşünüyorum.

Uzun lafın kısası, canonical'ın çok emeği geçmiş olabilir ama eğer yarın öbür gün yaptıkları bütün işleri ve linux'u satarlarsa bunun linux'ta bir duraklama döneminden ileri gideceğini, linux'un sonu olacağını hiç sanmıyorum. Hatta belki onların yokluğunda yeni firmalar çıkabilir veya redhat ile suse gibi firmalar patlama yapabilir.

"Her neyse !" kelimesini ilk başta sazan gibi haberin gerçek olduğunu sandığım için demiştim, düşüncemi ise az çok anlatabildiğimi düşünüyorum. Eğer onlar giderse de topluluk ve firmalar kalacak. Tabii bu benim fikrim.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

TopKek

Linux Canonical'in maliymis gibi konusuyorsunuz. Hem zaten Microsoft eger Canonical'i alsa bile Debian hala ayakta, zaten Ubuntu da debian tabanli. Yapabildiklerinizi onda da yapabilirsiniz. Linux acik kaynakli oldugundan da hala gelistirilmeye devam eder. Bu kadar buyutmeye gerek yok.
Arch Linux mu Gentoo mu?

heartsmagic

Alıntı yapılan: eronis - 01 Nisan 2016 - 11:29:27
Ancak ben eğer ubuntu ve canonical desteği keser ve linux'u satarsa...

Linux'u satma konusunu anlayamadım. Burada konu Linux değil, Canonical ve Ubuntu. Linux çekirdekten öte bir şey değil. Canonical da alınırsa şirket satın alınır, varsa ürünleri ve hizmetleri satın alınır.

Alıntı Yap
debian, red hat gibi firmaların destek vereceğine ve aynı şekilde bu dağıtımların firmalardan (Özellikle steam'den) destek alacağına eminim.

Ben diğer dağıtımlar bir yerlere destek vermiyorlar demedim. Canonical olmazsa Linux da olmaz, Steam de destek vermez gibi bir şey de demedim. Benim söylemeye çalıştığım şey çok farklı. Canonical, gerek piyasayı zorlamasıyla, gerek yenilik katmasıyla, heyecanladırmasıyla, Ubuntu gibi bir dağıtım geliştirmesiyle, insanları bu yönde istihdam etmesiyle fark oluşturdu, ses getirdi, getiremeye de devam ediyor. Bir şey olacaksa bunlara olur, bu da büyük bir eksikliktir dedim. Öncesi ve sonrası da bu yönde yapılan bir değerlendirme. Ubuntu öncesinde kaç insan Linux'a geçmiştir, sonrasında kaç insan?

Alıntı Yap
Ayrıca son kullanıcı için oldukça iyi debian tabanlı dağıtımlar, korora (Fedora tabanlı), manjaro (arch tabanlı, hepimizin bildiği bir dağıtım) var.

Korora'yı kaç kişi duymuştur? Manjaro'nun kaç kullanıcısı vardır? Belirli bir sayıda olabilir, hatta artabilir fakat bu dağıtımlar bir "şirket" arkasında değiller. Bu dağıtımlar kötüdür demiyorum, fakat arkasında bir şirketin olması ne demek yukarıda anlatmaya çalıştım.

Alıntı Yap
Şahsen ben "Acemi dağıtımı" diye bir şey olduğunu düşünümüyorum.

İroni yapmıştım.

Alıntı Yap
Uzun lafın kısası, canonical'ın çok emeği geçmiş olabilir ama eğer yarın öbür gün yaptıkları bütün işleri ve linux'u satarlarsa bunun linux'ta bir duraklama döneminden ileri gideceğini, linux'un sonu olacağını hiç sanmıyorum. Hatta belki onların yokluğunda yeni firmalar çıkabilir veya redhat ile suse gibi firmalar patlama yapabilir.

