[Çözüldü] Ubuntu /home şifreleme sorunu.

Başlatan oldfashioned, 17 Mart 2016 - 19:55:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oldfashioned

Windowsun yanına kurduğum ubuntuda /home şifrelensin mi? diye sordu. Şifrelenmesini istedim. Bir şifre belirledim. Girişte oturum parolasından önce o şifreyi soruyor. Fakat bugün farkettimki oraya ne yazarsam yazayım sorunsuz açılıyor. Yani girdiğim şifre sallama bir şifre bile olsa oturum açma penceresine geliyor. Güvenlik açısından risk oluşturduğunu düşünüyorum. Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.

Düzenleme : Gereksiz alıntılar kaldırıldı.

heartsmagic

Oturum açma işleminden sonra ne oluyor peki?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

oldfashioned

Şifreyi yanlış girip oturum şifresini doğru girince herhangi bir problem olmadan *kararlı bir şekilde kullanabiliyorum.

heartsmagic

Ev dizininin şifresi çözülüyor yani? Normal değil bu, böyle bir genel durum olsa zaten bilinir. 15.10 kullanıp, ev dizinini şifreli kullanan bir başka arkadaş daha aynı şeyi deneyebilir mi? Cidden durum böyleyse ve bilinmiyorsa güzel bir hata kaydı yapmak lazım.

oldfashioned

Benmi birşeyi hatalı yapıyorum diye yine denedim. Şifreyi şu şekilde salladım "dsafsdfsfsdfadf" sorunsuz açıldı. Saatlerdir kararlı bir şekilde kullanıp çalışmalarıma devam ediyorum. Dediğiniz gibi ev dizini şifreli bir arkadaş deneyip sonucu yazarsa ve sonuç aynıysa hata kaydı oluşturabiliriz.

heartsmagic

Geçtim kararlı olarak kullanmayı, ev dizinine erişemiyor olman lazım. Daha önce hiç ev dizinimi şifrelemediğim için bilmiyorum ama, oturum açma aşamasından önce parola soruyor olduğunu hatırlamıyorum. Sanki sadece kullanıcı parolası ile şifreleme çözme işini yapıyordu.

oldfashioned

Oturum açma parolasından önce sorduğu ev dizini şifresini uygulama yüklerkende soruyor. Orayada yanlış girince yükleme devam ediyormu denemedim. Ama ev dizini için ayrı bir parola belirlememi istedi ubuntuyu yükleme esnasında. Eğer gözden kaçan birşey yoksa bir hata kaydı oluşturmak istiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

heartsmagic

Uygulama yüklerken sorduğu parola normal kullanıcı parolasıdır ki onunla da oturum açarsın. Ben bir şeyleri karıştırdığımızı düşünüyorum :)

oldfashioned

Hayır. Sudo parolasında sorun yok. Onu yanlış girersem hata veriyor zaten. Uygulama yüklendiği sırada birden fazla kez ev dizin şifremi soruyor. Yani yükleme esnasında. İndirmeden sonra uygulama kurulurken.

Düzenleme : imla.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Mart 2016 - 06:33:38

Biraz araştırma yaparak birkaç yerde bununla ilgili sorun yaşayan insanlar buldum. Zaten yüksek risk olarak işaretlenmiş. Düzeltilip düzeltilemediğini anlamadım.
http://askubuntu.com/questions/616663/after-new-ubuntu-15-04-installation-startup-asks-for-password-even-though-no-di
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ecryptfs-utils/+bug/1447282
Yani ortada yanlış anlaşılma yok. Bu kesinlikle bir hata. Çözebilirsem burada paylaşımda bulunucam.

