Basit Görsel Yazılım eğitimi - 1: Kolourpaint

Başlatan seron, 22 Şubat 2016 - 19:16:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

seron

Konular çok teferruatlı değildir; işinizi görecek kadar, hiç bilmeyen kullanıcıları hedef almaktadır.

Sırasıyla Kolourpaint, Pinta, Gimp ve Krita anlatılacaktır.

Uygun zamanda videolu anlatım da eklenecektir.
--------------------

Merhaba,

Bu anlatımın amacı, bilgisayar kullanıcılarına "sıkça başvurulan bazı grafik işleri"nin nasıl yapıldığını öğretmektir. Anlatımda Kolourpaint, Pinta, GIMP ve Krita yazılımlarından bahsedilecek, en çok başvurulan/ihtyaç duyulan işlevlerin nasıl kullanılacağı anlatılacaktır.

Bilgisayar kullanırken, çeşitli amaçlarla resimlerimiz, görsellerimiz üzerinde düzeltmeler, uygunlaştırmalar amacıyla düzenlemeler yapmaya ihtiyaç duyarız. Özellikler internet ortamında görsel paylaşımlar yaparken, ya da elimizdeki fotoğrafları düzeltirken bu işlevlere sıkça başvuruyoruz.

Anlatacağımız işlemler sırasıyla aşağıdadır:

Resim boyutlandırma,
Resmin uzantısını değiştirme,
Resmi kırpma,
Resme yazı ekleme,
Resme efekt ekleme,
Resmi yatay-dikey-saat yönünde çevirme,
Resmin renk-ışık-kontrast değerlerini değiştirme,
Katmanlarla çalışma,
Hareketli resim (.gif) oluşturma...
ve buna benzer daha birçok işlemi nasıl yapacağımız konusunda aşağıda basit bir anlatım sunacağım.

Bu anlatımları başlıklar halinde yapmaktan ziyade, hangi yazılımlarda nasıl yapılacağını anlatacağım; böylece hem belli başlı teknik terimleri öğrenecek, hem de istediğiniz yazılımda düzenlemeler yapabileceksiniz.

Anlatımımıza geçmeden evvel hangi yazılımın hangi seviyede bulunduğundan bahsedelim.

Görsel düzenleme yazılımları, kullanım amaçlarına göre amatör-basit'ten profesyonel-karmaşık yapıya göre sıralandırılabilir. Yukarıda bahsedilen yazılımlar gözönüne alındığında en basit yazılım, MS paint - Kolourpaint, en profesyonel-karmaşık yazılım ise, Adobe Photoshop-GIMP-Krita'dır. Bu yazılımların arasında Paint.NET – Pinta yazılımları yeralmaktadır.

Basit-amatör yazılımlar, kullanıcıların basit ihtiyaçlarını kolayca ve hızlı şekilde görebilecek niteliklere sahip olup, çok fazla detaylı özellikler barındırmazlar. MS Paint yazılımı, microsoft tarafından üretilen, windows içinde kurulu gelen, kapalıkaynak bir yazılımdır. Her ne kadar çok fazla özellik barındırmasa da, internet ortamında bu yazılımla gerçekten başarılı resim çalışmaları yapan kullanıcılar, hatta paint-severler tarafından kurulan dernek gibi siteler de yeralmaktadır. İşte bu yazılıma Linux tarafında da ihtiyaç duyulduğundan, KDE geliştiricileri bu eksiği kapatmak için Kolourpaint yazılımını hazırlamışlardır. Kolourpaint, ücretsiz ve açıkkaynak bir yazılım olup, hemen her linux dağıtımının yazılım merkezinde yeralmaktadır. Basit-amatör yazılımlar ticari amaçla kullanılmaya uygun değildirler.

Orta düzeyde yeralan Paint.NET – Pinta gibi yazılımlar, paint-kolourpaint ile yetinemeyip, biraz daha profesyonelleşmeye başlayan kullanıcılar için, photoshop'a ön hazırlık gibi bir geçiş yazılımı sayılırlar. Paint-kolourpaint yazılımlarına göre daha fazla özellik ve "layer – katman" destekleri vardır. Sözü geçen her iki yazılım da ücretsiz ve açıkkaynaktır. Paint.NET'in linux sürümü bulunmadığından, ikame olarak Pinta yazılımı geliştirilmiştir. Orta düzeyde yazılımlar, ticari amaçla kullanılmaya uygun değildirler.