Linux konusunu açıklamaya çalıştım, konumuz Linux değil. Fakat yine de sormak isterim, ilgili şirketler patlama için neden illa bir şirketin satılmasını bekliyorlar ki? Canonical yokken neyi bekliyorlardı da patlama yapmadılar? Bu şirketlerle bir zorum yok, fakat Canonical dendiğinde hemen seçenek olarak adlandırılmalarını anlamıyorum. Tamam Redhat ayrı bir değerdir, piyasaya açılması, çekirdeğe ve Gnome tarafına katkısı, kurumsal düzeyde hizmetleri vs. Ancak hiçbir zaman son kullanıcı tarafında Canonical kadar ses getiremedi ya da getirmek istemedi. Ortada bir gerçek var, Canonical onların yapmadığını veya yapamadığını yaptı, yok olursa "Eğer olursa bu, şu şirket yapar.." meselesinden ziyade cidden bir değerin yok olacağını kabul etmek lazım öncelikle.

Alıntı Yap
"Her neyse !" kelimesini ilk başta sazan gibi haberin gerçek olduğunu sandığım için demiştim, ...

Bu şekilde değerlendirdiysen tamamdır.

Alıntı yapılan: TopKekLinux Canonical'in maliymis gibi konusuyorsunuz. Hem zaten Microsoft eger Canonical'i alsa bile Debian hala ayakta, zaten Ubuntu da debian tabanli. Yapabildiklerinizi onda da yapabilirsiniz. Linux acik kaynakli oldugundan da hala gelistirilmeye devam eder. Bu kadar buyutmeye gerek yok.


Kim konuşuyor örneğin? :)
Mesele anlattığımız üzere Linux değil, Debian da bir şirket değil.

Şaka üzerine bu kadar yorum yapmak garip geliyor fakat elma ile armutu ayırmak lazım. Gerçekleri de kabullenmek gerekiyor, Linux dünyasının sonu değil tabi (çok ama çok saçma bir yorum olur bu) fakat böyle bir şey olursa hatırı sayılır bir değer kaybolmuş olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

7hr33l3t73r

dc -e '[q]sa[ln0=aln256%Pln256/snlbx]sb207356256404211981204295703670388snlbxq'
https://www.getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/nasil-akillica-soru-sorulur.html

erdemakin09

Ben öyle çok ahım şahım bir ubuntu kullanıcısı değilim. Yeni yeni bu mecraya giren biriyim. Ama gördüğümü sölemek gerekirse @heartsmagic 'e katılmaktayım.
Peki neden katılıyorum ? Neden ubuntu konusunda çokca bilgisi olmayan ben bu konu hakkında yorum yapıyorum. Çünkü aslında ben olayı siz ubuntuyu kullanan yada linuxta belli bir noktaya gelmiş Linuxun içindeki kullanıcılarsınız. Ve dışardan olayı net şekilde dışardaki halkada kalmış ben görüyorum.

Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Birinci sınıfta bir çok insan Linux ile Ubuntunun aynı şey olduğunu zannediyordu. 3. Sınıftayım şu an ve insanlar Linuxun Ubuntudan ibaret olmadığını yeni yeni öğreniyorlar. Canonical'ın olayı bu işte. Farkında olmadan yaptıkları Ubuntu ile belkide en güzel Linux reklamını yapan firma. Şimdi siz beni dövücksiniz. Debianı var ArchLinuxu var bilmem şu var bu var falan diye ama bunlar size var. Bizim gibi amatörler yeniler toylar için bu kesimin %80 için Linuxun Kapısı Ubuntudan geçiyor.