Ekleme : Bu sorun ilk 15.04'de çıkmış anladığım kadarıyla. 15.10'da zaten varmış.Ki bende de var zaten. Ev dizin şifrem sorulduğu zaman Enter tuşuna bastığımda sorunsuz bir şekilde giriliyor. Birkaç çözümden bahsetmişler. Ama 15.04 için herhalde. Bende işe yaramadı. Komut bulunamadı diyor.

heartsmagic

Bu durumda olay GTP diskler, systemd ve şifreli takas alanı ile ilgili.

cat /etc/crypttab

ne diyor?

oldfashioned

Çıktısı şu şekilde;
cryptswap1 UUID=64ac975b-70e1-4925-bf9d-41520e178040 /dev/urandom swap,offset=1024,cipher=aes-xts-plain64

heartsmagic

sudo blkid
çıktısına da görebilir miyiz?

oldfashioned

Derhal. Çıktısı şu şekilde.
/dev/sda1: LABEL="WINRE_DRV" UUID="D452F06852F0512A" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="ffbf2444-b617-461f-89da-1b1ab9357914"
/dev/sda2: LABEL="SYSTEM_DRV" UUID="70F1-3177" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="4a8d6b54-71f5-40c3-86b6-8b00ca673416"
/dev/sda3: LABEL="LRS_ESP" UUID="3047-1131" TYPE="vfat" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="d929868c-98d4-40e0-b442-ed701fd5a188"
/dev/sda4: PARTLABEL="Microsoft reserved partition" PARTUUID="c8c48d60-50e2-43ec-916d-5e429e9c366e"
/dev/sda5: LABEL="Windows8_OS" UUID="3C5AF5FD5AF5B3AC" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="aa28571d-cdf2-4a4d-8101-c5891926d233"
/dev/sda6: UUID="BEF862FDF862B377" TYPE="ntfs" PARTUUID="15fb24c3-0157-48db-8227-b01763666d9b"
/dev/sda7: LABEL="LENOVO" UUID="D6D85256D8523549" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="79472e00-162c-4718-987a-514a9c99b520"
/dev/sda8: LABEL="PBR_DRV" UUID="F0AE4E1FAE4DDF2A" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="4d5e15e4-ec62-490c-b3f4-fae0830103bc"
/dev/sda9: UUID="8dae32d6-9ed4-4fca-8d79-6e142835d278" TYPE="ext4" PARTUUID="1e7f114a-fb53-4492-a549-d94d5c21fc53"
/dev/sda10: UUID="64ac975b-70e1-4925-bf9d-41520e178040" TYPE="swap" PARTUUID="42d44a94-8c66-4109-a84b-f9a0f2a1d1dd"

heartsmagic

Şifrelenmiş takas dosyasını iptal etmeyi, silmeyi, sonra normal bir tane kullanmayı deneyelim.

sudo swapoff -a
sudo cryptsetup remove /dev/mapper/cryptswap1
sudo -H gedit /etc/crypttab

Açılan dosyadaki satırı sil.

sudo mkswap /dev/sda10
sudo swapon /dev/sda10
sudo -H gedit /etc/fstab

Açılan dosyadaki /dev/mapper/cryptswap1 ifadesini /dev/sda10 olarak değiştir. Sonra sistemi yeniden başlatır duruma bakarsın. Garibime giden bir şey yok değil, crypttab dosyasında sadece takas alanına ait girdi var, ev dizinine ait giriş olmuyor mu acaba burada? Şimdi biraz daha bakındım da olması lazımmış gibi geliyor bana. Tek satır çıktı verdiyse ya ev dizini şifrelemesi olmamış ya da şu an başka yerlerde tutuyor bu bilgileri.

oldfashioned

Dediklerinizi sırasıyla yaptım. Ve yeniden başlattım. Ev dizin şifresini sormadan oturum parolasını sordu ve sorunsuz bir şekilde açıldı.

heartsmagic

Olması gereken de o sanırım, zira oturum açma parolası ev dizini şifrelemesini çözüyor diye biliyorum. Yanlış biliyorsam biri düzeltir diye ümit ediyorum. Uygulama kurarken falan da parola sormuyorsa sana konu sanırım çözülmüş oluyor?

oldfashioned

Yanlış birşey varsa düzeltirler zaten. Ama dediğiniz gibiyse sorun çözülmüş oluyor. Çözüldü olarak etiketliyorum. Teşekkür ederim.