Pofesyonel-karmaşık özellikteki yazılımlar, özellikle grafikerler tarafından tercih edilen, çoğu kez ticari amaçla kullanılan yazılımlardır. Kullanıcıya birçok imkan tanıyan çok gelişmiş özellikler barındırırlar. Ücretli-Kapalıkaynak ve ücretsiz-açıkkaynak türleri vardır. Adobe Photoshop ve Corel Graphic Suite yazılımları ücretli-kapalıkaynak yazılımlara örnektir; grafikerlerce en çok photoshop tercih edilmekte, Corel yazılımları da görsel tasarımcılar tarafından oldukça sık kullanılmaktadır.

GIMP(GNU Image Manipulation Program) ve Krita, ücretsiz-açıkkaynak gelişmiş-profesyonel yazılımlara örnektirler. Her ne kadar Adobe Photoshop ve Corel Suite yazılımı kadar gelişmiş ve kolay kullanılır olmasalar da, ücretsiz oldukları gözönüne alındıklarında, gerçekten mükemmel sayılabilecek yazılımlardır. Yukarıda bahsedilen ücretli paket yazılımların barındırdığı çoğu özelliği barındırırlar. Profesyonel-karmaşık düzeydeki yazılımlar, ticari amaçla kullanılmaya elverişlidir.

*Burada istisna olarak Inkscape yazılımından bahsetmiyoruz. Bu yazılım, birçok yerde adobe photoshop yazılımına ikame gösterilse de aslında bu hatadır; inkscape, işlevleri ve amacı gözönüne alındığında, "Corel-draw" yazılımını andırmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz yazılımlar "piksel tabanlı" yazılımlar iken, corel draw ve inkscape "vektör tabanlı" yazılımlardır. Piksel tabanlı yazılımlar ile vektör tabanlı yazılımların ne olduğunu daha fazla araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.

Aşağıdaki resimde, grafik yazılımlarının ne seviyede bulunduklarını daha iyi görebilirsiniz:


Kolourpaint: MS Paint İkamesi

Kolourpaint, KDE projesi geliştirici ekibince hazırlanmış, Windows'taki "MS Paint" yazılımının, Linux'taki birebir ikamesidir. Hatta MS paint'e göre daha fazla işlev barındırmaktadır. Örneğin, MS paint'te geri alma geçmişi üç kez ile sınırlı iken, kolourpaint'te böyle bir sınırlama yoktur. Buna benzer birkaç fazladan işlevi daha vardır...

Kolourpaint'in arayüzü aşağıdaki gibidir:


-Resim boyutlandırma:

1) Boyutlandırılacak resmi, kolourpaint'in içine;
-ister kolourpaint penceresi açıkken içine sürükleyerek,
-ister resme sağ tıklatarak birlikte aç seçeneği ile,
-ister File mönüsünden > Open (ctrl+o) ile içe aktarın (import).

2) Şimdi Image mönüsüne gelin ve Resize/Scale (Yeniden ölçekle/Skala oluştur) seçeneğine basın.


3) Karşınıza çıkan ekranda, resmi bozmadan boyutlandırmak için, operation başlığından smooth scale düğmesine basın; diğer seçenekler isteğe göre resmi bozarak, kenarlarda boş alan oluşturarak büyütür. Resim küçültülecekse, resmi alt ve sağ kısımdan kırpar...


4) Smooth scale düğmesine basınca altta bir parametre aktifleşir; buraya istediğiniz ölçüyü girin. Bu ölçü piksel bazında yapılır. İstenirse/ne girileceği bilinmiyorsa, percent (yüzde olarak) kısmından yüzde hesabıyla da boyutlandırılabilir.

5) Bitince "OK" diyerek çıkıyoruz ve kaydediyoruz.

-Resmin uzantısını değiştirme (farklı kaydetme)

Kolourpaint, resimlerin uzantısını birçok biçeme dönüştürebilir. Bunun için;

1) Resmi içe aktarın.
2) File  > Save as (olarak kaydet) yapın.

3) Çıkan pencerede kayıt yeri ve adını belirleyip, Filter kısmının yanındaki ok'tan istediğiniz biçemi seçin.

"Save – kaydet"  yapıp çıkın, bitti.

*Uzantı listesinde hiç bilmediğiniz uzantıları görebilirsiniz. En çok kullanılan biçemler, png, jpg, bmp, tiff gibi biçemlerdir. Bu biçemlerin dışındakileri seçerseniz, daha sonra görüntüleyemeyebilir, internet ortamında da paylaşamayabilirsiniz.