Bu yüzden @heartsmagic 'e katılıyorum. Canonical'ın microsoft tarafından satın alınması Linuxu asla ama asla yıkamaz. Bir çok kullanıcı diğer Linux dağıtımlarına dağılırlar. Ama Linuxun tanıtınıma bir darbe olacağını ve buna bağlı olarak Her yıl Linuxa geçen insan sayısında da azalma olacağını düşünmekteyim.
Her Can Bir Gün Ölümü Tadacaktır!

eronis

@erdemakin09 fikrini söylediğin için niye dövelim :D @heartsmagic dediğin bir bakıma doğru, çünkü en bilindik dağıtımlar (Linux Mint, Zorin OS, Elementary gibi) yine ubuntu tabanlı. Dolayısıyla birşeylerin kaybolması kaçınılmaz. Ayrıca ubuntu'ya özel bir dolu özellik ve hizmet de gidecek. 1 nisan şakası olsa da buna baya tepki gösterdiler sosyal medyada. Küfür edip "Bizi böyle korkutmayın" diye öfke kusanlar oldu. Tabii, eğer bu haber doğru olsaydı "bence" canonical ubuntu'yu bitirirseydi kullanıcılar ubuntu'nun ve hizmetlerinin çatallamalarını yapıp bir topluluk dağıtımına çevirirlerdi. Kısaca eğer microsoft art niyetle böyle bir girişimde bulunsaydı bile linux'a doğrudan bir zarar veremezdi bence. Elbette linux'un gelişimini yavaşlatırdı...
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

kötükurt

Alıntı yapılan: TopKek - 01 Nisan 2016 - 11:39:02
Linux Canonical'in maliymis gibi konusuyorsunuz. Hem zaten Microsoft eger Canonical'i alsa bile Debian hala ayakta, zaten Ubuntu da debian tabanli. Yapabildiklerinizi onda da yapabilirsiniz. Linux acik kaynakli oldugundan da hala gelistirilmeye devam eder. Bu kadar buyutmeye gerek yok.
İş yazılım yapmakla yetmiyor; Distrowatch'ta 500'den fazla dağıtım var, çoğu da çatallanmış dağıtımlar ama kaç tanesini son kullanıcıya önerebilirsiniz? Ben Ubuntu'dan başka dağıtım öneremiyorum ki Ubuntu'nun da rahatsız olduğum çok şeyi var. @heartsmagic'in dediği gibi şirket olması da diğer dağıtımlardan ayırıyor.
"Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir." İlber Ortaylı

heartsmagic

@eronis, elbette Ubuntu da çatallanabilir, zaten şu anda da çatallanmıyor mu? Örneğin Linux Mint (Debian olmayan sürümü) ve diğer dağıtımlar. Şu an yapılan şey kolay mı? Nispeten evet, zira hemen hepsi zaten Ubuntu depolarını kullanıp kendileri ek araçları ve değişiklikleri için bir iki depo ekliyorlar. Kısacası hepsi Ubuntu'ya sırtını dayamış bir şekilde hayatlarını idâme ettirmekteler. Ha, denecekse eğer Ubuntu da aynı şekilde Debian'a sırtını dayamıyor mu? Bir yere kadar evet, fakat Ubuntu tüm depoyu kendisi tekrar paketliyor, gerekiyorsa Debian yamalarının üzerine yama yapıyor, kendi değişikliklerini de gerçekleştiriyor. Ola ki Debian'a bir şey olursa ayakta kalması mümkün yani, fakat Debian'ı veya Ubuntu'yu temel alan diğer dağıtımlar bu iki dağıtımın ölmesi durumunda muhtemelen kaybolup giderler veya dağıtım temelini değiştirmek zorunda kalırlar. 

Tekrar belirteyim kendi fikrimi, mesele Ubuntu'nun ölmesi olmaz burada, bir şirketin ölmesi olur. Bu konuda hassas olmamın sebebi de insanların senelerdir "Sağlam bir şirket olsa da bir son kullanıcı dağıtımı çıkartsa" dedikten sonra Canonical'a burun kıvırmaları. Hem son kullanıcı hem de sunucular için taş gibi bir dağıtım sağlıyor Canonical. Şirketler kâr amaçlıdırlar, bu amaç doğrultusunda yanlış kararlar da verebilirler. Canonical'ın da oldu böyle kararları evet, bazılarından vazgeçtiler, belki bazılarına devam ediyorlar. Fakat bu başlıkta anlattığım olumlu gerçekleri örtmüyor bu hatalar. 




Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.