-Resmi kırpma ("crop" işlemi)

Resim kırpma da diğer işlevler kadar gerekli olabilir.

Bazı resimlerde resmin çevresinde gereksiz alanlar olabilir.

Bir ekran görüntüsü almışsınızdır, ortadaki pencere veyahut hata mesajını vurgulamak istiyorsunuzdur ve koskoca ekranı görüntülemektense, resmin kenarlarını kesip sadece ortadaki kısmını görüntüemek isteyebilirsiniz.

İşte bu ve buna benzer durumlarda "kırp – crop" işlevinden faydalanılır.

1)Kolourpaint'i açın, ve resmi içe aktarın.

2)Soldaki araç çubuğunda, selection (rectangular) – dikdörtgen seçim aracı nı seçin.

3)Resmin ortsında, görüntülenmesini istediğiniz alan ile kesilmesini istediğiniz alanı sınırlandıracak şekilde seçim yapın.

4)Hemen ardından yukarıdaki araç çubuğuna bakın; normalde image adlı sekme, selection(seçim) şeklinde adlandırıldı.

5)Bu sekmeden, set as image(crop) (resme göre ayarla[kırp]) seçeneğine tıklatın.

Bu kadar, belgeyi kaydedebilirsiniz.


-Resme yazı ekleme

1)Resmi içe aktarın.
2)Soldaki araç kutusu mönüsünden "A I" sembollü "text- metin" düğmesini seçin.
3)Yazıyı yazacağınız alanı çerçeve çizecek şekilde işaretleyerek belirtin.
4)Yazınızı yazın, sonra metin araç kutusundan istediğiniz yazıtipi, yazıtipi boyutu, rengi vs seçin.


5)Bitince fareyi boş bir yere tıklatın.

Bitti, belgeyi kaydedebilirsiniz.

-Resme efekt ekleme

Kolourpaint'te resimlere çok gelişmiş efektler eklenemez; hatta bunlara "efekt" bile denemez. Ancak yine de var olan bazı efektlerden bahsedelim.

Image mönüsünden;

>Reduce to monochrome (dithered) seçildiğinde, resim, tek tonlu noktalardan oluşacak şekilde bozulur.

>Reduce to grayscale seçildiğinde resim gri skala değeri kazanır; yani siyah-beyaz olur.

>More effects seçildiğinde resmin parlaklık, kontrast ve gama değerleri değiştirilebilir.

>Invert colors seçildiğinde ise resimdeki renkler, zıt renklerle değiştirilir.


-Resmi yatay-dikey-saat yönünde çevime

(Aslında saat ters yönünde de çevirebiliyoruz.)

Resmin evirilmesi ya da çevirilmesi işlemi ister sadece seçtiğiniz kısım üzerinden, isterse tüm resme uygulanacak şekilde yapılabilir. Yani sadece resimdeki bir bölgeyi de evirip-çevirebilirsiniz; resmin tamamını da.

Bu işlev, özellikle farkında olunmadan yanlış tutulmuş fotoğraf makinelerinden alınan çıktıların düzeltilmesinde başvurulan bir işlemdir. Bunun dışında başka amaçlar için de kullanılır.

1)Yazılımı açtık ve resmi içe aktardık.

2)Image mönüsü:

>Flip upside down resmi başaşağı çevirir.

>Mirror horizontally resmi yatay çevirir.

>Rotate left resmi doksan derece sola yatırır;

>Rotate right de doksan derece sağa yatırır.

Skew, bu başlıkla alakalı değilse de açıklayalım; resimde seçili olan yeri ya da tamamı sola ya da sağa doğru çarpıtarak yamultur. Ne kadar yamultacağını elle girmenize olanak tanır.

Bitince resmi kaydedin.


Kolourpaint'te katman desteği ve başka özellikler yoktur. Fakat, şeffaf alan özelliği bulunur (şeffaf alan değerlerini korur; bunu sonraki anlatımlarda daha iyi anlayacağız)

Kolourpaint ile basitçe resim düzenleme bu şekilde yapılıyor. Yazılımı daha fazla kullanarak resimlerinizi daha uygunlaştırmayı daha detaylı öğrenebilirsiniz.

                                                                                              -Bölüm Sonu-

sıradaki konu:
Pinta: Paint.NET ikamesi

tefoski

- Çalışma çok güzel,
-  fakat çalışmada kullanılan program " Türkçe değil " ,
-  oysa " kolourpaint " Türkçe desteği olan bir program,
- çalışmada kullanılan resimlerin Türkçe menüler içermesi,
- " bence " daha faydalı olacaktır ...
BirDost

seron

Ne çabuk okudunuz? ;D Yazılımın nasıl Türkçeleştirileceğini bilmemem bir yana, İngilizce arayüzdn kullananlara da kolaylık olur.

Eklenmesini istediğiniz veya yanlış yerler varsa bildirin, buraya aktarırken hallederim.

ahmet_matematikci

Eline sağlık @seron.
Ama neden foruma değil de pdf olarak yada wiki ye değil.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron

Ahmet wiki'nin metin formatına uygun değil; uydurmak için de bir hayli uğraşmak gerekiyor.

Yukarıda bahsettim: pdfleri belli aralıklarla yükleyip bitireceğim, sonra buraya da aktaracağım.

alquirel

Bence dosya.tc üzerinden paylaşmaktansa bir Google Drive hesabı açılıp oraya yüklenebilir pdf'ler. Hem daha kategorize bir veri erişim imkanı olur hem de okumak isteyen Drive üzerinden indirmeden tarayıcıdan okur.

seron

#6
Alıntı yapılan: alquirel - 22 Şubat 2016 - 20:03:32
Bence dosya.tc üzerinden paylaşmaktansa bir Google Drive hesabı açılıp oraya yüklenebilir pdf'ler. Hem daha kategorize bir veri erişim imkanı olur hem de okumak isteyen Drive üzerinden indirmeden tarayıcıdan okur.
Tamam, aklımda olsun.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Şubat 2016 - 20:59:04

Drive link ekledim bir bakabilir misiniz indirilebiliyor mu?

tefoski

Alıntı yapılan: seron - 22 Şubat 2016 - 19:29:20
Ne çabuk okudunuz? ;D Yazılımın nasıl Türkçeleştirileceğini bilmemem bir yana, İngilizce arayüzdn kullananlara da kolaylık olur.

Eklenmesini istediğiniz veya yanlış yerler varsa bildirin, buraya aktarırken hallederim.

-  Paket yönetiminden,
-  " kde-l10n-tr " pakedi, programı Türkçe yapar ...
-  ( KDE için Türkçe (tr) yerelleştirmesi )

Ubuntu wiki sayfası ; https://tr.wikipedia.org/wiki/KolourPaint
BirDost

alquirel

Alıntı yapılan: seron - 22 Şubat 2016 - 20:38:01
Drive link ekledim bir bakabilir misiniz indirilebiliyor mu?

Bağlantı aldığınız o küçük pencerede bir de paylaşım ayarları gibisinden bir bağlantı olacak. Ona tıkladığınızda şöyle bir kutu açılır. Orada fare ile gösterdiğim yerden aldığınız bağlantıyı koyarsınız.


seron

Drive bağlantısını kaldırıyorum. Ben bu şekilde sundum, tavsiye istemiyorum.

seron


geryildirim

@Seron çok iyi kaynaklar hazırlıyor. Linux ortamında türkçe program kılavuzları maalesef yeterli değil. Bazı kısa tanıtımlar da dergilerin değişik sayılarında dağınık halde durmakta.

Keşke bir yayınevi desteği olsa da bunlar -daha geniş açıklamalı ve uygulamalı olarak- kitaplaşsa...

Ben GIMP,Inkscape ve Scribus ile ilgili metin ve/veya video kaynağı olmasını çok isterdim.

Sağol,Seron.

seron

Teşekkür ederim;
GIMP için resmi sayfa bile vardı sanırım. Buna benzer eğitim veren sayfalar ve youtube kaynakları da olması lazım.
İnkscape biraz daha profesyonel ve zor geldiği için yapamam ama, Scribus için birşeyler hazırlayabilirim.

Felâsife

#13
Teşekkürler çalışma için, elinize sağlık.

Ara ara kullansam da ilk kurduğum programlardan biridir Kolourpaint, illa elimin altında olmalıdır, tabi Gwenview de illa olur.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Mart 2016 - 22:33:10

@seron

Dikkatimi çekti, sanırım Kde uygulamalarını Cinnamon veya Gtk bir masaüstünde çalıştırıyorsun, dolayısıyla Kde varsayılan görülüyor.

Şurada ki uygulama ile Kde de Gtk görünüme kavuşuyor, güzel bir şey yani.  :)

Bizim Bsdciler bunu paketlemiş, dolayısıyla paket deponuza bakın önce, vardır belki.
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?